Eğitim

Birinci Dünya Savaşı Tarihi – Basil Liddell Hart Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Birinci Dünya Savaşı Tarihi – Basil Liddell Hart Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Birinci Dünya Savaşı Tarihi kimin eseri? Birinci Dünya Savaşı Tarihi kitabının yazarı kimdir? Birinci Dünya Savaşı Tarihi konusu ve anafikri nedir? Birinci Dünya Savaşı Tarihi kitabı ne konu alıyor? Birinci Dünya Savaşı Tarihi PDF indirme linki var mı? Birinci Dünya Savaşı Tarihi kitabının yazarı Basil Liddell Hart kimdir? İşte Birinci Dünya Savaşı Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Basil Liddell Hart

Çevirmen: Kerim Bağrıaçık

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053322429

Sayfa Sayısı: 648


Birinci Dünya Savaşı Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Avusturya-Macaristan ve liahdı Arşidük Franz Ferdinand’ın 28 Haziran 1914 günü Sırp milliyetçisi bir terörist tarafınca Saraybosna’da suikasta uğraması, ilk başta Balkanlar’daki cadı kazanının alışıldık hadiselerinden biri benzer biçimde görülmüş ve geçmiş on yılda çıkan öteki krizler benzer biçimde diplomasiyle çözüleceği düşünülmüştü. Ne var ki bu şekilde olmadı ve Saraybosna’da ateşlenen kurşunlar, 19. yüzyılın son çeyreğinden beri barut fıçısına dönmüş olan Avrupa’da fitili tutuşturdu. İki ay sonrasında Avusturya-Macaristan ile müttefiki Almanya; Rusya, Fransa ve İngiltere’nin kurduğu İtilaf bloğuna karşı muharebeye girmişlerdi. Böylece bir Avrupa çatışması olarak başlamış olan “Harb-i Umumi” dört yıl sonrasında 11 Kasım 1918’de sona erdiğinde Japonya, Osmanlı İmparatorluğu, İtalya, A.B.D ve öteki büyüklü küçüklü Batı ülkelerinin de katılmış olduğu tarihin ilk global savaşı olarak hafızalara kazınmıştı. On sekiz milyon kişinin canına mal olan Birinci Dünya Savaşı, dünya haritasının baştan çizilmesi ve toplumun tekrardan şekillendirilmesiyle neticelenerek halen içinde yaşadığımız dünyayı yarattı. 

Tarihin bu ilk endüstriyel topyekûn savaşına bizzat katılarak mühim bir rol oynayan ve 20. yüzyılın en kendine özgü askeri tarihçi ve düşünürleri içinde sayılan Basil LiddellHart, ilk halini barışın tesisinden kısa süre sonrasında yazıya döktüğü bu kitabında Birinci Dünya Savaşı’nın bir askeri tarihini sunuyor. Entelektüel bir askerin analitik yaklaşımı ile kendi tecrübelerini birleştirdiği yorumunda makineli tüfek, tayyare, zehirli gaz, denizaltı ve geliştirilmesinde bizzat rol oynadığı tank benzer biçimde devrimsel yeni icatların tesirini; makineleşmiş orduların tarihteki bu ilk karşılaşması esnasında etten kemikten insanların çektikleri azabı ve oluşan çıkmazı aşmaya çalışan stratejistlerin kararlarını masaya yatırıyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Birinci Dünya Savaşı Tarihi Alıntıları – Sözleri

  • İngiliz ordusunun harp silahları içinde muhteşem etkili bir silahı yoktu, fakat dünya ordularına kıyasla piyade tüfeğinin atış standardı eşsizdi.
  • Savaşın başlangıcında Fransız, Alman, Rus ve Avusturyalıların eşi görülmemiş sayıda hazır süvari birlikleri vardı.
  • Almanlar o denli süratli hareket ederek kendi süre çizelgelerinin önüne geçmişti ki ikmal maddelerinin hızı kendilerine ayak uyduramadı c meydana gelen açlık birlikleri daha acele yordu.
  • Vicdan strateji için garip bir ilkedir.
  • Askeri artam, sayıca üstün olmakta değil, özellikte saklıdır.
  • Alman halki sert disiplinine ragmen baska bir yerde gorulmedik bir bicimde ordusuna yakinlik besliyor ve onunla gurur duyuyordu.
  • Öldürücü kıvılcım, 28 Haziran 1914’te Bosna’nın başkenti Saraybosna’da ateşlendi. Savaşın ilk kurbanı kaderin bir cilvesiydi. Davalarını Francis Joseph’in varisi Arşidük Franz Ferdinand’ı öldürerek sürdüren yakıcı Slav milliyetçileri, Avusturya’da nüfusu olan bir dostlarını seçtiler.
  • Askeri artam, sayıca üstün olmakta değil, özellikte saklıdır.
  • Vicdan, strateji için garip bir ilke gibidir.
  • 1914 yılına gelindiğinde Britanya’nın, Almanya’nın on sekiz ana muharebe gemisine karşılık, yirmidokuz ana muharebe gemisi vardı.


Birinci Dünya Savaşı Tarihi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Merhabalar,
Bu aralar pek kitap okuyamıyorum alıntılama yada araştırma yazamıyorum fakat elimde okunmayı bekleyen oldukça yaratı var. Bir çok askeri tarih üstüne olduğundan okurken bir parça yorabiliyor. Basil Liddell Hart’ın iki kitabından oluşan Savaş Tarihi kitabını tavsiye üstünden temin ettim. İçeri yalnızca Osmanlı/Türkiye tarihini değil dünya genelini çerçevelediğinden itiraf etmeliyim ki okuması birazcık zor oldu ve eseri yarım bıraktım (şimdilik). Bu eserin akademisyenler tarafınca başarıya ulaşmış bulunduğunu ve önerildiğini hatırlatmakta gene de yarar var. Yazarda askeri tarihçi ve teorisyendir ek olarak 1937’de İngiliz Savaş Bakanı olmuştur. Birinci Dünya Savaşı hakkında onlarca kere araştırma yazdığımdan mevzu derinliğine inmeden eserin okuması sıkıntılı olduğundan anlatmak isterim yalnızca.
*Bu yaratı; Birinci Dünya Savaşı sırasındaki gelişimleri daha oldukça siyasal tarih şekilde ele almış. Neden Askeri Tarih olarak ele alındığını anlayamadığım. Okurken ilk 50 sayfada görülüyor ki askeri Siyasi Tarih üstüne. Dönem siyasetçilerini bilmemek eseri okumanızı zorlaştıracaktır.
* Ilk olarak bu eseri okuyabilmeniz için (genel) dünya zamanı ve askeri harp zamanı hakkında bazı ince bilgileri da biliyor olmanız gerekiyor. Gerek tarihteki siyasetçiler, meşhur kumandanlar, birinci dünya savaşı esnasında yaşanmış olan bazı kültürel ve sosyolojik gelişmelere kısmen de olsa vakıf olmanız gerek.
*Birinci dünya savaşı hakkında hiçbir şey bilmiyor yada daha ilkin bu mevzu üstünde herhangi bir araştırmanız, ilginiz yoksa eğer bu kitabı satın almayın derim. Satın almış olsanız dahi bu kitabından bir şey kazanamaz, öğrenemezsin. Eserdeki detaylarda kaybolursunuz.
*Akademik araştırma için bu eseri temin ediyorsanız; elinizde doğru kaynak kitabı tutuyorsunuz anlamına gelir. Savaş tarihinin yanı sıra teknolojik gelişmelerin zamanı gidişatını ele aldığını vurgulamak gerekir.
*Esere başlamadan ilkin kısa bir kültürel araştırma (sosyo-ekonomik) yapmakta yarar var diye düşünüyorum.
*İnceleme yorumlarına baktığımda eserin doğru okuduğunu düşünmüyorum. Zira bu eseri doğru anlayan asla kimse bir kaç cümle ile “okudum,beğendim vb” geçiştiremeyecektir.
*İş Bankası Yayınları genel olarak birazcık daha ağır ve yoğun oluyor sayfalarda bu da göz yorabiliyor, bu şekilde bir deposu okuyabilmek içinde günde en azından 50 sayfadan fazla okumamanızı tavsiye ederim. (Tanrı Dağı)

İçerik: Kitap 1. Dünya savaşıyla ilgili her şeyi konu alıyor oldukça ayrıntıya giriyor bilimsel nitelikli bir kitap fakat tek bir kitap alıp tüm savaşı bilmek istiyorsanız kitap kesinlikle alınır. (kadir sonsöz)

1.Dünya Savaşı: Ilk olarak okumak için emek ve iyi bir bellek gerektiren bir kitap, o denli oldukça isim var ki tümen,alay hatta tim komutanın dahi adı belirtilmiş. Okudukça aslına bakarsak kitabın oldukça yanlı bulunduğunu anladım, her vakaya bir halde müdahil olan ingiltereyi devamlı müdafa vakası kitabı düşürmüş. Kaynak kitap olur mu malasef olmaz. (OSMAN NURİ EFE)


Birinci Dünya Savaşı Tarihi PDF indirme linki var mı?


Basil Liddell Hart – Birinci Dünya Savaşı Tarihi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Birinci Dünya Savaşı Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Basil Liddell Hart Kimdir?

Cambridge Üniversitesi’nde okurken, öğrenimini yarıda bırakıp subay olarak I. Dünya Savaşı’na katıldı (1914). 1916’da yaralandıktan sonrasında, harp üstüne çeşitli kitaplarla 1920’de ordunun resmi Infantry Training (Piyade Eğitimi) kılavuzunu yazdı. Bu kitapta 1917’de geliştirdiği “savaş talimi” sistemi ile 1917-18 yıllarında uygulanan sızma taktiklerinden esinlenerek ortaya attığı ve “genişleyen sel” adını verdiği saldırı yöntemlerini söyledi. Liddell Hart hava gücünün ve mekanize tank savaşının ilk savunucularından biri oldu. Stratejiyi, “politik amaçların gerçekleştirilmesi için askeri olanakların kullanımı sanatı” olarak tanımlayıp, düşmanı yerinden sökmeyi ve direnme araçlarını azaltmayı amaçlayan “dolaylı yaklaşım”ı savundu. Kendi harp deneyimlerine dayanarak harekat ve şaşırtma öğelerini ön plana çıkardı.

1924’te sakatlanan Liddell Hart, 1927’de yüzbaşı rütbesiyle emekliye ayrıldı. Ordudan ayrılınca, kendini askeri tarihe ve askerlik bilimine verdi. 1925-35 içinde The Daily Telegraph’ta askeri muhabirlik, 1935-39 içinde The Times’da askeri danışmanlık yapmış oldu. General J.F.C. Fuller’in talebesi olan Liddell Hart daha 1926’da, zırhlı birliklerin yaygın olarak kullanıldığı mekanize orduyu savundu. 1937-38 yıllarında Savaş Bakanı Leslie Hore-Belisha’nın hususi danışmanlığını yapmış oldu ve savunduğu reformlardan birçoğunun uygulanmasını sağlamış oldu. Orduyu tank ve uçaksavarlarla donatma çabalarına komutanların birçoğu karşı çıktı.

Liddell Hart’ın yazıları, Birleşik Krallık ve Fransa’dan oldukça Almanya’da etkili oldu. Zırhlı savaşın Almanya’daki öncüleri, Fuller’in tankların kullanımı üstüne öğütlerinin yanı sıra onun “genişleyen sel” kuramını da benimsediler ve “yıldırım savaşı”nın (blitzkrieg) temel anlayışı olarak kabul ettiler. Bu harp yöntemi 1939-41 içinde Avrupa’daki kara savaşlarında Alman orduları tarafınca ustalıkla uygulandı. Liddell Hart, harp süresince Daily Mail’e yazdı. Nükleer caydırıcılığa güvenemediğinden , savaştan sonraki yıllarda konvansiyonel müdafa güçleri üstünde ısrarla durdu, topyekun harp terimine da karşı çıktı. 1966’da sir unvanı aldı.

Liddell Hart, birçok askeri yaşam öyküsü ve askeri strateji yazısının yanı sıra, bir de II. Dünya Savaşı zamanı yazdı. 1966’dan sonrasında II. Dünya Savaşı’nı ele alan bir mecmua çıkarmaya başladı.


Basil Liddell Hart Kitapları – Eserleri

  • Hitler’in Generalleri Konuşuyor
  • İkinci Dünya Savaşı Tarihi
  • Birinci Dünya Savaşı Tarihi
  • Strateji Dolaylı Tutum


Basil Liddell Hart Alıntıları – Sözleri

  • “Iradesiz akıl değersizdir akılsız irade ise tehlikelidir.” (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • “İngilizler sadece bir muhabere kazanır, o da sonuncusu.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Zira bazı generallerin, korkulu şekilde düşüncesizce buldukları emirleri, basbayağı Hitler’in tasarılarını sabote etmek ve savaşın bir an ilkin sona ermesini sağlamak adına ifa etmeye hazır bir hale geldiklerinden kuşku etmeyi gerektirecek sebepler mevcuttur. (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • “Silahaltındaki vatandaşlardan oluşan, kısa ve yüzeysel bir eğitim görmüş bir yığın, deneyimli uzmanlardan oluşan küçük bir toplulukla karşı karşıya gelmesi durumunda, kelimenin en fena anlamıyla harcanacaktır.” (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • Tarihi gerçek şu ki atom bombasının, Japonları teslim almaya zorlamak için kullanılıp kullanılmaması sonucu asla bir münakaşa konusu olmadı ve bu kararın doğruluğu sadece tarih tarafınca gelecekte yargılanmalıdır. Masada, kendiliğinden ve emsalsiz bir mutabakat vardı; başka türlü davranmamıza ilişkin, en ufak bir tavsiye bile duymadım. (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Almanlar o denli süratli hareket ederek kendi süre çizelgelerinin önüne geçmişti ki ikmal maddelerinin hızı kendilerine ayak uyduramadı c meydana gelen açlık birlikleri daha acele yordu. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Askeri artam, sayıca üstün olmakta değil, özellikte saklıdır. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Tarih şahittir ki, savaşın kaderini atama eden şey can kaybı değil, ümidin yok oluşudur. (Strateji Dolaylı Tutum)
  • Atom bombalarının, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılmalarının hızlandırılmalarının sebebi Amiral Leahy tarafınca açıklandı:
    “Bilim insanları ve ötekiler, bu projeye harcanmış olan çok önemli yekun -iki milyar dolar (günümüzde ortalama yirmi dört milyar do­lar)- için bu denemenin yapılmasını istiyorlardı.”
    Atom bombası pro­jesinde yer edinen yüksek rütbeli subaylardan biri, kod adı “Manhat­tan District Projesi” olan mevzuyu daha açık bir halde anlatıyordu:
    “Bomba hakkaten başarıya ulaşmış olmak zorundaydı -çok harcama edilmişti. Başarısız olsaydı, bu kadar büyük bir harcamayı iyi mi izah edebilirdik? Kamuoyunun ihtimaller içinde protestosunu düşünün bir kez… Zaman azaldıkça, Washington’daki belirli kişiler Manhattan Projesi’nin direktörü General Groves’u iş işten geçmeden çekilme etmesi için ikna etmeye çaba gösteriyorlardı, bundan dolayı başarısız olur­sak Groves sorumluluğun üstüne kalacağını biliyordu. Bomba ta­mamlandığında ve atıldığında ilgili her insanın hissettiği rahatlama muazzamdı.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Dahası, sulh zamanında, “erkek iş gücünün silahaltına alımından doğan verim kaybının mümkün olduğunca önüne geçilmesinin” de önemine değindi. (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • “9 Mart’ta, her biri 6-8 ton yangın bombası demeti taşıyan 279 B29 Superkale ağır bombardıman uçağı Tokyo’yu yerle bir etti. Kentin ortalama dörtte önde gelen, kırk bir bin metrekare alan tamamen yanmış, 267.000’den fazla bina tahrip olmuştu. Sivil zayiat ortalama 185.000’di – oysa mütecaviz Amerikalılar bir tek on dört tayyare kaybetmişlerdi. Müteakip dokuz günde Osaka, Kobe ve Nagoya benzer şekilde yakılıp yıkıldılar. 19 Mart’a gelindiğinde bu taarruzlar durdu, bundan dolayı, Amerikalıların yangın bombaları tükenmişti – o on gün zarfında ortalama 10.000 ton yangın bombası atmışlardı.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • 1914 yılına gelindiğinde Britanya’nın, Almanya’nın on sekiz ana muharebe gemisine karşılık, yirmidokuz ana muharebe gemisi vardı. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Savaş politikanın iflasıdır. (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • Rusya’nın uçsuz bucaksız toprakları, Hitler’e ilk hayal kırıklığını, arkasından da ilk yenilgisini tattırıyordu. Tarih, acımasız bir diktatörün intiharında bir kez daha tekerrür ediyordu. (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • “Zafer devamlı sulh demek olmuyordu.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Alman halki sert disiplinine ragmen baska bir yerde gorulmedik bir bicimde ordusuna yakinlik besliyor ve onunla gurur duyuyordu. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Savaşın başlangıcında Fransız, Alman, Rus ve Avusturyalıların eşi görülmemiş sayıda hazır süvari birlikleri vardı. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Vicdan strateji için garip bir ilkedir. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • …Halder günlüğüne şu şekilde not düşmüştü: “Oldukça antipatik bigün. Hitler oldukça sinirli. Kendi başarısından epeyce korkmuş, hiçbir mesuliyet almak istemiyor, tüm sorumluluğu üzerimize yıkmaya çalışıyor.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Belgeler tarih adına güvenli bir rehber değildir- zira emirlerin altına imzasını koyan adamlar genel anlamda yazıya döktükleri şeylerden oldukça değişik düşünürler. Tarihçilerin arşivlerde buldukları belgeleri, bazı subayların hakikatte ne düşündüklerinin göstergesi olarak değerlendirmeleri aptalca olur. (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş