Eğitim

Çocuk Psikanalizi – Melanie Klein Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çocuk Psikanalizi – Melanie Klein Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çocuk Psikanalizi kimin eseri? Çocuk Psikanalizi kitabının yazarı kimdir? Çocuk Psikanalizi konusu ve anafikri nedir? Çocuk Psikanalizi kitabı ne konu alıyor? Çocuk Psikanalizi PDF indirme linki var mı? Çocuk Psikanalizi kitabının yazarı Melanie Klein kimdir? İşte Çocuk Psikanalizi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Melanie Klein

Çevirmen: Ayşegül Demir

Yayın Evi: Pinhan Yayıncılık

İSBN: 9786055302535

Sayfa Sayısı: 400


Çocuk Psikanalizi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

1920’li yıllarda psikanalistlerin çoğu küçük evlatların psikanalitik yöntem için kafi ve hazır olmadıklarını savunuyorlardı. Melanie Klein bu görüşü reddetti ve ufaklıklara uygulanan metodu tekrardan düzenledi. 1932 senesinde ise bu eseri yayınladı. Çocuk Psikanalizi, çocuk analizindeki devrimci tavrıyla artık alanında bir klasik olarak kabul görür. Klein’ın kendi tasarladığı özel teknikleri metin içinde detaylı bir halde sunması esere ek olarak öncülük ve özgünlük katar. Psikanaliz uğraşını çocukluğun erken dönemlerine kadar götüren Klein, bir tek evlatların tedavisine katkı yapmakla kalmaz, ek olarak çocukluğun kişiliğin gelişimindeki etkisine ve yetişkinlerde görülen nevroz ve psikozlara dair yeni perspektifler açar.


Çocuk Psikanalizi Alıntıları – Sözleri

  • Bu saldırıların analizi saldırıların bedenin bu kısımlarına yöneltilmiş olmasının tesadüf olmadığını; sadece kafa, ayak ve burnun penisi simgelediğini gösterdi.
  • Tek bir ilgiye haiz olma,minik çocuğun öteki her oyunu dışlayarak hep aynı oyunu oynaması ile eşittir.
  • Saldırganlığı geri plana çekildi ve sonrasında bunun yerini gittikçe cansız karşı koyma ve dış dünyadan gittikçe geri çekilme aldı.
  • Abraham nefret edilen nesnenin dışkılarla eşleştiğini göstermiştir.
  • Bilinçdışı için hiçbir şeyin anne bedeninin içi kadar ve hatta kendi bedeninin içi kadar uzak ve daha dipsiz olmadığı görülecektir.
  • Annesinin memesinin oral-sadistik şekilde içe yansıtılması ile ilgili olan suçluluk duygusundan dolayı, Inge oldukça erken bir dönemde oral engellenmeyi bir ceza olarak görmüştü.
  • Çocuğun oyuna ilgisinin gelişimi, nicelik ve gelişim açısından farklılaşması da gelecek cinsel gelişimi hakkında güvenilir sonuçlar sunar.
  • “Freud birçok kadının erkeklerle ilişkilerinde anneleri ile ilişkilerini yeniden ettiklerine işaret eder.”


Çocuk Psikanalizi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Eğitimci arkadaşların kesinlikle okuması ihtiyaç duyulan bir kitap. Dili birazcık ağır şundan dolayı bilimsel kelimler var. Evlatların algılarının anne karnından başladığını ve sonraki süreçte bir çocukta neler bulunduğunu bir evladı nevrotik olmaya neler iter bunların cevaplarının olduğu bir kitap. Çocuklarda yaşanılan kolay şeklinde görünen sorunların iyi mi acı verici bir başlama noktasını özetleyen bir kitap.Bu kitabı okuduktan sonrasında ufaklıklara karmaşık bir bulmacaya balar şeklinde olacağınızın teminatını verebilirim. Okuyun okutun. (sıla noyın)

Çocuklarla çalışacak sevgili ruh sağlığı çalışanlarının ellerinin altında kesinlikle bulunması ihtiyaç duyulan kitaplardan biridir. İçerisinde oldukça fazla ve güzel örnekler bulunmakta ve belirttiği her tekniği bu örnekler ile destekli bir halde açıklamıştır. Dili ağır yada fazla terimsel gelebilir, o yüzden okuyacaklara şu tavsiyeleri veriyorum:
1. Günlük okuma sayısı belirleyin-en fazla 30 sayfa-.
2. Her gün okuduğunuz sayfalardan notlar çıkarın ve bu notları çözümleme edin.
3. Analiz ettiğiniz notlar ile okuduğunuz bölümlere tekrar göz gezdirin.
Bu sayede daha çok verim alacak ve kitabı daha iyi anlayacaksınız. (Furkan Sadık Öz)

Melanie Klein: Nesne ilişkileri teorisinin ana kurucularından Klein, minik ufaklıklara klasik psikoterapiyi tatbik eden ilk psikanalisttir. Odak noktası:Anne-çocuk ilişkisi ve böylece iç nesnelerin ruhsal incelemesidir. Şu sebeple bir çocuğun dünyayı iyi mi deneyimlediği, bakıcılar ile olan ilk deneyimlerine bağlıdır ve ek olarak çocuğun hayal gücü iç nesnelerle, şu demek oluyor ki öteki iyi ve fena bakıcıların fikirleriyle doludur.
Freud’a birçok yönden sadık kalsa da, en azından odağı değiştirir ve Ödipal kompleksi bebeklik dönemine getirir.
Klein’a nazaran, bebek yaşamın ilk üç ila dört ayı süresince paranoyak-şizoid pozisyonda idi. Bu, yürümeye süregelen çocuğun iç ve dış kaynaklardan korku yaşamış olduğu gerçeğiyle karakterizedir. Klein’a nazaran ölüm içgüdüsünün çalışmasının içeriden imha korkusu yarattığı ve bunun zulüm korkusunun ana sebebi olduğu açıktır. Bebek için anne ile ilişki oldukça önemlidir, şundan dolayı bebek, emzirilmiş olması sebebiyle de onunla ilk yakınlığı yöntemiyle onunla ilk nesne ilişkisini kuracaktır. Bununla beraber, bu pozisyonda, yürümeye süregelen çocuk tam nesneleri algılayamaz ve ilk olarak oral-libidinal ve halihazırda oral-yıkıcı tahrikleri yardımıyla motive olduğu annenin göğsü ile bir ilişki geliştirir. Bunlar, bir taraftan, şefkatli ve öte taraftan agresif hareketler, Klein’a nazaran.
Bebeğin annenin göğsüne yönelik yıkıcı fantezilerinin bilgileri, iç ve dış zulüm korkularının içeriğini, bilhassa intikam (fena) göğsünü belirleyecektir. Şu sebeple bebek fena memeyi cezalandırmayı, ısırmayı ister fakat hem de misillemeden korkar. Saldırının fantazi şekli ya doğada oral-sadisttir ve bebek nefret edilen göğsü ısırmak ve yutmak ister. (Kerime Deniz Gürel)


Çocuk Psikanalizi PDF indirme linki var mı?


Melanie Klein – Çocuk Psikanalizi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Çocuk Psikanalizi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Melanie Klein Kimdir?

(1882-1960) Avusturya asıllı İngiliz psikanalist. Çocukluğun ilk yıllarını temel alan ruh çözümü kuramı ve oyunla tedavi tekniğiyle tanınmıştır.

30 Mart 1882’de Viyana’da dünyaya geldi, 24 Şubat; 1960’ta Londra’da öldü. Bir Yahudi ailenin dört çocuğundan en küçüğüydü. Babası şeklinde doktor olmaya karar verdi. Ama erken yaşta evlenip ardı ardına üç çocuk doğurması tıp öğrenimi yapmasını engelledi. Ailesiyle Budapeşte’ye yerleştikten sonrasında S.Freud’un yapıtlarını okuyan Klein, psikanalize ilgi duydu. Meşhur psikanalist Sandor Ferenzci (1873-1933) ile tanışması yaşamının dönüm noktası oldu ve çocuk psikanalizi üstünde çalışmaya başladı. İlk emek harcaması “Bir Çocuğun Gelişimi”ni 1919’da Macar Psikanaliz Derneği’ne sundu. 1921’de giderek beş yıl kalmış olduğu Berlin’deki çalışmalarında ilk zihinsel işlevlere, bebeklik dönemine ehemmiyet vermeye ve çocuklarla analitik oyun oynama tekniğini geliştirmeye başladı. Salzburg Psikanaliz Kongresi’nde Ernest Jones’un dikkatini çekti ve yaşamının geri kalan bölümünü 1925 yılı sonlarında onun çağrısıyla gittiği Londra’da geçirdi.

Bebeklik süreci kaygı ve fantezilerine verdiği ehemmiyet ve bunların da çözümlenebilirliği savı, İngiliz ruh çözümü çevrelerinde kuvvetli bir tesir yarattı. 1938’de Naziler’den kaçarak Viyana’dan gelen bilim adamlarıyla, bilhassa Anna Freud’la, Melanie Klein’ın görüşleri arasındaki çatışma, verimli bir münakaşa ortamı doğurdu. Tartışmalar Klein’ın İngiltere’deki tesirini pekiştirdi, görüşleri güzel duyu, felsefe ve toplumbilimleri alanlarına uygulandı.


Melanie Klein Kitapları – Eserleri

  • Haset ve Şükran
  • Çocuk Psikanalizi
  • Sevgi, Suçluluk ve Onarım
  • Bilinçaltından Aklın Ruhuna Ulaşmak
  • Çocukken Başlar İsyan


Melanie Klein Alıntıları – Sözleri

  • Ömrünün başlangıcıyla sonu içinde antak kalma olan şahıs mutludur,” demişti Go­ethe. (Haset ve Şükran)
  • Bilinçdışı için hiçbir şeyin anne bedeninin içi kadar ve hatta kendi bedeninin içi kadar uzak ve daha dipsiz olmadığı görülecektir. (Çocuk Psikanalizi)
  • Shakespeare’in Othello’su, kıskançlık yüzünden sevilmiş olduğu nesneyi öldürür; bu, kanımca, Crabb’in “aşağılık kıskançlık duygusu” olarak nitelediği tavrın bir örneğidir: Korkunun körüklediği açgözlülük. (Haset ve Şükran)
  • Annesinin memesinin oral-sadistik şekilde içe yansıtılması ile ilgili olan suçluluk duygusundan dolayı, Inge oldukça erken bir dönemde oral engellenmeyi bir ceza olarak görmüştü. (Çocuk Psikanalizi)
  • Haset, asla kuş­kusuz en büyük günahtır; şundan dolayı tüm diğer günahlar bir tek bir erde­me karşı günah işler, oysa haset her türlü erdeme ve tüm iyiliklere karşıdır.” (Haset ve Şükran)
  • Bazı şükran davranışları aslına bakarsak sevgi yetisinin değil, suçluluk duygularının ürünüdür. (Haset ve Şükran)
  • Abraham nefret edilen nesnenin dışkılarla eşleştiğini göstermiştir. (Çocuk Psikanalizi)
  • Çocuğa karşı dürüst olmak, sorularını samimiyetle cevaplandırmak ve bunun sağlamış olduğu içsel bağımsızlık, zihnin gelişimi üstünde derin ve pozitif bir tesir yapar. (Sevgi, Suçluluk ve Onarım)
  • Toplum olarak özgüvenimizin düşük olmasının sebebi suçlanarak yetiştirilmemizdir. (Sevgi, Suçluluk ve Onarım)
  • Bebeğin anneden beklediği bir tek tüm maddi gerekseme­larını gidermesi değildir; kaygıya kapıldığı her durumda sevgi göste­rilerine de gerekseme duyar. Bu itimat alma özlemi analitik durumda ya­şamsal bir öğedir; hem erişkin hem de çocuk hastalarımız için taşıdı­ğı önemi yadsımamalıyız. (Haset ve Şükran)
  • Kıskançlık, elinde olanı yitirmekten kor­kar; hasetse, kendi istediğinin bir başkasında bulunduğunu görmüş olduğu için acı duyar. .. (Haset ve Şükran)
  • Haset duyulan ilk nesne, besle­yen memedir, şundan dolayı bebek bu memede kendi arzuladığı her şeyin bulunduğunu, memenin sınırsız süt ve sevgi verebileceğini fakat bun­ları kendi doyumu için alıkoyduğunu sanıyordur. Bu duygu bebeğin gücenme ve nefretini artırır ve sonuçta anneyle ilişki de çarpıklaşır.Hasetin aşırılığı, bana nazaran, paranoid ve şizoid özelliklerin de olağa­nüstü kuvvetli bulunduğunu gösterir; bu şekilde bir bebeğin hasta olduğu kabul edilmelidir. (Haset ve Şükran)
  • Freud, bebeğin süt emmekten duy­duğu mutluluğun cinsel doyumun ilk örneği bulunduğunu söylemişti.Bence bu yaşantılar bir tek cinsel doyumun değil, daha sonraki tüm mutlulukların da temelini oluşturur ve bir başka insanla bütünleşme duygusunu mümkün kılar. Bu şekilde bir bütünleşme, kişinin hakkaten anlaşıldığı anlamına gelir ki, her türlü aşk ya da dostluk ilişkisinin ko­şuludur. (Haset ve Şükran)
  • Tek bir ilgiye haiz olma,minik çocuğun öteki her oyunu dışlayarak hep aynı oyunu oynaması ile eşittir. (Çocuk Psikanalizi)
  • Bu saldırıların analizi saldırıların bedenin bu kısımlarına yöneltilmiş olmasının tesadüf olmadığını; sadece kafa, ayak ve burnun penisi simgelediğini gösterdi. (Çocuk Psikanalizi)
  • Kıskançlığın gelişmesiyle anne memesine duyulan haset içinde do­laysız bir bağlantı vardır. Kıskançlık, baba karşısında duyulan şüphe ve rekabet duygusuna dayalıdır: Baba, anneyi ve annenin göğsünü alıp kaçırılmış olduğu için suçlanmaktadır. Bu rekabet, düzgüsel olarak birinci senenin ikinci çeyreğinde depresif konumla beraber ortaya çıkan Oidipus kompleksinin düz ve ters biçimlerinin ilk evrelerini belirler. (Haset ve Şükran)
  • “Freud birçok kadının erkeklerle ilişkilerinde anneleri ile ilişkilerini yeniden ettiklerine işaret eder.” (Çocuk Psikanalizi)
  • Saldırganlığı geri plana çekildi ve sonrasında bunun yerini gittikçe cansız karşı koyma ve dış dünyadan gittikçe geri çekilme aldı. (Çocuk Psikanalizi)
  • Bana söylediklerinizi anlıyorum fakat hissede­miyorum. (Haset ve Şükran)
  • Okul, çocuğun kar­maşalarına yönelik cesaret kırıcı saldırılarla kendi enerjisini boşa sarf etmediği vakit ço­cuğun gelişimi için anlamlı olan verimli bir işi başarabilecektir. (Sevgi, Suçluluk ve Onarım)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş