Eğitim

Çizgilerle Felsefe – Rius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çizgilerle Felsefe – Rius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çizgilerle Felsefe kimin eseri? Çizgilerle Felsefe kitabının yazarı kimdir? Çizgilerle Felsefe konusu ve anafikri nedir? Çizgilerle Felsefe kitabı ne konu alıyor? Çizgilerle Felsefe PDF indirme linki var mı? Çizgilerle Felsefe kitabının yazarı Rius kimdir? İşte Çizgilerle Felsefe kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Rius

Çevirmen: Çiçek Öztek

Orijinal Adı: Filosofia Para Principiantes

Yayın Evi: Yordam Kitap

İSBN: 9786051720722

Sayfa Sayısı: 256


Çizgilerle Felsefe Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Meşhur Meksikalı çizer Rius, Çizgilerle Felsefe’de felsefenin, Antik Çağ’dan günümüze uzanan öyküsünü keyifli, yalın bir üslupla ve çizgilerle aktarıyor. Kitabın giriş bölümünde “bu kitap uzmanlar için değil, felsefeye yeni başlayanlar için hazırlanmıştır” uyarısını yapıyor ve felsefe tarihini bir çırpıda okunabilecek bir kurguyla sunuyor. MÖ 5. yüzyılda Miletoslu Thales’le başlamış olan felsefi düşüncenin, 21. yüzyılın post-yapısalcı filozoflarına gelene kadar hangi tarihsel dönemeçlerden geçtiğini ortaya koyuyor. Bu tarih aralığındaki tüm felsefi sistemler, temel öğretiler ve temsilcileri Rius’un çizgilerinde ve üslubunda âdeta keyifli bir felsefe dersine dönüşüyor. Rius, felsefeyi her insanın anlayabileceği bir kurgu ve dil ile ortaya koyarak, felsefenin kimi vakit soğuk ve anlaşılmaz gelen imajını da tersine çeviriyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Çizgilerle Felsefe Alıntıları – Sözleri

  • Marx ve başkaları felsefenin ölümünü duyuru ettiler. (Mesleği felsefe olanlar için güç bir durum.)
  • “Felsefe gözleri kapatıp zihni açma sanatıdır”
  • ”Tanrılar insan zihninden çıkmıştır.”
  • ”İnsanların deli olması öylesine bir zorunluluktur ki öyleki olmamak deliliktir.”
  • ”Yok olmanın eşiğinde yaşamayı bilenleri seviyorum, şu sebeple gerçek anlamda aşkın olan onlardır.”
  • ”Mutluluk insanoğlunun kendiyle uyum içinde olmasından ibarettir.”
  • Epikuros:
    Tüm hataların deposu zihindir, düşüncelerdir. Hatayı düzeltmek için izlenecek tek bir yol vardır; yeni duyguları çağırmak.
  • Şu ikisine düşünmeden elini uzatma: Kuşku etmek ve çekimser kalmak
  • Ahlâkın dinle hiçbir alakasının olmadığını göstermiştir Sokrates. Devletin yasasıyla da alakası yoktur: Ahlâk, tek tek insanların ve onların vicdanlarının meselesidir.
  • İnsanın kurtulması ihtiyaç duyulan tek şey içindeki şeytandır. İnsan düşmanını bulmak istiyorsa kendi içindeki kötüye baksın: onun adını orada yazılı görecektir.


Çizgilerle Felsefe İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Batı felsefesini çizgilerle özetleyen giriş seviyesinde bir kitap. Gayet akıcı, gülmece katarak yazılmış bir kitap. Doğrusu. M.Ö ilk felsefeciden günümüze kadar gelen bir oldukca filozofun kısa düşüncelerini okuduğum vakit üzüldüm diyebilirim. Fikir, sorgulama, kafa yorma mükemmel. Ama yanlış sularda olunca sonuçsuz kalıyor. Hakikat arayışında batıldan batıla atlanılan bir felsefe zamanı. Öncelikli fikir Allah ile ilgili iken, insan kimdir sorusuna geliyor. Aydınlanma ile beraber felsefe bilime ve iktisada da kayıyor. Peşinden psikoloji de işin içine giriyor. Ver elini komünizm. Ellerindeki batıl dini eleştirmek adına tüm dinler elden çıkarılınca, hakikat değil kuşku ortada kalıyor. Ve işin kötüsü kafası karışık batı bu felsefeyi tüm dünyaya gerçek olarak sunabiliyor. Biz kendi adımıza şunu bilmeliyiz. Kendimizi, dinimizi, kültürümüzü, yapımızı anlayıp sonrasında eleyerek batı felsefesi okumalı. Tabi ilkin kendi inancımızı yerleştirdikten sonrasında. Felsefe yapmak istiyorsak bu koşul. Şu sebeple benim gördüğüm günümüz felsefecileri kopyala yapıştırdan başka bir şey yapmıyor. Velhasıl önceliğiniz olacak bir kitap değil. Yazar olası Marksist. Kapitalist batıya kızsa da kendi de batıldan sürünüyor. Kitabı İslami anlamda alt yapısı olan, averaj felsefe ve tarih bilen kişiler okusun. Bu şekilde. (N. E. A.)

Islam filozofları ile ilgili kısımlar oldukca yanlı onun haricinde geri kalan kısımları oldukca yerinde ve güzel buldum fakat yanlı olan kısımlar hoş değildi… (Senem Öcal)

Çizgilerle Felsefe: Felsefe tarihini ve ana akımları yalın, analitik, akıcı ve zevkli bir halde özetleyen muhteşem bir kitap.
Çizgilerle anlatımın gücü her sayfada hissediliyor. Rius, okurun rahat anlaması ve keyifli zaman geçirmesi için hususi bir çaba harcamış. Hacmi sınırı olan olmasına karşın referans oluşturacak onlarca kaynak adı var. 19. Yüzyıldan sonrasında artık yazar yorulmuş ve sonunu süratli bağlamış. Bir 100 sayfa daha olsaydı diye düşünűyor insan.
Kitabın sonunda yer edinen mini felsefe sözlüğü ve aforizmalar, mercekle okunacak benzer biçimde olsalar da kitaba ayrı bir renk katmış ve doyurucu olmuş. Elinize takının bir köşede tutacağınız mükemmel bir yapıt..
“En dezavantajlı sulh, en adil savaştan iyidir”
Erasmus (Namık Somel)


Çizgilerle Felsefe PDF indirme linki var mı?


Rius – Çizgilerle Felsefe kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Çizgilerle Felsefe PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Rius Kimdir?

Meksikalı aydın, karikatürist, yazar. 1934’te Zamora, Michoacán’da dünyaya geldi. Tüm dünyada Ríus adıyla bilinir. 100’ü aşkın kitabı vardır. Rius, kesin bir siyasal aktivist; ülkesindeki iktidarın ve ABD’nin neoliberal doktrinlerine, ek olarak Katolik Kilisesi’ne karşı eleştiri oklarını yönelten ilerici bir çizerdir.

İlk karikatürleri 1955 senesinde Já-Já dergsinde çıktı. 1960’larda Meksika’nın belli başlı tüm mecmua ve gazetelerine karikatürler çizdi. Meksika hükümetini keskin mizahıyla eleştirdiği Los Supermachos ve Los agachados serileriyle halkın sevgisini kazanmıştır. Siyaset, vejeteryanizm, din, felsefe benzer biçimde mevzuları işlediği resimli kitapları arka arkaya geldi; her insanın anlayıp seveceği bir yalınlık ile keskin bir entelektüel duruşu bir araya getirmesiyle ün saldı. 1961’de, Moskova’da çıkan İzvestiya’ya çizen ilk yabancı oldu.

1970’te Küba tarihini ve devrimini anlattığı Cuba para principiantes’in İngilizce basımıyla beraber dünyada da tanınmaya başladı. Ancak büyük ününe, 1972 tarihindeki Marx para principiantes’in İngilizceye çevrilmesiyle, 70’lerin sonunda ulaştı.

1990’larda, yeni yeni resimli kitaplar üretmeye devam ederken, bir taraftan da El Chahuistle ve kurucuları içinde bulunmuş olduğu El Chamuco adlı siyasal eleştiri dergilerine devamlı katkıda bulunmuş oldu. Meksika’daki siyasal mizahın, kendisinden sonrasında gelen kuşakları için mühim bir örnek teşkil etti.

Bugün 80 yaşlarında bir çınar, El Chamuco’da çizmeye devam ediyor.


Rius Kitapları – Eserleri

  • Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi
  • Çizgilerle Ateistin El Kitabı
  • Çizgilerle Felsefe
  • Çizgilerle Lenin
  • Çizgilerle Ekonomi
  • Yeni Başlayanlar için Marx


Rius Alıntıları – Sözleri

  • Marx ve başkaları felsefenin ölümünü duyuru ettiler. (Mesleği felsefe olanlar için güç bir durum.) (Çizgilerle Felsefe)
  • BİZE VAR OLDUGUNU GÖSTERMEK İÇİN KAMUOYU KARŞISINA BİR KERECİK ÇIKMASI İŞLERİ ÇOK KOLAYLAŞTIRMAZ MIYDI? .. (YA DA TELEVİZYONA ÇIKIVERMESİ. .. ) (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • Bir ülkeyi tek kurşun atamadan yok etmenin en iyi yolu , parasını ezmektir … (Çizgilerle Ekonomi)
  • Bazı oldukca bilmiş Marksist arkadaşlara bakılırsa marxı özetlemeye kalkışmak özünü yitirmesine sebep olması haricinde bir vakit kaybıymış. Şu sebeple Marx koca bir külliyatmış ve dili benim benzer biçimde yarım akıllıların anlayamayacağı kadar karmaşıkmış (Yeni Başlayanlar için Marx)
  • İnsanların iyilik yapması Tanrı’nın lütfuysa, İYİ­LİK YAPANLARI ÖDÜLLENDİRME­ NİN NE MANASI VAR?
    Her şeye gücü yetiyorsa GÜNAHA NEDEN İZİN VERİYOR .. ? (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • Epikuros:
    Tüm hataların deposu zihindir, düşüncelerdir. Hatayı düzeltmek için izlenecek tek bir yol vardır; yeni duyguları çağırmak. (Çizgilerle Felsefe)
  • “Kimin vatanı? Kapitalistlerin mi, işçi sınıfını ezenlerin mi? Patlayan harp emperyalist, burjuva, saltanat yanlısı bir savaştır. Amacı dünyadaki pazarları ve düşmanın elindeki sömürgeleri ele geçirmektir. Sonuçta olacak olan, bölünme ve yoksulların kapitalistlerin çıkarları uğruna ölüp yok olmasıdır.” (Çizgilerle Lenin)
  • Marx’ın fikirleri halk içinde bir hezeyan yarattığını sanmayın aksine, sığınmacı çevresi ve dar bir aydın grubu haricinde bilen yoktu.
    Ancak 1917’de Lenin’iN Rusya’da ki zaferiyle eserinin dünya genelinde yayılmasıyla tartışılır, incelenir oldu (Yeni Başlayanlar için Marx)
  • Oysa dünyanın daha iyiye gitmesini,
    İnsanlığın ilerlemesini engellemiş olan şey ;
    Din(!) (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • Her sınıftan, her zevke uygun, her renkte tanrı! (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • EN İYİSİ BÜTÜN ÖN YARGILARI VE YOBAZLIGI BİR KENARA BIRAKIP ŞU SORUYU SORMAK:
    İNANMAYI HAK EDEN HERHANGİ BİR “TANRISAL’ KİTAP VAR MI (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • Bununla birlikte, sömürgeciliğin -hâlâ da var olan- savunucuları şöyleki diyor: “Biz bu yırtıcı köylere uygarlık, okul, yol, hastane ve gerçek din götürdük.”
    İlk bakışta hakları var benzer biçimde görünüyor. Ama bu sav tamamen yanlıştır. Bugün görüyoruz ki bu ülkelerden oldukca azı gelişti; daha azca okulları, daha azca hastaneleri var; sefalet, bilgisizlik, açlık ve alkolizm ise oldukca daha çok… Bunlar tam da sömürgeci kapitalizmin ” uygarlaştırıcı” ve sömürü boyunduruğu altında “gününü gün eden” ülkeler… (Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi)
  • Emek işciye yabancılaşma diyor fakat iyi mi? (Yeni Başlayanlar için Marx)
  • “Marksist olmak devrimci olmak anlamına gelir gençler!” (Çizgilerle Lenin)
  • Yaşamın amacı mutluluğa ulaşmaktır. Ama pek oldukca sersem için mutluluk para, iktidar ve saygınlık anlamına gelir. (Aristoteles) (Yeni Başlayanlar için Marx)
  • Dinlerin hepsi insanların insanlığı köleleştirmek, parayı ve iktidarı tek elde tutmak için uydurmuş olduğu şeylerden ibaret. (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • “Korkunç gerçek şu: kapitalistler daha iyi sömürmek için bir şey keşfetti. O da ırkçılık” (Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi)
  • KENDİ KENDİNE YETEN İNSAN. (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • ”Tanrılar insan zihninden çıkmıştır.” (Çizgilerle Felsefe)
  • ”Yok olmanın eşiğinde yaşamayı bilenleri seviyorum, şu sebeple gerçek anlamda aşkın olan onlardır.” (Çizgilerle Felsefe)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş