Eğitim

Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek – George Ritzer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek – George Ritzer Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek kimin eseri? Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek kitabının yazarı kimdir? Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek konusu ve anafikri nedir? Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek kitabı ne konu alıyor? Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek PDF indirme linki var mı? Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek kitabının yazarı George Ritzer kimdir? İşte Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: George Ritzer

Çevirmen: Şen Süer

Orijinal Adı: Enchanting a Disenchanted World

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9755393131

Sayfa Sayısı: 272


Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Baba, işyerinde kredi kartı borçlarının faizlerini ödemek için çalışırken anne evde tv karşısına geçmiş alışveriş kanalını izlemektedir. Evin oğlu, arka odada, sanal üniversitede günün derslerini bitirmiş, sanal alışveriş sitelerinde sörf yapmaktadır. “Hafta sonu tatilimizi nerede geçireceğiz anne?” diye sesle-nir. “Şehir dışındaki büyük alışveriş merkezine gideriz. Sen spor mağazasında yapay kaya tırmanışı yaparken biz de babanla dükkânlara girip çıkar, akvaryum bölümünü gezeriz; sonra da yağmur ormanları konseptli restoranda buluşup bir şeyler atıştırırız” cevabıyla doygunluk olarak, yeni çıkan CD’yi sanal alışveriş listesine ekler.

Hiper tüketim ve simülasyon çağlarında yaşıyoruz. Yalnızca eğlendirici olmak için birbiriyle yarışan devasa büyüklükteki avmleriyle çevrelenmek-le kalmadık; müzeler, parklar, üniversiteler, stadyumlar, havaalanları ve garlar da içlerindeki mağazalar, alışveriş standları, fast-food restoranlarıyla birer eğ-lence ve avmsine dönüştü. Tüketim bizi canevimizden vurdu: Tica-ret bilgisayar, tv, web ve telefon vasıtasıyla yatak odalarımıza ka-dar girdi. Başta ABD olmak suretiyle dünyanın pek oldukca yerinde aynı ürünleri su-nan mağaza zincirlerinden alışveriş ediyor; New York ya da Moskova’dakiyle aynı lezzetteki hamburgerleri yiyor, hatta aynı yüz ifadesini takınan kasiyerler-den aynı sözleri işitiyoruz

Tüketim katedralleri gosteri toplumunun ayrılmaz bir parçası haline geldi. Her şeyin simüle edilmiş olduğu sanal ortamlarda hem alışveriş ediyor, hem eğleniyor, hem de yiyecek yiyoruz. Baudrillard’ın söylediği şeklinde, her şey iç içe geçti, sınırlar yok oldu; eğlence, alışveriş, spor, eğitim devasa bir gösteriye dönüştü.

Ritzer, Toplumun McDonaldlaştırılması’nda çağdaş akılcılaşma sürecinin yaşamlarımıza dayattığı tekdüzeliği gözler önüne seriyordu: McYiyecek, McYatak, McDoktorlar, McOto tamircileriyle montaj hattına benzeyen bir McToplum. Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek’te ise, tüketim araçlarını elinde bulunduranların, sonsuz bir tüketimi körükleyebilmek için, dünyayı “eğlenceli” kılarak iyi mi tekrardan büyülediklerini araştırıyor. Bunu yaparken Marx’tan üretim araçları; Weber’den akılcılaştırma, büyüleme ve sihrin bozulması; Baudril-lard’dan simülasyon kavramlarını eksen alıyor. Görünen o ki, tüketim çılgınlığı durulmak bilmeyecek; peki biz Amerikanlaşmaya dur deyip doğaya, vakit ve mekânın sıkıştırmadığı ilişkilere, sahiciliğe yüzümüzü dönebilecek miyiz?


Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek Alıntıları – Sözleri

  • Gerçek olmayan, gerçeklik haline geldi. Gerçek artık taklidi yansılamak ediyor.
  • Postmodern toplumsal kuram biçem olarak da bilimsel nitelikli değil edebidir. Bu perspektife yakın düşünürler akademisyenlik ve edebiyat içinde net bir çizgi çekme düşüncesini reddetmekle kalmaz bununla beraber çağdaş düşünme yönteminin bir parçası olarak sınır çekme çabalarının çoğunu ya da tümünü reddederler. Daha da önemlisi postmodern düşünürler toplumun fazlaca akılcı olduğu düşüncesini de reddederler. Postmodern cemiyet da bazı akılcı unsurlar olabilse de, duygular, sezgi, yansıtma, vurgunculuk, kişisel tecrübe, anane, sertlik, doğa ötesi, kozmoloji, sihir, cinsel duygular ve mistik tecrübe ile karakterize edilmesi daha mümkündür.
  • Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemeyek: Tüketim Araçlarının Devrimcilestirilmesi, bu ortamların ve bunlara benzer birçok başkalarının son yarım yüzyıldaki gelişmelerini ele alıyor. Mal ve hizmetleri tükettiğimiz yerlerde devrimci bir değişiklik gerçekleşti ve bu değişimin yalnızca tüketimin durumunda değil toplumsal yaşam üstünde de derin bir tesiri oldu.
  • Artık gerçeklik yoktur simülasyon vardır.
    Baudrillard
  • Engelleme sürekliliğinin en aşırı ucunda Goffman’ın Tam Nezaret Kurumu söylediği şey vardır. kısaca içindeki insanoğlu üstünde Tama yakın bir denetim Kuran kurum. Goffman’ın aklında cezaevleri ve akıl hastaneleri olsa da bir tam nezarete kurumuna getirmiş olduğu tarif çeşitli yeni tüketim araçlarına bilhassa yolcu gemilerine de uygulanabilir. bir tam Nezaret Kurumu uzunca bir süreliğine geniş toplumla ilişkisi kesilmiş oldukca sayıda insanoğlunun beraber kapalı resmi olarak yönetilen bir yaşam sürdüğü dinlenme ve emek harcama yeridir. cezaevlerindeki ya da akıl hastanelerindeki insanlarda oldukca etkindir fakat vapur yolcuları da benzer şekilde denizdeyken gemiden inemezler seyahat esnasında sadece orada var olanlarla yetinebilirler ve vapur ne vakit ve neyi sunarsa sadece onu tüketebilirler.
  • Bir mimarın ifade etmiş olduğu şeklinde: “yukarıya bakıp gökyüzünü görebiliyor olmakta büyülü bir şeyler vardır.”
  • Campbell, Weber’in kapitalizmin gelişiminde erken kalvinizmin oynadığı merkezi rolle ilgili temel argümanına karşı çıkmaz fakat Weber’in çözümlemesini yeterince ileriye götürmediğini ileri sürer. Yani Weber Protestan etiğini ortalama 1700 e kadar çözümledi Ama bu etik Bu noktadan sonrasında da gelişmeye devam etti ve oldukca değişik bir yöne girmeye başladı Campbell Erken Kalvinistler de Weber’in gördüğünden daha çok duygu bulunduğunu belirtse de geç kalvinistlerde duyguyu daha da fazla kabul eder hale geldiğini ileri sürdü. Diğer bir ifadeyle geç kalvinistlerde de büyüleme unsurları vardı erken kalvinistler kurtulup kurtulmayacaklarını belirlemelerine destek olacak başarı işaretlerine gerekseme duysa da geç kalvinistler zevklerinin kanıtını aradılar. Zevk güzellikle, güzellik de iyilikle bağlantılıdır. Zevk sahibi bulunduğunu gösteren kalvinist bununla beraber da iyiliğin sergilemiş oluyordu. Diğer bir ifade ile haz aramak karakter idealleriyle bağlantılı hale geldi. Bir insanoğlunun zevk sahibi bulunduğunu göstermenin en kolay yolu modaya uyduğunu göstermekti. Geç kalvinizm modayı takip etme ve dolayısıyla lüks malları heyecanla tüketmeye meraklı hale geldi.
  • Baudrillard’a bakılırsa simgesel değiş tokuş ” alma ve geri verme, verme ve alma armağan ve karşı hediyeler döngüsü” ihtiva eder. Baudrillard, akılcı olmayan simgesel değiş tokuş nosyonunu çağdaş paracı toplumu karakterize eden fazlaca akılcı ekonomik değiş tokuşa karşıt bir alternatif olarak geliştirdi. Mesela ekonomik değiş-tokuş karın yanı sıra mal ve hizmetler şeklinde şeyler üretse de simgesel değiş tokuş üretken değildir.
  • Benjamin’in Kapitalizmin özünün aslına bakarsan üretimden tüketime kaymaya başladığı gerçeğini kati bir halde kabul edişi vardı. Bu yüzden Marx’ın inanılmış olduğu şeklinde eğer bir devrim olacaksa proleterya ile üretim alanı içinde değil tüketim ve tüketici dünyasında olmalıydı.


Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İçinde bulunduğumuz dünyada tüketiciler olarak sayısız mal ve hizmetle çevriliyiz.Bunlara gerek internetten gerekse de mağazalardan ulaşabiliyoruz ve bu mal ve hizmetlerden yararlanmamızı sağlamak için üretim dünyasında birçok şey deneniyor.Sonuç;iktisat tarafınca denetim ediliyoruz ve haiz olduğumuz paranın bir halde ekonomiye akması sağlanıyor.Kapitalizmin baskın olduğu dünya ekonomisinde tüketiciler her türlü teşvik verilerek(kredi kartı almak şeklinde)tüketmeye çağrı ediliyor.O şekilde gözüküyor ki bu durum bir süre daha devam edecek şeklinde.Tüketiciler olarak tüketmeliyiz fakat bunu yaparken aslen daha dikkatli ve bilgili de olmamız mümkün. (şule)

Ritzer, “Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek” tüketim araçlarını elinde bulunduranların, sonsuz bir tüketim için, dünyayı “keyifli” kılarak iyi mi tekrardan “büyülediklerini” anlatmıştı. Bu “yeni dünya”da, tüketim ve iyelik, kimlik(sizlik)tir!
“Kurallar, konumlar, hiyerarşiler ve benzerleri, insanları o şekilde bir sınırlar ki bazı şeyleri yapabildikleri halde başka şeyler hayata geçirmeye zorlanırlar.”
Ritzer, Toplumun çağdaş akılcılaşma sürecinin yaşamlarımıza dayattığı tekdüzeliği gözler önüne seriyordu.
Görünen o ki, tüketim çılgınlığı durulmak bilmeyecek; peki biz dur deyip doğaya, vakit ve mekânın sıkıştırmadığı ilişkilere, sahiciliğe yüzümüzü dönebilecek miyiz?
Oldukca güzel kitap Keyifli okumalar dilerim.. (Muhammed Ali)

Bizi tüketim zombileri yaptılar…: Tüketiciliğe ilginiz var mı ya da siz de bir tüketim çılgını mısınız yada siz tüketim çılgınlığını kafa sallayarak dinleyen, izleyen anlam veremeyenlerden misiniz?
Bunlardan birine evet yanıtınız var ise; Ritzer size kitabıyla bunu alâ bir halde yorumlamış. İnsanların iyi mi harcamaya teşvik edildiklerini ve para harcarken almak istedikleri şey karşısında iyi mi zombileştiklerini özetleyen bir yaratı. Okurken aniden kendinizi sorgulamaya başlayacaksınız. Bir alışveriş merkez’ye, markete ya da havalimanına gittiğinizde size oynanan oyunları okuyacaksınız. Ve oyunlar düzgüsel şeklinde gelirken size, siz onların oyunlarının zombileri olarak bir şeyleri yok etmeyecek; paralarına para kattığınızı anlayacaksınız.
Gayet keyifle okuduğum yoğun data içeren bir eserdi benim için. Tek negatif yanı Disneyland’ın metrekaresine öğrenmiş olmaktı. Yazar Disneyland’a kötü sarmış:) Keşke bu kitabının adını favori kitabı Toplumun Mc Donaldlaştırılması şeklinde Disneylandtırılma şeklinde bir şey koysaydı dedirtti bana.
İşletme, ekonomi, sosyoloji şeklinde bölümlerden mezunsanız, yüksek lisans yapıyorsanız satış-pazarlama alanında yada kapitalizmin göz bebeği olarak -benim şeklinde satış pazarlama alanında yöneticiyseniz size garip fikirler katacak, bilgisel katmerlenme yaşatacak bir yaratı. (Verda)


Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek PDF indirme linki var mı?


George Ritzer – Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı George Ritzer Kimdir?

1940’ta New York’ta doğan George Ritzer, 1958’de Bronx High School of Science’ı bitirip City College of New York’ta yüksek tahsil görmüş ve arkasından University of Michigan’da master yapmıştır. Bir müddet Ford Motor Company’de yöneticilik görevini üstlenmiş sadece bu işin kendisine bakılırsa olmadığını fark ederek Cornell University’de doktoraya başvurmuştur. 1968’den itibaren dünyanın çeşitli vatanlarında profesör olarak dersler vermektedir. Kendisini, “Kendimi temelde bir sosyal teorist olarak yetiştirdim, dolayısıyla bu alanda gidebildiğim yere kadar gitmek istiyorum” diye ifade eden Ritzer’in, McDonaldlaşma, küreselleşme, tüketim, çağdaş ve postmodern toplumsal kuram alanlarında oldukca sayıda eseri bulunmaktadır: Sociology: A Multiple Paragism Science (1975, 1980); Toward an Integrated Sociological Paradigm (1981); The Globalizatin of Nothing (2004); Enchanting a Disenchanted World (2005) [Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek, Çev. Şen Süer Kaya, Ayrıntı Yayınları, 2000] ve Globalization: A Basic Text (2010) [Küresel Dünya, Çev. Melih Pekdemir, Ayrıntı Yayınları, 2011].


George Ritzer Kitapları – Eserleri

  • Toplumun Mcdonaldlaştırılması
  • Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek
  • Modern Sosyoloji Kuramları
  • Klasik Sosyoloji Kuramları
  • Sosyoloji Kuramları
  • Küresel Dünya
  • Modern Sosyoloji Kuramları
  • Globalization: The Essentials


George Ritzer Alıntıları – Sözleri

  • Kent, belirli bir kişilik türü üretir. (Sosyoloji Kuramları)

  • Bir ideoloji, “şimdiyi, geçmiş açısından kavramaya çalışarak onu gizleyen” bir takım fikirdir (Mannheim, 1929/1936:97). Bunun tersine bir ütopya, “şimdiyi aşan ve geleceğe yönelen” bir dizi fikirdir (Mannheim, 1929/1936:97). Ideolojileri kullananlar, statukoyla ilgili bazı şeylerin anlaşılmasını güçleştirerek onu savunmaya çalışırlar, oysa ütopyayı kullananlar , alternatif bir toplumsal biçimin avantajlarını vurgulayarak statükoyu yıkmak için çaba gösterirler. Bir ütopya benimseyenler, “sadece zaten varolan verili bir topumsal düzenin bakış açısından gerçekleştirilemez olarak görünen” bir amaç için çalışırlar (Mannheim, 1929/1936:196). Bu yüzden, bir ütopyayı kabul edenler ile bir ideolojiyi benimseyenler içinde temel bir çatışma daima vardır.
    … (Klasik Sosyoloji Kuramları)
  • Toplum acı çekerken, hastalığının sorumlusunu, fena talihinin öcünü alabileceği kimseleri arar. Kamuoyu tarafınca aslına bakarsan ayrımcı muaemele görenler bunun için biçilmiş kaftandır. Dışlanmışlar kefaret ödeyen kurbanlar olur. (Modern Sosyoloji Kuramları)
  • “Fast-food modeli insanlara, birçok ihtiyacı karşılamanın verimli bir yöntemini sunar ya da hiç olmazsa sunuyormuş şeklinde görünür.” (Toplumun Mcdonaldlaştırılması)

  • Ideal tip
    “Onun işlevi, benzerlikleri yada farklılıkları saptamak, onları en emsalsiz halde anlaşılabilir kavramlarla betimlemek yada onları nedensel olarak idrak etmek ve açıklamak amacıyla ampirik gerçeklik ile karşılaştırma yapmaktır.”
    Marx Weber (Klasik Sosyoloji Kuramları)
  • Yüzeyde, para, çeşitli amaçların rahat bir aracı yada Simmel’in ifadesiyle “aracın en saf biçimi” olarak görünür. Bununla beraber para, kendi içinde bir amaç haline gelen bir aracın en aşırı örneği olmuştur. (Sosyoloji Kuramları)
  • Modern dünya, hiçbir kaçış yolu olmayan rasyonel sistemlerin demir kafesidir. (Sosyoloji Kuramları)
  • Bilhassa geçmişte olduğu şeklinde bugün de Batı toplumları adamların lehine, hanımefendilerin ve azınlıkların alehine olacak şekilde örgütlenmiştir. (Modern Sosyoloji Kuramları)
  • Bir mimarın ifade etmiş olduğu şeklinde: “yukarıya bakıp gökyüzünü görebiliyor olmakta büyülü bir şeyler vardır.” (Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek)
  • Kitlelerin çabaları tehlikeli hale ulaştığında topla tüfekle durdurulabilir fakat zihnimizi denetim eden ve inandığımız fikirler, vicdanımızı tutsak alan fikirler, kalbimiz kırılmadan kaçamayacağımız zincirlerdir; sadece onlara doğal olarak olarak kurtulabileceğimiz iblislerdir.K.Marx (Modern Sosyoloji Kuramları)
  • Comte’un yaklaşımının evrimci kuramı yada üç aşama yasası.
    Bu kuram, dünyanın üç entelektüel aşamadan geçtiğini ileri sürer. Comte’a bakılırsa, bir tek dünya bu süreçten geçmez bununla beraber gruplar, toplumlar, bilimler, bireyler ve hatta zihinler aynı üç aşamadan geçer. Birincisi, 1300’den önceki dünyayı karakterize eden teolojik aşamadır. Bu dönem süresince başlica düşünce sistemi, insana bakılırsa biçimlendirilen doğaüstü güçlerin ve dinsel figürlerin her şeyin kökeninde olduğu şeklindeki inancı vurgulamıştır. Hususi olarak, toplumsal ve fizyolojik dünya, Tanrı tarafınca yaratılmı olarak algılanmıştır. İkinci aşama, kabaca 1300 ile 1800 içinde gerçekleşen doğa ötesi aşamadır. Bu döneme hususi durumunu, kişiselleşmiş tanrılardan ziyade “doğa” şeklinde soyut güçlerin neredeyse her şeyi açıkladığına dair inanç vermiştir. Son olarak, 1800’de dünya, bilime inancın karakterize etmiş olduğu pozitif aşamaya girdi. İnsanlar artık mutlak nedenler (Tanrı yada tabiat) arayışını terk etmişler ve bunun yerine toplumsal ve fizyolojik dünyayı, onları yöneten yasaları keşfetmek için gözlemeye yoğunlaşmışlardır. (Klasik Sosyoloji Kuramları)
  • Insanların toplumsal süreçlerin kendilerine ilişik bir gerçeklik olduğuna ve onlar karşısında meydana getirecek hiçbir şey olmadığına inanması. (Küresel Dünya)
  • Gerçek olmayan, gerçeklik haline geldi. Gerçek artık taklidi yansılamak ediyor. (Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek)
  • Merton, açık ve gizil işlevler kavramlarını da ileri sürdü. Bu iki terim, işlevsel çözümlemeye mühim katkı yapmıştır. Basit terimlerle, açık işlevler amaçlanmış olanlardır, buna rağmen gizil işlevler amaçlanmamış olanlardır. Mesela, köleliğin açık işlevi, Güneyin ekonomik üretkenliğini artırmaktı sadece o, hem varlıklı hem de yoksul güneyli beyazlara, onların toplumsal statülerini artırmalarına hizmet eden geniş bir alt kesim elde eden gizil bir işleve sahipti. (Modern Sosyoloji Kuramları)
  • “Bir konuşmanın seyri içinde ne vakit gülmek gerektiği iyi mi bilinir?” (Modern Sosyoloji Kuramları)
  • sadece hepimizin bilmiş olduğu suretiyle dünya, büyük bir eşitsizlikle karakterize edilir. (Küresel Dünya)
  • Elbette bu kolay bir iş değildir; sadece ilkesel olarak, her şeyi kapsayabilen Küreselleşme de dahil olmak suretiyle hiçbir toplumsal süreç durdurulamaz değildir ; tüm toplumsal süreçler kendilerini yaratanlar ve içinde yer alanlar tarafınca değiştirilmeye açıktır. (Küresel Dünya)
  • Üniversiteler öğrencileri düşünmeye sevk etmek yerine talebe sürüsü üreten fabrikalara dönüşür. Amaç mantıklı kişi yaratmak değil, en etkili halde en fazla öğrenciyi işlemden geçirmektir. Fabrikalarda otomobil ve sucuk iyi mi üretiliyorsa, üniversitelerde de talebe o şekilde üretilir. (Modern Sosyoloji Kuramları)
  • Bir anlamda, feminist bir görüş açısı daima olmuştur. Kadınlar ikinci plana itildikleri her yerde – ve onlar neredeyse daima ve her yerde ikinci plana itilmişlerdir- bu durumu bir halde kavramış ve karşı çıkmış görünürler (Lerner, 1993). Fakat zaman içinde sosyolojiyi mesleki bir iktidar temeli olarak düzenleyen erkekler tarafınca onların eserleri, bütünlüğü bozularak, kıymeti düşürülerek yada sosyolojinin genel kaydı haricinde tutularak mesleğin uçlarına itildi. Meslekte merkezi bir konum üstüne alan kişiler sosyoloji olarak betimledikleri ve açıkça öncülüğünü yaptıkları alan içinde eleştirel bir halde değil alışılagelmiş bir halde tepki gösterdikleri toplumsal cinsiyet konusunu önemsizleştirerek etraflarında dolaşan feminist iddialara temelde muhafazakâr tepkiler gösterdiler. (Sosyoloji Kuramları)
  • Iktidarda olanlar aslen hakikaten mühim mevzuları gasp etmiş haldeyken, öteki insanlara da nispeten önemsiz mevzular hakkında demokratik bir halde karar vermek bırakılmış oluyor:
    “Demokrasiden geriye kalan ise büyük seviyede metalar içinde seçim yapmaktan başka bir şey değil.” (Küresel Dünya)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş