Eğitim

Dehşetler ve Uzmanlar – Adam Phillips Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dehşetler ve Uzmanlar – Adam Phillips Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dehşetler ve Uzmanlar kimin eseri? Dehşetler ve Uzmanlar kitabının yazarı kimdir? Dehşetler ve Uzmanlar konusu ve anafikri nedir? Dehşetler ve Uzmanlar kitabı ne konu alıyor? Dehşetler ve Uzmanlar PDF indirme linki var mı? Dehşetler ve Uzmanlar kitabının yazarı Adam Phillips kimdir? İşte Dehşetler ve Uzmanlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Adam Phillips

Çevirmen: Tuna Erdem

Orijinal Adı: Terrors and Experts

Yayın Evi: Metis Yayınları

İSBN: 9789753422154

Sayfa Sayısı: 136


Dehşetler ve Uzmanlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dehşet daima dışarıda bırakılmanın dehşetiyse eğer, bizi dışarıda bırakan, bilgiyi kendi alanları içine hapseden uzmanların da aslına bakarsak birer “dehşet uzmanı” olduklarını söylemesi imkansız miyiz? Psikanalistler, bizi dehşetlerimizden kurtarmaya çalışırken, bir taraftan da uzmanlıklarıyla o dehşetleri tekrardan yaratmıyorlar mı?

Adam Phillips, psikanalizi bir taraftan kurumsal, toplumla uyum sağlamayı hedefleyen yönüyle, bir taraftan da altüst edici, dönüştürücü kimliğiyle değerlendirerek, iki ayrı Freud sunuyor bizlere: Birincisi herşeyin bilinebileceğine, bilginin bizi ruhsal bozukluklarımızdan arındıracağına inanç eden Aydınlanmacı Freud, diğeri ise “bilme” fetişizminin yeni bir kölelik ve ruhsal bozukluk biçimi bulunduğunu kavrayan, psikanalizin bizlere sadece öykülerimizi doğru dürüst anlatmakta destek olabileceğini düşünen Freud-sonrası Freud…


Dehşetler ve Uzmanlar Alıntıları – Sözleri

  • Çocuklar kimi zaman annelerinin onları unutacağından korkarlar, kimi zaman de annelerinin onları unutmasını isterler.
  • “İlişkiler, ötekine anlatmaya asla cesaret edemeyeceklerimiz üstüne kuruludur.”
  • “Psikanalitik bakıs açısından insan, bir tek söz veren bir hayvan değil, bununla beraber sözlerini tutmamaktan kendini alıkoyamayan hayvandır da.”
    -Adam Phillips, Dehşetler ve Uzmanlar, metis yayınları, syf: 15
    #felsefe #psikoloji #sosyoloji #ruh çözümü
  • “Deli mantığını yitirmiş kişi değildir. Deli, mantığından başka her şeyini yitirmiş kişidir.”
  • Freud, kendine yabancılaşmanın bizi inkar ettiklerimizle tehlikeli bir yakınlık kurmaktan koruduğunu göstermiştir. Uzak ya da garip bulduğumuz her şey aslına bakarsak rahatsız edici derecede yakınımızdadır. “Tekinsiz Üstüne” başlıklı makalesinde Freud, “tekinsiz bulduğumuz her şey bizi istisnasız daima bastırılmış tanıdık bir şeye götürür,”der. İnsana dair hiçbir şey yabancı değildir fakat insana dair hiçbir şey, kendini koruyacak yabancı terimi olmaksızın var olması imkansız.
  • Korku hallerinde malum yada sezilen gelecek, geçmişin olasılıklar reperruarıdır. Korkunun öznesi, geçmişteki gelecektir. Korku anında imgesel gelecek ile geçmiş hoşnutsuzluklar birleşir. Bana niçin korktuğunu söyle, sana başından ne geçmiş bulunduğunu söyleyebilirim.
  • Hiç kimsenin psikanalize ihtiyacı yoktur fakat kimilerimiz ruh çözümü isteyebilir.
  • “Psikanalistler insanların iyi mi yaşamaları gerektiği mevzusunda uzmanlara dönüştükleri sürece, kısaca bir çeşit guru, resmi ya da gayri resmi herhangi bir tür uzman oldukları sürece, boyun eğmiş olurlar. Psikanalist, yetkinliği sadece kendi otoritesine karşı koyduğu sürece devam ettirebilen profesyonellerdir. Freud’un tanımladığı biçimiyle bilinçdışı, guruların ölüm
    ilanından başka bir șey değildir.”
    -Adam Phillips, Dehşetler ve Uzmanlar, Metis yayınları, syf: 17-18
    #felsefe #psikoloji #sosyoloji
  • Yas hepimizi ahlakçı yapmış olup çıkar. Ancak ve sadece buluş edip sahnelediğimiz sayıda toplumsal kimliğe haiz olabiliriz. Dolayısıyla psikanalistler benzer biçimde gerçeklik, ruh sağlığı ya da olgunluk adına repertuarımızı kısıtlamaya çalışanları kutlama etmeye istekli olmamalıyız. Kaç değişik cinsin var bulunduğunu biliyor olabiliriz fakat kaç değişik toplumsal cinsiyet kimliğine bürünmeye muktedir olduğumuzu hiçbir süre bilemeyeceğiz.


Dehşetler ve Uzmanlar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Dehşet daima dışarıda bırakılmanın dehşetiyse, bizi dışarıda bırakan, bilgiyi kendi alanları içine hapseden uzmanlar “dehşet” mevzusunda uzman olabilirler mi? Birer uzman olan psikanalistler, bizlere dehşetlerimizden kurtulmamız için destek olurken, kendileri de uzmanlıklarıyla o dehşetleri tekrardan yaratmıyorlar mı? Bu şekilde yazıyor Dehşetler ve Uzmanlar kitabının arka kapağında. Kitabı elime alıp arka kapak yazısını okuduğumda birçok sual işareti vardı aklımda. Adam Phillips kitabında başlıklar halinde dehşetleri ruh çözümü yöntemiyle açıklarken bununla beraber psikanalizi de derinlemesine sorguluyor. Otoriteler, Semptomlar, Korkular, Rüyalar, Cinsiyetler, Zihinler ana başlıklarını okurken psikanalizin görünmüş olduğu kadar masum ve etkili bir yöntem olup olmadığı mevzusunda çelişkiye düşüyor insan. Yazar birçok bölümde Freud’a atıfta bulunuyor. İki ayrı Freud sunuyor bizlere: Birincisi her şeyin bilinebileceğine, bilginin bizi ruhsal bozukluklarımızdan arındıracağına inanç eden Aydınlamacı Freud, diğeri ise “bilme” fetişizminin yeni bir kölelik ve ruhsal bozukluk biçimi bulunduğunu kavrayan, psikanalizin bizlere sadece öykülerimizi doğru dürüst anlamakta destek olabileceğini düşünen Freud- sonrası Freud. Psikolojiye, psikanalize ilgili olanlara öneriyorum. (Kurmacakitap)

Çocuk psikoterapisti Adam Phillips’in yazdığı kitap, genel bir okurdan ziyade psikoterapi alanıyla ilgilenenlere hitap ediyor. Buna karşın,beyin jimnastiği yapmak isteyenlere tavsiye edebilirim. (Davet)

Adam Philips, psikanalizi bir taraftan kurumsal, toplumla uyum sağlamayı hedefleyen yönüyle, bir taraftan da altüst edici, dönüştürücü kimliğiyle değerlendirerek bizlere iki ayrı Freud sunuyor. Psikolojinin tüm yazarlarını harmanlayarak miks bir salata koyuyor önümüze bence seveceksiniz. İyi okumalar:(: (Raskolnikov)


Dehşetler ve Uzmanlar PDF indirme linki var mı?


Adam Phillips – Dehşetler ve Uzmanlar kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Dehşetler ve Uzmanlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Adam Phillips Kimdir?

Londra’daki Wolverton Gardens Çocuk ve Aile Danışma Merkezi’nde (eski Charing Cross Hastanesi) Çocuk Psikoterapisi Bölüm Başkanı olarak çalışmıştır. Psikanalizin yanı sıra edebiyat ve yayıncılıkla da ilgilenen Phillips’in yapıtları içinde Winnicott(1988), On Kissing, Tickling and Being Bored (1993, Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma üstüne, Ayrıntı, 1996), On Flirtation (1994, Flört üstüne, Ayrıntı, 1997), Terrors and Experts (1995, Dehşetler ve Uzmanlar, Metis, 1998), Monogamy (1996, Tekeşlilik, Metis, 1997), The Beast in the Nursery (1998, Kreşteki Yabani, Ayrıntı, 2000), Darwin’s Worms: On Life Stories and Death Stories (1999), Promises, Promises (Hep Vaat Hep Vaat, Metis, 2007), Going Sane (2005) ve Side Effects (2006) adlı kitapları sayabiliriz.


Adam Phillips Kitapları – Eserleri

  • Kaçırdıklarımız
  • Tekeşlilik
  • Yasak Olmayan Hazlar
  • Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne
  • Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi
  • Dehşetler ve Uzmanlar
  • Akıl Sağlığı Üstüne
  • Flört Üstüne
  • Hep Vaat Hep Vaat
  • Kreşteki Yabani
  • Öyleki ve Bu şekilde
  • Flört Üstüne


Adam Phillips Alıntıları – Sözleri

  • Çocuklar yaşamlarını ileriye doğru yaşar, yetişkinler ise evlatların yaşamlarını geriye dönük anlarlar. (Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi)
  • Alelacayip kıvranıp duruyoruz
    Cambaz benzer biçimde şekilden şekile
    Uykuya dalabilelim diye,
    Olabilecek her şekilde yatıp
    Bir türlü uyuyamıyoruz.
    Öyleki soğuk ki ıslak rüzgâr.
    Ve mahmur adamlar o şekilde dikkatsiz,
    Bir an dalacak olsanız,
    Ya rüzgârın sarsak eli suratınızda
    Ya adamların ayakları. (Flört Üstüne)
  • İnsanın gerçek yaşamı çoğu zaman yaşamadığı yaşamdır.
    Oscar Wilde (Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne)
  • HİÇBİR ZAMAN yanlış anlaşılmayız, yalnızca ara sıra istemediğimiz şekilde anlaşılırız. Hiçbir süre sadakatsiz değilizdir, yalnızca ara sıra istemediğimiz şekilde sadık oluruz. (Tekeşlilik)
  • ARADA BİR sadakatsiz olabilirsiniz, fakat arada bir tekeşli olamazsınız. Aynı anda hem tekeşli hem de sadakatsiz olamazsınız; ikisinden biri olmamanız da mümkün değildir. (Tekeşlilik)
  • Eğer gerçek doyum mümkün değilse , Ya yanlış doyumları arıyoruz ve aramak suretiyle eğitildik ya da yanlış, doğamıza düpedüz aykırı bir dünyada yaşıyoruz anlamına gelir. (Yasak Olmayan Hazlar)
  • Akıllılık, aşırılığı dağıtır(..) (Akıl Sağlığı Üstüne)
  • İnsanlar, yaşamlarının, olasılıklardan en fazlaca korktukları dönemlerinde âşık olurlar. Birisine âşık olabilmek için bu olasılıkların birer engel, mecburi birer engel olarak algılanmaları şarttır. (Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne)
  • Yas hepimizi ahlakçı yapmış olup çıkar. Ancak ve sadece buluş edip sahnelediğimiz sayıda toplumsal kimliğe haiz olabiliriz. Dolayısıyla psikanalistler benzer biçimde gerçeklik, ruh sağlığı ya da olgunluk adına repertuarımızı kısıtlamaya çalışanları kutlama etmeye istekli olmamalıyız. Kaç değişik cinsin var bulunduğunu biliyor olabiliriz fakat kaç değişik toplumsal cinsiyet kimliğine bürünmeye muktedir olduğumuzu hiçbir süre bilemeyeceğiz. (Dehşetler ve Uzmanlar)
  • Rekabet ve hırs; yitik ve sefaletle ayrılmaz halde bağlıydı, hem bir telafi hem de bir intikamdı. (Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi)
  • Olmamız gerektiği kadar iyi değiliz, bu fazlaca açık. Ama kimin bakış açısından? (Tekeşlilik)
  • “Geçmişi yeniden yakalama teşebbüsü boşuna zahmettir: Aklımızın gösterdiği bütün çabalar sonuçsuz kalmaya mahkûmdur. Geçmiş, akıl diyarının dışında bir yerlerde, onun erişebildiği alanın ötesinde, hiç aklımıza gelmeyen maddi bir nesnede (o maddi nesnenin bize vereceği duyumda) giz­lidir. Bu nesneye ölmeden önce rastlayıp rastlayamayacağımız ise tamamen tesadüfe bağlıdır.” (Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne)
  • “Görmeyi isteyip de beklediğiniz birinin gelmesi fazlaca gecikirse, sonunda geldiği zaman onu kabul etmeniz ve ona duyduğunuz arzunun tekrardan canlanması zor olur.”
    -Adam Phillips, Flört üstüne, detay yayınları, syf: 93
    #felsefe #psikoloji #sosyoloji (Flört Üstüne)
  • Ölümü istemek için bile yaşıyor olmak gerekir. (Kreşteki Yabani)
  • Layığına bakılırsa davranılırsa kim kırbaçtan kurtulabilir ki? (Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi)
  • “Yaşam, insanoğlu o şekilde her istediklerini elde edemedi diye değil, arzuları kendilerine hasar vermeye başladığında, istedikleri şey katlanılmaz kayıplara hamile olduğunda ağlatısal bir hal alır.” (Kaçırdıklarımız)
  • “Freud’a bakılırsa insan unutmak zorundadır, şundan dolayı hatırlamanın sonuçlan fazlasıyla acı verir yada fazlasıyla tehlikelidir..” (Flört Üstüne)
  • “Bazen bireyin kendi bedeninde yaşarken her zaman sağlıkla bütünleştiği, dünyanın gerçek olduğunu hissettiği varsayılır. Ancak akıllılıkta çoklukla delirme korkusu ya da inkârı, her insanın doğuştan gelen bütünleşmekten uzaklaşma, benliğinin dışına çıkma ve dünyayı gerçekdışı bir şey olarak tahayyül etme kapasitesine dair korku ya da bunların inkârı ile yüklü semptomatik bir nitelik vardır. Kişinin yeterince uyuyamaması herhangi bir kimsede bu koşulları üretir.” (Akıl Sağlığı Üstüne)
  • Psikanaliz sözcüklerden oluşan bir dinden fazlası olabilir mi? (Hep Vaat Hep Vaat)
  • “Hüsran olmadan tatmine ulaşılmaz.” (Kaçırdıklarımız)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş