Eğitim

Diplomasi – Henry Kissinger Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Diplomasi – Henry Kissinger Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Diplomasi kimin eseri? Diplomasi kitabının yazarı kimdir? Diplomasi konusu ve anafikri nedir? Diplomasi kitabı ne konu alıyor? Diplomasi PDF indirme linki var mı? Diplomasi kitabının yazarı Henry Kissinger kimdir? İşte Diplomasi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Henry Kissinger

Çevirmen: İbrahim H. Kurt

Orijinal Adı: Diplomacy

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789754581119

Sayfa Sayısı: 856


Diplomasi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Henry Kissinger, tartışmalar yaratan bu anıtsal kitabında diplomasinin ne olduğu mevzusuna ışık tutuyor. Tarihi kendi açısından yorumlayarak işe koyulan Kissinger, dünya liderleriyle olan kişisel görüşmelerine ağırlık vererek, dış ilişkiler sanatının inceliklerini ve güç dengesinin, yaşadığımız dünyayı iyi mi yarattığını açıklıyor, kendi idealleri ve eski dünyaya güvensizliklerinin yanı sıra ülkelerinin büyüklüğü ve öteki ülkelerden soyutlanmış olmasıyla da korunan Amerikalılara, kendilerine özgü dış politikalarını göstermeye çalışıyor.

Modern devlet sisteminin babası sayılan Kardinal Richelieu’den, içinde yaşadığımız “Yeni Dünya Düzeni”ne kadar geçen üç yüzyılı aşan tarih dilimi içinde Kissinger, çağıl diplomasinin, cenk ve sulh güçleri arasındaki güç dengesinde yaşanmış olan tecrübe ve çabalardan doğduğunu ve Amerika’nın, kimi zaman kendi zararına olsa da, bu oluşumdan ders almayı reddettiğini ortaya koyuyor. De Gaulle, Nixon, Chou En-Lai, Mao Tse-Tung, Reagan ve Gorbaçov benzer biçimde dünya liderlerinin hususi portrelerini sunarak okuyucuya zirvedeki diplomaside neler olup bittiğini konu alıyor; görüşlerini, yaşamış olduğu vakaları, Nixon’ın dış siyaset ortağı olarak yapmış olduğu diplomatik girişimleri, gerçek hikâyelerle süsleyerek aktarıyor. Derin zamanı bilgisi, zekâsı ve ulusları birbirine bağlayan ve birbirinden ayıran güçleri fazlaca iyi kavraması ile tanınan Kissinger’ın Diplomasi kitabı, Amerika’nın dünyadaki durumu ile ilgilenen hepimiz için okunması ihtiyaç duyulan bir yapıt.

(Tanıtım Bülteninden)

 


Diplomasi Alıntıları – Sözleri

  • …Yanlış bir hükümet sistemi tarafınca
    insanoğlu birbirine düşman hale getirilmediği sürece , insan insanoğlunun
    düşmanı değildir.
  • “Neyin yanlış bulunduğunu bilmek kolay,
    fakat neyin doğru bulunduğunu bilmek ,
    işte zorluk derecesi yüksek taraf bu.”
  • Ardında kimse olmadığı halde kaçan kimse suçludur.
  • “Kimse , bedelini ödemeden
    ölümsüzlük ağacından meyve yiyemez.”
  • “Orta Asya’da olduğu benzer biçimde bir fetih sistemi kurulduğu vakit, bir toprak işgali ötekini izler, güçlük nerede durulacağını bilmektir.”
  • Uysal insanoğlu, sadece kuvvetli olurlarsa dünyaya haiz olabilirler.
  • Moral çöküşü maddi çöküşten
    fazlaca daha çok tehlikelidir.
  • … Herhangi bir yerde özgür kurumların
    yenilgisi , dünyanın her yerinde
    yenilgi anlama gelir.
  • Bir liderin fark yaratıp yaratmadığını
    belirleyen şey , şöhret değil,
    gerçekliktir.
  • Savunma durumundaki minimum güç…
    saldırgan gücün en çoğuna eşit olursa…
    gerçek bir denge oluşabilir.
    Fakat… bugünkü durumu suni ve
    güvenilmez bir dengeye dayatmaktadır
    ve birkaç belli büyük devlet,
    insaf ve adaletle hareket ederse,
    sadece yaşayabilir.


Diplomasi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Diplomasi yapıtı podcast serimiz (4 Bölüm): I. bölüm: https://youtu.be/aSFmaFzufRI
Bu bölümümüzde 56. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Henry Kissenger’ın yaşamı, ABD dış ilişkilerinde oynadığı rol ve Modern devlet sisteminin babası sayılan Kardinal Richelieu’den başlayarak Birleşik Almanya’nın kurucusu Otto von Bismarck’a kadar dış ilişkiler tarihinde neler olup bittiğine dair söyleşi ediyoruz.
II. bölüm: https://youtu.be/0lfPmNv3ui0
Bu bölümümüzde ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger’ın Diploması yapıtında I. Dünya Savaşını hazırlayan faktörleri ve II. Dünya Savaşına giden süreci konuşuyoruz.
Bismarck’ın realpolitik uygulamaları, Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren ve bir anlamda İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasına sebep olacak “sulh” antlaşmaları, Almanya’nın Gustav Stresemann önderliğinde uyguladığı Versay’ı yok sayma politikaları, Hitler’i ortaya çıkaran dünya politika iklimi üstüne söyleşi ediyoruz.
III. bölüm: https://youtu.be/c39U9sLCDLk
Bu bölümümüzde ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger’ın Diploması yapıtında II. Dünya Savaşını hazırlayan faktörleri ve Yeni Dünya Düzeni’ne giden süreci konuşuyoruz.
II. Dünya Savaşı’nda ülkelerin durumu, güç dengesi ve diplomatik manevralar, Hitler’in 1939’da Sovyetler Birliği ile imzaladığı Saldırmazlık Paktı, cenk sonunda meydana getirilen Kazablanka, Kahire, Tahran, Yalta ve Potsdam Konferansları, Amerika’nın Japonya’da Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası saldırısı ve NATO’nun kuruluşuna giden süreç üstüne söyleşi ediyoruz.
IV. bölüm: https://youtu.be/GwBXPw5GrJA
Bu bölümümüzde ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger’ın Diploması yapıtında Yeni Dünya Düzeni teorisini konuşuyoruz.
II. Dünya Savaşı sonrası ülkelerin danışma örgütleri, Roosevelt’in “dört polis devleti” fikri, Kore Savaşı ve Türkiye’nin NATO’ya kabul edilişi, Ortadoğu ve Süveyş krizleri, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ilk Şansölyesi Konrad Adenauer’i, Avrupa Birliği fikrinin ortaya çıkışı, Amerika Birleşik Devletleri’nin ısrarla Vietnam’a “demokrasi” götürme çabası ve Soğuk Savaş periyodu üstüne söyleşi ediyoruz. (Okur Sohbetleri)

Dünya Düzeni: Kissenger, çağıl dünyanın siyasal çerçevede ne benzer biçimde vakalara hamile kalacağını fazlaca seneler öncesinden yazmış bir kişidir. Amerikan Dış İşleri Bakanlığı yapmış, siyasal ve siyaset ile iç içe olduğundan bir nevi Amerika’nın uzun vadeli politikalarını dile getirmiştir. Her Türk evladının okuması ihtiyaç duyulan düşmanlardan biridir aslına bakarsak. Şu sebeple Amerika’nın ideallerin neler bulunduğunu öncesinden görebilmek ve devletimizde politikaya yönveren kişilerin acaba Amerika’dan komut alıp almadıklarını daha iyi saptamak için müthiş ipuçları sunuyor. (Fatih Beyazkaya)


Diplomasi PDF indirme linki var mı?


Henry Kissinger – Diplomasi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Diplomasi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Henry Kissinger Kimdir?

Dr. Henry Alfred Kissinger

Babası Louis Kissinger (1887-1982) bir öğretmendi. Annesi Paula (Stern) Kissinger (1901-1998) bir ev hanımıydı. Kissinger bir kardeşi (Walter Kissinger) vardı. Soyadı olan Kissinger onun büyük-büyük-büyükbabası Meyer Lob tarafınca 1817 senesinde kabul edilmiştir. Bir genç olarak, zamanında ülkenin en iyi takımlarından kabul edilen SpVgg Greuther Fürth’ün genç takımında oynadı. 1938 senesinde Nazi zulmünden kaçan ailesi New York’a taşındı. Kissinger, orada Alman Yahudi göçmen topluluğunun bir parçası olarak üst Manhattan Washington Heights bölümünde liseye gitti. George Washington Yüksek Okulu’nda ilk yıl sonrasında, gece okula başladı ve gün süresince bir tıraş fırçası fabrikasında çalıştı. Lise sonrasında, Kissinger muhasebe eğitimi için New York City Kolejine girdi.

Harvard Üniversitesi öğretim üyesi olduktan sonrasında 1969 – 1975 yılları aralığında başkanın ulusal güvenlik danışmanı, 1973 – 1977 yıllarında ise ABD’nin 56. dışişleri bakanı olarak vazife yapmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya arasındaki yumuşama politikasını geliştirmiş, bunun sonucunda 1972 senesinde SALT I antlaşması imzalanmıştır. Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti içinde ilk resmî ilişkileri kurmuştur. Amerika Birleşik Devletleri’nin 1969 – 1970 yılarındaKamboçya’yı bombalamasını desteklemesine rağmen, Vietnam sorununu çözüme götürmedeki üstün katkılarından dolayı 1973 senesinde Nobel Barış Ödülü’ne lâyık görülmüştür. Mekik Diplomasisi yöntemiyle 1979 yılındaİsrail ile Mısır içinde da diplomatik ilişki kurulmasına katkıda bulunmuştur.


Henry Kissinger Kitapları – Eserleri

  • Diplomasi
  • World Order
  • Çin
  • Amerika’nın Dış Politikaya İhtiyacı Var mı?
  • Kriz
  • Beyaz Saray Yıllarım


Henry Kissinger Alıntıları – Sözleri

  • İnsanlık şeytani fertleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir. (World Order)
  • Uysal insanoğlu, sadece kuvvetli olurlarsa dünyaya haiz olabilirler. (Diplomasi)
  • Makyavel benzer biçimde Konfüçyüs de o zamanlar hayatta kalmak için birbirleriyle çarpışan prenslerden birine danışman olma umuduyla ülkesinde dolaşan bir gezgindi. (Çin)
  • Kendimi uyanmaya zorlarken Sisco’nun İsrail ile iki Arap ülkesi Mısır ve Suriye’nin muharebeye girmek suretiyle olduklarında direten kalınca ve kaba sesini duydum. Ancak bunun tamamen bir hata olduğundan emindi; her iki taraf da ötekinin niyetlerini hakkaten yanlış anlıyordu. Hemen ve emin bir halde onlara gerçekte durumun iyi mi bulunduğunu anlatırsam, cenk başlamadan işleri denetim altında alabilirdim. Bu yeteneklerime ilişkin övgü dolu bir tahmindi. Maalesef, ondan sonra abartılı olduğu anlaşılacaktı. (Kriz)
  • Gelgelelim, tek bir uygarlık olarak kabul edilmesine rağmen, Avrupa’nın hiçbir vakit tek bir yönetimi ya da birleşik ve durağan(durgun) bir kimliği olmadı. (World Order)
  • K: Başkan’la ve Sovyetlerle yine görüştüm.
    Yarın ihtiyacınız olabilecek makul düzeyde askeri malzemenin onaylanması neredeyse kati, bilhassa Sovyetler Araplardan yana olursa, o vakit kesinlikle yapacağız.
    S: Yapacaksınız.
    K: Eğer Sovyetler BM’de Araplardan yana olurlarsa, bunu muhakkak yapacağız, fakat olmazlarsa bunu muhtemelen yapacağız. Güvenlik Konseyi toplantısı olduğunda, Sovyetler kabul etse de etmese de, ateşkese ve ateşkes hatlarına geri dönülmesi icap ettiğini önereceğiz.
    S: Ve bunu onların kabul edip etmemesine bakmaksızın yapacaksınız. (Kriz)
  • Çinliler hiçbir vakit kozmik yaratılışla ilgili bir efsaneleşmiş ortaya koymamıştır. Çinlilerin kâinatını bizzat Çinliler yaratmıştır; onların değerlerinin evrensel ölçekte bir ergonomik kıymeti olduğu vurgulandığında dahi, özde Çin’e ilişik olarak algılanırlardı. (Çin)
  • Seviye kurulmazsa, fazlaca geniş alanların anarşiye ve organik yollardan başka bölgelere yayılacak aşırılıkçılara maruz kalması riski dünyaya gelecektir. (World Order)
  • Moral çöküşü maddi çöküşten
    fazlaca daha çok tehlikelidir. (Diplomasi)
  • Büyük İleri Atılım’ın üretim miktarı hedefleri o denli abartılıydı ve buna karşı çıkmak ya da başaramamanın cezası öylesine korkutucuydu ki mahalli kadrolar üretim miktarlarını değiştirip Pekin’e şişirilmiş miktarlar rapor ediyorlardı. Bu raporları gerçek olarak değerlendiren Pekin, ağır endüstri ve tabanca karşılığında Sovyetler Birliğine hububat ihraç etmeye devam etmekteydi. Felaketi pekiştiren şey, Mao’nun çelik hedefinin kotayı doldurmak amacıyla kullanılacak vasıta gerecin hurda olarak eritilmesini teşvik edecek derecede harfiyen yerine getirilmesi olmuştu. Oysa neticede tabiatın ve ekonominin yasaları ortadan kaldırılamazdı ve Büyük İleri Atılım’ın bilançosu son aşama ağır oldu. Çin 1959’dan 1962’ye kadar insanlık tarihinin en büyük kıtlığını yaşadı; yirmi milyonun üstünde insan yaşamını yitirdi. (Çin)
  • İnsanlık şeytani fertleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir. Devlet yönetiminin işi, bunların iktidara gelmelerinin önüne geçmek ve gelseler bile, onları caydırabilecek internasyonal bir düzeni ayakta tutmaktır. (World Order)
  • CIA Başkanı William Colby, uyum içinde, Şam radyosuna gore, saldırıyı İsrail’in başlattığını bildirdi. Savunma Bakanı James Schlesinger, Suriye’nin dürüstlük şöhreti fazlaca iyi olmasa da, yirmi senedir ilk kere İsrail’in bir Ortadoğu Savaşı başlatmamış” olduğu yorumunda bulunmuş oldu. (Kriz)
  • Çinlilerin yüzyıllar süresince üstüne titremiş olduğu 14. yüzyıl epik romanı ki Mao da gençliğinde bu romanı neredeyse saplantılı halde incelediğini söylemiştir. Üç Krallığın Hikâyesi (The Romance of the Three Kingdams)’nin ünlü girişi bu devamlı uyuma işaret eder: “Uzun zamandır bölünmüş bir halde olan imparatorluk birleşmeli, uzun zamandır birleşmiş olan ise bölünmelidir. Bu hep böyle olmuştur.”’ (Çin)
  • …Yanlış bir hükümet sistemi tarafınca
    insanoğlu birbirine düşman hale getirilmediği sürece , insan insanoğlunun
    düşmanı değildir. (Diplomasi)
  • … Herhangi bir yerde özgür kurumların
    yenilgisi , dünyanın her yerinde
    yenilgi anlama gelir. (Diplomasi)
  • Ardında kimse olmadığı halde kaçan kimse suçludur. (Diplomasi)
  • oysa tarih stratejik mevzularda ciddiyetsizliği er geç cezalandırır. (World Order)
  • Gelenek önemlidir; ne de olsa, ülkelerin tarihte hiçbir geçmişleri yokmuşçasına ve her fiil yolu önlerinde açıkmışçasına ilerlemeleri mümkün değildir. (World Order)
  • 1868’de Japon imparator Meiji tahta çıkış yemininde Japonya’nın kararını duyurdu: “Bilgi, dünyanın her yerinde aranacaktır…” (Çin)
  • Ne var ki Çin denizaşırı sömürgeler edinmemiş ve kendi kıyılarının ötesindeki ülkelere pek fazla ilgi göstermemiştir. Konfüçyüs’ün ilkeleri ya da Budizmin vazettiği erdemlerle barbarları “dönüştürmek” suretiyle dış maceralara girişmek için gerekçeler üretmemiştir. (Çin)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş