Eğitim

Bulfinch Mitolojileri – Thomas Bulfinch Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bulfinch Mitolojileri – Thomas Bulfinch Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bulfinch Mitolojileri kimin eseri? Bulfinch Mitolojileri kitabının yazarı kimdir? Bulfinch Mitolojileri konusu ve anafikri nedir? Bulfinch Mitolojileri kitabı ne konu alıyor? Bulfinch Mitolojileri PDF indirme linki var mı? Bulfinch Mitolojileri kitabının yazarı Thomas Bulfinch kimdir? İşte Bulfinch Mitolojileri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Thomas Bulfinch

Çevirmen: Aysun Babacan

Orijinal Adı: Bulfinch’s Mythology

Yayın Evi: Pinhan Yayıncılık

İSBN: 9786058770355

Sayfa Sayısı: 984


Bulfinch Mitolojileri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Thomas Bulfinch 1855 senesinde popüler Eski Yunan ve Roma mitlerini özetleyen bir yaratı hazırladı. Eserin yakaladığı başarının arkasından Kral Arthur ve Şövalyeleri, İskandinav ve Doğu mitleriyle Charlemagne Efsanelerini içeren iki kitap daha kaleme aldı. Yayımlandığı günden itibaren başucu kitabı niteliğini kazanan bu üç yapıt, çeşitli editörlerin bazı eklemeleriyle beraber XX. yüzyılın başından itibaren çoğu zaman bir arada basılmaya başlandı ve zaman içinde Bulfinch Mitolojileri adını alarak bu şekliyle ünlendi. 150 senelik bir yaratı olmasına karşın günümüzde halen işlevselliğini sakınan ve artık bir klasik haline gelen bu emek harcamayı dünya mitolojileriyle ilgilenen okuyucuların ilgisine sunuyoruz. 

Eserlerinin aslolan amacı Bulfinch’in kendi ifadesiyle “mitolojik öyküleri bir eğlence kaynağına dönüştürerek anlatmak” ve bu sayede edebiyat, müzik, fotoğraf şeklinde sanat dallarının içine işlemiş bazı mitleri açıklayarak bu tarz şeyleri bayağı okuyucuya aşina kılmaktır. Gerçekten de bu yapıt Hawthorne, Whitman, Lord Byron, Marlowe, Göethe ya da Milton şeklinde klasik ozan ve yazarların yada Handel ve Vivaldi şeklinde bestecilerin eserlerini mitolojik arkaplana hakimiyetsizlikten dolayı tam olarak anlayamayan okuyucu ve dinleyicilerin gereksinimlerini karşılamak için olarak kaleme alınmıştır. 

Günümüz Batı yazarları içinde da şu ya da bu şekilde Bulfinch’in eserinde yer verdiği mitolojik hikâyeleri kullanmayan bir isim bulmak zor olsa gerek. Hatta bazı uygar eserler tamamen mitolojik ögelerle bezenmiştir; mesela XX. yüzyılın en mühim edebiyat eserlerinden biri sayılan James Joyce’un Ulysses’i Homeros’un Odysseia’sına adeta göbek bağıyla bağlıdır. J. R. R. Tolkien’in Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi serisi ise Tolkien’in kendini araştırmaya adamış olduğu Kelt ve Germen mitolojilerine fazlaca şey borçludur. Popüler kültüre baktığımızda, George Lucas’ın meşhur Yıldız Savaşları serisinin Charlemagne ve etrafındaki şövalyelerin efsanelerinden esinlendiğini, J. K. Rowling’in Harry Potter serisinde Eski Yunan mitolojisinin ve genel olarak ortaçağ efsanelerinin izlerini görürüz. Bu eserleri, beslendikleri arka plana hakim olarak okumanın kişinin dimağında ayrı bir tat bırakacağı kuşkusuzdur. Elinizdeki kitap sırf bu niteliğiyle bile okumaya kıymet olmakla beraber, alanında uzmanlaşmak isteyen kimseler için mitoloji hayatına oluşturulan bir kapı görevini görmekten de geri kalmaz.

(Tanıtım Sayfası)


Bulfinch Mitolojileri Alıntıları – Sözleri

  • Hylas testisiyle pınara yollandığında,
    Işıkla dolu diyarlar içinden , neşeyle dolu kalbiyle ,
    Işık gezdirdi genci dağda ve çayırda ,
    Ve yoldaki çiçekler uğruna vazgeçti bu görevden.
  • “Doğrusu, diye yanıt verdi Enid , “delikanlılar ve nedimeler tarafınca hizmet görmektense, diğeri adamı kovuşturmak benim için fazlaca daha kıvanç verici.”
  • “Ey inancı zayıf insan , niçin silahına seni yaratan Tanrı’dan fazlaca güveniyorsun?”
  • Bu iyi insanın ya da haiz bulunmadığınız başka şeylerin yasını tutmak sizin için iyi bir şey mi ?
  • Aenas türlü türlü yiyecekle dolu masalarda oturan insanoğlu görmüş oldu ; dudaklarına götürdükleri yiyeceği tam ağızlarına atıp yiyecekken civarlarında duran bir Furia lokmayı kapıveriyordu. Bir kısmı da başlarının tepesinde , düştü düşecek şeklinde duran koca koca kayalara bakarak devamlı diken üstünde oturuyordu. Bunlar kardeşlerinden nefret etmiş yada anne babasını öldürmüş yada kendilerine güvenen arkadaşlarına ihanet etmiş yada varlıklı olunca hasislik edip hiç kimseye hisse vermemiş kimselerdi.
  • O güzelim gün ışığından iyi mi da nefret etmiştin.
  • Enid, yalnız yaşamımım rehber yıldızı
    Enid, ilk ve tek aşkım.
  • Yılan, muhtemelen deri değiştirerek gençliğini tazeleme kabiliyetine haiz olduğundan , Asklepios tanrısı için mukaddes bir hayvandı.
  • Gözlerinde yaşla ona aşk dolu sözleriyle seslendi. “Bahtsız Dido! Söylentiler doğruymuş , öldün demek? Lanet olsun , peki ben miyim sebebi ? Tanrılar şahidimdir, senden istemeye istemeye , Jüpiter’e boyun eğerek ayrılmıştım; doğrusu nereden bilirdim yokluğumun sana bu şekilde pahalıya mal olacağını ? Dur lütfen , yalvarırım , son bir vedayı fazlaca görme bana.” Dido bir an durdu , yüzünü kaçırarak, başını kaldırmadan ve sonrasında , Aenas’ın yakarışlarına bir kaya şeklinde duyarsız , sessiz bir şekilde yürüyüp uzaklaştı.
  • İstediğin kadar güzel konuşabilirsin, fakat hepsi yalan !


Bulfinch Mitolojileri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

History channel.,nat geo yada discovery channel da seyrettiğiniz tüm mitolojik belgeseller nereden esinlenmis diye merak ediyorsaniz,
Bulfinch mitolojileri aradığiniz kitap.
Bu kitap belgesel kanallari dışinda yüzüklerin efendisi serisine de esin veren kitap durumunda.
Mitollojiye ilginiz var ise bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Kitap,kütüphanenizin en temel kitaplarından biri olacaktır. (co_ba_in)

Bilhassa Arthur hikayesi fazlaca güzeldi. Yunan mitlerine bir kat daha bu kitapla ısındım. Oldukca detaylı olmasına rağmen fazlaca ince hikayelere de yer vermiş ustaca yazılmış bir eserdir. Mitolojiyi seven ya da ilgilenen hepimiz okumalıdır. (Emre)

Bilhassa edebiyat-sevenlerin açısından mitolojiye kuş bakışıyla göz atmak isteyenler için fazlaca kıymetli bir kitap. Bullfinch bu açıdan hedefinini onikiden vurmuş bir yapıt. (Barış Ağca)


Bulfinch Mitolojileri PDF indirme linki var mı?


Thomas Bulfinch – Bulfinch Mitolojileri kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Bulfinch Mitolojileri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thomas Bulfinch Kimdir?

Amerikalı Yazar.


Thomas Bulfinch Kitapları – Eserleri

  • Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi
  • Bulfinch Mitolojileri


Thomas Bulfinch Alıntıları – Sözleri

  • Bu iyi insanın ya da haiz bulunmadığınız başka şeylerin yasını tutmak sizin için iyi bir şey mi ? (Bulfinch Mitolojileri)
  • ….. Okçu tanrıça (Artemis) yayına yerleştirdiği oku ölümcül bir amaç için bıraktı. Dalgalar Orion’un cansız bedenini kıyıya sürükledi. Yaptığı bu hataya gözyaşları içinde hayıflanan Artemis onu göğe yıldızların arasına yerleştirdi. Orion bir dev olarak kemeri, kılıcı, aslan postu ve sopasıyla orada durmaktadır. Köpeği Sirius art arda gelir. (Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi)
  • O güzelim gün ışığından iyi mi da nefret etmiştin. (Bulfinch Mitolojileri)
  • Sonrakiler yaşamdan nefret edip, ölüme sığınarak hayatlarına kendi elleriyle son verenler topluluğuydu. Ah, dünyaya tekrardan gelseler her türlü sefalete, zahmete ve herhangi bir cezaya iyi mi da seve seve katlanırlardı! (Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi)
  • “Ey inancı zayıf insan , niçin silahına seni yaratan Tanrı’dan fazlaca güveniyorsun?” (Bulfinch Mitolojileri)
  • Yılan, muhtemelen deri değiştirerek gençliğini tazeleme kabiliyetine haiz olduğundan , Asklepios tanrısı için mukaddes bir hayvandı. (Bulfinch Mitolojileri)
  • Evrensel pan,
    İnayetlerle ör ve saatlerle dans et,
    Ebedi baharın üstüne ışı. (Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi)
  • “Gezgin bir yaşam, bir şairin kalbine en uygunudur.” (Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi)
  • Halkı, çok açık ki zihinlerinde derin düşünceleri olan ve bu düşüncelerini müzikle ifade eden şairlerdi. (Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi)
  • “Seninle olmaya istekli olanların peşinden gitmelisin, bu boşuna arayışı bırak, aksine layık olduğun şeklinde senin uğruna çaba gösterilmeli. Çekingenliğini at, kendinin farkına var, kıymetini bil…Seni hor görüyorsa sen de onu hor gör. Onun yerine senin adımına karşılık sana bir adım atmaya, seninle yarı yolda buluşmaya gönüllü birini bul; böylece birbirinize aynı anda kavuşursunuz.” (Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi)
  • Gözlerinde yaşla ona aşk dolu sözleriyle seslendi. “Bahtsız Dido! Söylentiler doğruymuş , öldün demek? Lanet olsun , peki ben miyim sebebi ? Tanrılar şahidimdir, senden istemeye istemeye , Jüpiter’e boyun eğerek ayrılmıştım; doğrusu nereden bilirdim yokluğumun sana bu şekilde pahalıya mal olacağını ? Dur lütfen , yalvarırım , son bir vedayı fazlaca görme bana.” Dido bir an durdu , yüzünü kaçırarak, başını kaldırmadan ve sonrasında , Aenas’ın yakarışlarına bir kaya şeklinde duyarsız , sessiz bir şekilde yürüyüp uzaklaştı. (Bulfinch Mitolojileri)
  • milton’ın lycidas’ta da hyakinthos’tan bahsedilmiş olduğu görülür:
    “o kan kırmızısı çiçeğe atfedilen üzüntü şeklinde.” (Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi)
  • “Doğrusu, diye yanıt verdi Enid , “delikanlılar ve nedimeler tarafınca hizmet görmektense, diğeri adamı kovuşturmak benim için fazlaca daha kıvanç verici.” (Bulfinch Mitolojileri)
  • Aenas türlü türlü yiyecekle dolu masalarda oturan insanoğlu görmüş oldu ; dudaklarına götürdükleri yiyeceği tam ağızlarına atıp yiyecekken civarlarında duran bir Furia lokmayı kapıveriyordu. Bir kısmı da başlarının tepesinde , düştü düşecek şeklinde duran koca koca kayalara bakarak devamlı diken üstünde oturuyordu. Bunlar kardeşlerinden nefret etmiş yada anne babasını öldürmüş yada kendilerine güvenen arkadaşlarına ihanet etmiş yada varlıklı olunca hasislik edip hiç kimseye hisse vermemiş kimselerdi. (Bulfinch Mitolojileri)
  • Enid, yalnız yaşamımım rehber yıldızı
    Enid, ilk ve tek aşkım. (Bulfinch Mitolojileri)
  • İstediğin kadar güzel konuşabilirsin, fakat hepsi yalan ! (Bulfinch Mitolojileri)
  • Hylas testisiyle pınara yollandığında,
    Işıkla dolu diyarlar içinden , neşeyle dolu kalbiyle ,
    Işık gezdirdi genci dağda ve çayırda ,
    Ve yoldaki çiçekler uğruna vazgeçti bu görevden. (Bulfinch Mitolojileri)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş