Eğitim

Bütün Şiirleri – Orhan Seyfi Orhon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bütün Şiirleri – Orhan Seyfi Orhon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bütün Şiirleri kimin eseri? Bütün Şiirleri kitabının yazarı kimdir? Bütün Şiirleri konusu ve anafikri nedir? Bütün Şiirleri kitabı ne konu alıyor? Bütün Şiirleri PDF indirme linki var mı? Bütün Şiirleri kitabının yazarı Orhan Seyfi Orhon kimdir? İşte Bütün Şiirleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Orhan Seyfi Orhon

Yayın Evi: Everest Yayınları

İSBN: 9789752894464

Sayfa Sayısı: 260


Bütün Şiirleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Birinci Dünya Savaşı’nın en alevli günlerinde şiire süregelen Orhan Seyfi Orhon, ilk şiirini 1917 senesinde yayınladı. Başlarda aruz vezni ile şiirler yazan ozan, sonrasında hece veznini benimseyerek, şiir taihimizde “Beş Hececiler” adıyla anılan akımı yaratan şairlerden biri oldu. Vatan ve tabiat sevgisinin hakim olduğu şiirler kaleme alan Orhon, insan ruhunun incelikli bir haritasını çıkaran mısralarıyla hep zevkle okundu.

“Bütün gürültülere karşın bu şiirlerin yaşadığına inanıyorum. Büyük bir şey de

olmasa, benden sonrakilere gönlümden koparak bu tarz şeyleri bıraktığıma seviniyorum.”

-Orhan Seyfi Orhon- (Arka Kapak)


Bütün Şiirleri Alıntıları – Sözleri

  • Diyorum: “Sebep ne bu ızdıraba?”
    Diyorlar: “Kül olmaz ateş yanmadan
    Denizler durulmaz dalgalanmadan!”
  • Sevenler bilinmiyor,
    Sevmeyenler bahtiyar!
  • Sevda, o gizli saklı bir ok,
    Görünmez kanatmadan.
    Kavuşmanın tadı yok,
    Ayrılığı tatmadan.
  • Sarıyor dalları bazı bir rüzgar;
    Sararmış yapraklar kopup düşüyor.
    Yine uykusuzum sabaha kadar,
    Baharı bekleyen ruhum üşüyor.
  • “Gökler, gene bak eski şekilde,
    Seneler birikip kalmış içimde!..”
  • Ey sevda bekleyenler;
    Ondan ümidi kati!
  • Hâlâ o uzak yol, o yeşil çam,
    Hâlâ o senin gittiğin akşam!
  • Gelse de en acı sözler dilime,
    Uçacak sanırdım birkaç kelime…
    Bir alev halinde düştün elime,
    Hani ey gözyaşlarım, akmayacaktın?
  • Yedi yıl… şimdi tamam yedi yıl benden uzak.
    Yaşıyordum kalbimin lukları coşarak.
    Haberim yok âlemin kederinden, yasından;
    Gençliğimin adeta sarhoşum havasından!
    Bir buluta bürünmüş dönüyor sanki başım!
    Henüz tecrübesizdim, yirmi ikiydi yaşım!
    Kulaklarımda engin bir denizin sesleri,
    Gönlümde maceralar geçirmek hevesleri…
    Bütün genişliğiyle kollarım ufka açık,
    Bekliyorum: Ey sevda nerdesin karşıma çık!
    Abdülhak Hâmid’e Mektup


Bütün Şiirleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Şiir okumanın tadı bir başka. Tabi seven için ve şairine bakılırsa.. Severek okudum. Bu şekilde kıymetli şairleri değerledirmek haddimi aşsa da fikrimce ve dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Aşk ve hüzünlü şiirleri çoğunlukta olmakla beraber, tabiat şiirleri, memleket şiirleri, münâcâtlar, ağıtlar, kitabın muhtevasını oluşturuyor. Şairin dili mütevazi ve temiz bir Türkçesi var. En beğendiğim ve bazen açıp okuyacağım şiirlerinden bazıları, Veda, Annemle Hasbihal, Ölümden Sonra, Ölüm ve İhtiyarlık, Gence Hiçviye, Başaklar, Biz İnsanlar, Dua ve Vasiyet’tir. Hele bir de bestelenen bir şiiri vardır ki fevkalâde güzeldir. Sanırım duymayanınız yoktur. Veda, şiiri.
“Hani o bırakıp giderken seni
Bu öksüz tavrını takmayacaktın?
Alnına koyarken veda buseni
Yüzüne bu türlü bakmayacaktın?”
(s. 86)
Şairimiz, 1945’te  Zonguldak (CHP) milletvekili, 1965’te de İstanbul (AP) milletvekilliği yapmıştır. “Beş Hececiler”dendir. (OĞUZHAN AKÇAKOCA)

Esenlikler pek kıymetli 1000Kitap okurları, Hecenin Beş Şairi’nden birisi olan Orhan Seyfi Orhon’un bu şiir kitabını aldığımda hecenin ilk dönemleri olduğundan şiirlerin pek fazla güzel olamayacağını düşünüp yüksek bir beklentide bulunmamıştım. Ancak devamlı olduğu benzer biçimde gene yanıldım ve muhteşem şiirlerle karşılaştım.
Ilk olarak ilk şiirlerde sezdiğiniz amatörlük kokusu Orhan Seyfi’nin iyi mi bir yapıya haiz bulunduğunu o zamandan gösteriyor sadece öte taraftan 40-58 arasını okuduğunuzda şairin muhteşem bir hanıma aşık bulunduğunu ve bu emsalsiz şekilde muhteşem olan mısraları sadece bu şekilde yazdığını düşünmeden edemiyorsunuz. Bilhassa 58. sayfaya gelip şu olağanüstü mısraları okuduğunuzda kendi kendinize niçin Orhan Seyfi’nin bir Cemâl Süreya kadar meşhur olmadığını sorguluyor, sadece işin içinden çıkamıyorsunuz:
Sana iyi mi anlatılır,
Sensiz yaşamın boşluğu?
Bu güzel mısraları okuduktan sonrasında elbet ki üstünüzde muhteşem bir tesir bırakıyor ve bu etkiden sonrasında ne kadar fena mısralar okursanız okuyun böyle bir durum yazan birisinin oldukca iyi bir ozan olduğuna kanaat getiriyorsunuz.
Abdülhak Hamid’e Mektup şiiri emsalsiz olarak bu kitabın en güzel şiiridir. Abdülhak Hamid’e övgüler yağdırmanın yanında kendi ruhsal ve kişisel çıkarımlarını da meydana getiren Orhon, üslûbunu asla bozmadan bu denli güzel şiirler veren sayısı parmakları geçmeyen birkaç şairden birisi olmaya hak kazanmıştır, kanaatindeyim.
Türküler, Maniler ve Ağıtlar bölümünde ise Türk kültürünün izlerini oldukca güzel bir halde görmekteyiz. Münacatlar bölümünde ise gene Tanrı’yla olan ilişki ve Tanrı’ya bakış açısını görüyoruz.
Burada birkaç alıntı paylaştım fakat oldukca fazla alıntı olduğundan hepsini paylaşmadım. Bu şiir kitabını alıp okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Kutlu Geceler dileyip mutlu kalmanızı temenni ediyor, şimdilik aranızdan ayrılıyorum. (ilteriş kağan)


Bütün Şiirleri PDF indirme linki var mı?


Orhan Seyfi Orhon – Bütün Şiirleri kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Bütün Şiirleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Orhan Seyfi Orhon Kimdir?

1890 senesinde İstanbul’un Çengelköy semtinde dünyaya geldi. Babası Miralay Mehmed Emin Bey, anası Nimet Hanım’dır.

Orta ve lise öğrenimini Beylerbeyi Rüşdiyesi (1905) ve Mercan İdadisi’nde (1909) yapmış oldu. Öğrencilik döneminde şiirle ilgilendi; edebiyat hocası Celal Sahir Bey’den teşvik görmüş oldu. Abdülhak Hamid ve Tevfik Fikret tesirinde şiirler yazdı. 1909’da şiirleri Kehkeşan dergisinde görülmeye başladı. Yalın bir üslupla aruz vezninde yazdığı “Fırtına ve Kar” adlı şiiri ile tanındı (1913). Yüksek öğrenimine Tıbbiye’de süregelen Orhan Seyfi, bir anestezide fenalaşınca tıp eğitiminden vazgeçip hukuka yöneldi. Darülfünun Hukuk Mektebi’nde öğrenciyken Hıyaban dergisini çıkararak yayıncılığa başladı.

Hukuk Mektebi’ni 1914’te tamamladı ve Meclis-i Mebusan’ın Kavanin Kaleminde memurluğa başladı. Bu dönemde Türkçü aydınlarla tanıştı ve çalışmalarını Türkçülük ideali çerçevesinde sürdürdü. Ziya Gökalp’in uyarılarıyla halkın diline, vezinde ise aruzdan heceye geçti.

Mütareke yılları

1918’de İstanbul’un işgal edilip Meclis-i Mebusan’ın kapanması üstüne gazeteciliğe başladı; bir taraftan da öğretmenlik yapmış oldu. Şiir ve yazıları Türk Kadını, Ozan, Büyük Mecmua, Servet-i Fünûn, Umut ve Yarın dergilerinde yayımlandı. Türk Kurtuluş Savaşı esnasında İstanbul hükumetini destekleyen Aydede dergisinde gülmece yazarlığı yapmış oldu. Sosyal vakaları hicivsel bir üslupla ifade etmiş olduğu şiirlerini Peri Kızı ile Çoban Hikayesi adlı kitapta topladı (1919). Şiirlerinde divan şiirine özgü aruz vezni kalıplarını, çağıl ve mütevazi hece ölçüsüne uyarlamayı başardı. 1922 senesinde Orhan Seyfi, o güne kadara yayımlanmış gazete ve mecmua yazılarını Fiskeler adlı gülmece kitabında bir araya getirdi. Bu kitapta devrin ozan ve yazarlarının hicvedildiği yazılara, yazarın kurguladığı mizahi anket ve mülakatlara yer verdi. 1922’de ek olarak Peri Kızı ve Çoban Hikayesi kitabındakilere yeni şiirler de ilave ederek Gönülden Sesler adlı kitabını yayımladı.

Mizah yazarlığı ve yayımcılık yaşamı

Gönülden Sesler beklentilerini karşılamayınca şiiri ikinci plana aldı; bacanağı Yusuf Ziya ile birlikte çıkardıkları Akbaba’da gülmece yazarlığını sürdürdü. Papağan (1924-1927) ve Yeni Kalem adlı gülmece, Resimli Dünya (1924-1926) adlı çocuk ve magazin dergileriyle, edebiyat ve sanat içerikli Güneş’i (1927) yayımladı; bir süre Karagöz’ün yayım sorumluluğunu üstlendi (1928-1932).

1932-1938 yılları aralığında Yusuf Ziya ile beraber ve kendi başına Edebiyat Gazetesi, Hızlanış, Ayda Bir, Her Ay, Her Şey benzer biçimde dergiler çıkardı. 1941-1944 içinde Yusuf Ziya ile beraber haftalık Türkçü Fikir ve Sanat mecmuası Çınaraltı’yı yayımladı. Yusuf Ziya’nın adının Akbaba ile özdeşleşmesi benzer biçimde Orhon Seyfi’nin adı da Çınaraltı ile özdeşleşti.

Siyaset ve gazetecilik yaşamı

1944’te Ankara’da meydana getirilen bir mitingde talebe vakalarıyla ilgili görülerek bakanlık emrine alınan Orhan Seyfi,1945’te Tasvir’deki yazılarıyla gazeteciliğe döndü. Cumhuriyet ve Ulus gazetelerinde de yazılarına rastlandı. 1946’da Cumhuriyet Halk Partisi’den Zonguldak milletvekili seçildi. 1950’li yıllarda Demokrat Parti’yi destekleyen Zafer ve Havadis gazetelerinde yazılar yazdı.

1960’tan sonrasında Adalet Partisi’ne girdi. 1 Mart 1962’de Son Havadis gazetesinde günlük yazılar yazmaya başladı ve yaşamının sonuna kadar sürdürdü. 1965’te Adalet Partisi’nden İstanbul milletvekili seçildi.

1972’de İstanbul’da yaşamını yitirdi. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

/ WIKIPEDIA /


Orhan Seyfi Orhon Kitapları – Eserleri

  • Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi
  • Bütün Şiirleri
  • Çocuk Adam
  • Şiirler
  • Maarif Vekili Hasan Ali Yücel`e Açık Mektup
  • Fırtına ve Kar
  • Kervan
  • Düğün Gecesi
  • Hicivler
  • Maskeler Aşağı!
  • İşte Sevdiğim Dünya
  • O Beyaz Bir Kuştu


Orhan Seyfi Orhon Alıntıları – Sözleri

  • İnsan, hiçbir süre bir şahıs değildir. Birbirinden büsbütün ayrı birçok şahıslardan mürekkep bir âlemdir. (Çocuk Adam)
  • İnsan ihtiyarlıkta tanır dünyayı :
    “Kahpe dünya ! diyerek,
    ” Hey gidi dünya ! ” diyerek,
    Ömrü sövmekle geçer ! (Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi)
  • سنسك بكا گوسته‌ره‌ن سرایی،
    سنسك بو سرابك اضطرابی!
    قيردك او شديد نغمه‌لرله
    روحمده‌کی گنزلی بر ربابی!
    دیكاه‌ر، دويامام صداكی ، بیه‌وش؛
    گیت ، كنديمى أيله‌دم فراموش! (Fırtına ve Kar)
  • Zaten hep bu şekilde olmuştur. Sevmediklerimin muhabbetlerini kazanmakta asla güçlük çekmedim. Bütün mücadelem sevdiklerimledir. (Çocuk Adam)
  • Yolum asla bitmiyor… Hiç bitmiyor… (Çocuk Adam)
  • Faris Erkman da kendisine milliyetçiyim diyor. Onun her tarafa
    saçmış olduğu nifaktan Türkçülüğü sorumlu tutabilir miyiz? (Maskeler Aşağı!)
  • Baharı, gençliği, mehtabı, aşkı, rü’yası…
    Ne var ise hepsi masal!
    Evet, şu boş dünya!
    Fakat ne hoş, dünya! (Şiirler)
  • Şu sebeple iyi romancılık, ilkin herhangi bir şeyi iyi anlatmak sanatıdır. (Çocuk Adam)
  • Gelse de en acı sözler dilime,
    Uçacak sanırdım birkaç kelime…
    Bir alev halinde düştün elime,
    Hani ey gözyaşlarım, akmayacaktın? (Bütün Şiirleri)
  • بن شيمدی پالكزم، يورورم مضطرب، نزار ؛
    هیچ کیمسه يوق … يولم متمادی اوزار ، اوزار …
    برگولگه وار يانمده ، فقط كنديمك دگيل ؛
    تعقیب ايدوب گلير بنى مبهم و رعشه‌دار… (Fırtına ve Kar)
  • “Bence yaşamak ve gelişmek isteyen bir millet ırkçı olmaz.”
    Kişisel dipçem: “Asıl dalkavuktan, eğilip bükülenden, af dilemek için her türlü ayak öpen şahsiyetsizden Türk olamaz(!)” (Maarif Vekili Hasan Ali Yücel`e Açık Mektup)
  • “Hissizim, kayıtsızım.” (Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi)
  • Acaba bir misin ? Yoksa milyon mu ?
    Var mısın ? Yok musun? Ön müsün? Son mu ?
    Madde mi ? Kuvvet mi ? Elektron mu ?
    Nerdesin,nerdesin,nerdesin, nerde!… (Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi)
  • Sevenler bilinmiyor,
    Sevmeyenler bahtiyar! (Bütün Şiirleri)
  • Utansın artık bu dünyaya doymaz insanoğlu… (Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi)
  • Asıl bizi sevindiren tesadüfler, sürprizler değil midir? (Çocuk Adam)
  • Kapattık kardeşim. Artık sevmiyoruz (Çocuk Adam)
  • Hani, o bırakıp giderken seni;
    Bu öksüz tavrını takmayacaktın?
    Alnına koyarken vedâ busemi,
    Yüzüme bu türlü bakmayacaktın? (Şiirler)
  • Ne var bu dünyada
    Daha hoş, yaz erişince yorganını
    Tepip de atmaktan?
    Gidip de kırlara sırt üstü, göğsü bağrı açık
    Bir ağaç gölgesinde yatmaktan? (Şiirler)
  • Kendi kendime, ”Ben bu yaşamın ne kadar uzak bir köşesindeyim!” diye düşünüyorum. ”Asıl hayata girmek için ne manialardan atlanmak lazım?” (Çocuk Adam)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş