Eğitim

Çocukları Anlama Klavuzu – Özgün Kızıldağ Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çocukları Anlama Klavuzu – Özgün Kızıldağ Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çocukları Anlama Klavuzu kimin eseri? Çocukları Anlama Klavuzu kitabının yazarı kimdir? Çocukları Anlama Klavuzu konusu ve anafikri nedir? Çocukları Anlama Klavuzu kitabı ne konu alıyor? Çocukları Anlama Klavuzu PDF indirme linki var mı? Çocukları Anlama Klavuzu kitabının yazarı Özgün Kızıldağ kimdir? İşte Çocukları Anlama Klavuzu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Özgün Kızıldağ

Yayın Evi: Elma Yayınevi

İSBN: 9786055286019

Sayfa Sayısı: 243


Çocukları Anlama Klavuzu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Aile ve Evlilik Danışmanı Özgün Kızıldağ’ın değindiği Çocukları Anlama Kılavuzu, yalnızca anne-babalar için değil, bebeklikten buluğluk dönemine kadar çocuklarla yazışma içinde olan, bir çocuğun gelişim serüvenini merak eden hepimiz için bir rehber niteliği taşıyor.

Her ailenin, öğretmenin, psikolog ve ruhsal danışmanın karşılaşabileceği durumları yaşamın içinden, yaşanmış örneklerle sunan Çocukları Anlama Kılavuzu, benzer bir vaka başımıza vardığında iyi mi davranmamız icap ettiğini açıklıyor, içinden çıkılamayacak şeklinde görünen bazı durumlar için işlevsel önerilerde bulunuyor. Çocuğunuzla ilgili kafa karıştıran gözlem ve tespitlerinize içinizi rahatlatacak yaklaşımlarla cevap verirken, çocuklarımızla beraber büyüyen hepimiz için oldukça yararlı bilgiler içeriyor.


Çocukları Anlama Klavuzu Alıntıları – Sözleri

  • Bir ilköğretim okulunda öğretmen öz çocuk ve evlatlık mevzularını işlemekteyken, evlatlık terimini bilen olup olmadığını sorar. Bir kız talebesi bildiğini söyler. Nereden bildiğini soran öğretmenine “evlatlıkmışım ben” diye yanıt verir. Öğretmen öz çocuk ile evlatlığın farkının ne işe yaradığını sorduğunda ise şu şekilde yanıt verir: “öz çocuklar annelerinin karnında büyürlermiş, ben annemin kalbinde büyümüşüm.”
  • Ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzu belirleyen, ne kadar başarı göstermiş çocuklar yetiştirdiğiniz değil; onları ne kadar sevdiğiniz ve her koşulda iyi mi sahiplendiğinizdir.
  • Bir şeyi öğretmek için en iyi zamanlama, çocuğun mevzuyla ilgili merakını ortaya koyduğu andır.
  • Vicdan azabı içinde, sevgisini gösteremediğini düşünen anne-babanın evladı, bunu yakalar ve her fırsatta sevginin ispatını istemeye adım atar. Oysa anne-baba sevgisi ispata gerek kalmayacak kadar büyük, açık ve ortadadır.
  • Çocuklarımıza yaptıkları davranışın negatif neticelerini yaşatmak mevzusunda onlara kıyamadığımız her durum, onların aynı negatif davranışı tekrarlamaları ile sonuçlanır.
  • Ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzu belirleyen, ne kadar başarı göstermiş çocuklar yetiştirdiğiniz değil; onlar ne kadar sevdiğiniz ve her koşulda iyi mi sahiplendiğinizdir.
  • Ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzu belirleyen, ne kadar başarı göstermiş çocuklar yetiştirdiğiniz değil; onları ne kadar
    sevdiğiniz ve her koşulda iyi mi sahiplendiğinizdir.
  • Çocuklarımıza yaptıkları davranışın negatif neticelerini yaşatmak mevzusunda onlara kıyamadığımız her durum, onların aynı negatif davranışı tekrarlamaları ile sonuçlanır.
  • Korkusunun gerçekçi olmadığını söylemek ve “korkma“ demek işe yaramayacaktır. Onun yerine onu anladığımızı hissettirmeli ve itimat duygusu vermeliyiz. Korkuların sembolleştirilmesi, mesela, korkulan şeyin resmini yapmış olup resimle konuşmak şeklinde somutlaştırıcı yollar da işe yarayacaktır.
  • Çocuklarımıza yaptıkları davranışın negatif neticelerini yaşatmak mevzusunda onlara kıyamadığımız her durum, onlar aynı negatif davranışı tekrarlamaları ile sonuçlanır.


Çocukları Anlama Klavuzu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Çocuk yetiştirmek bununla beraber bir oldukca problemi getirebilir. Bazı vakalarla karşılaştığımız da kendimizi çaresiz ve yetersiz hissedebiliriz. Bir anne-baba olarak değil, çocuklarla iletişimi olan hepimiz bu problemlerle karşılaşabilir. Bu kitapta da çocuklarla karşılaşılan 68 olay örneğine yer verilmiş. Bazı örnek vakalar için daha çok araştırma yapmak isteyenler için kitap ve film önerileri de verilmiş. Bu vakalar çevremizde gözlemlediğimiz, başımıza gelebilecek yada başımıza gelmiş vakalar. Ne yapacağımızı bilemediğimiz durumlarda bir uzman görüşü sunulmuş. Kitapta en beğendim şeylerden biri örnek bir vaka verilip sonrasında bu vakaya iyi mi yaklaşabileceğinin açıklamasının yapılması bu sayede vakası okuduğumda ilk olarak sen olsan ne yapardın diye kendime soruyorum. (Buket)

Çocuk gelişimi üstüne okuduğum ilk kitap bölüm bölüm olmasi ve her bir bölümün ayrı bir mevzu üstünde olmasi ve bunların yaşanmış vakalar olması açıkçası oldukca hoşuma gitti . Kitaptaki herbir olayın üstüne tavsiye ettikleri filmlere , kitaplar ayrı bir güzellik katmış yazara ve 1k ya teşekkür ederim bizlere bu kitabı sundukları için .
Kitapta yer edinen filmler ;
1. Canımın içi 2012
2. Bisiklet Hırsızları 1948 ( baba oğul ilişkisi için )
3. Umudunu Kaybetme 2006
4. Hayat Güzeldir 1997
5. Şeker portakalı ( Kitabını uyarlamışlar )
6. Umut Mevsimi
7. Kız Kardeşim Momo 2009
8. Terabithia Köprüsü 2007
9. Arada Kalan 2013
10. Her Çocuk Özeldir
Ben çoğunu izledim muhakkak izleminizi tavsiye ediyorum anne babaysan veyahut anne-baba adayisan 🙂 (Ayşe şenlik)

Ailelerin evlatlarının her türlü gelişimini seyredip dahil olmaları için birçok mevzuda bilgiye ihtiyacı vardır . Çocuğun benliğine saygı duyarak , duygusal desteği sağlayarak evlatlarımızın yanında olabilir ve bu uzun süreçte baş etmeleri ihtiyaç duyulan bir sürü sorun karşısında ona destek olabiliriz.. Eğitim sürecinde ise çocukla tüm günlerini geçirecek ve çocuk için oldukca mühim bir rol model olacak öğretmenlerin de çocuk gelişimi mevzusunda kırılgan olmaları gerekir. Bu süreçte aile , öğretmen , ruhsal danışman ve öteki tüm etkileşim içindeki kişiler olarak çocuğa destek sağlayarak sıhhatli bir kişi yetiştirmeliyiz .. (Psikolojik danışman)


Çocukları Anlama Klavuzu PDF indirme linki var mı?


Özgün Kızıldağ – Çocukları Anlama Klavuzu kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Çocukları Anlama Klavuzu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Özgün Kızıldağ Kimdir?

1979 senesinde İstanbul’da dünyaya gelen, 1996 senesinde Üsküdar Anadolu Lisesinden mezun olmuştur. Ardından İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümündeki Lisans eğitimini 2000 senesinde tamamlayarak psikolog ünvanını almıştır. 2003 senesinde aynı bölümdeki yüksek lisans eğitimini “Evlilik Çatışması ve Çocuklardaki Davranış Problemleri Arasındaki İlişkinin Bilişsel-Bağlamsal Çerçeve Açısından İncelenmesi” temalı sav ile tamamlayarak Uzman Psikolog olmuştur. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünde 2000-2006 yılları aralığında öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Aynı dönemde İnsanbilim Enstitüsü isminde klinikte Çocuk ve Aile psikoloğu olarak çalışmıştır. 2006 senesinde başladığı Sabancı Üniversitesi Anaokulu’ndaki müdürlük görevinden Antalya’ya taşınması sebebiyle ayrılan Kızıldağ, 2007 yılından bu yana Antalya Bahçeşehir Koleji’nde çalışmakta, Anaokulu Müdürlüğü görevini yerine getirmektedir.

14 senelik çocuk ve ergen çalışmalarını ve deneyimlerini derleyerek yazdığı ve gerçek vakaları içeren ve ikinci baskısı da meydana getirilen “Çocukları Anlama Kılavuzu”, ve bu kitabın devamı niteliğini taşıyan ve geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan “Ergenleri Anlama Kılavuzu” isminde kitapları bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde yazmış olduğu “Evlilik Çatışması ve Çocuk” ve “100 Soruda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi” isminde kitapların haricinde Kızıldağ’ın ulusal ve internasyonal dergilerde yayınlanmış yazıları, kongrelerde sunulmuş bildirileri vardır. Başta Antalya olmak suretiyle, İzmir ve İstanbul’da düzenlenen kitap fuarlarında imza günleri ve söyleşilerde de bulunmuş olan Kızıldağ, meslek yaşamı süresince bir oldukca okul, dershane, sivil cemiyet kuruluşu ve firmaya “Çocuk Gelişimi”, “Çocuk Yetiştirme Tutumları”, “Aile İçi İlişkiler”, “İletişim” ana başlıklarında seminer ve eğitimler vermiştir


Özgün Kızıldağ Kitapları – Eserleri

  • Ergenleri Anlama Kılavuzu
  • Çocukları Anlama Klavuzu
  • Evlilik Çatışması ve Çocuk
  • 100 Soruda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi


Özgün Kızıldağ Alıntıları – Sözleri

  • Belki bir anne ya da babanın birden fazla evladı olabilir fakat unutulmamalıdır ki her çocuğun bir tek bir anası ve bir babası vardır. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)
  • Bazı evlilikler ölür, bu sebeple eşlerin artık kavga etmek için bile birbirlerine ilgisi kalmamıştır. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)
  • Dünyayı gençken kurtarmaya çalışanların bir çok yetişkinlik yolunda ilerledikçe bundan vazgeçerler bu sebeple dünya gençken kurtarılır. Hiç kuşkusuz bigün dünyanın sistemi değişecekse bunu yetişkinler değil gençler elde edecektir. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • İyi anne-baba – çocuk ilişkileri, çocuk için güvenlik oluşturur ve evlilik çatışması şeklinde bir strese karşı tampon vazifesi görür. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)
  • Ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzu belirleyen, ne kadar başarı göstermiş çocuklar yetiştirdiğiniz değil; onlar ne kadar sevdiğiniz ve her koşulda iyi mi sahiplendiğinizdir. (Çocukları Anlama Klavuzu)
  • Ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzu belirleyen, ne kadar başarı göstermiş çocuklar yetiştirdiğiniz değil; onları ne kadar
    sevdiğiniz ve her koşulda iyi mi sahiplendiğinizdir. (Çocukları Anlama Klavuzu)
  • Çocuklarımıza yaptıkları davranışın negatif neticelerini yaşatmak mevzusunda onlara kıyamadığımız her durum, onların aynı negatif davranışı tekrarlamaları ile sonuçlanır. (Çocukları Anlama Klavuzu)
  • Korkusunun gerçekçi olmadığını söylemek ve “korkma“ demek işe yaramayacaktır. Onun yerine onu anladığımızı hissettirmeli ve itimat duygusu vermeliyiz. Korkuların sembolleştirilmesi, mesela, korkulan şeyin resmini yapmış olup resimle konuşmak şeklinde somutlaştırıcı yollar da işe yarayacaktır. (Çocukları Anlama Klavuzu)
  • Bir şeyi öğretmek için en iyi zamanlama, çocuğun mevzuyla ilgili merakını ortaya koyduğu andır. (Çocukları Anlama Klavuzu)
  • Büyük duygusal zararları olan fizyolojik şiddetten uzak durun.Unutmayın: İnsanlar güçsüzlükten dolayı şiddete başvururlar. (100 Soruda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi)
  • Hayat hiçbir istediğimizin gerçekleşmediği kadar acımasız bir yer değildir fakat her isteğimizin gerçekleştiği bir yer de değildir. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Anne babasının saldırgan davranışlarını model alan çocuk, saldırganlığı kabul edilebilir olarak algılar. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)
  • Ergenler için siyasetle ve dinle ilgili mevzuları anlayabilmek, karşılıklı tartışabilmek yepyeni bir beceridir. O yüzden, bu yeni zihinsel becerilerini kullanmaktan son aşama hoşnut olurlar. Bu, onların gözünde yetişkinler hayatına girmiş olmanın bir kanıtı gibidir. Çocukken anlayamadıkları şeyleri anlayabilmek, hatta yeni ve son aşama çarpıcı olduğuna inandıkları fikirler geliştirebilmek onları oldukca mutlu eder. Bu nedenle, birçok ergen din, politika, felsefe şeklinde mevzulara aşırı ilgi duyabilirler. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Duygularla başedebilmenin amacı duyguları bastırmak değil, uç noktalara varmasını engellemek için denetim etmektir. (100 Soruda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi)
  • Ayrıca unutmamak gerekir ki,ergenlerin hayatına aşırı müdahalede bulunmak onlara gelişim şansı vermemek anlamına gelir.Yaşadıkları bedensel değişimle baş etmeye çalışan, kimliklerini oluşturma sürecinde içsel ve büyük bir çaba harcayan,tüm bu tarz şeyleri yaparken arkadaşlık ve dersler şeklinde mevzularda da başarı göstermeye çalışan gençler,birçok cephede birden harp veren savaşçılar gibidir.Kazanmakta oldukları bir harpte onların yoluna çıkmamaya dikkat etmek gerekir. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Çocuklarımıza yaptıkları davranışın negatif neticelerini yaşatmak mevzusunda onlara kıyamadığımız her durum, onların aynı negatif davranışı tekrarlamaları ile sonuçlanır. (Çocukları Anlama Klavuzu)
  • Dünyayı gençken kurtarmaya çalışanların bir çok yetişkinlik yolunda ilerledikçe bundan vazgeçerler bu sebeple dünya gençken kurtarılır! Hiç kuşkusuz bigün dünyanın sistemi değişecekse bunu yetişkinler değil gençler elde edecektir. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzu belirleyen, ne kadar başarı göstermiş çocuklar yetiştirdiğiniz değil; onları ne kadar sevdiğiniz ve her koşulda iyi mi sahiplendiğinizdir. (Çocukları Anlama Klavuzu)
  • Eğer çocuklarımızla küçüklüklerinden itibaren söyleşi etmiyor, özdeğerlerimizi bu sohbetlerin arasına tatlı tatlı yedirmiyorsak, çocuklarımızdan duygusal olarak uzaksak, onların hayata iyi mi baktıklarını bilmiyorsak o artık bir tek içinde bulunmuş olduğu grubun düşündüğü şeklinde düşünecek, davranılmış olduğu şeklinde davranacaktır. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Benmerkezcilik, öteki insanların bakış açısını anlamadaki sınırlılıktır. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş