Eğitim

Bunun Adı Findel – Andrew Clements Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bunun Adı Findel – Andrew Clements Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bunun Adı Findel kimin eseri? Bunun Adı Findel kitabının yazarı kimdir? Bunun Adı Findel konusu ve anafikri nedir? Bunun Adı Findel kitabı ne konu alıyor? Bunun Adı Findel PDF indirme linki var mı? Bunun Adı Findel kitabının yazarı Andrew Clements kimdir? İşte Bunun Adı Findel kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Andrew Clements

Çevirmen: Mine Kazmaoğlu

Orijinal Adı: Frindle

Yayın Evi: Günışığı Kitaplığı

İSBN: 9789756227992

Sayfa Sayısı: 112


Bunun Adı Findel Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Okul öykülerinin usta yazarından, dilin yaşayan ve gelişen özelliği üstüne.

1999-2000 Pennsylvania Genç Okuyucunun Seçimi Ödülü (ABD)

1999 Pasifik Kütüphaneleri Birliği Genç Okuyucuların Seçimi (ABD

1999 Teksas Evlatların Tacı Ödülü (ABD)

1998-1999 Massachusetts Çocuk Kitabı Ödülü (ABD)

1998-1999 Kuzey Carolina Evlatların Seçimi Ödülü (ABD)

1998 Rhode Island Çocuk Kitabı Ödülü (ABD)

Beşinci sınıfın en acar evlatlarından Nick, olmadık sorularla ders kaynatmada ustadır. Ancak, çetin ceviz gramer öğretmeni onun oyununa gelmez ve sözcüklerin nereden kaynaklandığı üstüne bir rapor hazırlamasını ister. Öğrendiklerinden oldukca etkilenen Nick bu tarz şeyleri sınamak için parlak bir düşünce bulur: Kalem yerine findel demeye adım atar. Hiçbir anlamı olmayan sözcük ilkin okulda, sonrasında kasabada hızla yayılır, televizyonlara mevzu olur. Nick’in masum oyunu asla ummadığı sonuçlara yol açacaktır…

Çocuklar için yazdığı elliyi aşkın kitapla dünya çocuk edebiyatında mühim bir yere haiz olan Andrew Clements, bilhassa okul yaşamına ilişkin temalar ve talebe-öğretmen iletişimi üstüne kurguladığı romanlarıyla tanınıyor. Yazarın Türkçe’deki bu ilk romanı; hep yaşayan, değişen ve gelişen bir olgu olan dil konusunu işliyor. Yazar, anadilin gereksinim duyulan kavramları tanımlamak için yeni sözcüklerle zenginleşebileceğini zekice bir kurguyla anlatırken, kuralların anlamını da gerçekçi bir gözle tekrardan sorguluyor. Çocukta dil mevzusuna tekrardan farkındalık yaratacak, onu araştırma hayata geçirmeye, proje geliştirmeye ve öğrendiği her yeni şeye eleştirel gözle bakmaya özendirecek, oldukca ödüllü bir roman.

(Tanıtım Bülteninden)


Bunun Adı Findel Alıntıları – Sözleri

  • Çocuklar, sözcüklerin ve dilin kurallarını bilmeli ve bu kuralların anlamlı bir geçmişi bulunduğunu anlamalıdır.
  • İnsan güneşin doğuşunu izleyebilir fakat o süreci yavaşlatma, durdurma ya da geriye akla olanağına haiz değildir.
  • “İnsan yeni bir sözcük kaptığında, onu durmadan yineler.”
  • “Güneşin doğuşu şeklinde şeyler engellenemez, tek yapabileceğin izlemektir.”
  • “Güneşin doğuşu şeklinde şeyler engellenemez, tek yapabileceğin izlemektir.”
  • “İnsan güneşin doğuşunu izleyebilir, fakat o süreci yavaşlatma, durdurma ya da geriye alma olanağına haiz değildir.”
  • “İnsan güneşin doğuşunu izleyebilir fakat o süreci yavaşlatma, durdurma ya da geriye alma olanağına haiz değildir.”
  • “Güneşin doğuşu gibi şeyler engellenemez, tek yapabileceğin izlemektir.”
  • “Dünyadaki tüm gramer ve edebiyat öğretmenlerinin hepsi de öğrencilere lügat kullandırmaya bayılırlar.”
  • Güneşin doğuşu şeklinde şeyler engellenemez, tek yapabileceğin izlemektir.
  • “Güneşin doğuşu şeklinde şeyler engellenemez, tek yapabileceğin izlemektir.”
  • ‘’İnsan güneşin doğuşunu izleyebilir fakat o süreci yavaşlatma, durdurma ya da geriye alma olanağına haiz değildir.’’
  • ASLINDA SİZ ÇOK UYANIK DEĞİLSİNİZ BİZ SALAĞA YATIYORUZ …
  • Çocuklar, sözcüklerin ve dilin kurallarını bilmeli ve bu kuralların anlamlı bir geçmişi bulunduğunu anlamalıdır.
  • Ben daima sözlüğün genç zihinleri eğitmede gelmiş geçmiş en iyi vasıta bulunduğunu söyledim.


Bunun Adı Findel İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Artık kalem değil Findel :): Günün anlam ve önemine uygun müthiş bir çocuk kitabı. Kısa, öz ve oldukca etkisi altına alan. Öğretmenliğe ve çocuklarımıza olan ümitlerim yine yeşerdi. Öğrencilerime, çocuklarıma okutacağım ilk kitaplardan olacak. Siz de okuyun, okutturun 🙂 (M)

Lise hazırlık sınıfta edebiyat öğretmenimiz deftere ilk dilin tanımını yaparak başlamıştı. Ordaki tanımda ”gizli saklı anlaşmalar sistemi”ifadesi dikkatimi çekmişti.Ne demek istediğini birazcık araştırmıştım fakat lise için o denli yeterliydi.sonrasında aynı öğretmenimizi örnek alarak Türkçe öğretmeni oldum.Gizli anlaşmalar sistemi usta dilci Muharrem Ergin’in dil bilgisi kitabında geçiyormuş.Sonra Sevan Nişanyan sözlüğüyle tanıştım,Ferit Develi,İskender Pala divan edebiyatı sözlüğü,Kamusi Türki derken bir sürü sözlükle içli dışlı oldum.Bunları üniversite yıllarında öğrendim.Daha lisede başlamış olan o merakın peşinden gitseymişim gerçek bir dilci şeklinde hazırlıklı gidecekmişim. Bunun pişmanlığını yaşayan ben bu gizli saklı anlaşmalar sisteminin iyi mi kurulduğunu,iyi mi işlediğini,dilin de ne kadar canlı bir varlık bulunduğunu öğrencilerime anlatmak için geç kalmayacağım.En azından anlatarak geçmeyeceğim.Varlıklar sen iyi mi isimlendirirsen öyleki can bulur kelimelerle.Keşke çocuk edebiyatı alanında bizim vatanımızda de yeteri kadar emek harcama olsa.Bu anlamda emek harcama yürütenlere saygıyla. (Ayşe Arslan)

Çocuklarr!!! Koşun, Size Kitap Önerim Var.: Dersi kaynatmayı seviyor musunuz? Peki olur olmaz sorularla çevrenizdekileri darlamayı? Cevabınız evetse bu kitap tam size gore.
Nick kıvırcık kahverengi saçlı, gözlüklü beşinci derslik öğrencimiz de tıpkı sizin şeklinde. Öğretmenine dersi kaynatacak sorular sormayı, olmadık şeyleri ciddiye alıp işi uzatmayı oldukca seviyor. O yüzden derim ki hep öğrenciliğin dili ve ırkı yoktur.
Adı ister Nick olsun ister Ali tüm öğrenciler aynıdır ve en sevdikleri ders boş derstir.
Nick işte bu şekilde bir kafada talebe. Sırf dil bilgisi öğretmenine direnme olsun diye bir kelime buluş ediyor. Kelime ‘Findel’. Kalem demek fakat bu kelimeyi öğrenciler bulmuş olduğu için daha oldukca seviyorlar ve benimsiyorlar. Tüm kasabaya yayılıyor. O şekilde ki gazetelere bile haber oluyor. Sonunda ne işe yaradığını merak edip okuyun diye yazmayacağım. Umarım geniş kitlelerce okunan bir kitap olur.
Ben Türkçe öğretmeni olarak verdiği mesajı da kitabın dilini de oldukca beğendim.
Bu arada öğrencilerine kelime imtihanı meydana getiren bir öğretmenim ve bu kitabı okurken acaba dedim. Acaba öğrencilerim de benim arkamdan bu şekilde bir ittifak kurabilir mi? Açıkçası bu düşünce beni heyecanlandırmadı değil.
Madem Nick başlattı o süre ben de bir kelime üretiyorum. O kaleme findel diyorsa ben de merhaba yerine “guguvars” diyeceğim. Hodri meydan. (Meryem Sumer)


Bunun Adı Findel PDF indirme linki var mı?


Andrew Clements – Bunun Adı Findel kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Bunun Adı Findel PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Andrew Clements Kimdir?

1949’da ABD’nin New Jersey eyaletinde doğan Andrew Clements, Northwestern Üniversitesi’nde edebiyat eğitimi aldıktan sonrasında National Louis Üniversitesi’nde eğitim üstüne yüksek lisans yapmış oldu. Çocukluğunda yaz aylarını telefonu, televizyonu, hatta kapı zili bile bulunmayan bir evde geçirmesi, yazarlığını derinden etkiledi. Şarkı sözü yazarlığı ve öğretmenlik yapmış oldu; Avrupa’dan çocuk kitapları yayımlayan bir yayınevinde satış müdürü oldu ve resimli kitaplar için metin yazdı. Kaleme almış olduğu ilk çocuk romanı, 1996’da piyasaya çıkan Bunun Adı Findel ’le (Frindle) müthiş bir satış başarısı elde etti, Amerika’nın derhal her köşesinde pek oldukca ödül kazanmıştır. Peş peşe yazdığı The Landry News (Landry’den Haberler, 1998), The Janitor’s Boy (Hademenin Oğlu, 2000), The School Story (Okul Öyküsü, 2001), The Last Holiday Concert (Yıl Sonu Konseri, 2004), Karne Oyunu (The Report Card, 2004) Konuşmak Yok (No Talking, 2007), Lost and Found (Kayıp Bulundu, 2008) ve Extra Credit’le (Ek Kredi, 2009) başarısını sürdürdü, çocuk okurun en sevilmiş olduğu yazarlardan biri oldu. Ellinin üstünde kitabı bulunan yazar, dört oğlu ve eşiyle beraber Massachusetts’ta yaşıyor.


Andrew Clements Kitapları – Eserleri

  • Bunun Adı Findel
  • Karne Oyunu
  • Konuşmak Yok
  • Tek mi? Çift mi?
  • Gizemli Anahtar
  • Basit Bir Çocuk
  • Kaybedenler Kulübü
  • Bunun Adı Findel
  • Haylazların Kralı


Andrew Clements Alıntıları – Sözleri

  • Gayet güzel kitap (Tek mi? Çift mi?)
  • Ama romanlarla kıyaslandığında… filmler renksiz ve zayıf kalıyordu. (Kaybedenler Kulübü)
  • “Peki, her şey belli bir nedenle gerçekleşiyorsa, senin bu kadar parlak zeka olmanın da bir sebebi olmalı, değil mi?” Başımla onayladım. “İşte onu soruyorum – Sence niye bu kadar zekisin, Nora?” (Karne Oyunu)
  • ‘Çocuğa verilen kötü bir not herkese verilmiş kötü bir nottur.’ (Karne Oyunu)

  • “Ah, şu kadınlar -hep küçük sırlar saklarlar!” diye düşündü.
    Ancak derhal fikrini değiştirdi.Bu sebeple kızlar ve oğlanlar hakkında klişelere bağlı kalanlar…bundan vazgeçmeliydiler.Hele de, öğretmenseler. (Konuşmak Yok)
  • Bu sebeple kesinlikle daha anlatılacak oldukca şey var.
    Hep vardır… (Konuşmak Yok)
  • Amerika ‘nın doğu kıyısındaki ilk on üç koloni üstüne kapsamlı bir toplumsal bilgiler ödevi yazması ve Dolaptaki Kızılderili kitabı üstüne de sözlü sunuma hazırlanması gerekiyordu. Her ikisi için de pazartesi gününe kadar zamanı vardı yalnızca – Hain öğretmenlerin onu fazladan çalıştırmak için tasarladıkları bir tezgâh daha. (Gizemli Anahtar)
  • Bu sebeple özünde iyi bir insanım ben… Öyleyim. (Basit Bir Çocuk)
  • “Zamanı gelen bir fikri hiçbir şey durduramaz.” (Karne Oyunu)
  • Çocuklar, sözcüklerin ve dilin kurallarını bilmeli ve bu kuralların anlamlı bir geçmişi bulunduğunu anlamalıdır. (Bunun Adı Findel)
  • -Bu sebeple kesinlikle daha anlatılacak oldukca şey var.
    Hep vardır.. (Konuşmak Yok)
  • Zamanı gelen fikri hiçbir şey durduramaz. (Karne Oyunu)
  • Bu sebeple kesinlikle daha anlatılacak oldukca şey var. Hep vardır. (Konuşmak Yok)
  • “Jack, babası şeklinde “hademe” olmak istemiyordu.” (Gizemli Anahtar)
  • ‘Bazen hayır, sonsuza kadar hayır anlamına gelmez.’ (Karne Oyunu)
  • “İnsan güneşin doğuşunu izleyebilir, fakat o süreci yavaşlatma, durdurma ya da geriye alma olanağına haiz değildir.” (Bunun Adı Findel)
  • Çizgi filmlerde parlak bir fikrin ampulle ifade edilmesi boşuna değil, şu sebeple insanoğlunun aklına düşünce vardığında, hakkaten de birisi tüm ışıkları yakmış şeklinde oluyor. (Karne Oyunu)
  • Gerçek yaşam ne kadar karmaşık (Kaybedenler Kulübü)
  • Bir romanın içinde kaybolduğunda , sonrasında nasıl biteceğini öğrenmenin tek yolunun okumaya devam etmek olması şeklinde (Kaybedenler Kulübü)
  • Güneşin doğuşu şeklinde şeyler engellenemez, tek yapabileceğin izlemektir. (Bunun Adı Findel)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş