Eğitim

Durulmayan Bir Kafa – Kay Redfield Jamison Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Durulmayan Bir Kafa – Kay Redfield Jamison Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Durulmayan Bir Kafa kimin eseri? Durulmayan Bir Kafa kitabının yazarı kimdir? Durulmayan Bir Kafa konusu ve anafikri nedir? Durulmayan Bir Kafa kitabı ne konu alıyor? Durulmayan Bir Kafa PDF indirme linki var mı? Durulmayan Bir Kafa kitabının yazarı Kay Redfield Jamison kimdir? İşte Durulmayan Bir Kafa kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Kay Redfield Jamison

Çevirmen: Pınar Kür

Yayın Evi: Oğlak Yayıncılık

İSBN: 9789753295093

Sayfa Sayısı: 240


Durulmayan Bir Kafa Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu tür deliliğin oldukça kendine hususi bir iç sızısı, çoşkunluğu, yapayalnızlığı, dehşeti var. Uçtuğunuz süre harikasınız. Düşünceler olsun, duygular olsun müthiş bir hızla, yoğunlukla üst üste geliyor, aynı kayan yıldızlar şeklinde siz bu yıldızların peşine düşüp her an daha iyisini daha parlağını buluyorsunuz. Çekingenlik diye bir şey kalmıyor, aradığınız sözcükleri, jestleri tak diye buluyorsunuz, başkalarını büyülediğinizin kesinlikle bilincindesiniz. Tekdüze insanlarda garip yanlar keşfediyorsunuz. Gövdenizin her yanını müthiş bir duyarlık sarıyor, baştan çıkarmak, baştan çıkarılmak karşı konulmaz bir talep heline geliyor. Her şey oldukça kolay, siz oldukça güçlüsünüz, parasal açıdan da her şeyi yapabilecek durumdasınız, üst düzey bir keyif, coşku, mutluluk iliklerinize kadar dolmuş.

(Arka Kapak)


Durulmayan Bir Kafa Alıntıları – Sözleri

  • Doğası tutkulu olan biri düş-katilleri karşısında korunmasızdır.
  • Aldanıp içimi döktüm onlara ben. Dökülene basıp geçtiler.
  • Babam bir şeye merak saldı mı sanki büyüye kapılırdı; coşkulu, esprili, derhal her şeyle ilgilenen, tabiatın güzelliklerini derin bir keyif ve orijinallikle betimleyebilen bir kişiydi.
  • Bir günün sonunda tedirginlik sarıyor insanı, ya da üzerine kasvet yığılır, ya da kuvvetli inançlar baş gösterir ya da deli hevesler üşüşür kafasına. İnsanın yaşamını belirleyen, çalışmalarının özünü ve yönünü değiştiren, sevgilerine ve dostluklarına renk katan, nihai anlam veren bunlardır işte.
  • Hangi duygularım gerçek? Ben, hangi benim? Aklına eseni meydana getiren, deli, kaotik, anarşik, deli şahıs mi benim? Çekingen, içine kapanık, çaresiz, intihara eğilimli, karamsar, bitkin şahıs mi benim? Herhalde her ikisinden de var içimde, ümit ederim ikisinin de fazlası yok. İniş çıkışlarıyla meşhur olan Virginia Woolf ne güzel özetlemiş: “Yeraltına dalışlarımız duygularımızı ne ölçüde renklendiriyor? Yani, demek istediğim, herhangi bir duygu ne kadar gerçek?”
  • Oldukca daha çok şeyi oldukça daha derinden hissettim, oldukça değişik, oldukça yoğun yaşantılarım oldu; daha oldukça sevdim, daha oldukça sevildim; daha oldukça ağladığım için daha oldukça güldüm; oldukça fena kışlar geçirdiğim için baharların tadına daha oldukça vardım.
  • “Dünyaya katlanabilmemizi sağlayan iyiliklerimizin tarihidir” demiş Robert Louis Stevenson. “Eğer iyi yürekliler olmasaydı, iyilik dolu sözler, bakışlar, mektuplar olmasaydı… yaşamımızın en kötü niyetle hazırlanmış pis bir şaka olduğuna inanasım gelirdi.”


Durulmayan Bir Kafa İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitaba başlama sebebim bipolar teşhisi konan bir arkadaşımdı aslen. İlk başlangıçta dalga geçiyor diye düşündüğüm, Sonra… olabilir, rastlanabilir fakat çevrenizden birine uğrama ihtimalini dahi aklınızdan geçirmediğiniz olayların başınıza geldiğini… Civamsı duygularınızın hayatınızın bir parçası bulunduğunu…
Ilk olarak şunu belirtelim ki takıntılı bir yapınız var ise, okuduğunuz her ruhsal vakayı kendinizle özdeşleştirecekseniz, kısacası hastalık hastası olacaksanız okumayın derim:)
Her şeye karşın yaşamı sevebilmek, hastalığı kabullenip ilaç içme mahkumiyetine bile sevgiyle bakabilmek var bu kitapta. Hayatı kitaplar olan birinin, tüm zorluklara karşın devam edebilme mücadelesi. Karakterini senin bile çözemediğin yaşamda; her halinle mutlu olabilme yetisini kazandığını görmek…
Hastalığa ilişkin araştırmalar, adı ile alakalı değerlendirmeler ile son buluyor kitap.
Kendi tekdüze yaşamımıza bakıp, tüm yaşadıklarına karşın yaşam dolu bir kadının varolma mücadelesini okuyunca bir kere daha düşünmek gerekmez mi? (Firdevs)

Oldukca samimi bir anlatımı olan bu kitap, bipolar bozukluk yaşayan bir psikiyatristin hastalığının mesleğinde ve toplumsal hayatındaki etkilerini oldukça güzel betimlemiş ve yapmacıklıktan uzak bir halde inişlerini ve çıkışlarını pozitif yönde ve negatif yönleriyle beraber okuyucuya sunmuştur. Mani ve depresif dönemlerinde yazar ile beraber aynı duyguları hissedebileceğinize güvenilir olabilirsiniz. Bipolar bozuklukluğun yaygın görülen bir hastalık bulunduğunu ele aldığımızda bu durumla ilgili farkındalık kazanmayı ve normalleştirmeyi elde eden bir kitap.Bu durumla baş eden kişiler için ise “yalnız değilsin “ diyor . Ben oldukça sevdim. Hatta en sevdiğim bir kaç kitabın içinde yer aldı. Elinize aldığınız an bitirmek isteyeceğiniz bir kitap olacaktır. (Zehra sopalı)

Delilikten söz ederken: Akıl hastalığı olan birinin başka hastaları tedavi etmesine müsaade edilmeli mi ?
Bu soruya verilen yanıt genel anlamda hayır olur.
Fakat bu kitabı okuyunca cevabın evet olabileceğini de görecekseniz.
Yazarın kendisi onyedi yaşından itibaren bipolar bozukluk ile iyi mi savaştığını ek olarak manik-depresif hastalıklar üstüne uzmanlık yapmış azca sayıda hanımdan biri olarak iradesi ve azmi ile hastalığın tüm zorluklarını kabullenip hayata tutunmayı başarmanın yollarını konu alıyor.
Bu kitabı niçin okuduğuma gelirsek birazcık psikolojiye olan ilgim (aslen oldukça fazla ) birazcık da siklotimi teşhisi konulma sebebi bu kitapla tanışmama sebep oldu.
Kendimden oldukça şey buldum; ifade edemediğim bir oldukça duygu yazılı olarak gözlerimin önüne serildi. Bu rahatsızlıktan muzdarip bir şahıs olarak yazarın azmi ve hayata perspektif bana ümit vadetti bilhassa hayata tutunma sebebi olarak gösterdiği o ünlü ve karma duygu kısaca AŞK’a daha değişik bakmamı sağlamış oldu.
Ne şeklinde bir fark derseniz aşka daha ılımlı bakmaya başladım. Şundan dolayı bundan öncesinde aşk diye bir duygu benim için saçma ve komikti :))
Ve beni en oldukça etkileyen son bölüm :
Eğer seçme şansım olsaydı, manik-depresif hastalık çekmeyi seçer miydim? diye sormuş.
Evet ben de seçerdim bundan dolayı depresif dönemleri saymazsak oldukça keyifli coşkulu bir hastalık :))
Bunu yaşayanlar beni anlayacaktır 🙂
Bundan ziyade ister ruhsal isterse biyolojik olsun, insanoğlunun yaşamış olduğu rahatsızlığı kabullenmesi bazı şeyleri normalleştirmede oldukça büyük oranı oluyor .
Hakkında yazacağım daha oldukça şey var fakat fazla uzatmadan akıcı ve sıkmayan cinsten bir kitap bulunduğunu söyleyerek okumanızı tavsiye ediyorum.
Keyifli okumalar
Kitapla kalalım 🙂 (K̸e̴l̵e̵b̵e̴k̸ e̴t̴k̴i̷s̵i̸)


Durulmayan Bir Kafa PDF indirme linki var mı?


Kay Redfield Jamison – Durulmayan Bir Kafa kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Durulmayan Bir Kafa PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Kay Redfield Jamison Kimdir?

Kay Redfield Jamison, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri profesörü ve İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’nde fahri İngilizce profesörüdür. Ülkesinde satış rekorları kıran An Unquiet Mind: A Memoir of Moods and Madness [Durulmayan Bir Kafa: Bir Delilik ve Duygudurum Güncesi, çev.: Pınar Kür, Oğlak Yay., 1996] kitabının yazarı ve manik depresif hastalık hakkında genel kabul gören tıbbi bir metnin yazarlarından biridir. Touched with Fire: Manic-Depressive Illness and the Artistic Temperament kitabının yanı sıra ruh hali bozuklukları, psikoterapi, psikofarmakoloji ve intihar hakkında yüzden fazla bilimsel makalesi vardır. Los Angeles, Kaliforniya Üniversitesi Duygulanım Bozuklukları Kliniği eski direktörü Dr. Jamison, Amerikan İntiharı Önleme Vakfı Araştırma Ödülü dahil birçok ulusal ve internasyonal ödülün sahibidir. Halen Ulusal Sağlık Kurumu’nda doktor ve bilim adamı olan eşi Richard Wyatt ile beraber Washington’da yaşamaktadır.


Kay Redfield Jamison Kitapları – Eserleri

  • Durulmayan Bir Kafa
  • Erken Çöken Karanlık


Kay Redfield Jamison Alıntıları – Sözleri

  • Babam bir şeye merak saldı mı sanki büyüye kapılırdı; coşkulu, esprili, derhal her şeyle ilgilenen, tabiatın güzelliklerini derin bir keyif ve orijinallikle betimleyebilen bir kişiydi. (Durulmayan Bir Kafa)
  • Aldanıp içimi döktüm onlara ben. Dökülene basıp geçtiler. (Durulmayan Bir Kafa)
  • Bir günün sonunda tedirginlik sarıyor insanı, ya da üzerine kasvet yığılır, ya da kuvvetli inançlar baş gösterir ya da deli hevesler üşüşür kafasına. İnsanın yaşamını belirleyen, çalışmalarının özünü ve yönünü değiştiren, sevgilerine ve dostluklarına renk katan, nihai anlam veren bunlardır işte. (Durulmayan Bir Kafa)
  • Oldukca acayipti!
    Sanki periler beni gizlice götürmüş ve yerime bir kütük bırakmışlardı!..
    Randall Jarrell (Erken Çöken Karanlık)
  • Ölüm derhal ensemizdedir. Boğaz bir ilmekle so­luksuz bırakılabilir, su nefes almayı durdurabilir yada sert zemin per­vasızca atlayan birinin kafatasını ezebilir, içe çekilen duman solunumu durdurabilir; sebebi ne olursa olsun… Sonuç bellidir. (Erken Çöken Karanlık)
  • “Dünyaya katlanabilmemizi sağlayan iyiliklerimizin tarihidir” demiş Robert Louis Stevenson. “Eğer iyi yürekliler olmasaydı, iyilik dolu sözler, bakışlar, mektuplar olmasaydı… yaşamımızın en kötü niyetle hazırlanmış pis bir şaka olduğuna inanasım gelirdi.” (Durulmayan Bir Kafa)
  • Hangi duygularım gerçek? Ben, hangi benim? Aklına eseni meydana getiren, deli, kaotik, anarşik, deli şahıs mi benim? Çekingen, içine kapanık, çaresiz, intihara eğilimli, karamsar, bitkin şahıs mi benim? Herhalde her ikisinden de var içimde, ümit ederim ikisinin de fazlası yok. İniş çıkışlarıyla meşhur olan Virginia Woolf ne güzel özetlemiş: “Yeraltına dalışlarımız duygularımızı ne ölçüde renklendiriyor? Yani, demek istediğim, herhangi bir duygu ne kadar gerçek?” (Durulmayan Bir Kafa)
  • İntihar kimileri için ani bir eylemdir. Kimileri içinse birikmiş umutsuzluğa yada çok kötü koşullara dayanan, uzun süre düşünüldükten sonrasında varılan bir karardır. Pek oldukça kimse için de ikisi birden geçerlidir: değişmez ve intihara eğilimli bir umutsuzluk süresi içinde ansızın girişilen fiil. Ani ölüm aile geçmişlerinin ya da beyin kimyalarının dürtüsel intihara yatkın kıldığı kişileri bir çok süre kuliste bekler; yaşamın sıçratacağı kaçınılmaz kıvılcımlar karşısında korunmasız, kuru, gevrek odun yığınlarına benzerler. Mizaçları değişken ve sav canlıysa, risk alma eğilimleri yardımıyla bu kıvılcımları bizzat üretip sıçratırlar: Kavgaları galeyana getirir; kargaşalı ve heyecanlı vakalara katlin ve vakası sürdürür; kumar oynar; yüksek gerilimli eylemlerde yer alır; anlaşmazlıkları çözmek için aracılık ederler. Stephen Pyne’nin Word Fire adlı kitabında tarif etmiş olduğu şeklinde “bu bitkilerle kaplanmış, kıtaların en kurak ve sıcak olanında…alışıldığı üzere her yere közleri düşen yanan odun parçalarıyla dolaşan” Avustralya yerlileri gibidirler. Dürtüsel intihara yatkın olan onlar dır: yaradılıştan aksi ve sav canlı olanlar, maninin çarkıfelek istikrarsızlığına doğal olarak olanlar, kişilik bozuklukları ve alkolizmle bağlantılı kargaşa ve bunalımlı hayadan yaşayanlar.
    Ötekiler sadece etraflıca düşünüp taşındıktan ve ıstırap, ruhsal hastalık ve kronik stresle uzun süre yaşadıktan sonrasında kendini öldürür. (Erken Çöken Karanlık)
  • Keşke bunu anlatabilseydim,
    böylece birileri anlayabilirdi.
    Korkarım bu;kelimelerle ifade edebileceğim bir şey değil.
    Yalnızca bu ağır, kahredici umutsuzluk var,
    her şeyden korkutan,yaşamdan korkutan.
    İçim uyuşukluk derecesinde boş.
    Sanki içimde çoktan ölmüş bir şey var.
    Aylardır tüm benliğim bu boşluğun içine çekiliyor.
    Herkes bana karşı oldukça iyiydi,oldukça çaba gösterdiler.
    Ailemin hatırı için daha değişik olabilmeyi hakikaten arzu ederdim.
    Ailemi incitmek hepsinden beterdi ve bu suçluluk duygusu bir tek ortadan yitmek isteyen yanımla savaşım ediyor.
    Fakat tam yaşamın özünde noksan olan bir şey var.
    Son günlerde “iyileşmekte olduğum” üstüne söylenenlere karşın, kafamın içindeki,beni
    çılgına çeviren ses her zamankinden oldukça daha yüksek.
    Sanki asla kimsenin,hiçbir şeyin ulaşamayacağı bir yerde.
    Buna daha çok dayanamayacağım.
    Sanırım beni ruhsal olarak sapkın,tersyüz olmuş öyleki bir şey ele geçiriyor ki; artık savaşım edemeyeceğim.
    Keşke kimseyi incitmeden yok olabilseydim,
    Üzgünüm! (Erken Çöken Karanlık)
  • Oldukca daha çok şeyi oldukça daha derinden hissettim, oldukça değişik, oldukça yoğun yaşantılarım oldu; daha oldukça sevdim, daha oldukça sevildim; daha oldukça ağladığım için daha oldukça güldüm; oldukça fena kışlar geçirdiğim için baharların tadına daha oldukça vardım. (Durulmayan Bir Kafa)
  • Yazıları yitik bir dünya, yitik bir kişilik ve umutsuzluk hissiyatıyla doluydu. (Erken Çöken Karanlık)
  • İnsanoğlunun elleri dünyayı parça parça etti. (Erken Çöken Karanlık)
  • Doğası tutkulu olan biri düş-katilleri karşısında korunmasızdır. (Durulmayan Bir Kafa)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş