Eğitim

Bir Sanattır Öğle Uykusu – Thierry Paquot Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Sanattır Öğle Uykusu – Thierry Paquot Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Sanattır Öğle Uykusu kimin eseri? Bir Sanattır Öğle Uykusu kitabının yazarı kimdir? Bir Sanattır Öğle Uykusu konusu ve anafikri nedir? Bir Sanattır Öğle Uykusu kitabı ne konu alıyor? Bir Sanattır Öğle Uykusu PDF indirme linki var mı? Bir Sanattır Öğle Uykusu kitabının yazarı Thierry Paquot kimdir? İşte Bir Sanattır Öğle Uykusu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Thierry Paquot

Çevirmen: Orçun Türkay

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750711633

Sayfa Sayısı: 96


Bir Sanattır Öğle Uykusu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Öğle uykusu bir zorunluluktur. Sizden bir şeyi kibarca istemek yerine basbayağı dayatır kendini. Oradadır işte, çekici, işveli, yumuşacık, kısacası dayanılmaz. Sıcaklığıyla sarıyor sizi, okşar, sever. Onu körü körüne izlersiniz. Gözleriniz siz istemeseniz de kapanır, bedeniniz gitgide gevşer, birazcık sonrasında belli belirsizce içi boşalır sanki, hafifler, görünmez benzer biçimde olur, yok benzer biçimde. İçiniz mutlulukla, bir mutluluk biçimiyle dolup taşar. Bırakırsınız kendinizi, koyuverirsiniz ve içten içe şaşırarak benliğinizi teslim edersiniz.”

Thierry Paquot’nun öğle uykusunu tarihsel, sosyolojik boyutlarıyla ve sanattaki yansımalarıyla ele almış olduğu Bir Sanattır Öğle Uykusu adlı zihin açıcı emek vermesi, hem ilgi hem de keyifle okuyacağınız bir yapıt. Öğle uykusu dediğimiz bu mola yardımıyla dinlenip yenilenerek kendini baştan yaratmak isteyenler, bedensel ve düşünsel dengemizi mahveden saldırılara başkaldırmak isteyenler, çevresindeki her şey zincirinden boşanmışken ya da sütlimanken dönemin içinde bir ayraç açmak isteyenler, kısacası öğle uykucuları, birleşin ve şöyleki güzel bir uyku çekin!


Bir Sanattır Öğle Uykusu Alıntıları – Sözleri

  • Havanın sıcak olduğu ve bedeninizin terle kaplandığı toprak rengi öğle uykuları vardır. Kırmızı, şiddetli, yüreği tutuşturan öğle uykuları vardır. Beyaz, el değmemiş, saf ve hafifçe öğle uykuları vardır. Kum fırtınalarının, huysuz denizlerin, geveze rüzgarların sarstığı öğle uykuları vardır. Renkli öğle uykuları gibisi yoktur. İnsanı hem yatıştırır hem de hırpalarlar. Yerleri doldurulamaz.
  • Zaman bir deneyimler zinciri olarak değil de bir saat, dakika, saniye derlemi olarak görüldüğünde, onu fazlalaştırmak ya da ölçülü kullanmak alışkanlık haline gelir.
  • Herkes aynı anda birçok dönemin içinde yaşar.
  • Ben kabul’ü ,çeşitliliği,yaşamdan zevk almayı,buluşmaların zenginliğini;tamamlanmamış,geçici,üstünkörü,
    değişken,tehlikeli,kusurlu olanın mutluluğunu yeğliyorum…
  • “Bir anı bile kaçırmamak gerek, yolumuzu yitirmek ve tekrardan doğmak için. Yenilenmiş halde.”
  • Öğle uykusunun düşünceleri sınıflandırmayı kolaylaştırma, kafayı boşaltma ve zihnimizi dinlendirme benzer biçimde mühim özellikleri vardır.
  • Uyuyan çocuk dingin ve ışıl ışıl bir manzaraya benzer. Tüm sesleri yatıştıran ve yankılarla sessizliğin şarkısını söyleyen bir kar manzarası.
  • Uyuyan çocuk daha da güzelleşir.
  • Öğle uykusunun düşünceleri sınıflandırmayı kolaylaştırma, kafayı boşaltma ve zihnimizi dinlendirme benzer biçimde mühim özellikleri vardır.


Bir Sanattır Öğle Uykusu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bugünün öğle uykusunu yarına bırakma: Can yayınlarının “kırkmerak” dizisinin 2. kitabı. Elimde bu diziden daha başka kitaplar da varmış ve bunu bu kitap yardımıyla öğrendim :)) Onları da en kısa zamanda okuyacağım artık.
Açıkçası kitaba başlarken rahat ve derhal okuyup bitirebileceğim bir kitaptır diye düşünmüştüm fakat kitap o denli dolu ve 90 sayfaya o denli data sığdırılmış ki neredeyse tüm kitabın altını çizdim. Kitabı oldukça başarıya ulaşmış ve bilgilendirici buldum. Tamamen araştırma ve araştırma üstüne yazılmış bir kitap olduğundan dili birazcık sıkabilir.
Yazar “süre”, “uyku” ve “ritim” kavramlarını oldukça güzel ve akıcı bir halde ele almış. Kitapta fazlaca felsefeciye atıfta bulunarak onların düşünceleri üstünden mevzuya hakim olmamızı sağlıyor.
Kitabın en sevdiğim birinci yanı, bir kısmı tamamiyle ressamlar ve eserlerine ayırmış olmasıydı. Yazar oldukça güzel eserler seçmiş kitap için. Her bir fotoğraf için kısa kısa bilgiler vermiş. Oldukça başarılıydı.
Kitabın en sevdiğim ikinci yanı ise kitap ve yazar önerileri. Yazar bahsetmiş olduğu mevzuları bir o kadar güzel örneklerle ele alıyor ki o örnekler, o bilgiler içinde birbirinden güzel yazarla ve kitaplardan alıntılarla sizi tanıştırmaktan da geri kalmıyor.
Son bölüm kesinlikle mükemmeldi ve Georges Perec stilinde yazması, mevzuyu “mevzu kapanmasın diye” bitirmesi oldukça oldukça güzeldi. (Lúthien)

Öğlen Düşleri: Zamanla derdi olmayanlar, uykuyu sevenler, yaz sıcaklarında siestayı iple çekenler için ince fakat dopdolu bir kitap “Bir Sanattır Öğle Uykusu”. Bir öğle uykusu anatomisi olmasının yanısıra ihtiva ettiği fotoğraf ve gravürlerle azca fakat öz bir halde uyku ile ilgili bazı ressamlardan eserler de içermekte. Ayrıca uyku severlere son sayfada uzun bir okuma sıralaması de hazır beklemektedir. (Deniz Delidolu)

Bu sefer tat alamadım. Yaz okulunda derse girmiş, hastanede randevunu beklermiş, sevmediğin insanlarla aynı ortamda bulunmuş, sanayide arabanın bakımının bitmesini beklemiş – daha birçok örnek verebilirim fakat profilim açık üstüne alınanlar olabilir – benzer biçimde canım sıkılarak okudum ve üstümdeki nalet olan başladığım şeyi bitirme huyum yüzünden kitabı bitirmek zorunda kaldım. (Berkanhyt)


Bir Sanattır Öğle Uykusu PDF indirme linki var mı?


Thierry Paquot – Bir Sanattır Öğle Uykusu kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Bir Sanattır Öğle Uykusu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thierry Paquot Kimdir?

1952’de Paris’te doğan oldukça yönlü “kent felsefecisi” Paquot, halen Instıtut d’Urbanisme de Paris ve Paris XII-Val de Marne Üniversitelerinde ders veriyor. L’Académie Nationale des arts de la rue (Sahne Sanatları Ulusal Akademisi) üyesi, Urbanisme dergisi editörü, France-Culture Radyosu prodüktörü. bununla birlikte Le Monde Diplomatique’e yazan Paquot, Hermès, Prospero, La Revue du MAUSS dergilerinin gösterim kurulunda yer ediniyor. Les Passions Le Corbusier ( 1990), Philosophie, ville et architecture (2002), Utopies et Utopistes (2007), L’Utopie ou l’idéal piégé (1996), L’Art de la sieste (Bir Sanattır Öğle Uykusu, Can Yayınları, 2010), Eloge de Luxe (Lükse Övgü, Can Yayınları, 2010), Petit Manifeste pour une Ecologie Existentielle (2007), Conservations sur la ville et l’urbain (2008), L’Urbanisme c’est notre affaire! (2010) kitapları içinde sayılabilir.


Thierry Paquot Kitapları – Eserleri

  • Bir Sanattır Öğle Uykusu
  • Lükse Övgü
  • Şehirsel Bedenler


Thierry Paquot Alıntıları – Sözleri

  • Zaman bir deneyimler zinciri olarak değil de bir saat, dakika, saniye derlemi olarak görüldüğünde, onu fazlalaştırmak ya da ölçülü kullanmak alışkanlık haline gelir. (Bir Sanattır Öğle Uykusu)
  • Her ferdin kurtuluşunun mal edinme yetisine bağlı bulunduğunu düşünen tüketim toplumu ruhunun tersine, maddi olmayan malların, “bedeli olmayan şeylerin” , pazardan kaçan önemsiz şeylerin bana engin hazlar yaşattığını fark ediyorum. (Lükse Övgü)
  • Uyuyan çocuk daha da güzelleşir. (Bir Sanattır Öğle Uykusu)
  • Ben kabul’ü ,çeşitliliği,yaşamdan zevk almayı,buluşmaların zenginliğini;tamamlanmamış,geçici,üstünkörü,
    değişken,tehlikeli,kusurlu olanın mutluluğunu yeğliyorum… (Bir Sanattır Öğle Uykusu)
  • Uyuyan çocuk dingin ve ışıl ışıl bir manzaraya benzer. Tüm sesleri yatıştıran ve yankılarla sessizliğin şarkısını söyleyen bir kar manzarası. (Bir Sanattır Öğle Uykusu)
  • Ama siz bir ihtimal içten içe lüksü, yapmak istediğiniz şeyi, istediğiniz süre yapma özgürlüğüyle ilişkilendiriyorsunuzdur. En azından ben o şekilde hissediyorum ve o durumda, lüksün gerçek anlamda bir bedeli kalmıyor, maddi bir görünümü bile olmuyor, her şeyden ilkin bir duruşu yansıtıyor. (Lükse Övgü)
  • Siz bir ihtimal içten içe, lüksü, yapmak istediğiniz şeyi, istediğiniz süre yapma özgürlüğüyle ilişkilendiriyorsunuzdur. En azından ben o şekilde hissediyorum ve o durumda, lüksün gerçek anlamda bir bedeli kalmıyor, maddi bir görünümü bile olmuyor, her şeyden ilkin bir duruşu yansıtıyor. (Lükse Övgü)
  • “Lüks gereksizin kullanımıdır.
    Pierre Larousse bunun üstüne çeşmeden eliyle su içen bir çocuk görünce, birden gereksiz bir nesneye, gerçek bir lükse dönüşen çanağını bırakan Diogenes’in öyküsünü anlatır.” (Lükse Övgü)
  • Herkes aynı anda birçok dönemin içinde yaşar. (Bir Sanattır Öğle Uykusu)
  • Havanın sıcak olduğu ve bedeninizin terle kaplandığı toprak rengi öğle uykuları vardır. Kırmızı, şiddetli, yüreği tutuşturan öğle uykuları vardır. Beyaz, el değmemiş, saf ve hafifçe öğle uykuları vardır. Kum fırtınalarının, huysuz denizlerin, geveze rüzgarların sarstığı öğle uykuları vardır. Renkli öğle uykuları gibisi yoktur. İnsanı hem yatıştırır hem de hırpalarlar. Yerleri doldurulamaz. (Bir Sanattır Öğle Uykusu)
  • “Moda için modanın yükselişinin ve modanın modasının köleliğinin ortadan kalkması daha gerçek, oldukça kişiselleştirilmiş, yalın ve zevkli bir lüksün tekrardan fethedilmesini meşrulaştırabilir. Bu daha olgun arayış her ferdin kendi sunum evrenine müdahale hakkını ve görevini yansıtabilir. ” (Lükse Övgü)
  • “Dünya kadar zamanı olmak” demek benim için zamanı hesaplamamak, istediğim şeyi kendi ritmime nazaran gerçekleştirmek anlamına gelir-yavaşlık ağırlaştırılmış bir hızdır-, işte Jean Duvignaud’ nun sözünü etmiş olduğu paha biçilmez bir kıymet. (Lükse Övgü)
  • “Mümkünse daha iyisini yap, kaldı ki bu devamlı mümkündür.”
    Jacques-Barthelemy (Lükse Övgü)
  • “Bir anı bile kaçırmamak gerek, yolumuzu yitirmek ve tekrardan doğmak için. Yenilenmiş halde.” (Bir Sanattır Öğle Uykusu)
  • “Boş süre insanoğlunun kendisine ilişik zamanıdır, hiçbir şey yapmadan geçirdiği süre değil, istediğini yapmış olduğu zamandır.” (Lükse Övgü)
  • İnsanı durmaksızın yaşam koşullarını iyileştirmeye iten o güzellik ve iyilik tutkusundan daha meşru bir şey olması imkansız. (Lükse Övgü)
  • “Yeni olan şey kim bilir, bugün bir malı satınalma olgusuyla ondan ileri gelen doyum duygusu içinde beliren kopukluk.” (Lükse Övgü)
  • Öğle uykusunun düşünceleri sınıflandırmayı kolaylaştırma, kafayı boşaltma ve zihnimizi dinlendirme benzer biçimde mühim özellikleri vardır. (Bir Sanattır Öğle Uykusu)
  • Öğle uykusunun düşünceleri sınıflandırmayı kolaylaştırma, kafayı boşaltma ve zihnimizi dinlendirme benzer biçimde mühim özellikleri vardır. (Bir Sanattır Öğle Uykusu)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş