Eğitim

Cinsel Sapmalar – Anthony Storr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Cinsel Sapmalar – Anthony Storr Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Cinsel Sapmalar kimin eseri? Cinsel Sapmalar kitabının yazarı kimdir? Cinsel Sapmalar konusu ve anafikri nedir? Cinsel Sapmalar kitabı ne konu alıyor? Cinsel Sapmalar PDF indirme linki var mı? Cinsel Sapmalar kitabının yazarı Anthony Storr kimdir? İşte Cinsel Sapmalar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anthony Storr

Çevirmen: Kemal Bek

Orijinal Adı: Sexual Deviation

Yayın Evi: Yılmaz Yayınları

İSBN:

Sayfa Sayısı: 151


Cinsel Sapmalar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Anthony Storr’un Cinsel Sapmalar adıyla çevirisini sunduğumuz Sexual Deviation adlı yapıtı, mevzunun uzmanı olmayan meraklılar için, bilimselliği gözden ırak tutmayarak fakat bilimsel yapıtların “anlaşmazlığı”na da sapmayarak yazdığı mühim bir kitaptır. Tercüme, 1975’te piyasaya çıkan 7. basımından yapılmıştır. Kitapta kullanılan kimi terimlerin Türkçesi için Mithat Enç’in Ruhbilim Terimleri Sözlüğü’nden yararlanılmıştır. “Sapık” sözcüğü lügatımızda aşağılayıcı ve suçlayıcı bir anlamda kullanıldığı için de “deviation” sözcüğü daha yansız bir anlamı olan “sapma” sözcüğü ile karşılanmıştır.

Kitabın ihtiva ettiği başlıca mevzular şunlardır:

Cinsel Kökenli Suçluluk Duygusu

Cinsel Kökenli Aşağılık Duygusu

Sado-Mazoşizm

Fetişizm

Transvestizm

Kadın Eşcinselliği

Erkek Eşcinselliği

Teşhircilik, Süürtücülük, Dikizcilik, Oğlancılık

Çocuksevicilik

Sağaltım şekilleri; Ruh çözümcü Hekimliğin İlke ve Şekilleri


Cinsel Sapmalar Alıntıları – Sözleri

  • “Sen olmak iyi mi bir duygu?”
  • Sadizm terimi, eziyet ederek acı verip cinsel zevk duyma biçiminde görülen cinsel sapmayı betimlemek için kullanılır, mazoşizm ise, eziyet edilip acı duyarak cinsel zevk almayı anlatır. Bu iki terim, bir çok kez tek bir terim olarak birleştirilir, şundan dolayı, uzun bir zamandan beri, eziyet etmekten zevk duyan bir kimsenin, bununla birlikte eziyet görüp acı çekmekten de zevk almış olduğu bilinmektedir.
  • Duygusal bakımdan do­yurucu ve istikrarlı olan evlilikler, kadının ve adamın rol­lerinin kati sınırlarla birbirinden ayrılmış olduğu evliliklerdir; karı koca, rekabet içinde değil birbirini tamamlayan unsur­ler konumundadır.
  • Kadınlar arasındaki eşcinsel ilişkilerin, erkekler arasındakilerden daha yaygın olduğu sayısal olarak (istatistiksel) kanıtlanmıştır.
  • birçok kimse cinsel yaşamını, yaşamının diğeri yönlerinden özenle ayırmakta ve cinselliği var oluşunun önemsiz bir kısmı benzer biçimde görmektedir.
  • İnsanın kendi kendisini sevmesinin, kendini beğen­mişlik olduğuna inanılır çoğu zaman; fakat kendisini asla sevmeyen, kendi yaradılışından ve kişiliğinden hakkaten nefret eden kimselerde, sevme kabiliyeti yoktur; bu benzer biçimde kimseler, başkalarından ya olmayacak duygusal beklenti­ler içine girer ya da başkalarıyla duygusal etkileşim içine girmekten kaçınıp kendi içlerine kapanırlar.
    Anthony Storr
  • Büyümek, kendi gücünün farkına varmak kadar, başkalarının güçsüzlüklerinin de farkına varmaktır.


Cinsel Sapmalar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitap, sık rastlanan kimi cinsel sapmaların açıkla­malarını yapma ve bunların olağan davranış biçimleriyle olan ilişkilerini araştırma denemesidir.
Cinsel itkinin her birimizi yöneten, öz yapımızı derin­’den etkileyen insansal yapımızın en temel ve ayrılmaz parçası olmasına rağmen, içinde yaşadığımız Batı toplu­munda bile cinsellik mevzusunda nesnel emek harcamalar yeni yeni başlamaktadır.
Kitabın ihtiva ettiği başlıca mevzular şunlardır: 
Cinsel Kökenli Suçluluk Duygusu
Cinsel Kökenli Aşağılık Duygusu 
Sado-Mazoşizm
Fetişizm 
Transvestizm
Kadın Eş cinselliği
Erkek Eş cinselliği
Teşhircilik, Süürtücülük, Dikizcilik, Oğlancılık
Sağaltım 
Ruh çözümcü Hekimliğin İlke ve Şekilleri
Anthony Storr’un, cinsel kökenli aşağılık ve suçluluk psikolojisinden, fetişizme, eşcinsellikten, teşhircilik ve oğlancılığa kadar cinsel sapmaları incelemiş olduğu eseri. (Nesrin ce)

Anthony Storr’un, cinsel kökenli aşağılık ve suçluluk psikolojisinden, fetişizme, eşcinsellikten, teşhircilik ve oğlancılığa kadar cinsel sapmaları incelemiş olduğu eseri.
Kitabın dili oldukça akıcı ve anlaşılır. Horr, ne demek istiyorsa, sözü dolandırmadan oldukça rahat bir halde ortaya seriyor. Bu mevzularla ilgili temel bilgilere haiz olunmasa bile, kolaylıkla okunabilecek bir ilk kitap niteliği taşıyor. Horr, Freud’un çalışmalarına yer yer değinmiş, fakat hak vermekten ziyade “Freud bu konuda şu çıkarımları yapmış, ama diğer ruhbilimciler katılmıyor” diyerek, öteki ruhbilimcilerin görüşlerini paylaşıyor. Genellikle alıntı yapmış olduğu şahıs, cinsel sapmalar evveliyatına bir tek psikoloji alanında değil, kişisel olarak da adını kazıyan Alfred Kinsey. Zaten cinsel sapmalarla ilgili bir kitapta ‘Kinsey’ isminin geçmemesi pek mümkün değildi.
Ilk olarak kitabın artılarından başlarsak, çocuk ve aile psikolojisi ve bu psikolojinin cinsel yaşamı iyi mi etkilediği mevzusundaki çıkarımlarını oldukça etkisinde bırakan buldum. Biroldukca sapmanın sebebinin, çoğu zaman çocukluk döneminden geldiği iddia edilmiş olduğu için, bu mevzu kitapta mühim bir yer tutuyor. Sadece bunun için bile okunabilecek bir kitap. Sapmalar mevzusundaki çıkarımlarına gelirsek psikiyatri alanında uzmanlaşmış bir çok şahıs benzer biçimde görkemli bağlantılar kurup, birçok değişik yol çiziyor Horr. Ama çizdiği yolların sonunu, her sapmada doğru bulmadım.
Ilk olarak tüm sapmaların, bir tek erkeklerde görüldüğü benzer biçimde genel bir kanı var kitaptaki görüşlerde. Cinsel sapmalar yaşama mevzusunda adamların, bayanlara oranla ezici bir üstünlüğü olduğu tartışılmaz bir gerçek. Ama fetişizm sapmasında dâhi bunun erkeklere özgü bir sapma olduğu, birkaç örnek haricinde hanımefendilerin bu sapmayı yaşamadığı söyleniyor. Belki o zamanlar örnekler oldukca değildi ya da televizyonun yaygınlaşmadığı ve netin bile bulunmadığı dönemlerde yazılmış olmasından dolayı bayanlar günümüzde olmasıyla birlikte fetişizm sapması yaşamıyordu. Bunlara bağlayabiliriz. Ama bugünlerde hanımefendilerin, adamın penisinden oldukca daha çok odaklandığı bölgeler mevcut. Ayrıca araştırmalarda obje fetişisti hanımefendilerin sayısı da bayağı fazla. Araştırmalardan şu an aklıma gelen garip obje fetişistliklerinden biri olarak, yatağın ucunda bulunan demir topuzlara, bir tek bakarak bile haz duyan ve uyarılan bir bayan örneği var örneğin.
Ayrıca Horr’a bakılırsa cinsel dikkat bir tek cinsel organlara yöneltilirse ona aşk ilişkisi diyebiliriz. En küçük sapmada dâhi aşk, meşk yalan oluyor ya da partner bambaşka konumlara indirgeniyor. Bu görüşe de şiddetle katılmıyorum maalesef.
Bir öteki mesele yaşadığım görüş ise saldırı. Tercüme hatası olup olmadığını bilmemek ile beraber, hanımefendilerin saldırı fantezileri geliştirmesinin nedenini “bu zevki merak etmeleri” benzer biçimde boyun eğme ve eğdirme fantezisine oldukca bağlayamadığım bir ifade kullanılmış. Daha sonraki bölümlerde ise bir romanda, karısını yitirmiş yaşlı bir insanın, nehirde yüzen 12 yaşlarında bir kıza saldırı etmesi ve debelenen kızı susturmaya çalışan insanın, kızı yanlışlıkla öldürmesi ve bunun pişmanlığıyla kendi canına kıymasına dair bir anlatı mevcut. Ama “adama kızmamızın yanında, adama biraz üzülmemiz de yazarın başarısı” demiş Horr. Oldukça gereksiz ve rahatsız edici buldum bu yorumunu.
Dümdüz, bir tek cinsel organlara odaklanmış şekilde bir cinsel yaşantınız yoksa, kesinlikle bir cinsel sapmaya sahipsiniz. Zaten Horr’a bakılırsa düzgüsel ve sapma içinde bir çizgi çizmek olanaksız. Bu sebeple her insan, küçük ya da büyük, gizli saklı ya da açık bir halde sapma tohumlarını taşıyor. O yüzden okurken “ne alaka” diyebileceğiniz bir nokta illaki bulursunuz. Ama söylediğim benzer biçimde çocuk ve aile psikolojileri arasındaki ilişkiyi incelemiş olduğu noktalarda oldukça başarıya ulaşmış ve düşündürücü bir kitap. (Numan)

İnsanlar, yaşamının cinsel boyutunu bir mahzene gizler, bu mevzu hakkında konuşmak istemez. Kanserli bacağı kesilen bir bayan, gururla protez bacağını kullanır sadece meme kanseri olan bir bayan, kendisini yarım hisseder. KOAH hastası olan bir adam, bunu gizleme gereği duymaz sadece prostat bir adam, kendi eşine bile bunu söylemekte sakınır. Peki niçin? Sadece cinsel yaşamından dolayı mü? Yoksa, cinsel yaşamın cinsel yaşamdan ibaret olmamasından mı ?
Cinsel yaşamı bozulan kimselerin, hayatlarının öteki alanlarında harikalar yarattığına mı tanık oluruz yoksa öfkeli ya da içine kapanık olduklarına mı?
Kılık giysilerimizi bir tek kendimizi iyi duymak için mi seçeriz yoksa ara sıra cinsel cazibemizi çoğaltmak için mi?
Freud’un söylediği benzer biçimde, bir başka insan vücudunun en çirkin bölgesi olan cinsel organlarını görmek, insanları niçin başta çıkarır. Cinsel tesir bir tek cinsel organlarla mı sınırlıdır yoksa insanoğlunun cinselliğini arttıran başka faktörler de var mıdır?
İnsanlar niçin sadist-mazoşist olurlar. Bilhassa kelepçe kırbaç benzer biçimde isteklerin ruhsal kökeni nedir?
Cinsel fetişizmin iç yüzünde, insanların hangi arzuları yatmaktadır?
Transvestizm, niçin bazı erkeklere çekici gelmektedir?
Eşcinsellik tercih mi yükümlülük mi?
Bir adam niçin cinsel organını yüce orta teşhir etmek ister? Bu kendisine iyi mi bir doyum sağlar? Peki otobüslerde ya da pazar yerlerinde sık görülen sürtünmeciliğin, ruhsal kökenlerinde hangi dinamikler yatıyor?
Karşı apartmanın yarım kalan perdesinden komşuyu dikizlemek salt cinsel bir içgüdü sonucu mu?
Ve yaşını başını almış erkekler, el kadar çocuklardan ne ister?
Bu ve benzeri tüm soruların cevapları, kitap içinde fazlasıyla incelenmiş. Cinsel Sapmaları idrak etmek için normal olarak kafi değildir sadece insan zihninde hatırı sayılır bir yer bırakıyor. (yy)


Cinsel Sapmalar PDF indirme linki var mı?


Anthony Storr – Cinsel Sapmalar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Cinsel Sapmalar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Anthony Storr Kimdir?

Eğitimini Winchester, Christ’s College, Cambridge’de ve Westminister Hastanesi’nde tamamladı. 1944’te tabip olarak mezun oldu. Daha sonrasında psikiyatri alanında uzmanlaştı. Sunday Times, Times Literary Supplement ve The Independent benzer biçimde gazetelerde araştırma yazıları gösterildi. Royal College of Physicians, Royal College of Psychiatrists ve Royal Society of Literature’da öğretim üyesi olarak çalıştı. Oxford’da emeritus profesör oldu.


Anthony Storr Kitapları – Eserleri

  • Cinsel Sapmalar
  • Freud Kısa Bir Giriş
  • Diğeri Peygamberler
  • Bir Başına
  • Yaratma Dürtüsü
  • Sahte Peygamberler Yalan Cemaatler
  • Jung’dan Seçme Yazılar


Anthony Storr Alıntıları – Sözleri

  • Duygusal bakımdan do­yurucu ve istikrarlı olan evlilikler, kadının ve adamın rol­lerinin kati sınırlarla birbirinden ayrılmış olduğu evliliklerdir; karı koca, rekabet içinde değil birbirini tamamlayan unsur­ler konumundadır. (Cinsel Sapmalar)
  • İnsan, anlam ifade etmeyen bir hayata katlanamaz.. (Sahte Peygamberler Yalan Cemaatler)
  • Jim Jones, rastgele çağırdığı kişilerin geçmişlerini ve sırrını bildiğine dikkat çekerek, mukaddes bir vahiyle, gözle görülmeyen şeyleri görme kabiliyetine haiz bulunduğunu söylüyordu. Gerçek­te ise, kişisel araştırmalar yaparak, evlere izinsiz girerek, hatta çöp tenekelerini karışmasını sağlayarak bu sırları ortaya çıkaran casuslar tutmuştu. (Diğeri Peygamberler)
  • Toplum tarafınca desteklenen masallar olduğu benzer biçimde desteklenmeyen masallar da vardır. (Diğeri Peygamberler)
  • En derin yaramdan, yaşamımın mucizevî olasılığı dünyaya geldi. (Diğeri Peygamberler)
  • İnsan, anlam ifade etmeyen bir hayata katlanamaz. (Diğeri Peygamberler)
  • Kendine karşı tamamıyla dürüst olmak iyi bir egzersiz. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • İnsan adaptasyonu büyük seviyede öğrenme ve kültür aktarımına bağlıdır. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • Bir çok insan çocukluğunun ilk yıllarını oldukca azca anımsar. İncelemeler “ilk anının” 3 yaşlarına ilişkin bulunduğunu göstermektedir. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • birçok kimse cinsel yaşamını, yaşamının diğeri yönlerinden özenle ayırmakta ve cinselliği var oluşunun önemsiz bir kısmı benzer biçimde görmektedir. (Cinsel Sapmalar)
  • Gerçekte insanlıkla ilgili her türlü gelişim, kabul edilmiş otoritelerin sorgulanabiliyor olmasına bağlıdır. (Diğeri Peygamberler)
  • Hayatı yaşamaya kıymet kılacak her şeyi dikkatsizlik edecek kadar fazla çalışan, tutkulu bir iş insanı, çoğu zaman orta yaşlarında ağır bir depresyona girer. Bu ruhsal yapının kendini ayarlama çabası olarak yorumlanabilir. Kişi hastalığı sebebiyle yavaşlamak ve değerlerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalır. (Diğeri Peygamberler)
  • İnsanın kendi kendisini sevmesinin, kendini beğen­mişlik olduğuna inanılır çoğu zaman; fakat kendisini asla sevmeyen, kendi yaradılışından ve kişiliğinden hakkaten nefret eden kimselerde, sevme kabiliyeti yoktur; bu benzer biçimde kimseler, başkalarından ya olmayacak duygusal beklenti­ler içine girer ya da başkalarıyla duygusal etkileşim içine girmekten kaçınıp kendi içlerine kapanırlar.
    Anthony Storr (Cinsel Sapmalar)
  • Kadınlar arasındaki eşcinsel ilişkilerin, erkekler arasındakilerden daha yaygın olduğu sayısal olarak (istatistiksel) kanıtlanmıştır. (Cinsel Sapmalar)
  • .
    Özgünlük, kabul edilen normların ötesine geçecek kadar yürekli olmayı ifade eder.
    … (Jung’dan Seçme Yazılar)
  • Dahası, baba otoriter ve ciddi olarak, yasak ve tehditlerin ve hemen sonra ”süper-ego” olarak adlandırılan şeyin deposu olarak resmedildi. Modern araştırmalar Freud’un adam çocuğun babayla rekabet hissettiği adam gelişim evresi fikrini destekliyor ; fakat çocuğun babasıyla özdeşleşmesini ”saldırganla özdeşleşme” olarak değil, babanın dostça ve sevecen önermeler yapmasına bağlıyor. Fisher ve Greenberg’in söylediği benzer biçimde:…[oğlan çocuk] babaya karşı şiddetli rekabet tutumundan vazgeçer şundan dolayı baba ona dostça pozitif mesajlar verir onu kavga etmektense birlik olmaya çağırır… Oğlunu yakınlaşmaya, bir ittifak kurmaya, kimliğini üstlenmeye ve değerlerini kabul etmeye çağırır. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • Hepimiz çaresiz bir çocuktan, kendi ailesini kurabilen, bağımsız bir yetişkine geçiş periyodunu yaşamışızdır. (Diğeri Peygamberler)
  • Sadizm terimi, eziyet ederek acı verip cinsel zevk duyma biçiminde görülen cinsel sapmayı betimlemek için kullanılır, mazoşizm ise, eziyet edilip acı duyarak cinsel zevk almayı anlatır. Bu iki terim, bir çok kez tek bir terim olarak birleştirilir, şundan dolayı, uzun bir zamandan beri, eziyet etmekten zevk duyan bir kimsenin, bununla birlikte eziyet görüp acı çekmekten de zevk almış olduğu bilinmektedir. (Cinsel Sapmalar)
  • Yine de onsuz olmak ne kadar da zor. Hayatımda o kibarlık ve bilgelik olmadan yaşamaya devam etmek! Elli üç senelik evlilik hayatımızda tek bir kızgın kelimenin bile aramıza girmediğini ve her daim olabildiğince gündelik yaşamın sefaletini onun yoluna çıkarmamaya çalıştığımı bilmek beni birazcık olsun rahatlatıyor. (Freud Kısa Bir Giriş)
  • Farklılıklarına karşın tüm inançlar ortak bir özün varlığına asla itirazsız tanıklık ederler. (Sahte Peygamberler Yalan Cemaatler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş