Eğitim

Dünyanın Ölçümü – Daniel Kehlmann Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dünyanın Ölçümü – Daniel Kehlmann Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dünyanın Ölçümü kimin eseri? Dünyanın Ölçümü kitabının yazarı kimdir? Dünyanın Ölçümü konusu ve anafikri nedir? Dünyanın Ölçümü kitabı ne konu alıyor? Dünyanın Ölçümü PDF indirme linki var mı? Dünyanın Ölçümü kitabının yazarı Daniel Kehlmann kimdir? İşte Dünyanın Ölçümü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Daniel Kehlmann

Çevirmen: Ayça Sabuncuoğlu

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750739002

Sayfa Sayısı: 256


Dünyanın Ölçümü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

18. yüzyıl sona ererken iki genç Alman birbirinden habersiz aynı imgesel kurar: Bilimin ışığında dünyayı ölçmenin peşindedirler. Coğrafyacı Alexander von Humboldt bu uğurda Cenup Amerika’nın balta girmemiş ormanlarında, sarp dağlarda, ilkel kabileler içinde savaşım eder, zehirler tadar, obruklara, mağaralara, maden ocaklarına girer, volkanlara tırmanır. Bulduğu her gölü, her ırmağı, her dağı, her çukuru ölçer. Matematikçi ve gökbilimci Carl Friedrich Gauss ise yaşamış olduğu şehirden asla çıkmaz; yaşamı formüllerden, hesaplamalardan ibarettir. Yıldızların tüm hareketlerini tek satırlık kısa bir formülde toplamayı düşler, dönemin bükülebileceğini müjdeler.

Bundan dolayı dünyayı ölçmek onun gizemini çözmek, dahası ona hükmetmek anlama gelir, insan aklı bunu başarabilir. Bu iki biliminsanının çabaları dünyayı değiştirir. Gelgelelim 1828’de Berlin’de bir bilim kongresinde karşılaştıklarında dünyanın onlara bir sürprizi olacaktır.

Daniel Kehlmann, romanlarında varoluş ile görünen arasındaki uyuşmazlıkla oyun oynamayı seven bir yazar ve yirmiden fazla dile çevrilen bu romanında bilimsel aklın egemenlik düşleri üstünden kuruyor oyununu. Dünyanın Ölçümü, iki dâhinin arzularına ve zaaflarına mercek tutarken bilimin gerçeklik tasarımını da sorgulayan bir roman; katıksız hırslara nüktedan bir yanıt.

“En sevdiğim Alman romancı.”

– Ian McEwan, The Sunday Times

“Kehlmann günümüzün en parlak, okuması en zevkli yazarlarından biri.”

– Jeffrey Eugenides


Dünyanın Ölçümü Alıntıları – Sözleri

  • O anda,kimsenin aklını kullanmak istemediğini kavradı. İnsanlar refah istiyordu. Yemek ve uyumak istiyorlardı, kendilerine nazik davranılmasını istiyorlardı. Düşünmek istemiyorlardı.
  • Kimsə professordan keçmiş xatirələri barədə soruşsaydı, cavabı bu olardı ki, dünyada elə şeylər yoxdur. Qravürlərdən, poçt göndərişlərindən fərqli olaraq, xatirələrin tarixi olmur. İnsan sadəcə olaraq, hərdən fikirləşə-fikirləşə nələrisə yaddaşına dalbadal düzə bilər.
  • Ancaq çox ciddi olmaq da lazım deyil, bəzən bir azca ruhlandırmaq tənqiddən daha təsirli olur.
  • Qauss sonrasında tüm biliklərin düşməni olan təsadüfdən danışmağa başladı, dedi ki, həmişə onun üzərində qələbə çalmaq istəyib.
  • “Fazlaca yakında, diye deklare etti, makineler insanları ateşlenmiş bir merminin hızıyla şehirden şehire taşıyacak.”
  • “Çox gəzən çox bilər” deyiblər. Sən demə, aslı haqqında da bəzi şeyləri öyrənirmiş.
  • Axı niyə o, həmişə kədərli olur? Bəlkə də, anası gözünün önündə tədricən öldüyünə görə belə idi..
  • Yerin altı soyuq və möhkəm idi. Dağlar da qurumuş ilkin okeanların kimyəvi qalıqlarından yaranıb. Vulkanların alovları dərinliklərdən gəlmir, onlara rəvac verən kömür laylarıdır, yerin nüvəsi isə möhkəm daşdan ibarətdir. Bu, Neptunizm nəzəriyyəsi adlanır.
  • İnsanlar sakitliyi sevir, yeməyi, yatmağı, xoş rəftarı xoşlayırlar. Heç kəs fikirləşmək istəmir.
  • Qauss onda başa düşdü ki, heç kəs ağlını işlətmək istəmir. İnsanlar sakitliyi sevir, yeməyi, yatmağı, xoş rəftarı xoşlayırlar. Heç kəs fikirləşmək istəmir.


Dünyanın Ölçümü İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Romanın baş qəhrəmanları iki alman alimi Aleksandr Von Humboldt və Karl Fridrix Qaussdur. Humboldt dünyanı ölçmək, heyvanlar, bitkilər aləmini araşdırmaqla məşğuldur, Qauss isə rəqəmlər aləmini – riyaziyyatı, kosmosu tədqiq edir. Hər iki alimin həyat hekayəsini roman tərzində oxuyuruq. Kitabda bu iki alimlə yanaşı Kunt, Pilatte, Bonplan, Goethe kimi şəxsiyyətlərin də daxil olduğu səhnələr var 🙂 (Xəyal)

Dünyanın Ölçümü, Daniel Kehlmann
Dünyanın Ölçümü genel olarak bilimle ve bilhassa matematik, coğrafya, biyoloji ve astronomi benzer biçimde mevzulara ilginiz var ise sevmiş olarak okuyacağınız bir kitap. Dünyayı ölçmenin peşine düşmüş matematikçi Gauss ile doğabilimci Von Humboldt’un
hayatlarını birbirine paralel olarak konu alıyor. Bu iki bilim insanının bakış açısından dünyaya ve insanlara bakıyoruz.
Alman aydınlanma çağı’nın iki bilim adamı, doğabilimci, coğrafyacı ve kâşif Alexander Von Humboldt ile ‘matematiğin prensi’
Carl Friedrich Gauss, ‘dünyayı ölçmek’ istemektedirler. Humboldt, Cenup Amerika’nın balta girmemiş ormanlarında,
sarp ve kayalık dağlarda her ırmağı, her gölü, her yükseltiyi, her alanı ölçmeye kalkışır. Gauss ise,
evlendirilmiş olduğu gece bile, aklına gelen bir formülü not etmek için karısının koynundan fırlayacak kadar tutkuludur.Kendilerini tutkularına
öylesine vermişlerdi ki dünyadaki savaşlardan bile haberleri yoktur. İki bilim adamı, 1828’de Berlin’deki bir bilim kongresinde
buluştuklarında, kendilerini avrupa’yı kasıp kavuran politik çalkantıların ortasında, aslına bakarsak asla tanımadıkları bir dünyada bulacaklardır. (mehmet şenol)

Coğrafyaya ve Matematiğe ilgisi olanların beğeneceği bir kitap.
Her ne kadar kitaba kendimi tam olarak veremesem de-bu benimle ilgili bir sorun- yazarın bahsetmiş olduğu Alexander von Humboldt ve Carl Frederich Gauss’un hayatlarını okur ister istemez merak ediyor. Ayırca romanın kimi bölümlerinde kısa da olsa Alman Aydınlanma Çağı’nın öteki mühim felsefeci (Schiller) ve sanatçılarına da (Goethe, vs) değinilmiş.
Bilhassa bir Coğrafyacının bu kitabı okuyup yorumlamasını isterim. Biz de birazcık daha aydınlanmış oluruz.
Herkese iyi okumalar. (Eren BİÇER)


Dünyanın Ölçümü PDF indirme linki var mı?


Daniel Kehlmann – Dünyanın Ölçümü kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Dünyanın Ölçümü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Daniel Kehlmann Kimdir?

Felsefe ve edebiyat bilimi öğrenimi gördükten sonrasında, Kant’ın “yüce” terimi üze­rine dokto­ra yapmış oldu. Yazıları ve denemeleri Der Spiegel, The Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung benzer biçimde pek fazlaca mecmua ve gazetede yayımlandı. Öykü, roman, tecrübe etme ve eleştiri alan­larında ürün veren Kehlmann’ın yapıtları bugüne dek pek fazlaca ödüle kıymet görüldü. Yazar, 2001’den bu yana Al­man­ya’­daki çeşitli üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak ders veriyor. Mainz Bilimler ve Edebiyat Akademisi üyesi olan Kehlmann, Viyana ve Berlin’de yaşıyor.


Daniel Kehlmann Kitapları – Eserleri

  • Gitmeliydin
  • En Uzak Yer
  • Dünyanın Ölçümü
  • F
  • Sesler
  • Ben ve Kaminski


Daniel Kehlmann Alıntıları – Sözleri

  • Bir şekilde ona ulaşabilirim, ta ki beni duyana kadar, ta ki okuyana kadar, ta ki görene kadar, ta ki anlayana kadar. (Gitmeliydin)
  • “Şansınız açık olsun, Sebastian.”
    “Sizin de.”
    … “Ve dünyadaki her insanın.” (Ben ve Kaminski)
  • “Çox gəzən çox bilər” deyiblər. Sən demə, aslı haqqında da bəzi şeyləri öyrənirmiş. (Dünyanın Ölçümü)
  • “İnsan bir yaşamı bulunduğunu düşünür. Ve ansızın her şey yok olup gider. Sanatın hiçbir anlamı yok. Hepsi yanılsama. Ve insan bilir bunu, fakat devam etmek zorundadır.” (Ben ve Kaminski)
  • Peki niçin bu kadar huzursuzum? Ellerim niçin tir tir titriyor, öyleki ki yazım kargacık burgacık oluyor, kalbim niçin bu şekilde çarpıyor ve niçin hala bu şekilde üşüyorum? (Gitmeliydin)
  • İnsan bir yaşamı bulunduğunu düşünür. Ve ansızın her şey yok olup gider. Sanatın hiçbir anlamı yok. Hepsi yanılsama. Ve insan bilir bunu, fakat devam etmek zorundadır. (Ben ve Kaminski)
  • Qauss onda başa düşdü ki, heç kəs ağlını işlətmək istəmir. İnsanlar sakitliyi sevir, yeməyi, yatmağı, xoş rəftarı xoşlayırlar. Heç kəs fikirləşmək istəmir. (Dünyanın Ölçümü)
  • Biz daha karar vermeden bizim vereceğimiz kararları bilmesi. Böyleyken biz gene de iyi mi özgür olabiliyoruz?
    – Bu bir gizem
    – Gizem demek, bunun bizlere vahyedildiği, vahyolduğudur. Tanrı senin me yapacağını bilir. Ama sen gene de özgürsün. Bu yüzden de yaptıklarından da sorumlusun. (F)
  • İnsan odada tek başınaysa…Düşündü. Her şey değişik olur.
    Ne bakımdan?
    İnsan konuşursa, bunu tek başına duyar.
    Ee?
    Tuhaf bu! (Gitmeliydin)
  • Ancaq çox ciddi olmaq da lazım deyil, bəzən bir azca ruhlandırmaq tənqiddən daha təsirli olur. (Dünyanın Ölçümü)
  • Dünyada hiçbir şey olduğu benzer biçimde kalmaz. (Gitmeliydin)
  • Qauss sonrasında tüm biliklərin düşməni olan təsadüfdən danışmağa başladı, dedi ki, həmişə onun üzərində qələbə çalmaq istəyib. (Dünyanın Ölçümü)
  • …, bir tek ruhlarımızın uyuşmadığı insanların varlığı için yanıp tutuştuğumuzu anlatmıştı. Oysa kendi benliğimize en yakın, hatta onun adeta bir parçası olan birinin yakınında olmaya gerekseme duymuyorduk, zira onun hissettiği şeyi mesafelerden bağımsız olarak ikimiz de hissediyor, onun çekmiş olduğu acıyı ikimiz de çekiyorduk ve onunla her türlü konuşma, naturel olanın gereksiz yere onaylanmasından öteye geçemiyordu. (Sesler)
  • Dünyada hiçbir şey olduğu benzer biçimde kalmaz. (Gitmeliydin)
  • Kimsə professordan keçmiş xatirələri barədə soruşsaydı, cavabı bu olardı ki, dünyada elə şeylər yoxdur. Qravürlərdən, poçt göndərişlərindən fərqli olaraq, xatirələrin tarixi olmur. İnsan sadəcə olaraq, hərdən fikirləşə-fikirləşə nələrisə yaddaşına dalbadal düzə bilər. (Dünyanın Ölçümü)
  • Öne çıkan, kendi resmi içinde kaybolan ressamın bulanık darbı meseli değil, bir kış manzarasının içinden doğru yolu yavaşça ve sabrını yitirmeden arayan yolcudur. (En Uzak Yer)
  • “Sen başka biri, bense hiçbiri olmak istiyordum.” (En Uzak Yer)
  • “Rakam bunlar. Hesap yaptığın süre, bir işlemden geçiyorlar. Bu sürece dikkat et, gerisi kendiliğinden oluyor! Bu onların yaşamı, başka bir yaşamları yok ve bunu onlara verebilecek tek şahıs sensin.” (En Uzak Yer)
  • “İnsan odada tek başınaysa…
    Düşündü.
    Her şey değişik olur.” (Gitmeliydin)
  • -Samimiyetimi bağışlayın, fakat bizim mesleğimizde dostça yalanlar, düşünülebilecek yegâne günahtır- (Ben ve Kaminski)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş