Eğitim

Ekonomi Rehberi – Ha-Joon Chang Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ekonomi Rehberi – Ha-Joon Chang Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ekonomi Rehberi kimin eseri? Ekonomi Rehberi kitabının yazarı kimdir? Ekonomi Rehberi konusu ve anafikri nedir? Ekonomi Rehberi kitabı ne konu alıyor? Ekonomi Rehberi PDF indirme linki var mı? Ekonomi Rehberi kitabının yazarı Ha-Joon Chang kimdir? İşte Ekonomi Rehberi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ha-Joon Chang

Çevirmen: Mihriban Doğan

Yayın Evi: Say Yayınları

İSBN: 9786050204933

Sayfa Sayısı: 448


Ekonomi Rehberi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ekonomi Rehberi para ve piyasa şeklinde rahat kavramlardan başlayıp yatırım bankacılığı ve likidite krizi şeklinde daha karmaşık mevzulara varıncaya değin ekonomiyi A’dan Z’ye tüm yönleriyle ele alıyor. Terim ve kavramların yanı sıra klasik iktisat, neo-klasik iktisat, Marksist iktisat, kalkınmacılık ve neo-liberalizm şeklinde belli başlı iktisat anlayışlarına eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan Koreli kalkınma uzmanı Ha-Joon Chang, ekonomide tek bir doğru olmadığını, değişik doğruları korumak için çaba sarfeden değişik okullar bulunduğunu belirtiyor. Yazara gore eğer ekonomide tek bir doğru cevap yoksa o süre ekonomiyi bir tek uzmanlara bırakamazsınız. Bu da her görevli vatandaşın birazcık iktisat öğrenmesi gerektiği anlamına gelir. Kısacası ekonomiyi ekonomistlere bırakmamalısınız ki kendi siyasal ve etik görüşlerini size bilim diye yutturmasınlar.

Ekonomi Rehberi daha ilkin ekonomiyle asla ilgilenmemiş, bu mevzuya korkarak yaklaşanlar için, Chang’ın yalın dili ve kafa karıştırmayan anlatımıyla bir giriş kitabı niteliği taşıyor.

Ekonomi hakkında size söylenmeyen şu beş şeyi asla aklınızdan çıkarmayın:

1. Ekonominin %95’i sağduyudan ibarettir.

2. Ekonomi bir bilim değildir.

3. Ekonomi siyasettir.

4. Ekonomistlere asla güvenmeyin.

5. Ekonomi, uzmanlara bırakılamayacak kadar önemlidir.


Ekonomi Rehberi Alıntıları – Sözleri

  • Ekonomi bilimi politik savlar ihtiva eder. Bildiğimiz anlamda bilim değildir ve asla da olması imkansız.
  • Ancak insan doğasının kusurlarını kabul edersek “gerçek” tercihlerden bahsedebiliriz.
  • Demek ki siyaset herhangi bir işlemin başlamasından ilkin piyasaları oluşturuyor, şekillendiriyor ve tekrardan şekillendiriyor.
  • Bir şey, yapılana kadar daima olanaksız görünür.
    Nelson Mandela
  • Bir uzman yeni bir şey öğrenmek istemeyen biridir bundan dolayı yeni bir şey öğrenirse artık uzman olmayacaktır.
  • Bir borsadaki fiyat hareketleri çoğu zaman bir borsa endeksi ile temsil edilir, bu endeks göreli boyutlarına gore değerlendirilmiş mühim firmalardan oluşan bir grubun hisselerinin averaj fiyat hareketlerini kaydeder.
  • Ekonomiye zarar vermiş hatta kimi zaman ekonomik felaketler yol açmış birçok devlet var. Ancak devletin halen insanoğlunun buluş etmiş olduğu en kuvvetli organizasyon teknolojisi olduğu ve dolayısıyla o olmadan büyük ekonomik değişimleri hayata geçirmenin fazlaca zor olduğu da bir gerçektir.
  • Popüler algının aksine, yatırım finansmanının ana deposu yeni hisse senetleri ve banka kredileri çıkarmak değil, dağıtılmamış kârlardır.
  • Hiç kimse buğdayı altı ay yerine altı dakikada yetiştirmenin bir yolunu bulamamıştır ki eğer son iki yüz elli yılda buğday endüstrisindeki verimlilik iğne yapımındaki kadar süratli gelişmiş olsaydı olması ihtiyaç duyulan ortalama süre buydu.
  • Bu insanoğlu mutlu olduklarını zannederler bundan dolayı baskı kuranların/ayrımcılık yapanların değerlerini kabul etmişlerdir; “içselleştirme” bunun için kullanılan süslü bir kelimedir.


Ekonomi Rehberi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Rehber olsun: Biraz yorucu bir kitap fakat emin olun istenilen tüm bilgileri açıklıyor. Kitabi idrak etmek için baştan sona dikkatli okumak lazım. Kitapta diyor ki “iktisat uzmanlara bırakmayacak kadar önemidir ” ilk gördüğümde saçmalık bulunduğunu dusundum. Ama kitap bitince kesinlikle hak veriyorsunuz. Global ve mahalli ekonomide açıklıklar dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan hususlar ve yapilan hatalar anlatılıyor. Bazen de terimleri açıklıyor. Tatmin oldum. (Mehmet DELEK)

Bunu her türlü oku: Kitabın puanının 5 bulunduğunu görünce fazlaca şaşırdım. Kesinlikle iktisat bilimine giriş için muhteşem ötesi bir kitap. Her şeyden küçük, küçük konu alıyor. Ve bunu anlatırken fazlaca rahat bir dil kullanıyor. Ekonomi bir fazlaca fikir okuluna, tarafa haiz olmasına karşın yazar bir taraf tutmadan gerek liberalizm gerek sosyalizm hepsini bilmenizi yararlı yanlarını öğrenmemiz icap ettiğini söylemiş ki ne müthiş bir düşünce. Düşüncelerin kölesi olmayı bırakıp hakkaten işine yaran bilgiyi alabilme cesareti. (Emre)


Ekonomi Rehberi PDF indirme linki var mı?


Ha-Joon Chang – Ekonomi Rehberi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ekonomi Rehberi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ha-Joon Chang Kimdir?

Cambridge Üniversitesi Kalkınma Emekleri’nda yönetici yardımcısıdır. Çeşitli BM kurumları (UNCTAD, WIDER, UNDP VE UNIDO), Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası dahil pek fazlaca internasyonal organizasyonda danışmanlık yapmıştır. Devlet, pazar ve kurum teorilerinden, geçiş ekonomilerine kadar pek fazlaca mevzuda yazıları yayınlanmıştır.


Ha-Joon Chang Kitapları – Eserleri

  • Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey
  • Sanayileşmenin Gizli Tarihi
  • Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü
  • Ekonomi Rehberi
  • Kalkınma Yeniden


Ha-Joon Chang Alıntıları – Sözleri

  • Lincoln köleliğe daima karşı olması durumunda daha ilkin köleliğin güç kullanılarak kaldırılmasını savunmuş değildi; siyah ırkın daha aşağı bulunduğunu düşünüyordu ve siyahların oy vermesine karşıydı. (Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü)
  • culture is more of an outcome, rather than a cause, of economic development. (Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey)
  • Bu insanoğlu mutlu olduklarını zannederler bundan dolayı baskı kuranların/ayrımcılık yapanların değerlerini kabul etmişlerdir; “içselleştirme” bunun için kullanılan süslü bir kelimedir. (Ekonomi Rehberi)
  • Küreselleşmeyi yönlendiren teknolojiden ziyade siyasettir. (Sanayileşmenin Gizli Tarihi)
  • Hiç kimse buğdayı altı ay yerine altı dakikada yetiştirmenin bir yolunu bulamamıştır ki eğer son iki yüz elli yılda buğday endüstrisindeki verimlilik iğne yapımındaki kadar süratli gelişmiş olsaydı olması ihtiyaç duyulan ortalama süre buydu. (Ekonomi Rehberi)
  • Bu ülkelerdeki yüksek öğretim sistemi bazı insanların daha iyi görmek için ayağa kalkarak ötekinin görüşünü engellediği bir tiyatroya benzedi. Yeterince insan ayağa kalktığı süre, hepimiz ayağa kalkmak zorunda kalıyor. Ve bu da kimsenin görüşünün bir diğerine gore daha iyi olmadığı fakat her insanın ayakta olduğundan daha rahatsız olduğu anlamına geliyor. (Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey)
  • Ancak insan doğasının kusurlarını kabul edersek “gerçek” tercihlerden bahsedebiliriz. (Ekonomi Rehberi)
  • Sanayileşmiş ülkeler geçmişte başarıyla kullandıkları ulusalcı politikaları kullanarak yükselen daha fazlaca rakip istemiyorlar. (Sanayileşmenin Gizli Tarihi)
  • İnsanlar hakkında en kötüsünü düşünürsek, başımıza en kötüsü gelir. (Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey)
  • ” Ancak, dünya sahnesinde bir tek Amerikalıların ve Avrupalıların yerinin bulunduğunu düşünen Üçüncü Dünyalı bir okul evladı için bu liderlerin içinde bir de Türk liderinin bulunması garip bir durumdu. Bu Türk önder, General Kemal Paşa ya da Kore’de daha fazlaca malum adıyla Kemal Atatürk’tü. ” (Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü)
  • “19’uncu yüzyılın ortalarında Guatemala’nın zenginliğinin deposu olan cochinilla (koşineal) böceğinden çıkarılan fazlaca pahalı kızıl boya, Avrupalıların suni boyayı buluş etmesiyle neredeyse anında yok olmuştu.” (Sanayileşmenin Gizli Tarihi)
  • Ticaret, en yalın ifadesiyle tecim yanlısı iktisatçılara bırakılamayacak kadar önemlidir. (Sanayileşmenin Gizli Tarihi)
  • Ekonomi bilimi politik savlar ihtiva eder. Bildiğimiz anlamda bilim değildir ve asla da olması imkansız. (Ekonomi Rehberi)
  • Serbest tecim, çoğu zaman zayıf ülkelerce tercih edilmekten ziyade onlara dayatılmıştır. (Sanayileşmenin Gizli Tarihi)
  • Hristiyan bir ülkede değişik mesleklerin temsilcileri bir araya gelmiş dünyadaki en eski mesleğin ne işe yaradığını tartışıyorlarmış:
    Doktor çıkıp şöyleki demiş: “Tanrı insanlara öncelikle ne yapmış oldu? Bir ameliyat gerçekleştirmiş oldu, Adem’in kaburga kemiğinden Havva’yı yarattı. Doktorluk en eski meslektir.”
    Mimar itiraz etmiş: “Hayır, bu doğru değil. İlk ilkin dünyayı kaostan kurtardı. Mimarlar da bu şekilde yapar, kaostan seviye yaratırlar. Dünyadaki en eski meslek bizimki.”
    Sabırla dinleyen siyasetçi sırıtarak şöyleki sormuş: “Sizce, o kaosu kim yarattı?” (Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey)
  • 1930 senesinde ABD özgür ticareti terk edip ünlü Smoot-Hawley tarifesini yasalaştırdı. De Clercq’e gore, bu tarifenin “internasyonal tecim üstünde ondan sonra da Amerika’nın tutumsal büyümesi ve istihdamı üstünde feci tesirleri oldu”. Bugünlerde bazı iktisatçılar Büyük Bunalım’ın aslolan sebebinin bu tarifeler olduğuna bile inanmaktalar. Almanya ve Japonya şeklinde ülkeler, ticarete koydukları engelleri yükselttiler ve daha sonraki yıllarda ülkelerinin dışarıya karşı saldırganlaşmasıyla ve faşizmle de yakından ilişkili kuvvetli karteller oluşturdular. En sonunda 1932’de o ana dek özgür ticaretin şampiyonu olan Britanya da tarifelerin albenisine dayanamadı ve tekrardan tarife uygulamaya başladı. Bunların sonucu olarak dünya ekonomisinde ortaya çıkan daralma ve istikrarsızlık, ve ondan sonra da İkinci Dünya Savaşı, Birinci Dünya liberal düzeninden kalanları da yok etti. (Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü)
  • Popüler algının aksine, yatırım finansmanının ana deposu yeni hisse senetleri ve banka kredileri çıkarmak değil, dağıtılmamış kârlardır. (Ekonomi Rehberi)
  • Artık endüstri sonrası çağda yaşıyor olduğumuz efsanesi pek fazlaca hükümetin sanayisizleşmenin negatif etkilerini göz ardı etmesine niçin oldu. (Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey)
  • Bir borsadaki fiyat hareketleri çoğu zaman bir borsa endeksi ile temsil edilir, bu endeks göreli boyutlarına gore değerlendirilmiş mühim firmalardan oluşan bir grubun hisselerinin averaj fiyat hareketlerini kaydeder. (Ekonomi Rehberi)
  • İnsanları çılgınlıktan korumanın tek sonucu, aptallarla dolu bir dünya olacaktır. Herbert Spencer (Kalkınma Reçetelerinin Gerçek Yüzü)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş