Eğitim

Çocuklar İçin Nutuk – Adnan Çakmakçıoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çocuklar İçin Nutuk – Adnan Çakmakçıoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çocuklar İçin Nutuk kimin eseri? Çocuklar İçin Nutuk kitabının yazarı kimdir? Çocuklar İçin Nutuk konusu ve anafikri nedir? Çocuklar İçin Nutuk kitabı ne konu alıyor? Çocuklar İçin Nutuk PDF indirme linki var mı? Çocuklar İçin Nutuk kitabının yazarı Adnan Çakmakçıoğlu kimdir? İşte Çocuklar İçin Nutuk kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Adnan Çakmakçıoğlu

Yayın Evi: Bu Yayınevi

İSBN: 9789944376860

Sayfa Sayısı: 136


Çocuklar İçin Nutuk Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ey Türk gençliği,

Birinci görevin,

Türk istiklalini,

Türk Cumhuriyeti’ni sonuna kadar

Korumak ve savunmaktır.

Varlığının ve yarınlarının

Tek temeli işte budur.

Gazi Mustafa Kemal


Çocuklar İçin Nutuk Alıntıları – Sözleri

  • Trabzon, Samsun, Bandırma ve Edirne. Buralar itimat içinde =_=
  • 2 Eylül de Sivas’taydık. Takvimler 4 Eylül ü gösteriyordu. Vakit öğleden sonrasında, saat on dört. Kongre başladı çalışmaya.;-)
  • İstanbul’da bizlere düşman şahıs DAMAT FERİT PAŞA, ÇİRKİNLİĞİ İLE GÖRÜLÜYORDU.
  • 3 Ekim geliverdi. Yıl 1919 İstanbul hükümeti düştü. Ferit Paşa gitti. Ali Rıza Paşa başa geldi.(+_+)
  • Şurası bilinmeliydi ki tek bir kurul vardı Anadolu’da oda “TEMSİL HEYETİ.”
    Bu kurul SİVAS KONGRESİ’ Nİ yapmıştı.
    “GERÇEK YURT SEVENLERİN GÜCÜYDÜ, ONLARIN SÖZCÜSÜYDÜ.”
  • Ferit Paşa gitti diye Sivas bayram yapmış oldu. Halk bağırıyordu ” KAHROLSUN İŞGAL.”
    Durur mu iç işleri bakanI?
    Bağırıyordu koltuğundan “NEDEMEK KAHROLSUN İŞGAL? BUNLAR BİZİM POLİTİKAMIZA AYKIRIDIR.”


Çocuklar İçin Nutuk İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Nutuk bana nazaran her insanın kitaplığında olması ihtiyaç duyulan bir kitap. Dili çocuklar için ağır olabileceğinden dolayı dilini sadeleştirerek “Çocuklar İçin Nutuk” isminde yayımlanmıştır. +10 yaşın kolaylıkla okuyabileceğini düşünüyorum bu kitabı. Çocuklarınızın bu kitapla tanışıp büyüdüklerinde de Nutuk eserinin tamamını okumaları icap ettiğini düşünüyorum.
“Bu kitap Cumhuriyet Halk Fıkrası’nın 15-20 Ekim 1927 tarihleri içinde, Ankara’da toplanan ikinci kurultayında, Mustafa Kemal Atatürk tarafınca, 36,5 saat devam etmek suretiyle, 6 günde söylenen zamanı nutkun, çocuklar için düzenlenmiş bir özetidir.”
Bu kitap yardımıyla çocuklar zamanı daha iyi anlayacak ve Milli Savaşım’nin hangi şartlarda yapıldığına şahit olacaklardır. Böylece ülkesi için savaşan insanları düşünerek ülkeleri için ellerinden geleni yapmak isteyeceklerdir. Kitabın içinde fotoğraf ve fotografların olması da onlar için tarihe bir seyahat yapmalarını elde edecektir. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ndeki sözleri unutmayacaklardır. Her vakit onun sesine kulak vereceklerdir.
“Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve savunma etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi seni bu hazineden yoksun etmek isteyecek dâhilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, bağımsızlık ve cumhuriyeti savunma mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin. Bu imkân ve şerait, fazlaca namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklal ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, tüm dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın tüm kaleleri zapt edilmiş, tüm tersanelerine girilmiş, tüm orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Tüm bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak suretiyle, memleketin dâhilinde iktidara haiz olanlar, gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, kişisel menfaatlerini müstevlilerin siyasal emelleriyle birleştirme edebilirler. Millet, fakruzaruret içinde harap ve yorgun düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk bağımsızlık ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.”
Çocuklarınıza ne olursa olsun okumanız ihtiyaç duyulan bir kitap. (fulden ufacık)

#okudumbitti #kitapyorum
#çocuklariçinnutuk 135 Sayfa
.
” Ey Türk gençliği,
Birinci görevin,
Türk istiklalini,
Türk Cumhuriyeti’ni sonuna kadar
Korumak ve savunmaktır.
Varlığının ve yayınlarının
Tek temeli işte budur.
Gazi M.Kemal
.
Herkese Merhaba dostlar
.
30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak suretiyle,Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman mensuplarının ve bu muharebede toprakları kanlarıyla sulayan vatanımız uğruna canlarını feda etmekten bir an olsun bile tereddüt etmeyen analarımız bacılarımız dedelerimiz ve evlatlarımızı rahmet ve şükranla anar, tüm yurttaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı yürekten kutlarım.
.
Böylesine güzel ve anlamlı bir günde bende sizlerle bu görkemli kitabı paylaşmak istedim Çocuklar için NUTUK yayinevi.bu ‘dan çıkan ve baskı kalitesiyle elinize aldığınızda kalbinize dokunan büyük minik demeden her insanın okuması ihtiyaç duyulan #söylev .
.
“Bu kitap, Cumhuriyet Halk Fırkası’nın 15-20 Ekim 1927 tarihleri içinde, Ankara’da toplanan ikinci kurultayında, Mustafa Kemal Atatürk tarafınca, 36.5 saat devam etmek suretiyle, 6 günde söylenen tarihî nutkun, çocuklar için düzenlenmiş bir özetidir.”
.
“Sevgili çocuklar,
Atatürk’ü idrak etmek, onun vatanımız için yaptıklarını bilmek, ulusumuzun mutluluğu için nelere göğüs gerdiğini öğrenmek, her Türk evladı için görevdir.
Unutmayın ki o, Vatanı, Cumhuriyeti ve Geleceğimizi sizlere emanet etmiştir.”
{ A. Adnan Çakmakçıoğlu }
.
Bu kitabı anlatmama gerek yok diye düşünüyorum… Bu kitap özgürlük savaşının gerçek öyküsünü, çocuklar için, onların anlayacağı şekilde en bilinmesi ihtiyaç duyulan bölgeleri sadeleştirerek Atatürk tarafınca ele alınmış. Yazarımız birde güzel bir not düşmüş okurlarına: “Bir gün, Ata’mızın NUTUK adlı eserini ne olursa olsun orijinal hâlinden okuyun ve yardımlarınızı bizlere emanet eden yüce önderimizi daha iyi anlamaya çalışın.” demiş.
.
Büyük bir keyifle ve her sayfasını tüyulerim diken diken okudum. Böylesine kıymetli bir kitabı ne olursa olsun fakat ne olursa olsun OKUYUN ve OKUTTURUN (Meral Kaplan)

Bizlere bаğımsızlığımızı аrmаğаn eden Ulu Önder Mustаfа Kemаl ATATÜRK ve silаh аrkаdаşlаrı şehitlerimizi sаygı ile аnıyor, tüm ulusumuzun 29 Ekim Cumhuriyet Bаyrаmı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.
Mustafa Kemal Atatürk #söylev adlı eserinde, 6 gün süren konuşmasında özgürlük savaşını anlatır milletine.
#çocuklariçinnutuk kitabımız da gene Atatürk’ün ağzından çocuklar için düzenlenen, ve çocukların daha kolay kavramaları için şiirsel bir üslupla hazırlanmış bir eserdir.
Çocuklar için hazırlanan ilk Nutuk kitabıdır.
İlk baskısı Atatürk Kültür ve Türk Dil Tarih Kurumu tarafınca yapılmıştır.
Kesinlikle her çocuğun kitaplığında yer almalı bu yapıt.
9 yaşındaki kızım Elif ile beraber inceledik ve kitabın sonundaki Atatürk’ün fotoğraflarını da büyük bir hayranlıkla, onlarca kere inceledik, bakmalara doyamadık. (@dileklekitap)


Çocuklar İçin Nutuk PDF indirme linki var mı?


Adnan Çakmakçıoğlu – Çocuklar İçin Nutuk kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Çocuklar İçin Nutuk PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Adnan Çakmakçıoğlu Kimdir?

“Bir Barış Bırakın Biz Çocuklara” şiirinin şairidir.

Adnan Çakmakçıoğlu, 27 Mayıs 1922 tarihinde Rize’nin Pazar İlçesinde dünyaya gelmiştir. Ortaöğrenimini İstanbul Vefa Lisesi’nde tamamladı. İstanbul’da İstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu Matematik-Astronomi Kısmı’nü 1945 senesinde tamamlamış oldu. Adnan Ardağı adı ile şiirler yazdı.

Antalya, Kars, Sivas liseleri matematik öğretmenliği ve yöneticilik yapmış oldu. Balıkesir Milli Eğitim ve Necatibey Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş oldu. Ankara Devlet Konsevatuarı öğretmeni oldu.

1954 senesinde Amerika’da Amme İdaresi temalı kurslara katıldı. 1964 senesinde Millî Eğitim Bakanlığı Basılı Eğitim Malzemeleri Hazırlama Merkezi Müdürü ve Başeditörü oldu. 1974’te Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde öğretim görevlisi iken emekli oldu.

1974 senesinde Özgürlük gazetesinin açmış olduğu “Kıbrıs Destanı” yarışmasında birincilik aldı.

1979 Dünya Çocuk Yılı’nda TRT’nin Çocuk Şarkıları Sözü Yarışması’nda “Bir Dünya Bırakın” adlı şiiri ile birinci oldu. Çocuklar ve gençler için pek fazlaca öykü ve romanı bulunmaktadır.

Basılı eserleri içinde şiir kitapları, romanlar, matematik kitapları ve Ankara Radyosu’nda oynanan pek fazlaca radyofonik çocuk oyunu vardır.

Adnan Çakmakçıoğlu, yazın yaşamına Adnan Ardağı adı altında şiirle giriş yapmış oldu. Daha sonrasında çocuk edebiyatına yöneldi, Adnan Çakmakçıoğlu adıyla bu alanda birçok derleme ve öykü kitabı hazırladı. Bazı şiirleri bestelendi ve marşlar yapılmış oldu. “Adnan Çakmakçıoğlu” adıyla ders kitapları yazdı; çocuk kitapları resimledi. Bazı dergilerde şiirleri yayımlandı.

Cumhuriyet Halk Fırkasının 15 – 20 Ekin 1927 tarihleri içinde Ankara’da toplanan 2. kurultayında Mustafa Kemal ATATÜRK tarafınca 36,5 saat devam etmek suretiyle 6 günde tamamlanan zamanı nutkun, çocuklar için düzenlenmiş özetini kitap haline getirdi.

Adnan Çakmakçıoğlu, 2 Şubat 1998 tarihinde İstanbul’da 76 yaşlarında ölmüştür.

Çiçek Bahçesi Dizisi el yazısı olup okuma yazmayı bilen birinci derslik öğrencileri için uygundur. Görsel açıdan varlıklı resimlerle süslenmiştir. Dizide beş kitap bulunmaktadır

Ödülleri :

1974 – Özgürlük gazetesinin Kıbrıs Destanı yarışmasında birincilik

1979 – TRT’nin Çocuk Şarkıları Sözü Yarışması’nda “Bir Dünya Bırakın” adlı şiiri ile birinci oldu


Adnan Çakmakçıoğlu Kitapları – Eserleri

  • Çocuklar İçin Nutuk
  • Atatürk’ün Yaşam Öyküsü
  • Belirli Günler ve Haftalarla İlgili Şiirler
  • Sarı Kepliler
  • Denize Koşan Sokak
  • Kasabanın Sesi
  • Martılar Ne Söylemiş oldu
  • Çocuklar Sevgi Doludur
  • İyiliksever Kırkayak
  • Onurlu Korkuluk
  • Önderimiz Atatürk Anlatıyor
  • İskele Kuşları
  • 23 Nisan Şiirleri
  • Sokak Güvercini
  • Yusuf
  • Ay Ağlar mı Dersiniz?
  • Bu Ne Gürültü?
  • Çöpçü
  • Güvercin
  • Istakozun Günlüğü
  • Kırlangıç
  • Ne Olmayı İstiyorsun?
  • Uçurtma
  • Bu Can ve Karga
  • Teneke Kutu
  • Metin ile Sincap
  • Kayık


Adnan Çakmakçıoğlu Alıntıları – Sözleri

  • Ve sistem öyledir ki
    Bedeni asgari çalıştırır
    Öküzde servetiyle görgüsüz sidik yarıştırır (Istakozun Günlüğü)
  • – Neden balık yok dede?
    – Bırakmadılar ki…
    – Kim bırakmadı?
    – Biz, insanoğlu… (Çocuklar Sevgi Doludur)
  • “… Ben bu duygusuz kişilerin karşısında eziliyorum.” (Sarı Kepliler)
  • 3 Ekim geliverdi. Yıl 1919 İstanbul hükümeti düştü. Ferit Paşa gitti. Ali Rıza Paşa başa geldi.(+_+) (Çocuklar İçin Nutuk)
  • 2 Eylül de Sivas’taydık. Takvimler 4 Eylül ü gösteriyordu. Vakit öğleden sonrasında, saat on dört. Kongre başladı çalışmaya.;-) (Çocuklar İçin Nutuk)
  • -Fazla konuşma!
    Ersin kardeşini terslemeye hazırdı.
    Ersin tekrardan yem taktı, attı. Daha suya girer girmez balık vurmuştu.
    -Vuruyor.
    Tetikte bekledi. Birden çekti. Ayağa kalkmıştı.
    -Geliyoooor!
    Engin de ayağa kalktı. Neşelenmişlerdi.
    -Çek abi!
    Bir izmarit iskelenin üstüne düştü. Sıçrıyordu. Ersin eğilip aldı. Arkadaşlarına baktı.
    -Şuna bakın şuna! Deniz kuzusu!
    Engin luğundan sıçrıyordu. Kovayı uzattı.
    -Ver abi.
    İğneden kurtardığı izmariti kovaya bıraktı. (İskele Kuşları)
  • Ersin birkaçı bir arada midye buldu.
    “Yaşasın deniz. Bize midye getirmiş.” (İskele Kuşları)
  • İstanbul’da bizlere düşman şahıs DAMAT FERİT PAŞA, ÇİRKİNLİĞİ İLE GÖRÜLÜYORDU. (Çocuklar İçin Nutuk)
  • Ersin midyeyi kırdı. İğnenin ucuna geçirdi. Engin’in midesi bulanır şeklinde oldu. Midyeyi iyi mi elliyorlardı?
    Ersin misinanın ucuna yakın tuttu. Demiri savurdu. Olta ileride “Cump!” edip suya girdi.
    Ersin ile Engin kenara oturdular. Ayaklarını sarkıttılar.
    -Vurdu mu abi?
    -Daha dibi boylamadı.
    Beklediler. (İskele Kuşları)
  • Gözlerinin önüne getirebildikleri, sisler içinde gülümseyen bir anne yüzü ile sert bir babanın asık suratıydı. Ama gene de bu görünüm onun doyasıya seyretmekten bıkmadığı dünyanın en güzel resmiydi. Onda ısı vardı. Onda tatlı bir bakış vardı. Babası asık suratlı olsa da babaydı. Güvenceydi. Kuvvetli bir varlıktı. (Yusuf)
  • Kasabanın iskelesine motorlar yanaşır. Yüklerini, yolcularını boşaltır. Yüklerini alır. Sonra yarım adanın köylerine götürür. Taş iskelenin denizi derindir. Bazan harp gemileri de yanaşır.
    Çocuklar iskeleyi fazlaca severler. Balık tutarlar. Yüzerler. Gelen giden motorları izlerler. Harp gemileri ulaşınca de girer incelerler. İskele hiçbir vakit çocuksuz kalmaz. (İskele Kuşları)
  • Şurası bilinmeliydi ki tek bir kurul vardı Anadolu’da oda “TEMSİL HEYETİ.”
    Bu kurul SİVAS KONGRESİ’ Nİ yapmıştı.
    “GERÇEK YURT SEVENLERİN GÜCÜYDÜ, ONLARIN SÖZCÜSÜYDÜ.” (Çocuklar İçin Nutuk)
  • Diğeri çocuklar, atıp atıp boş çekiyorlardı.
    Biraz sonrasında dev gibi mermer yüklü bir motor yanaştı.
    -Haydi, boşaltın bakalım! Motor yanaşıyor. Çekilin buradan!
    Sırası mıydı? Tam da tutmaya başlamışken ayrılacaklardı. (İskele Kuşları)
  • Trabzon, Samsun, Bandırma ve Edirne. Buralar itimat içinde =_= (Çocuklar İçin Nutuk)
  • Ferit Paşa gitti diye Sivas bayram yapmış oldu. Halk bağırıyordu ” KAHROLSUN İŞGAL.”
    Durur mu iç işleri bakanI?
    Bağırıyordu koltuğundan “NEDEMEK KAHROLSUN İŞGAL? BUNLAR BİZİM POLİTİKAMIZA AYKIRIDIR.” (Çocuklar İçin Nutuk)
  • Cemal ile Kürşat da geldiler. Onlar birazcık ileriye oturdular.
    Cemal kovaya eğilip baktı.
    -Nerede balık? Siz bizi görün.
    Ersin kızmak suretiyle idi. Balık bir türlü vurmuyordu. (İskele Kuşları)
  • Ersin oltasını aldı. Kıyıda midye aramaya başladı. Bazan deniz, midyeleri kumsala atar. Bunlar kum midyeleridir. Kumda yetişirler. Tutunacak kaya yoktur. Bu yüzden deniz esti mi, onları kumsala atar. (İskele Kuşları)
  • Ne kadar güzeldi sema! Ne kadar güzeldi deniz! Ne kadar güzeldi yaşamak!.. (Çocuklar Sevgi Doludur)
  • Bizim kasabanın iskelesi böyledir. Çocuklar yoksa kuşlar vardır. Motorlar yanaşır, motorlar kalkar. Çocuk çığlıkları martı çığlıklarına karışır. İlk balık avı heyecanı orada yaşanır. İlk kavga orada adım atar.
    İskele kuşları yaşamın cıvıltılarıdır. (İskele Kuşları)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş