Eğitim

Bu Su – David Foster Wallace Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bu Su – David Foster Wallace Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bu Su kimin eseri? Bu Su kitabının yazarı kimdir? Bu Su konusu ve anafikri nedir? Bu Su kitabı ne konu alıyor? Bu Su PDF indirme linki var mı? Bu Su kitabının yazarı David Foster Wallace kimdir? İşte Bu Su kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: David Foster Wallace

Çevirmen: Derin İnce

Orijinal Adı: This is Water

Yayın Evi: Siren Yayınları

İSBN: 9786055903176

Sayfa Sayısı: 142


Bu Su Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Çağımızın en emsalsiz yazarlarından önde gelen David Foster Wallace’dan hayata, seçimlere ve gerçeklere dair bir yol haritası: Bu Su. 2008 senesinde uzun seneler süresince savaşım etmiş olduğu depresyona yenik düşen ve intihar ederek hayatına son veren Wallace, bu kısacık metinde algının tuzaklarını, insanoğlunun kendini hapsettiği çıkmazları ve gözlerimizin önünde uzandıkları halde kavramayı beceremediğimiz yalın gerçekleri duru ve sarsıcı bir üslupla ortaya koyuyor. İçinde yüzdüğümüz sularda yitip gitmemek, etrafımızda olan biteni görebilmek ve ölmeden ilkin hakkaten yaşayabilmek için… Bu Su.

“Dâhice… Wallace’ın kabiliyetinin sonsuz, hayal gücünün sınırsız olduğu şüphe götürmez… Yenilikçi, kırılgan ve parlak zeka bir yazar.” 

-San Francisco Chronicle-

“Wallace, kuşağının en büyük kabiliyetlerinden biri.” 

– The New York Times-


Bu Su Alıntıları – Sözleri

  • Mutlak merkezinde bulunmadığınız hiçbir tecrübeye haiz değilsiniz
  • Tecrübe ettiğiniz biçimiyle dünya sizin karşınızda, sizin ardınızda, sizin solunuzda yada sağınızda, sizin televizyonunuzda, sizin monitörünüzde ya da her neredeyse orada.
  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin neredeyse daima kafalarına sıkmaları,{hiç de} tesadüfi değildir.
  • Eğitiminiz tüm ömrünüz süresince sürecek ve aslen şimdi başlıyor. Size şanstan daha fazlasını temenni ediyorum.
  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin neredeyse daima kafalarına sıkmaları, {hiç de} tesadüfi değildir.
    Aslında bu kişilerin bir çok, tetiği çekmeden uzun süre ilkin ölmüştür.
    Eğitimimizin esas amacının bu olması icap ettiğini ileri sürüyorum: Rahat, talihli, saygı duyulan yetişkinler olarak yaşamlarımızın her, fakat her gününü, sabahleyin akşam ölü, şuursuz geçirmekten, zihninize ve olağan ayarlarınızdaki emsalsiz, derin, görkemli yalnızlığa köle olmaktan korunmanızı sağlamak.
  • Sahip olduklarınızın size yettiğini asla hissedemezsiniz.
  • kendiliğinden doğru bildiğim bir şeyin tamamen hatalı oluşuna bir örnek:
    kişisel tecrübemde yer edinen her şey, mevcud en gerçek, en canlı ve en mühim kişi olarak evrenin merkezinde bulunduğuma yönrlik derin inancımı besler.
    bu şeklinde naturel, temel benmerkezcilik olgularına cemiyet içinde fazlasıyla itici bulunduğundan nadiren kafa yorarız fakat çoğumuz için, esasında durum böyledir. olağan ayarımız böyledir ve doğduğumuz gün devrelerimize işlenmiştir.
  • Yetişkinlerin gündelik yaşam mücadelesinde, ateizm diye bir şey yoktur.
    Inanmamak diye bir şey yoktur.
    Herkes bir şeylere inanır.
    Yapacağımız tek seçim, neye inanacağımızdır.
  • Gerçek, eğitimin kıymetine dairdir ve bunun aldığınız mezuniyet belgesi, notlar, derecelerle hiçbir ilgisi yoktur; farkındalıktan başka hiçbir şeyle ilgisi yoktur… Neyin gerçek ve lüzumlu olduğuna dair farkındalık, etrafımızdaki manzaranın içinde öyleki gizlenmiştir ki kendimize devamlı hatırlatmamız gerekir.
  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin neredeyse daima kafalarına sıkmaları, {hiç de} tesadüfi değildir.
    Aslında bu kişilerin bir çok, tetiği çekmeden uzun süre ilkin ölmüştür.


Bu Su İncelemesi – Kişisel Yorumlar

David Foster Wallace’ın yapmış olduğu konuşmanın kaleme alındığı bu kitapta hayata karşılaştığımız olayların değişik boyutları olabileceği üstünde duruluyor.
Kitapta böylesine etkili örnekler veren yazarın 46 yaşlarında hayatına son vermesi bahsetmiş olduğu öğütlerin -felsefenin- uygulanabilir olmasına dair sual işaretlerimi arttırdı. Bu durumu göz önünde bulundurmazsak kitabın öz ve etkisinde bırakan bulunduğunu söyleyebilirim. (Edanur Koç)

David Foster Wallece’ ın üniversitede bir konuşmasının kitap haline getirilmiş hali ” Bu Su”. İnsana, yaşam ve intihar hakkında oldukça garip yaklaşımlar sunuyor. Bir balığın, suyun ne işe yaradığını bilmemesi; insanoğlunun yaşamı bilmemesi gibidir. Okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Zaten kahveniz bitene kadar kitabı bitirmiş olacaksınız. Bir dip not olarak belirtmek isterim ki; David Foster bu konuşmasında, insanların niçin kendilerini başlarından vururlar sorusuna bir yanıt sunuyor ve intiharın aklıyla savaşını kaybedenlerin yazgı bulunduğunu söylüyor. Wallece bu konuşmasından seneler sonrasında, evinde kendini asarak intihar etmiştir. (muhammed ali bal)

Okuyabileceğiniz kim bilir en değişik kitap. Başlarda idrak etmek için bir kaç kez okumanız gerekse de, ilerledikçe ne anlatmak istediğini, ne kadar derin bulunduğunu anlıyorsunuz. Kısa fakat öz bir kitap. İnançlardan, ahlaktan veya almamız ihtiyaç duyulan eğitimden bahsederken bir taraftan da ufkunuzu tahmin edemeyeceğiniz derecede süratli bir halde genişletiyor. Olaylara değişik açılardan bakmanızı sağlıyor. Okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. (Ali)


Bu Su PDF indirme linki var mı?


David Foster Wallace – Bu Su kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Bu Su PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı David Foster Wallace Kimdir?

Illinois Üniversitesi’nde felsefe bölmü öğretim üyesi olan babasının tesirinde kalan Wallace, minik yaşlardan itibaren felsefe ve İngilizce’ye ilgi duymaya başladı. 1987 senesinde Arizona Üniversitesi’nde İngilizce üstüne eğitim almaya süregelen yazarın ilk romanı aynı yıl çıktı. Daha sonrasında Harvard Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Biroldukça değişik alanda değişik mevzulara ilişkin yazılar yazdı. Tenis, uyuşturucu bağımlılığı, geri kazanım programları, depresyon, çocuk tacizi, aile içi ilişkiler, beyaz perde teorileri ve Quebec’in ayrılıkçı talepleri şeklinde mevzulara değinen yazarın öykü ve tecrübe etme yazıları Esquire, GQ, Harper’s, The New Yorker ve The Paris Review şeklinde dergilerde yayımlandı. Pomona Üniversitesi’de yenilikçi yazım ve İngilizce dersleri verdi. infinite Jest (Sonsuz Jest) adlı romanı için Time dergisi 1923’den beri yayımlanmış en iyi 100 İngilizce yazılmış roman içinde bulunduğunu yazdı. İntihar üstüne “Yetişkinlerin çoğunun kendilerini başlarından vurarak intihar etmesi rastlantı değildir. Böylelikle fena efendileri vurmuş oluyorlar. Bu intiharların çoğunda gerçek olan şu ki, aslen tetiği çekmeden oldukça ilkin aslına bakarsanız intihar etmiş oluyorlar… Ne kadar üzücü.” açıklamasını meydana getiren David Foster Wallace, kendini asma kanalıyla intihar ederek yaşamına son verdi.


David Foster Wallace Kitapları – Eserleri

  • Bu Su
  • İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler
  • Infinite Jest
  • Consider The Lobster
  • String Theory
  • The Pale King


David Foster Wallace Alıntıları – Sözleri

  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin neredeyse daima kafalarına sıkmaları, {hiç de} tesadüfi değildir.
    Aslında bu kişilerin bir çok, tetiği çekmeden uzun süre ilkin ölmüştür. (Bu Su)
  • Tecrübe ettiğiniz biçimiyle dünya sizin karşınızda, sizin ardınızda, sizin solunuzda yada sağınızda, sizin televizyonunuzda, sizin monitörünüzde ya da her neredeyse orada. (Bu Su)
  • Tanıdığım fakat iyi mi tanıdığımı bilmediğim biriyle birlikteyim.. (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • .
    Kişisel özgürlük olmadan seçim olmaz, Buckeroo. İçimizde ölen biz değiliz.
    Bizde oldukça zayıf ve aşağılık bulduğunuz bu şeyler, bunlar bir tek özgür olmanın tehlikeleri.
    … (Infinite Jest)
  • “…Onu olmadik kurgularla bunaltmayip en temel dogal enerji ve arzarinizi aciga vurdugunuzu dusunmesini saglarsiniz. Tabii bir de – kizginliginizi ve tiksintinizi arttiracaktir bu, eminim- her tipten asiri derecede, akil almaz hoslukta kadinlarin hepsi de, deneyimden soyluyorum, saygi fikrine yonelik standart bir takinti gelistirmistir ve kendilerine yeterince derinden ve butunuyle saygi gosterildigini hissetirecek olan bir adam icin hemen her yerde, her seyi yaparlar. Herhalde bunun, baskalarinin da sizi sizin kadar ciddiye aldigina inanmaya yonelik psikolojik ihtiyacinizin ozel ve disil bir cesidinden baska bir sey olmadigini belirtmeye gerek yok. Psikolojik ihtiyaclar soz konusu oldugunda gayet normal; ama yine de baska insanlardan herhangi bir sey almaya yonelik derin ihtiyaclarin bizi kolay av haline getirdigini unutmayalim.” (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • .
    Gerçek şu ki, çocukluk eğlencelerinizin kahramanlığı gerçek bir kahramanlık değildi, tiyatroydu.
    Gerçek kahramanlık alkışlanmaz, kimseyi eğlendirmez. Kimse görmek için sıraya girmiyor. Kimse ilgilenmiyor.
    … (The Pale King)
  • “İnsanların seni ne kadar nadiren düşündüğünü fark ettiğinde, onların senin ile alakalı düşünceleri mevzusunda oldukça daha azca ilgili olacaksın.” (Infinite Jest)
  • .
    Gerçekten görmeden ölmekten oldukça korkuyorum.
    Anlayabiliyor musun ?
    … (Infinite Jest)
  • Mutlak merkezinde bulunmadığınız hiçbir tecrübeye haiz değilsiniz (Bu Su)
  • Bak. Huysuz olduğumu biliyorum. Ba­zen birazcık içe kapanık olduğumu da biliyorum. Benimle birlikte olmanın kolay olmadığını biliyorum, tamam mı? Tamam mı?
    Ama ne süre huysuz olsam, içe kapanık olsam, benim seni terk ettiğimi ya da sepetlemeye hazırlandığımı düşünüyorsun dayanamıyorum buna. Devamlı korkman, yoruyor beni. Hangi ruh hali içinde olursam olayım saklamam gerekliymiş şeklinde geliyor, bu sebeple sen derhal seninle ilgili bulunduğunu ve seni sepetleyip terk etmeye hazırlandığımı düşünüyorsun. Bana güvenmiyorsun.
    Güvenmiyorsun. (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • .
    Her aşk hikayesi bir hayalet hikayesidir.
    … (The Pale King)
  • Sana karşı senin bana olmanla birlikte özenli ve dürüst olmak isterim.. (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • .
    Sana olan aşkımda nefret yok. Sadece bir üzüntü, onu açıklayamadığım yada tanımlayamadığım için daha kuvvetli hissediyorum.
    . (Consider The Lobster)
  • Gerçek, eğitimin kıymetine dairdir ve bunun aldığınız mezuniyet belgesi, notlar, derecelerle hiçbir ilgisi yoktur; farkındalıktan başka hiçbir şeyle ilgisi yoktur… Neyin gerçek ve lüzumlu olduğuna dair farkındalık, etrafımızdaki manzaranın içinde öyleki gizlenmiştir ki kendimize devamlı hatırlatmamız gerekir. (Bu Su)
  • kendiliğinden doğru bildiğim bir şeyin tamamen hatalı oluşuna bir örnek:
    kişisel tecrübemde yer edinen her şey, mevcud en gerçek, en canlı ve en mühim kişi olarak evrenin merkezinde bulunduğuma yönrlik derin inancımı besler.
    bu şeklinde naturel, temel benmerkezcilik olgularına cemiyet içinde fazlasıyla itici bulunduğundan nadiren kafa yorarız fakat çoğumuz için, esasında durum böyledir. olağan ayarımız böyledir ve doğduğumuz gün devrelerimize işlenmiştir. (Bu Su)
  • – ölmüş olan ve kendi canına kıydığını görmemenin budalaca
    bir inkar gerektirdiği bir insan ve bu yüzden de, diye depresif
    şahıs öne sürdü, büyük olasılıkla depresif kişinin kendi yaşadıklarıyla
    kıyaslanabilir ya da -ama bu olasılığı aklından geçirmeyi
    bile bir tek “kafa”da ya da salt soyut entelektüel düzeyde yapabildiğini
    itiraf etti depresif şahıs kulaklıklı telefondan- (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin neredeyse daima kafalarına sıkmaları, {hiç de} tesadüfi değildir.
    Aslında bu kişilerin bir çok, tetiği çekmeden uzun süre ilkin ölmüştür.
    Eğitimimizin esas amacının bu olması icap ettiğini ileri sürüyorum: Rahat, talihli, saygı duyulan yetişkinler olarak yaşamlarımızın her, fakat her gününü, sabahleyin akşam ölü, şuursuz geçirmekten, zihninize ve olağan ayarlarınızdaki emsalsiz, derin, görkemli yalnızlığa köle olmaktan korunmanızı sağlamak. (Bu Su)
  • Yetişkinlerin gündelik yaşam mücadelesinde, ateizm diye bir şey yoktur.
    Inanmamak diye bir şey yoktur.
    Herkes bir şeylere inanır.
    Yapacağımız tek seçim, neye inanacağımızdır. (Bu Su)
  • Eğitiminiz tüm ömrünüz süresince sürecek ve aslen şimdi başlıyor. Size şanstan daha fazlasını temenni ediyorum. (Bu Su)
  • .
    Herkes, derinlerde herkesten değişik olduğundan gizli saklı ve söylenmemiş inancında özdeştir.
    . (Infinite Jest)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş