Eğitim

Bu Düzen Değişmelidir – Bülent Ecevit Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bu Düzen Değişmelidir – Bülent Ecevit Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bu Düzen Değişmelidir kimin eseri? Bu Düzen Değişmelidir kitabının yazarı kimdir? Bu Düzen Değişmelidir konusu ve anafikri nedir? Bu Düzen Değişmelidir kitabı ne konu alıyor? Bu Düzen Değişmelidir PDF indirme linki var mı? Bu Düzen Değişmelidir kitabının yazarı Bülent Ecevit kimdir? İşte Bu Düzen Değişmelidir kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Bülent Ecevit

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 2789785871187

Sayfa Sayısı: 280


Bu Düzen Değişmelidir Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

‘Türkiye’de seviye niçin ve iyi mi değişmelidir?..

Bu suali cevaplandırabilmek için ilkin Türkiye’de bugün iyi mi bir seviye bulunmuş olduğu; Türkiye’de bulunan düzenle Anayasa’nın öngördüğü seviye içinde ne benzer biçimde ayrılıklar olduğu saptanmalıdır. Kitap bir taraftan bunu saptamakta, bir taraftan da düzenin niçin ve iyi mi değişmesi icap ettiğini ayrıntılarıyla göstermektedir.

Ortada bir bozuk seviye vardır. Toplumumuzda ekonomik, toplumsal ve kültürel yönlerden gördüğümüz tüm aksaklıklar, temeldeki bu seviye bozukluğunun belirtileridir. Bu seviye bozukluğu, gelişme sürecinde bulunan, geri kalmışlıktan kurtulabilmek ve modern uygarlık düzeyine erişebilmek için gelişmesini hızlandırmak zorunda olan Türk toplumunu bazı dar boğazlara yada çıkmazlara sokmaktadır.

Düzen bozukluğunun köklerine inmeksizin yapılacak yüzeysel düzeltmelerle yada yönetsel tedbirlerle, o dar boğazları açmak, o çıkmazları aşmak mümkün olmayacaktır.’

Bülent Ecevit, 1968 yılı bütçesi üstüne yapmış olduğu konuşmada, ülkedeki sosyo-ekonomik koşulları detaylı şekilde eleştirmiştir. Daha sonrasında bu konuşmasını esas alarak Bu Düzen Değişmelidir adlı kitabı kaleme almıştır. Kitap, bütçe eleştirisini oldukça aşan bir tesir yaratarak ardı ardına baskı yapmış, adı ise 1970’li seneler süresince Ecevit’in politika sahnesindeki en ayırt edici sloganlarından biri haline gelmiştir.


Bu Düzen Değişmelidir Alıntıları – Sözleri

  • İnsana ihtiyaç duyulan kıymeti vermek gerekir.
  • Bu şekilde bir sömürü düzenini bakılırsa bakılırsa, bile bile, “Bu seviye değişmesin!” demek, “Türk halkı, Türk köylüsü sömürülmeye, Türk devleti soyulmaya devam etsin” anlama gelir.
  • Köylü devlete borçlandığında faiz öder. Fakat devlet köylüye borçlandığında faiz ödememektedir.
  • Ekonomik problemler öğütlerle çözülemez.
  • Bundan dolayı bu düzende, bir insan, parasını, memlekete ne kadar yararsız şekilde işletirse o denli oldukça kazanacaktır.
  • İnsanların uyanışından, bilinçlenişinden sanki içgüdüsel bir korku duyanlar, Türk çocuklarına, Türk gençlerine bir şeyler öğreten, gerçekleri özetleyen her öğretmene düşman benzer biçimde bakmaktadırlar.
  • Kabahat düzenindir.
  • Türkiye kadar toplumsal adaletsizlik ve dengesizlikler içinde bulunan bir ülkede, bir iktidarın, “toplumsal hakkaniyet getiriyorum” diye, tutum bonosuyla ve minimum geçim indirimiyle ilgili iki ufak tedbiri göstermesi, halkımız bakımından oldukça acıklı, iktidar bakımından da pek komik bir davranıştır
  • Liseyi Robert Kolej’de, edebiyat kolunda okuyan Ecevit, 1944’te bu okulu tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne bir süre devam etti. Hint ve Doğu felsefesiyle ilgileniyordu.
  • Hem kendilerinden ilkin yapılmış her şeyi reddedenler, Atatürk devrini bile kötüleyenler, hem de “seviye değişmelidir” sözüne karşı, “Atatürk’ün eseri olan seviye mi değişecek?” diye, Atatürk adına sığınanlar…


Bu Düzen Değişmelidir İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bülent Ecevit’in meclis ve mitinglerde, toplantılarda yapmış olduğu konuşmalarından derlenmiş bir kitap, okumaya kıymet. Biraz bunaltıcı gelebilir. (Mehmet İşci)


Bu Düzen Değişmelidir PDF indirme linki var mı?


Bülent Ecevit – Bu Düzen Değişmelidir kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Bu Düzen Değişmelidir PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bülent Ecevit Kimdir?

Mustafa Bülent Ecevit (d. 28 Mayıs 1925; İstanbul – ö. 5 Kasım 2006; Ankara), Türk gazeteci, ozan, yazar, siyasetçi ve Türkiye eski başbakanı.

1974 ile 2002 yılları aralığında beş kez Türkiye başbakanlığı icra eden Bülent Ecevit, düşünceleri ve uygulamalarıyla, 20. yüzyıl Türk siyasal yaşamının en mühim adlardan biri olmuştur.

1972 ile 1980 içinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığında, 1987 ile 2004 içinde da Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığında bulunmuştur. 1961 ile 1965 içinde VIII., IX. ve X. İsmet İnönü hükümetlerinde Emek verme Bakanı olarak yer almıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 11. ve 12. Dönem Ankara, 13., 14., 15., 16. ve 19. Dönem Zonguldak, 20. ve 21. Dönem İstanbul milletvekili olarak vazife yapmış olan Ecevit, 1961’de Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961-25 Ekim 1961) yapmıştır.[1]

2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üniversite mezunu olmaması sebebiyle Cumhurbaşkanlığı’na aday olamamış, koalisyon partilerinin bu hükmü değişiklik yapma teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetmiştir.


Bülent Ecevit Kitapları – Eserleri

  • Bir Şeyler Olacak Yarın
  • Ortanın Solu
  • Atatürk ve Devrimcilik
  • Bu Düzen Değişmelidir
  • Demokratik Sol
  • Şiirler
  • Sömürü Düzeninde Yeni Aşama
  • Mithat Paşa ve Türk Ekonomisinin Tarihsel Süreci
  • Elele Büyüttük Sevgiyi
  • Türkiye 1965-75
  • Umut Yılı 1977
  • Dış Politika ve Kıbrıs Dosyası
  • Savunmam
  • Ecevit’in Açıklamaları 1976
  • Kardelen ve Doğa Sevdası Yazılar


Bülent Ecevit Alıntıları – Sözleri

  • Türkiye kadar toplumsal adaletsizlik ve dengesizlikler içinde bulunan bir ülkede, bir iktidarın, “toplumsal hakkaniyet getiriyorum” diye, tutum bonosuyla ve minimum geçim indirimiyle ilgili iki ufak tedbiri göstermesi, halkımız bakımından oldukça acıklı, iktidar bakımından da pek komik bir davranıştır (Bu Düzen Değişmelidir)
  • 10 Kasım 1938’ten sonrasında yaşasaydı, elbet başlatmış olduğu devrimleri başka devrimlerle bütünleyip sürdürerek daha ileri götürmek isteyecekti. (Atatürk ve Devrimcilik)
  • —“Kalkınma köylüden başlayacak” derken, bir köy romantizmine kaptırmıyoruz kendimizi. Dikkat edilirse, “köyden” demiyoruz, “köylüden” diyoruz. Adalet Partisi, bizim bu sloganımızı yansılamak ederken, bilerek ya da bilmeden bir kelime değişikliği yapmış oldu: Bizim, “Kalkınma köylüden başlayacak” sözümüzü, “Kalkınma köyden başlayacak” diye değiştirdi. Bizce mühim bir ayrılık vardır ikisi içinde… Köylü yoksul bırakılarak da bir köy kalkındırılabilir. Mesela, toprak adaletsizliği bulunan bir köye kafi sulama, tohumluk ve gübre sağlanınca, toplam gelir artışı bakımından köy kalkınmış sayılır, fakat toprak ağasıyla topraksız köylü arasındaki gelir farkı büsbütün açılır. Ağa güçlendirilmiş, topraksız köylü daha kuvvetsiz kılınmış olur. Sosyal içerikten yoksun bir “yeşil plan” yada “yeşil devrim” bu sonucu doğurur.
    “Kalkınma köylüden başlayacak” derken, bizim hareket noktamız, fizik yerleşim birimi olarak köy değildir, insan olarak köylüdür. Bu yaklaşım, fizik yerleşim birimi olarak köyün yapısını da değiştirmeyi öngörür. Nitekim biz, halk sektörü kavramımızla bütünleşen bir köykent terimi öneriyoruz. Bunun bir anlamı, köylüyü büyük seviyede şehirlileştirmek ve köylü-işçi bir araya gelmesini gerçekleştirmektir. Nüfusunun büyük kısmı köylü olan bir ülkede, köylüyü dikkatsizlik eden bir solcu rejim, özgürlükçü demokrasiyi de benimseyemez. Bundan dolayı özgürlükçü demokraside köylü bu ihmalin bedelini seçimlerde ödettirir. (Demokratik Sol)
  • Çağımızdaki milliyetçilik akımlarının kim bilir insancası Cumhuriyet Türkiyesi’nin mayası olan ve CHP’nin simgesi olan Atatürk milliyetçiliğidir.Atatürk milliyetçiliğinde ırk ayrımının da, din ve mezhep ayrımının da yeri yoktur. Zaten bu ayrımları yapmak ve gözetmek, Türk ulusunun, Türk toplumunun tarihsel geleneklerine de aykırıdır. Sayısız etnik grupların yüzyıllar süresince kaynaştığı ve bütünleştiği bir ülkede yaşıyor olmanın gerçeğinden meydana gelen bir milliyetçiliktir Atatürk milliyetçiliği ve CHP de bu milliyetçiliğin bayrağını inançla taşımaktadır. Atatürk milliyetçiliği egoist bir milliyetçilik değil, tüm insanlığın esenliğini gözeten bir milliyetçiliktir, yurtta da dünyada da sulh isteyen bir milliyetçiliktir. (Demokratik Sol)
  • Değerli dostlarım, dış siyaset, internasyonal ilişkiler, kimi zaman, bu şekilde ufak meseleler yüzünden de değil, bir tercüme yanlışlığı yüzünden, bir virgülün yanlış yere konmuş olması yüzünden bile altüst olabilir. (Türkiye 1965-75)
  • Atatürk’ün kurduğu devlette ve Atatürk’ün çizdiği yönde yeni devrimci atılımlar yaparken, Atatürk’ü ve Atatürk devrimciliğini, yalnız Atatürk’ün kendi yaşamış olduğu devrin koşullarına bakılırsa değil, yaşadığımız devrin koşullarına ve problemlerine bakılırsa de değerlendirmek zorundayız. (Atatürk ve Devrimcilik)
  • Ekonomik problemler öğütlerle çözülemez. (Bu Düzen Değişmelidir)
  • umutsuz gelip bu dünyaya
    mutsuz gidenler (Bir Şeyler Olacak Yarın)
  • Türkiye’ye yabancı sermayenin gelmesini kuşkusuz özendirmek gerekir. Ama bir özendirmeyi, kendi gücümüzün, sermayemizin, teknolojimizin yetmediği alanlarda, dışsatımımızı arttıracak, Türkiye’ye yeni dış pazar olanakları sağlayacak yönde ve kendi girişimcilerimizi engellemeyecek, ekonomik bağımsızlığımızı zedelemeyecek şekilde ve seviyede yapmak gerekir. (Sömürü Düzeninde Yeni Aşama)
  • Kadın hakları alanında meydana getirilen devrim de bir üstyapı devrimi sayılır. Fakat ilkin bu devrim yapılmadan, altyapı devrimciliğine geçmek oldukça güçtü. Bundan dolayı, hanımefendiler özgürleşmeden, Türkiye’de
    gerçek bir özgürlük ortamı gelişemezdi ve Türk halkının tüm gücü harekete geçirilemezdi. (Atatürk ve Devrimcilik)
  • Lâiklik, devrimler yada özgürlükler tehlikeye fikir, özerk üniversiteler, ânında, topluca seslerini yükseltebilmektedir. (Ortanın Solu)
  • Türkiye’de bazı aydınlar, -kendileri yönetime hakim olmak şartıyla- diktatörlük isteyebilirler. Ülkenin yararını bunda görebilirler. Ama halk bunu istemez. İstememekte de kendi tecrübeleri açısından haklıdır. (Ortanın Solu)
  • Devletle halkın arası açıldıkça açıldı. Devlet halka yukarıdan bakar oldu. Halk, devletten soğudu, devlete küstü. (Ortanın Solu)
  • Karşında polisiye roman okumak vardı
    Sorgusuz bakışmak
    Yoruldukça gözlerimiz
    Sevinçsiz gülmek, üzüntüsüz ağlamak (Şiirler)
  • JEOLOG
    avucumda bir buhurdan bu dünya
    çağlar tüter insansız
    sarıyor beni benden uzağa
    yokolmuş dağlar
    yankılar beni yapayalnız
    toprağın basamaklarından iner
    derin dağlara yükselirim
    eski ırmak izlerinde
    akar yiterim kumlarla
    görmez olur beni gözlerim (Şiirler)
  • “O bir şey olsun istedi mi,
    ‘Ol’ der ve olur”
    (Yasin Suresi) (Bir Şeyler Olacak Yarın)
  • Kabahat düzenindir. (Bu Düzen Değişmelidir)
  • On yıldan beri engelleme tehditlerini dinleriz. Sağa bakarız kabahat etmiş oluruz, engelleme tehdidi gelir; sola bakarız engelleme tehdidi gelir.
    Jeopolitik açıdan Türkiye kadar tehlikeli sonuç bir bölgede, bir yerde bulunan bir ülke, kendi ulusal güvenliğini, bir başka devletin iç politikasındaki dalgalanmaların seyrine, tesadüflerine bırakamaz. (Türkiye 1965-75)
  • Ne var ki fikir kuşlar benzer biçimde özgürdür. (Bir Şeyler Olacak Yarın)
  • “Elektriğe, kömüre, gaza, mazota, fuel-oil’e yüzde yüz zam.
    Demir-çelik ürünlerine yüzde yüz zam. Çimentoya bir büyük zam, derhal arkasından bir zam daha.
    Kağıda yüzde 400, tuza yüzde 500 gübreye yüzde 500’le yüzde 750 arası zam.
    Ekmeğe, süte, ete zam, sigaraya, beze, şekere zam, ptt’ye, demiryoluna, uçağa, otobüse ve daha nicelerine zam.
    Birinin acısına alışılmadan yenileri ve daha büyükleri ardı ardına gelen zam haberlerini günlerdir her akşam radyoda televizyonda dinleyen, her sabahleyin gazetelerde okuyan yurttaşlarımız, soruyor olmalılar:
    “Ne süre arkası kesilecek bu zamların?” diye… Acı gerçek o ki arkası kesilmeyecek. Bunlar daha başlangıç…” (Sömürü Düzeninde Yeni Aşama)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş