Eğitim

Dolaylı Eylem – Ulus Baker Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dolaylı Eylem – Ulus Baker Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dolaylı Eylem kimin eseri? Dolaylı Eylem kitabının yazarı kimdir? Dolaylı Eylem konusu ve anafikri nedir? Dolaylı Eylem kitabı ne konu alıyor? Dolaylı Eylem PDF indirme linki var mı? Dolaylı Eylem kitabının yazarı Ulus Baker kimdir? İşte Dolaylı Eylem kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ulus Baker

Yayın Evi: Birikim Yayınları

İSBN: 9789755160474

Sayfa Sayısı: 488


Dolaylı Eylem Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Uzakdoğu uygarlığında ‘sertlik’ fikri oldukça farklıdır; ‘direkt fiil’ dışlanır ‘dolaylı fiil’ övülür. En iyi tahsildar Çin’de en iyi vergi toplayan değil, vergi toplarken minimum can yakandır; en iyi komutan en iyi savaşan değil, döneminde pek sorun çıkmayacak kadar talihli olandır… Bu Batı’nın erdem sorunsalıyla karşıt bir durum: Aristo’da erdem kendi alanında başarıyla ölçülürdü fakat başarı tanımlanmış bulunan işini iyi yapmaktı… Doğrudan fiil; Batı uygarlıklarında kuru ziraat, topyekûn hasat; dolaylı fiil, Çin tarımı, entansif; musonları bekler, tek tek tüm pirinç saplarıyla ve taneleriyle uğraşır… Batı tıbbı; kesme, dikme ve delme; Çin tıbbı, uzaktan, yakma ve akupunktur… Batı’da kürek, Uzakdoğu’da yelken… Batı’da sürü-kitle çobanlığı, Uzakdoğu’da çobanlık yok -daha doğrusu manda çobanı çocuklar- çoğu zaman sürünün kaplan tarafınca kapılmalarını engeller…”

Ulus Baker “Yazı”sını, akışları, kazaları, vakaları biriktiren, gösteren, kaydeden bir “Dolaylı Eylem” makinesi olarak kuruyor: “Yazmak kontakt oluşturmak değil direnmektir.” Aralıklı ve süreksiz figürlerin makinemsi düzenekleriyle kesilen devamlı içerik ve ifade akışları sistemi olarak yazı… F-Tipi’nden, ölüm oruçlarına, 11 Eylül’den muhafazakârlığa, dilin totaliterliğinden aileye. yazı makinesini çalıştırıyor.

Dolaylı Eylem, üç bölümden oluşuyor: 

Eylem Felsefesi [Akışlar], 

Arıza Felsefesi [Kazalar], 

Olay Felsefesi [Olaylar].


Dolaylı Eylem Alıntıları – Sözleri

  • ”Neden, diye sormuştu Deleuze, her aşk, her yaşantı, her vaka bizi yaralıyor, paramparça ediyor? ”Neden tüm vakalar hep bir salgın, harp, yaralanma ya da ölüm türünden?”
  • Düşünmek ve felsefe yapmak insana aittir ve asla bir lüks ya da fazlalık olması imkansız.
  • Yoksa içinde yaşadığımız toplumun iyi bir tarafı yok.Dünyanın iyi bir tarafı yok
  • “Neden, diye sormuştu Deleuze, her aşk, her yaşantı, her vaka bizi yaralıyor, paramparça ediyor? “
  • Hiçbir şeyi garip karşılamıyorum artık… Şaşılacak hiçbir şey yok ve bizi afallatması ihtiyaç duyulan daha küçücük meselelere dönmemizin vakti geldi…
  • Televizyon yerine bulutları seyretmeye başladım. Oradaki gösterim oldukça iyi, haberleri daha güvenilir, bir iki tayyare haricinde pek reklam almıyorlar ve akşamları gök gürültülü sürpriz programlar var. Filmler çoğu zaman kırlangıçların yaşamı üstüne ve bir ihtimal birazcık tek düze sadece oldukça gerçekçi. “
  • Itimat” ya birisine mutlak duyulacak bir duygudur ya da her an tuzla buz olmaya açık bir gerilim hâlidir…
  • Ölüp gidiyorlar hep, fakat ölmeyi asla beceremiyorlar.
  • Primo Levi toplama kampları mevzusunda konuştu deniliyor… aslen konuşmadı ve geçmiş mevzusunda susmanın erdemi onun edebiyatının ta kendisidir… ve… bazılarını geçmiş çeker, bazılarını ise gelecek… gençleri ve yaşlıları hep geçmiş çeker, dünyayı yönetmekte olan kuşaklan ise belirsiz bir gelecek… günümüzde yaşlılar bile isteye susarlar o yüzden; gençlere ise oldukça nadir olarak konuşma hakkı verilir… dünyayı yöneten kuşaklar ise konuşurlar… hep konuşurlar…
  • “Televizyon yerine bulutları seyretmeye başladım. Oradaki gösterim oldukça iyi, haberleri daha güvenilir, bir iki tayyare haricinde pek reklam almıyorlar ve akşamları gök gürültülü sürpriz programlar var. Filmler çoğu zaman kırlangıçların yaşamı üstüne ve bir ihtimal birazcık tek düze sadece oldukça gerçekçi. “


Dolaylı Eylem İncelemesi – Kişisel Yorumlar

”Ben birini yada bir Şeyi severken,onun sevmiş bulunduğunu bildiğim şeyi de seveceğim onunda sevilmiş olduğu şeyi de seveceğim ..
Ulus baker okurken bir oldukça şeyi anlıyor insan fakat hem de idrak etmek zorunda olmadığımız da .. (Mehmet Sarı)

Uzun zamandır uzaktan izledigim Ulus Baker kitabını sonunda okudum. Ordan burdan kitaplarindan kesitler okuyup konuşmalardan parçalar dinleyerek òncelikle Ulus Hoca hakkinda önbilgi edindim. Kitapları karakterini fikir yapısını aslına bakarsanız aşikar etmiş. Spinoza ve Foucault’ı bilhassa oldukça iyi öğrenmiş ve içselleştirmiş, onlarla beraber bir oldukça isim ve fikri entelektuel birikiminde harmanlamış. Sessiz bir düşünce adamı değilmiş, kendini topluma ve sorunlarina angaje edebilmeyi başarmiş diye düşünüyorum. (Mamoste Aysel)


Dolaylı Eylem PDF indirme linki var mı?


Ulus Baker – Dolaylı Eylem kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Dolaylı Eylem PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ulus Baker Kimdir?

Kıbrıs Türk’ü bir ailenin evladı olarak Ankara’da hayata merhaba dedi. Babası Sedat Baker ruh hastalıkları hekimi, anası Pembe Marmara ise Kıbrıs Türkü bir ozan ve öğretmendi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nden mezun oldu. Gilles Deleuze ve Baruch Spinoza çevirileri yapmış oldu, makaleler yazdı. ODTÜ Sosyoloji Kısmı’nde yüksek lisans ve doktora yapmış oldu. Çeşitli yayınevlerine katıda bulunmuş oldu. Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’ni (İletişim, 1988) hazırlayan kadroda yer aldı. Toplum ve Bilim dergisi gösterim kurulu üyeliği yapmış oldu. Başka dergilerin yanı sıra Birikim’de yazıları yayımlandı. Biroldukça platformda dersleriyle, konferanslarıyla, “serbest” konuşmalarıyla, sanal ortamda yazışmalarıyla, hep insanlarla söyleşi halinde oldu ODTÜ, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Özgür Üniversite’de beyaz perde zamanı ve sosyoloji dersleri verdi. Siyâsî kuram, kitle kontakt araçları, beyaz perde alanlarında çalıştı. Dziga Vertov üstüne beyaz perde eleştirileri yapmış oldu. Birikim, Toplum ve Bilim, Virgül, Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’nde yazılar yazdı.

12 Temmuz 2007 tarihinde, böbrek ve kalp yetmezliğinden öldü.


Ulus Baker Kitapları – Eserleri

  • Sanat ve Arzu
  • Aşındırma Denemeleri
  • Yüzeybilim Fragmanlar
  • Dolaylı Eylem
  • Kanaatlerden İmajlara – Duygular Sosyolojisine Doğru
  • Beyin Ekran
  • Siyasal Alanın Oluşumu Üstüne Bir Deneme
  • Siyasal Dilde Huzur Söylemi
  • Yüzeybilim Fragmanlar


Ulus Baker Alıntıları – Sözleri

  • “Hakikat şudur ki insan, insanda bile hiçbir vakit insani olana hayranlık duymadı, hep insan-üzerine duydu…” (Yüzeybilim Fragmanlar)
  • Herakleitos hekimler mevzusunda şöyleki diyordu: “Hekimler kesip biçtikleri, yakıp dağladıkları zaman hastalıkların yaptığından farklı hiçbir şey yapmadıkları halde bir de gelip para istiyorlar.” (Siyasal Alanın Oluşumu Üstüne Bir Deneme)
  • Ölüm mevzusundaki en garip felsefi tutumu spinoza’da buluyoruz: canlı kişinin özünun değil varoluşunun sonlanışı olarak ölüm onun için bir hiçtir ve onun bilincine hiçbir kavram sunamaz. Başka bir deyişle bir hiçlik olan ölümü düşünmek bir hiçten ibarettir. (Yüzeybilim Fragmanlar)
  • Acaba niçin Dostoyevski edebiyatın en yüksek noktasında içeriyor? Ve bir yüzyıl sonrasında Tarkovski başka bir alanda beyaz perdede, en yüksek filmleri yapabiliyor? (Beyin Ekran)
  • Formalizmin tersine yapısalcılık, somut ile soyutu zıtlaştırmayı reddeder şu sebeple soyutu ayrıcalıklı kılmak ister. (Siyasal Dilde Huzur Söylemi)
  • Aşk “organizma” ile “ruh” u birbirinden ayırmadan bedenlerin safi bir karışımıdır. (Siyasal Dilde Huzur Söylemi)
  • Fikir dünyasının bugün artık bir zamanlar Marx’ın Ruge’ye yazdığı mektupta dile getirmiş olduğu benzer biçimde, acımasız bir eleştiriye, ” mukaddes” sayılan her şeyi tepeden tırnağa eleştirmeye, kısacası bir ” fikirler terörüne” ihtiyacı var… (Aşındırma Denemeleri)
  • Doğa uluslar, milletler, kabileler yaratmaz, yalnızca bireyler yaratır. (Sanat ve Arzu)
  • Aşka meydana getirilen en büyük hakaret karşındakini belli şartlar dahilinde sevmektir – şu demek oluyor ki aşka koşullar dayatmak. (Yüzeybilim Fragmanlar)
  • “Aşıklar da genel anlamda deli benzer biçimde olurlar,” diyor Spinoza, “komik duruma düşerler,” diyor. (Sanat ve Arzu)
  • Itimat” ya birisine mutlak duyulacak bir duygudur ya da her an tuzla buz olmaya açık bir gerilim hâlidir… (Dolaylı Eylem)
  • Kederli ruhların desteklemek ve propagandasını yapmak için bir despota gereksinimleri olduğu benzer biçimde, despotunda amacına ulaşmak için ruhların kederlenmesine ihtiyacı vardır. (Yüzeybilim Fragmanlar)
  • “Devlet, dinin devam etmesinin bir aracıdır.” (Siyasal Dilde Huzur Söylemi)
  • Kişinin haiz olduğu haklar daha ziyade hemen hemen döl iken sabitleniyor. (Siyasal Dilde Huzur Söylemi)
  • Şu giderek genel kültür haline geliyor: gittikçe daha azca okuyor, daha oldukça seyrediyoruz… (Beyin Ekran)
  • ”Neden, diye sormuştu Deleuze, her aşk, her yaşantı, her vaka bizi yaralıyor, paramparça ediyor? ”Neden tüm vakalar hep bir salgın, harp, yaralanma ya da ölüm türünden?” (Dolaylı Eylem)
  • Muhafazakar fikriyat, toplumsal yaşantı içinde toplumsal ve politik bir tavır haline ulaşınca, bu “dram” traji-gülünç bir hâle bürünür. Geçmişin “değerlerini” korumak, “ataların mirasını” korumak için çaba sarfetmek oldukça kolay ırkçılığa ve faşizme neden olan tutkulara dönüşebildiyse, bunun sebebi, bir muhafazakarın kafasındaki “geleneğin” büyük bir kısmının devlet, aile, vatan, ülke, millet, halk benzer biçimde göreli terkiplerden oluşmasıdır. “Yerlilik” fikri de bu terkiplerden pek bağışık değildir (Aşındırma Denemeleri)
  • Metaforlar dünyanın biricikliğini şiirsel olarak gerçekleştiren araçlardır. (Kanaatlerden İmajlara – Duygular Sosyolojisine Doğru)
  • Tarih, bir anlatıdan, “bildiren bir dil”den başka bir şey değildir (Faye, 1972: 3). (Siyasal Dilde Huzur Söylemi)
  • Sinematografi metin değildir, bilâkis toplumsal fenomenleri çözümleme (Vertov), görünmeyeni görünür kılma(Jean-Luc Godard) yoludur. (Kanaatlerden İmajlara – Duygular Sosyolojisine Doğru)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş