Eğitim

Deha – Marie Lu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Deha – Marie Lu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Deha kimin eseri? Deha kitabının yazarı kimdir? Deha konusu ve anafikri nedir? Deha kitabı ne konu alıyor? Deha PDF indirme linki var mı? Deha kitabının yazarı Marie Lu kimdir? İşte Deha kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Marie Lu

Çevirmen: Sefa Emre İlikli

Orijinal Adı: Prodigy

Yayın Evi: Pegasus Yayınları

İSBN: 9786053434122

Sayfa Sayısı: 360


Deha Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ustaca Tasarlanmış Bir Dünya, Siyasi Oyunlar Ve Bir Entrika Ağı… Efsane’nin Nefes Kesici Devam Kitabı

June ile Day’in yaralı bir halde Cumhuriyet’ten firar etmelerinin üstünden yedi gün geçmiştir. Bu sırada en akla gelmeyecek şey gerçekleşir: 

Seçmen Primo ölür ve yerini oğlu Anden alır. Cumhuriyet kaçınılmaz bir halde kaosa sürüklenirken ikili, Day’in adam kardeşini kurtarmak ve onları Koloniler’e götürmek için yardım etmeye gönüllü bir grup Vatansever isyancıyla güçlerini birleştirir. Ancak Vatanseverlerin bir talebi vardır: June ve Day yeni Seçmen’e suikast düzenlemelidir.

Bu fiil, uluslarına değişimi getirmek ve fazlaca uzun süredir susturulan bir halka sesini geri kazandırmak için ellerindeki tek şanstır. Ancak June bu yeni Seçmen’in, babasına asla benzemediğini fark ederek kararsızlığa düşer. Ya Anden yeni bir başlangıcın anahtarıysa ve Vatanseverler yanılıyorsa? Ya devrim yolu yitik vermekten, intikam almaktan ve kan dökmekten geçmiyorsa?

“Bir başyapıt.” 

-The Los Angeles Times-

“Bu kitabı bir oturuşta bitireceksiniz, o yüzden takviminizde yer açın. Fazlaca etkileneceksiniz…” 

-The New York Journal- 

“Ustaca tasarlanmış bir dünya, siyasal oyunlar ve inandırıcı karakterler… Yazar değindiği entrika ve okura hissettirdiği edebî hazla Efsane’nin devamının ilki kadar başarı göstermiş bulunduğunu kanıtlıyor.” 

-The Los Angeles Times-

“Bir entrika ağı… Gerilim dolu ve zekice tasarlanmış.” 

-Publishers Weekly-

“Efsane’nin nefes kesici devam kitabı… Heyecan dolu ve fütürist kurgusu distopya hayranlarını kesinlikle doygunluk edecek.” 

-Shelf Awareness-

“Okuyucular kitabın sonunu beklerken yerlerinde duramayacaklar.” 

-School Library Journal-

“Patlamalar, mücadeleler, ihanetler ve tutkulu öpüşmeler: Muhteşem bir aksiyon-serüven romanı için lüzumlu tüm bileşenlere haiz.”

-Kirkus Reviews-

(Tanıtım Bülteninden)


Deha Alıntıları – Sözleri

  • “Gizliden gizliye mutluluğunun bir kısmını bana da ayırmasını umdum.”
  • “Kaçmak istedim. Her süre yaptığım benzer biçimde, hayatımın son beş senesi süresince hep yaptığım benzer biçimde. Kaçmak, gölgelere saklanmak. Fakat bu sefer olduğum yerden kıpırdamadım. Kaçmaktan yorulmuştum.”
  • “Her şey düzelecek. Sadece bana itimat.”
  • ..Üstündeki giyisileri ve gözlerindeki samimiyetinden başka hiçbir şeyi olmayan bu sokak evladı, kalbimin sahibiydi. Her şeyiyle güzeldi. Karanlık dünyadaki umuttu. Işığımdı..
  • “Day, üstündeki giysileri ve gözlerindeki samimiyetinden başka hiçbir şeyi olmayan bu sokak evladı, kalbimin sahibiydi.
    Her şeyiyle güzeldi.
    Karanlık dünyadaki umuttu.
    Işığımdı…”
  • “Yas tutmak zayıflık ve kargaşa getirir. Yapılacak tek şey, geleceğe bakmaktır.”
  • Yas tutmak zayıflık ve kargaşa getirir. Yapılacak tek şey, geleceğe bakmaktır.’
  • Anden Cumhuriyet’teki en kuvvetli adam olabilirdi… sadece Day, üstündeki giysileri ve gözlerindeki samimiyetinden başka hiçbir şeyi olmayan bu sokak evladı, kalbimin sahibiydi.
    Her şeyiyle güzeldi.
    Karanlık dünyadaki umuttu.
    Işığımdı…
  • “Nasıl hissediyorsun?”
    Day inanmıyormş benzer biçimde başını salladı. “Hiçbirşey hissetmiyorum. Tamamen hafifçe ve acısız.” Yüzüne haylaz bir sırıtış yayıldı. “İşte şimdi hakkaten bir binaya iyi mi tırmanabildiğimi göreceksin, canım. Artık beni durduracak sakat bir diz bile yok. Harika bir doğum günü hediyesi, değil mi?”
  • “Bir sonraki sefer akışına bırak. İhtiyacımız olan son olarak şey bir kavga.”
    “Ne?” Day omuz silkip acı içinde yürümeye devam etti. “Komik bir dövüş olurdu. Adam ayakta bile duramıyordu.”
    Başımı sallayıp ortadaki ironiyi belirtmemeye karar verdim.
  • Anden cumhuriyetteki en kuvvetli adam olabilirdi.
    Ancak Day, üstündeki giysiler ve gözlerindeki samimiyetinden başka hiçbir şeyi olmayan bu sokak evladı, kalbimin sahibiydi.
    Herşeyiyle güzeldi…
    Karanlık dünyadaki umuttu…
    Işığımdı…
  • İnsanlar yeniden düzgüsel hayatlar yaşayabilsin.
  • “Kaçmak istedim. Her süre yaptığım benzer biçimde, hayatımın son beş senesi süresince hep yaptığım benzer biçimde. Kaçmak, gölgelere saklanmak. Fakat bu sefer olduğum yerden kıpırdamadım. Kaçmaktan yorulmuştum.”
  • Yas tutmak zayıflık ve kargaşa getirir. Yapılacak tek şey, geleceğe bakmaktır.
  • “Alıştığım her şey yok olmuştu.”


Deha İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Deha Kitap İncelemesi:: Efsane serisinin ikinci kitabı olan Deha Marie Lu’nun okuduğum öteki kitapları benzer biçimde fazlaca güzeldi. Bu kitapta June daha ön plana çıkmıştı fakat yazarımız June’u ön plana çıkarırken Day’i de unutmamış kısaca Day arka planda kalmamış.
Kitabımızda birinci kitabından daha çok romantizm vardı. Ama bunun göze battığını düşünmüyorum. Yani romantizm aksiyonun önüne geçmemişti. Aksiyon hakkaten fazlaca fazlaydı.
Kitabın konusu (Spoilersız):
Efsane’nin sonunda Day ve June kaçmışlardı. Day ve June ikilisi Vatanseverlere sığınırlar. Day’in ise tek istediği şey kardeşi Eden’ı kurtarmaktır. Bu amaç uğruna Day, her şeyi halletmeye hazırdır. Vatanseverler Day ve June’a bir vazife verirler. Bu vazife Vatanseverler’in yapacağı bir görevdir ve bu göreve June ve Day de yardım etmek için dahil olurlar.
Kitap hakkında görüşlerimi spoilerlı ve spoilersız olarak ayıracağım ve o şekilde yazacağım.
Kitap hakkında SPOİLERSIZ görüşlerim:
Kitap fazlaca aksiyonluydu ve kitapta aşk üçgenleri, dörtgenleri vardı. Ama kitaptaki aşk üçgenleri ve dörtgenleri arka planda bırakılmış, okurun gözüne sokulmamış. Bir Marie Lu klasiği olarak bu kitapta da beklenmedik ölümler ve fena sonlar vardı.
Efsane’nin yorumunda bahsetmiştim Efsane kitabında Day’in bölümleri kahverengiye yakın sarıyla yazılmıştı diye, Deha kitabında da Day’in bölümleri maviyle yazılmıştı. Yine harcamadan kaçınılmadan yapılmış bir detay.
Bu kitapta June’un zekasına bazı yerlerde fanatik olmamak elde değildi. Aynı zamanda kitapta hep aksiyon vardı kısaca asla aksiyon bitmedi diyebilirim.
Kitap hakkında SPOİİLERLI görüşlerim:
Sevgili Marie Lu niçin Kaede’i öldürdün? Bunu yaparak hakkaten eline ne geçti merak ediyorum. Zaten sevdiğim topu topu üç yan karakter (Anden, Kaede ve Eden) vardı sen de gittin birini öldürdün. Sinirlendiğim birkaç tane vaka var fakat en önce buna değinmek istedim.
İkinci olarak sinirlendiğim bir vakaya gelirsek… Neden sonunda Day’in öleceğini söyledin ki? Ne yapmış oldu sana Day? Gerçi ben artık alıştım. Arkadaşlar ben size söyleyeyim Marie Lu baş karakterlerin mutlu olmasını asla istemiyor hatta ve hatta baş karakterleri bile öldürebiliyor. Yani eğer Marie Lu okuyorsanız “Baş karakter bu, ölmez kesinlikle yada baş karakter hep kitabın sonunda mutlu olur.” demeyin. Bu sebeple Marie Lu bu mevzuda baş karakter yan karakter falan dinlemiyor.
Üçüncü sinirlendiğim şeye(Aslında şey değil, şahıs ve yaptıkları.) gelelim… Bu şahıs Tess’in ta kendisi. Birinci kitapta fazlaca sevdiğim Tess, bu kitapta hakkaten beni asla memnun etmedi hatta çileden çıkardı. Aslında Tess’in Day’e âşık olacağını anlamıştım bunda problem yok âşık olabilir. Ama sen benim June’uma söz edip Day ile June’un arasını bozmaya çalıştığın için senden nefret ediyorum Tess! Bir de Day seni sevmiyor Tess fakat sen ne yapıyorsun, gidip çocuğun altına girip onu June’a karşı kışkırtıyorsun. Tess’i hakkaten asla fakat asla sevmiyorum. Gerçekten Tess’i sevenlerden (Gerçekten Tess’i seven var mı acaba?) fazlaca özür temenni ediyorum fakat Tess’den nefret ediyorum.
Dördüncü ve son sinirlendiğim şey ise Anden’ın kitabın sonunda June’a Princeps teklifi etmesi (Bunda problem yok Anden’ın bunu yapmasında sakınca görmüyorum zira Anden aslına bakarsanız June’a âşık ve bunu teklif edebilir.) ve June’un bunu reddetmekte tereddüt etmesi. June sen iyi mi Day’i severken bunda tereddüt edersin? Day’i on yıldan daha çok görmemek düşüncesini direkt reddetmek yerine bunun üstünde düşündün. Demek ki hakkaten Day’i sevmemişsin. Bu yüzden gözümden düştün June. Umarım bu yaptığını üçüncü kitapta toparlayabilirsin.
Hep negatif şeylerden bahsettim birazcık da pozitif şeylerden bahsedeyim.
Şu Razor vakasına hakkaten şaşırdım kısaca Razor’un Cumhuriyet tarafınca tutulduğuna inanmakta hem güçlük çektim hem de bu vakaya şaşırdım.
Aynı zamanda kitabın sonundaki Eden-Day ulaşması hakkaten beni fazlaca mutlu etti (Sonunda Marie Lu’nun kitabındaki mutlu ve duygusal bir vaka.).
Ve son olarak Day’in halka seslenmesi ve her insanın ona destek çıkıp ona tezahürat etmesi de fazlaca güzel ve coşkulu bir andı.
Özetlemek gerekirse size gene bir uyarı yapıyorum. Bu seri hakkaten fazlaca olaylı ve beklenmedik vakalarla dolu. Yani Marie Lu’nun kitaplarını okumak cesaret gerektirir diyorum.
Ama gene de okuyun siz. Efsane serisini okuyun. Tavsiye ediyorum.
Buraya kadar okuduysanız size hakkaten fazlaca teşekkür ediyorum. Umarım incelemem size yararlı olmuştur ve ümit ederim incelememi beğenmişsinizdir. Damala)

Kitap hakkında fazlaca fazla anlatacağım bir şey yok fakat genel olarak üstünden geçmek isterim dostlar.
İlk kitabın sonundaki vakalar yüzünden June ve Day Cumhuriyet’ten kaçıp Vatanseverler’e sığınmak zorunda kalıyorlar.
O sırada Cumhuriyet Seçmen’i ölüyor ve yerine oğlu Anden geçiyor. Cumhuriyet halkı Anden’ı Seçmen olarak istemiyor ve Anden bu yüzden Day ve June’u kendi safına katmak suretiyle uğraşıyor. Uğraşıyor derken fena anlamda demiyorum.
Ama Vatanseverlerin Anden için başka planları oluyor ve bu planın başına Day ve June’u koyuyorlar. Ama işler istedikleri benzer biçimde gitmiyor ve aslen dost benzer biçimde görünenin düşman bulunduğunu acı gerçeklerle öğreniyorlar.
Kitabın sonunda Day hakkında öğrendiğimiz vaka ise beni tamamladı dostlar. Bitirdiden kastım kesinlikle üzülmek değil. Kendimi yerden yere vurasım geldii. Klişenin klişesiydi hakkaten.
Onun haricinde kitapta bazı yerlerde Day’e bir tane patlatasım gelmedi değil. Hele Tess karakteri beni iyice çıldırttı. June’un Anden ile içinde bir şeyler olmasını fazlaca istedim. Day ile hiçbir süre shiplemedim maalesef. Day daha ne istediğini bilen bir karakter bile değildi. Kitabın sonunda ise June ile yapmış olduğu konuşma da sinirlerimi oynatmaktan başka bir işe yaramadı.
Genel olarak klişelerin kitabı. Klişe okumayı sevenlere tavsiye ediyorum ya da fazlaca kolayca okunan bir kitap isteyen okuyuculara da tavsiye ederim.
Kitapla kalınca. (H.)

Efsane daha güzel bir kitaptı. Bu kitabı o denli sevemedim maalesef. Kitap birazcık tamamlanmamış kalmıştı. Hoşlanmadım kitabından daha iyisi olabilirdi bence. Hatta bu kitabın sonundaki vaka da saçmalıktı. (sel)


Deha PDF indirme linki var mı?


Marie Lu – Deha kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Deha PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Marie Lu Kimdir?

Marie Lu (doğum adı Xiwei Lu), Amerikalı yazar. Distopik bir gelecekte geçen askeri içerikli romanları “Efsane” serisi ile tanınır.

Lu, Çin’de Wuxi’de 1984 senesinde dünyaya geldi ve ondan sonra Pekin’e taşındı. 1989’da ve ailesi, Tiananmen Meydanı Protestosu esnasında beş yaşlarındayken ABD’ye taşındı. Cenup Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi ve Disney Interactive Stüdyolarında çalıştı.

İlk kitabını yazmadan Lu, video oyun endüstrisi için bir sanat tasarımcısı olarak çalıştı.

https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Lu


Marie Lu Kitapları – Eserleri

  • Efsane
  • Deha
  • Şampiyon
  • Genç Elitler
  • Gül Cemiyeti
  • Warcross – Bir Sanal Gerçeklik Oyunu
  • Gece Yıldızı
  • Wildcard: Joker Oyuncunun Hikayesi
  • Batman: Gecegezen
  • Asi
  • Batman: Gecegezen
  • Life Before Legend
  • Skyhunter
  • Sırt Krallığı
  • Life After Legend
  • Steelstriker
  • Warcross


Marie Lu Alıntıları – Sözleri

  • Herkes dünya barışını sözde destek sunar benzer biçimde görünür. Kendilerini iyi göstermek için anlam ifade etmeyen sorulara hoş bir yanıt olarak kullanırlar bunu. (Warcross – Bir Sanal Gerçeklik Oyunu)
  • Nesnelerin ruhu olduğuna inanırlar. Birinin içine ne kadar sevgi katarsan o denli güzelleşeceğine. (Warcross – Bir Sanal Gerçeklik Oyunu)
  • “Ruhun çoktan göçüp gitmiş ise iyi mi öleceksin” (Gece Yıldızı)
  • Kaos içinde canavarlar acele yükselirdi. (Asi)
  • “Nasıl hissediyorsun?”
    Day inanmıyormş benzer biçimde başını salladı. “Hiçbirşey hissetmiyorum. Tamamen hafifçe ve acısız.” Yüzüne haylaz bir sırıtış yayıldı. “İşte şimdi hakkaten bir binaya iyi mi tırmanabildiğimi göreceksin, canım. Artık beni durduracak sakat bir diz bile yok. Harika bir doğum günü hediyesi, değil mi?” (Deha)
  • Sırf geçmişin yüzünden yüreğini geleceğe karşı katılaştıramazsın. (Gece Yıldızı)
  • Ama kendi tecrübelerime bakılırsa en fazlaca pişman olduğum şeyler, yapamadığım şeyler olmuştur daima. (Wildcard: Joker Oyuncunun Hikayesi)
  • “Ruhun çoktan göçüp gitmiş ise iyi mi öleceksin” (Gece Yıldızı)
  • Ya gerçeklerden kaçıp saklanırdınız ya da onlarla başa çıkardınız. (Batman: Gecegezen)
  • ..Üstündeki giyisileri ve gözlerindeki samimiyetinden başka hiçbir şeyi olmayan bu sokak evladı, kalbimin sahibiydi. Her şeyiyle güzeldi. Karanlık dünyadaki umuttu. Işığımdı.. (Deha)
  • Hayaletler sürüler halinde dolaşırlar. (Skyhunter)
  • Herkes dünya barışını sözde destek sunar benzer biçimde görünür. Kendilerini iyi göstermek için anlam ifade etmeyen sorulara hoş bir yanıt olarak kullanırlar bunu. (Warcross – Bir Sanal Gerçeklik Oyunu)
  • “Sen istemediğin sürece yalnız değilsin.” (Efsane)
  • “Seni sonsuza dek özleyeceğime söz veriyorum.” (Wildcard: Joker Oyuncunun Hikayesi)
  • “Ne olursa olsun önümüze bakacağız. Neșe orada, o duvarların ardında.” (Gece Yıldızı)
  • Birini kaybettikten sonrasında insanoğlu senin çarçabuk hayatına devam edebilmeni bekliyor değil mi? Tuttuğun yas onları yorar. Bu yüzden sen de bu mevzuda konuşmayı bırakırsın zira kimseyi sıkmak istemezsin. Ve sonrasında bigün, hepimiz hayatına devam etmişken sen olduğun yerde iyi mi kalakalmışsın merak ederek sessiz bir şekilde aynı yepyeni acıyı taşırken kendini mezarın başlangıcında yapayalnız dikilirken bulursun. (Batman: Gecegezen)
  • “Ah, iyilik yapmak için daima iyi bir nedenin var, değil mi?” (Gül Cemiyeti)
  • Belki de artık birbirimizden uzakta, arkadaşlığımız hakkında net bir halde düşünecek zamanı bulunca benden nefret etmeye başlamıştı. (Şampiyon)
  • “Day, üstündeki giysileri ve gözlerindeki samimiyetinden başka hiçbir şeyi olmayan bu sokak evladı, kalbimin sahibiydi.
    Her şeyiyle güzeldi.
    Karanlık dünyadaki umuttu.
    Işığımdı…” (Deha)
  • Yas tutmak zayıflık ve kargaşa getirir. Yapılacak tek şey, geleceğe bakmaktır.’ (Deha)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş