Eğitim

Delilik Nedir? – Darian Leader Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Delilik Nedir? – Darian Leader Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Delilik Nedir? kimin eseri? Delilik Nedir? kitabının yazarı kimdir? Delilik Nedir? konusu ve anafikri nedir? Delilik Nedir? kitabı ne konu alıyor? Delilik Nedir? PDF indirme linki var mı? Delilik Nedir? kitabının yazarı Darian Leader kimdir? İşte Delilik Nedir? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Darian Leader

Çevirmen: Barış Engin Aksoy

Yayın Evi: Encore Yayınevi

İSBN: 9786059949415

Sayfa Sayısı: 424


Delilik Nedir? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Delilik şimdiye kadar hep aşırılık, sertlik patlamaları, nöbetler, halüsinasyonlar olarak anlaşıldı. Ama ya sandığımız benzer biçimde değilse? Gözle görülür ve çarpıcı tepkilerden değil basit insanlarda da bulunan özelliklerden oluşuyorsa? Başka bir deyişle, deli olmak ile delirmek içinde fark var ise?

Harold Shipman’ı düşünün örnek olarak. 250’den fazla katliam işlemiş, fakat senelerce saygı duyulan bir doktor olarak vazife yapmış olup insanların takdirini kazanmıştı. … Tıp alanındaki en güncel araştırmalardan haberdardı, tutulan ve yoğun çalışan bir muayenehane işletiyordu. Nazik ve düşünceli bir insan, muhteşem bir dinleyiciydi. Fakat bir taraftan da pek fazlaca hastasını özenle öldürmekteydi. Psikiyatristler tarafınca muayene edilirken, belirgin “akıl hastalığı” emarelerinden hiçbirini göstermemişti.

Psikanalist Darian Leader bu kitapta oldukça “normal” görünen, fakat günün birinde ağır suçlar işleyebilen insanları inceleyerek deliliğin ne olduğuna dair bakışımızı değiştirmemiz icap ettiğini korumak için çaba sarfediyor.

Psikiyatrinin psikozla yaşayan insanlara yeni bir yaşam kurma çabasında iyi mi yardım edebileceğine dair kıymetli bir anlayış sunuyor. SUNDAY TIMES

Olağanüstü. Psikiyatri evveliyatına ve hastaların yaşam hikayelerine detaylı bir bakış. Bir delinin zihninden geçenleri tanıtıyor bizlere. Tam zamanında ve insanca. NEW STATESMAN

Zekice ve düşünce dolu. Deliliğimize teşhis koyma kalıplarını yıkıyor. INDEPENDENT

Olağanüstü. Psikiyatri evveliyatına ve hastaların yaşam hikayelerine detaylı bir bakış. Bir delinin zihninden geçenleri tanıtıyor bizlere. Tam zamanında ve insanca. NEW STATESMAN

Zekice ve düşünce dolu. Deliliğimize teşhis koyma kalıplarını yıkıyor. INDEPENDENT

Leader’in görüşleri deliliğe bakışımızda çığır açabilecek özellikte. DAILY TELEGRAPH

Muhteşem… OBSERVER

Zamanımızın en mühim düşünürlerinden. GUARDIAN


Delilik Nedir? Alıntıları – Sözleri

  • Son elli altmış yılda sorgulama, açık fikirlilik ve hoşgörü kültüründen öylesine uzaklaştık ki…
  • “Çocuğunuz olduğunda, onu sevmek görevinizdir,”
  • “Delirmiş birisi aklı haricinde her şeyini yitirmiştir.”
  • Delilik bir çok süre gerçeklikten kopuş olarak tanımlanır, fakat aslına bakarsak, psikiyatrist Eugene Minkowski’nin gözlemlediği benzer biçimde, gerçekliğe fazla yaklaşmakla ilgilidir.
  • “İlk defa Emily ile birlikte var olmaya başladım. Sağ kalmamı sağlayan isim oldu o.” “Öncesinde yoktum bundan dolayı. Onca yıl ölüydüm…”
  • Bugün ruh sağlığı hizmetlerinin bir tür tamirhane benzer biçimde, insanların en kısa sürede onarılıp işlerine – ve bir ihtimal ailelerine – geri göndermiş olduğu bir yer olarak görülmesi yönünde artan bir baskı var.
    Psikotik özne, dinlenmesi ihtiyaç duyulan bir insandan fazlaca, tedavi edilecek bir nesne haline gelmiş durumda. Hastanın özgüllüğü ve yaşam hikâyesi bir çok süre rötuşlanıyor. Eskinin psikiyatri kitapları hastalardan aktarılan sözlerle doluyken, bugün yalnız istatistiklerle ve sözde-matematiksel şemalarla karşılaşıyoruz. Çalışmalarda tek tek vakalarda ne olup bittiğine derhal asla değinilmeyip, vakaların bir arada kümelendiği sayılar sunuluyor.
  • Kendi hastalarımdan biri, senelerce devam etmiş olduğu spor salonuna egzersiz yapmak için değil, resepsiyonda çalışan oğlana “Günaydın” demek için gitmişti. Oğlana duygusal bir ilgi duymuyordu; fakat hastam için dünyanın yerinde durduğunun teminatıydı o. Oğlanın yerinde olmadığı bigün, halüsinasyonları başlamıştı. Sadece onu görmek, güvenebildiği yegane istikrar noktasının orada bulunduğunu bilmek istediğini söylüyordu. O asgari laflamanın hastam için dirimsel bir işlevi vardı; o sözler olmadığında öteki her şey çöküp gidecekti sanki.
  • Anne, çocuğunun ona cevap vermesini, bir ihtimal onu anne olarak tanımasını ister. Dünyayı, bilhassa duygular, güdüler ve düşünceler dünyasını kendi deneyimlediği benzer biçimde deneyimlemesi için çocuğa baskı yapar. Bu talepler ya hep ya asla niteliği kazanabilir; çocuk annenin ruh halleri ve fikir süreçlerine fazlasıyla duyarlı hale gelir. Helm Stierlin’in gözlemlediği benzer biçimde, annenin sakatlayıcı gerçeklik tanımını kabul etmek ile onun sevgisini yitirmek içinde kalır.
  • “Makineler,” der Joey, “insanlardan daha iyi. Makineler durabiliyor. İnsanlar gerektiğinden daha ileri gidiyor.”


Delilik Nedir? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Demişti ki yazar ; artık teşhisi koyup ilaç yazamıyorlar ilaçları deneyerek hangi ilaçta yarar sağlanıyorsa ona nazaran teşhis koyuyorlar.
Denek haline gelmiş bir fazlaca insan var sıkıntılarında tam olarak detaya inilmeden, bireyselleştirilmeden ilaçlar yazılıyor. Artık davranışlara bakıp bu tür hastalık deniyor ilaç yazılıyor olmadı değiştir değiştir yarar bulunan ilacı kullanabilene kadar.
Bir fazlaca hastanın psikozunun patlama anları var. Aslında geçmişimiz hiçbir süre bizlerden ayrı ilerlemiyor her an yanımızda ve hangi anlarda bunu görebileceğimizse belirsiz.
İlginç bir kitaptı psikiatri hastalıklarına olan bakış açımı birazcık daha değiştirdi ve psikiatri tarihinin ilginçliği de cabası . (Pharmacist Khaadejah)

Kitap, deliliğin hep alıştığımız görünümünden değişik görünümleri olduğuna parmak basıyor. Leader toplumsal yaşamla uyum içinde öznelliğini sürdürebilen psikotiklerin bulunduğunu, bizlerinse onların deliliğini yalnız tetiklendiği durumlarda fark edebildiğimizi söylüyor. Bir bakıma delirene kadar hepimiz görünmeyen bir delidir benzer biçimde bir anlam çıkabilir buradan fakat kitabı okuduğunuzda genel yargıların aslına bakarsak ne kadar yetersiz bulunduğunu da anlayacaksınız. Değişen DSM tanılarından, değişen coğrafi tanılara, değişen söylemlere kadar deli olarak nitelendirilmenin birden fazla etkene bağlı olduğu görülüyor.
Benim öteki en sevdiğim yaklaşımlardan birisi de kitapta delirmenin öncesi ve sonrasına detaylı yer verilmiş olmasıdır. Oluşum süreciyle deliliği ele alması ve sayısız hasta konuşmaları barındırması yazarın aktarmak istediklerini mükemmel şekilde pekiştirmiş. Tabii ki kitabın Lacancı Bakış dizisinin bir üyesi bulunduğunu unutmamak lazım, bu bağlamda her Lacan içerikli kitapta olduğu benzer biçimde Lacan hakkında bir ön informasyon kitabın anlaşılmasında fazlaca yararlı olacaktır.
İyi okumalar… (Yamaç)

Herkesin içinde patlamaya hazır bir delilik vardır. Yazarımız kitapta hakkaten deli olan insanların vakalara verdiği tepkilerden ve bu olayların içlerinde ki deliliği iyi mi tetiklediğinden bahsetmektedir. Bu güne kadar yapmış olduğu incelemeler ve tanık olduğu vakaları örnek vererek bizlere aslolan deliliğin iyi mi bir şey bulunduğunu anlatmaktadır. Deliliğin aslına bakarsak sanılandan fazlaca derin kökleri bulunduğunu ve her insanoğlunun potansiyel deli olabileceği fikrini sıcak tutarak her bölümde buna değinmektedir. Verdiği örnekler hakkaten deliliği altına kadar yaşayan ve bu yüzden yaşamını idame ettirmekte zorluk çeken ya da idame ettiremeyen insanların gerçek yaşantılarından oluşmaktadır. Bunun yanında birde gizli saklı delilerden bahsetmektedir. Aslında herkeste bulunan bir özellik bulunduğunu savunmakla beraber tetikleyici unsurlar ortaya çıkmadıkca hep saklı kalmış olarak ya da kişinin bunun farkına vararak yalnız kendi içinde bu deliliği yaşadığını belirtiyor.
Kişilere nazaran artık delilik göreceli hale gelmiş çeşitli sınıflandırmalarla karşımıza çıkmaktadır. Tıp literatüründe kabul görmüş tescilli özelliklere haiz delilik terimini bu yüzyılda daha geniş kapsamlı olarak gün yüzüne çıkmış halde bulmamız fazlaca ihtimaller içinde küçük bir ihtimal. Bu sebeple gelişen yada geri kalan toplumlarda bireylerin yaşadıkları vakalara ve durumlara nazaran geliştirdikleri yeni ve emsalsiz alışkanlıklar çeşitli isimlerle önümüze çıkıyor. Tabii ki bunların hepsinin ana temasını delilik ve bunun sınıflandırılmasını içeriyor. Bir çok süre birbirimizin davranışlarını anormal ve deli bulduğumuzda “delisin sen” diye bir tabir kullanırız. Delilik gerçek anlamında bu kadar kolay dile getirilen bir şey olmamalıdır. Bu sebeple anormalliğin ve çılgınlığın bir sınırı vardır. Oysa delilikte sınır yoktur. Kişinin pençesine düşmüş olduğu delilik durumunun seviyesi ilerledikce yaşamı yaşayamaz hale gelir. Öyleki ya da bu şekilde delilik terimi hafife alınmayacak kadar ciddi ve bir o kadarda üstünde durulması ihtiyaç duyulan bir mevzudur.
Bir de delilik ve dahilik kavramlarının benzerliği vardır. Bazı deliler yaşamını dahi olarak yaşar. Herkesten farklıdır, hiç kimseye benzemez ve kimse için kendini değiştirmez. Dahilerin bir bir çok saplantılı bir halde yaptıkları işe taparlar. Bu sebeple yaptıkları işler yardımıyla var olduklarına inanırlar. Umur seviyeleri herkesten fazlaca daha üst noktadır. Bu sayede her yaptıkları işte bir çok insanoğlunun üzerine çıkmayı başarırlar. Bir çok insan dahi delilerle konuşamaz bundan dolayı ne dediklerini anlayacak kadar zeka seviyesine haiz değillerdir. Ama bu demek değil ki anlamayanlar geri zekalıdır. Burada ki ayrımı göz ardı etmeden anlamakta zeka işidir. Ön yargısız yaklaşan ve herkesi olduğu benzer biçimde kabul eden insanoğlu egosal bazda kendini yenmiştir. Bu da anlama kapasitelerini maksimum oranda yükseltir.
Okuyan her insana teşekkür ediyorum.
Not: Bu sefer not yok. Yani var da yok.
Not not: Boş.
Not not not: Boş (Deniz Demirsoy)


Delilik Nedir? PDF indirme linki var mı?


Darian Leader – Delilik Nedir? kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Delilik Nedir? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Darian Leader Kimdir?

Londra ve Leeds’de psikanalitik uygulamalarını sürdürüyor. Leeds Metropolitan University’de Psikanaliz Araştırmaları Kısmı’nde ve Londra’daki Brunel Universitesi’dne ders veriyor. Kızıl Haç’ta çocuklar üstünde emekler yapıyor. Londra’daki Freudcu Analiz ve Araştırma Merkezi’nin kurucu üyesi olan Leader, Avrupa Psikanaliz Okulu’nun da üyesi. Birfazlaca yazı ve tanıtım yazısı yayımladı. Judy Grove’un resimlediği Lacan For Beginners (Yeni Başlayanlar İçin Lacan) ve Why Do Women Write More Letters Than They Post? (1996/Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?, Çev: Nedim Çatlı, Ayrıntı Yayınları, 1997) adlı kitapların yazarıdır.


Darian Leader Kitapları – Eserleri

  • Delilik Nedir?
  • Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?
  • Depresyon Yas ve Melankoli
  • Mona Lisa Kaçırıldı
  • Kesinlikle Bipolar
  • [El]
  • İnsan Neden Hasta Olur?
  • İş İşten Geçtikten Sonra Verilen Sözler
  • İnsan Neden Hasta Olur?
  • İş İşten Geçtikten Sonra Verilen Sözler


Darian Leader Alıntıları – Sözleri

  • Patty Duke’un sözleriyle, “manik iseniz, yaptıklarınızın bir sonucu yoktur.” (Kesinlikle Bipolar)
  • “En fazlaca ne süre acı çektin?” (Depresyon Yas ve Melankoli)
  • Pek fazlaca hanım yalnız kedi sevmez, kedi seven erkekleri de sever. (Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?)
  • Diğer yollar tıkalıysa kimi zaman bedenlerimiz vasıtasıyla konuşuruz. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • “Şiddet dışsallaştırılmaz; bilakis, kişiye özel oditoryumla sınırlanır.“ ([El])
  • Bir kaybın yerine geçecek bir şeyi asla bulamayacağız. Boşluğu ne doldurursa doldursun, boşluk tamamen dolsa bile, yine de başka bir şey kalacak. Ve gerçekten de bunun böyle olması gerekiyor, vazgeçmek istemediğimiz sevgiyi devam ettirmenin tek yolu bu. (Depresyon Yas ve Melankoli)
  • “Sosyal fobi” gibi yeni bir rahatsızlığın Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmesi, büyük ölçüde ilaç şirketlerinin pazarlama faaliyetlerinin bir sonucudur. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • -örneğin, işsizlik ya da ilişkideki sürtüşmeler gibi süren sorunların-soğuk algınlığına yakalanma ihtimalini artırdığını saptadılar. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • Son elli altmış yılda sorgulama, açık fikirlilik ve hoşgörü kültüründen öylesine uzaklaştık ki… (Delilik Nedir?)
  • Gittikçe artan bir şekilde, sadece ilaçlara ince ayar yapmaya kafayı takmak yerine, manik-depresif öznenin hayatını bağlama yerleştirmemiz gerekmektedir. Yükselişlerin ve düşüşlerin ayrıntılarını incelememiz ve her şeyi açıklamak için biyolojiye sığınma kolaycılığına direnmemiz gerekmektedir. (Kesinlikle Bipolar)
  • Nasıl ki manide kişi artık yargılanmayacağının, artık sorumlu olmayacağının keyif veren hissini sonuna kadar yaşıyorsa, depresyonlarda o yargılar tüm gücüyle ve son derece yıkıcı bir şekilde geri döner. (Kesinlikle Bipolar)
  • En basit haliyle duygudurum dediğimiz aslında sadece iki fikri birleştirmeyi başaramamakla ilgili değil midir? Mesela karanlık ve gergin bir ruh haliyle uyandığımızda,daha sonra bunun gün içinde yapmak zorunda olduğumuz bir telefon görüşmesinden veya gece gördüğümüz bir rüya yüzünden olduğunu anlayabiliriz. Bağlantı kurulana kadar duygudurum dağılmaz. (Kesinlikle Bipolar)
  • “Bedenin teknoloji karşısında ikincil olması, bugünün ürünlerinin markalanmasında yankısını buluyor: iPad ve iPhone’da kullanıcının ‘ben’i [I] değil, ‘pad’ ve ‘phone’ sözcükleri büyük harfle yazılıyor.” ([El])
  • Korku filmlerinde insanoğlu “Hemen döneceğim,” der ve çoğu zaman yanılırlar. Yatakta insanoğlu “Hep seni seveceğim,” ya da “Sana hep sadık kalacağım,” der ve çoğu zaman gene yanılırlar. (İş İşten Geçtikten Sonra Verilen Sözler)
  • “Dünyanın krallarıyız, hiçbir şey bizim ötemizde değil, koşuşturan zihnimiz için cemiyet fazlaca yavaş, her şey görkemli renklerin, yaratıcılığın ve anlamın olduğu bir ağ ile birbirine bağlı” Stephen Fry (Kesinlikle Bipolar)
  • Hakikat, demişti, hiçbir süre “vakalarla” aynı şey değildir. (Depresyon Yas ve Melankoli)
  • Bir aile içinde aynı semptomları gördüğümüzde, derhal genetik aktarımı düşünmeden ilkin özdeşleşme süreçlerinin etkili olup olmadığını araştırmak iyi olur. Ebeveynler çocuklarına yalnızca genlerini değil, kendilerini de aktarırlar. Durumu genetikle açıklamak, çoğu zaman insan öznelliğini yok saymaya niçin olur. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • Hekimlerin psikolojisi üstüne meydana getirilen araştırmalar, tıp öğrencilerinin yüzde 70’i psikiyatrik desteğe gerekseme duyduğu belirtilmiş. (İnsan Neden Hasta Olur?)
  • Âşıklar arasındaki bebek konuşmaları çoğu zaman aynen şöyleki yorumlanır: Swift, Stella’ya “Agucuk bugucuk,” ve ““Hanimiş de minnoşum,” benzer biçimde şeyler söylediği süre, bebeklerin pandomimini yapar. Ama hepimiz bilir ki bebekler bu şekilde konuşmaz. Bebek hitabı, bebeklerin hitabı değil, annelerin bebekleri ile konuşmasıdır ki bu da aynı şey değildir. Bir fikre nazaran, bebek hitabı, âşıkların vardığı güvenlik ve rahatlık durumunu ifade eder (…) Dolayısıyla, bu şekilde konuşmak, bir partnere annenin çocuğuna davranılmış olduğu benzer biçimde davranarak gerçek aşkın amacının diğeri kişide annenin bebekten almış olduğu ilk hazzı tekrardan yaratmak olduğu şeklindeki eski düşünceyi uyandırmayı ihtiva eder benzer biçimde görünüyor. (İş İşten Geçtikten Sonra Verilen Sözler)
  • “Delirmiş birisi aklı haricinde her şeyini yitirmiştir.” (Delilik Nedir?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş