Eğitim

Eyvah Kitap – Mine Soysal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Eyvah Kitap – Mine Soysal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Eyvah Kitap kimin eseri? Eyvah Kitap kitabının yazarı kimdir? Eyvah Kitap konusu ve anafikri nedir? Eyvah Kitap kitabı ne konu alıyor? Eyvah Kitap PDF indirme linki var mı? Eyvah Kitap kitabının yazarı Mine Soysal kimdir? İşte Eyvah Kitap kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mine Soysal

Yayın Evi: Günışığı Kitaplığı

İSBN: 9789756227640

Sayfa Sayısı: 128


Eyvah Kitap Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Çocuklarımız ve gençlerimizin niçin “eyvah kitap” söylediğini dillendiren öyküler!

Yazar Mine Soysal bu kitabını, okuma eğilimleri üstüne sohbet etmiş olduğu 40 binden fazla öğrenciden esinlenerek kaleme aldı. Evlatların, gençlerin bakış açısından “kitap” ve “okuma” kavramlarına sıradışı açılardan yaklaşan tecrübe etme, bununla beraber vatanımızda son yıllarda bu alanda yaşananları da münakaşaya açıyor. Kitapta yer edinen ve gençlerin “kitap okuma” deneyimlerini içeren şaşırtıcı, düşündürücü, hatta gülünç öyküler eğitimcilere, ebeveynlere, küçüklere ve gençlere beraber münakaşa olanağı sunarken, çarenin bireysel haklara saygı göstermek, nitelikli seçenekler sunmak ve sınırsızca kontakt oluşturmak olduğuna işaret ediyor.

Bu kitaptaki öyküleri anlatanlar: Klasiklerden nefret ettiğini sananlar. Devamlı, Odana git, kitabını oku! denenler. Bilgisayarla kitaplar içinde seçime zorlananlar. Kitap okumuş olduğu duyulursa karizmasının çizileceğinden korkanlar. Yalnızca kitap okurken kendini iyi hissedenler. Ailesi asla kitap okumazken, tatilde bile kitap okuması beklenenler. Sadece Harry Potter kitapları okumak isteyenler. Öğretmenin ödev verdiği kitabı iğrenç bulanlar ve ötekiler…

Kitapta yer edinen 32 öykü: Aptal mıyım Ben?; Kitaptan Kaç Alınır?; Odana Git, Kitabını Oku!; Okuma Saati Çilesi; Bilgisayar mı, Kitap mı?; Oldukca Para Gerekliymiş; Bizimkiler Hep Kitap Okur; Şimdi Keyfim Tıkırında; Duyulursa Karizmam Çizilir; Kararı Babam Verir; Aile Klasiklerimiz; Ödev Verdiler, İğrençti!; Konsantre Olamıyormuşum; Öğrenmekle Ne İlgisi Var?; Kitap Okumak Zorunda Değilim!; Zorla Şiir Okunur mu?; Kitap Başına Yirmi Lira; Bu şekilde Armağan mı Olur?; Ortadan Toz Olmak; Okurken İyiyim; Ayın Okuyan Talebesi; Biz Kitapla mı Büyüdük?: Harry Potter Okumak; Gazeteci Ailenin Gazeteci Kızı; Bari Tatilde Rahat Bırakın!; Büyüyünce Okursun; Televizyonla Olur mu?; Önyargı da Ne Demek?; “Oku” Demekle Olur mu?; Okulda Yazar Var; O şekilde Yalnızım ki…; Okulla Aram Yoktur; Bu da Benim Öyküm.


Eyvah Kitap Alıntıları – Sözleri

  • “Sertlik haksızların ve cahillerin yöntemidir. Haklı ve okumuş insan aklıyla yaşar.”
  • “Elimde kitap varken, kendimi daha iyi ve güvende hissediyorum. Kimseyle uğraşmak, hiç kimseye söz anlatmak zorunda değilim okurken.”
  • Aşırı süratli yaşıyoruz fakat birbirimize karşı oldukca yavaş davranıyoruz.
  • Kitaplar da pınarlar gibidir. Yaşamın gümbürtüsü içinde bizlere sessizliği sağlarlar. Sessizlik eğer olmazsa yorgunluklardan, gerilimden,huzursuzluk ve korkularimizdan kurtulamayız.
  • … fakat elimde kitap varken kendimi daha iyi ve güvende hissediyorum.
  • Ben kitap okumayı sevmediğini sanan bir çocuktum…
  • Elimde kitap varken, kendimi daha iyi ve güvende hissediyorum.
  • İnsan her yaşta başka okurmuş.
  • Kitaplar zenginin de yoksulun da yüreğine aynı elle dokunur .
  • Uçakta,otomobilde,trende her yerde okurum ben. Evet, dışarıda olup bitenler de ilgimi çekiyor fakat elimde kitap varken, kendimi daha iyi ve güvende hissediyorum. Kimseyle uğraşmak, söz anlatmak zorunda değilim okurken. Beni rahat bırakıyorlar.


Eyvah Kitap İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Hepimizin kitap okumaya başlamakla ilgili bir anısı vardır kesinlikle.
Ya da ilk kez iyi mi elimize aldığımızı, onunla ilk temasimizi seneler geçse de hatırlarız.
.
Bilhassa fena anılarımız var ise unutmak mümkün olmaz.
.
Mine Soysal EYVAH KiTAP ‘ da evlatların ve gençlerin kitap okuma tarzlarını ve kitaba karşı olan tutumlarını masaya yatırmış bu eserinde.
.
Birer ikişer sayfalık küçük hikayelerden olusan bu kitap aslen hepimizin azca oldukca başından geçmiş hikayelerin bir araya toplanmış hâli.
Toplumsal olarak kitaba bakış açımızin çocuklarımıza yansımış hali de diyebiliriz. Kimi ailede zorunluluk şeklinde düşünülürken,kimi ailede bosverilmis kitap okuma ya da okuyamama halleri net bir halde , organik bir üslupla anlatılmış.
.
Evlatları iyi mi okumaktan soğuttugumuzdan tutun da onlara örnek olmadan dikte ettiklerimizi tek tek kendi hikayelerinin içinde aktarıyorlar hepimize. Senelerce gençlerle olan söyleşilerden derlediği anekdotlari bu kitapta toplayan Mine Soysal bizim bu yolda ebeveyn olarak düştüğümüz hataları da yüzümüze vuruyor.
.
Çocuklarla beraber anne babaların da okuması ve üstünde hitabı ihtiyaç duyulan bir kitap bulunduğunu düşünüyorum.
.
Her akşam çocuklarla beraber okunup üstünde kendi ailelerine dair söyleşi edilebilecek bu eseri ilk olarak evladı kitap okudum isteyen tüm velilere öneriyorum. (Selcan)

Küçüklere “Kitap oku!” diyoruz evet fakat asla onların bakış açısından baktık mı bu duruma ? Ya da kendimiz ne kadar okuyoruz madem bu kadar yararlı bir iş bu kitap okumak ? Onlar fark etmiyor sanıyoruz, nede olsa çocuk anlamaz diyip geçiyoruz fakat o şekilde bir anlıyorlar ki… Eğer siz de “Kitap oku!” emirlerine bakan pencerenizi değişiklik yapmak istiyorsanız doğru kitaptasınız. (Okuyan Öğretmen)

Çocuk kitaplarının yalnız çocuklar için yazılmadığını ve okumak isteyen neredeyse her insanın okuyabileceğini savunurum ve bu kitap savunduğum görüşü destek sunar nitelikteydi. Kitaptaki hikâyeler çoğu zaman kitap okuması için baskı meydana getirilen evlatların penceresinden incelikle ele alınmıştır. Yazar, binlerce talebe ile görüştükten sonrasında kaleme almış bu güzide eserini. Zaten okuduğunuzda anlıyorsunuz ne kadar tanıdık durumlar/vakalar bulunduğunu. Aynı zamanda çocuk deyip geçmememizi de.. Kitabı okurken öğretmen gözüyle bakmaktan kendimi alamadım ve mühim noktaları not ettim. Yeri geldi gülümsetti yeri geldi düşündürdü, yeri geldi üzdü bu sebeple toplumsal ve ruhsal kaynaklı sıkıntılarımıza da parmak basmış yazarımız. Kitabın üstünde durduğu üç nokta ise şöyleki: Zorla güzellik olmaz, büyüklerin yapmadığı şeyler çocuklardan bekleme, baskı nefreti doğurur. (Seher)


Eyvah Kitap PDF indirme linki var mı?


Mine Soysal – Eyvah Kitap kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Eyvah Kitap PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mine Soysal Kimdir?

Yazar, yayıncı Mine Soysal 1959’da İstanbul’da hayata merhaba dedi. 1981’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Kısmı’nü tamamladı. 1994 yılına dek İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde kazıbilimci-araştırmacı olarak çalıştı, kazı ve yüzey araştırmalarına katıldı. Müzedeki görevinden ayrıldıktan sonrasında, 1996’da Günışığı Kitaplığı’nı kurdu. Çocuk edebiyatımızda mühim yer edinen birçok kitabın editörlüğünü üstlendi. Çocuklar için Ala Çocuk Yollarda adlı öykü kitabını, her yaştan okur için bütünüyle canlandırmaya dayalıİstanbul Masalı adlı anlatıyı kaleme aldı; ek olarak çocuklar ve gençler için bilimsel içerikli kitaplar hazırladı. Bugüne dek on binlerce öğrenciyle interaktif sunuşlar ve söyleşi programları gerçekleştiren yazar, Eyvah Kitap!’ta evlatların ve gençlerin kitap okuma eğilimlerini ve sorunlarını, Odada Yalnız’da ülkemiz gençliğinin birbirinden uzak, birbirine yakın hallerini öyküleştirdi. Eylül’de Aşklar adlı bir de gençlik romanı yazan Soysal, Günışığı Kitaplığı’nın gösterim yönetmenliğini sürdürüyor.


Mine Soysal Kitapları – Eserleri

  • Eyvah Kitap
  • Daralan
  • Eylül’de Aşklar
  • Uzakta
  • Odada Yalnız
  • İstanbul Masalı
  • Ala Çocuk Yollarda
  • Okumalı Boyama – Sanatçılar
  • İlk Kitabını Kendin Boya – Deniz
  • İlk Kitabını Kendin Boya – Ülkeler


Mine Soysal Alıntıları – Sözleri

  • Teyzemin uzaydan mesajları süratli ve kesintisizdi: Kadınlar kavga edeceklerine dayanışmalıydı. Kendi oğlu bile olsa yanlışını örtmemesi, hesap sorması gerekirdi. Kader’e çektirdikleri eziyet de onu okuldan alıp evlendirmek istemeleri de suçtu. Hele liseyi bitirmesine bir yıl kalmışken ve iyi bir öğrenciyken. Kadın olmak, adamın reva görmüş olduğu yaşamı yaşamak değildi. Sadece çocuk doğurup ev işi yapmak asla değildi. İnsan hakları diye bir şey vardı. Kızına arka çıkmalı, onu korumalı, sertliği kabullenmeyip haklarını aramalıydılar. (Daralan)
  • Babam acaip adam. Oturup da bir mevzuda fikrimi sorduğunu duymadım. Annemden duyduğu kadarıyla tanıyor beni. Buna tanımak denirse doğal… (Odada Yalnız)
  • “Sertlik haksızların ve cahillerin yöntemidir. Haklı ve okumuş insan aklıyla yaşar.” (Eyvah Kitap)
  • İşte bu yüzden seviyorum evimi. Bazen ustalıkla kullandığım bir uzay aracına benzetiyorum bu evi. Bedenimin dışındaki dünyada ne olursa olsun, ona kaçıp sığındım mı, her şey yoluna giriveriyor. (Daralan)
  • Aşırı süratli yaşıyoruz fakat birbirimize karşı oldukca yavaş davranıyoruz. (Eyvah Kitap)
  • “Eğlenenleri yalnız izleyerek luk biriktirmenin ustasıydı o.” (Uzakta)
  • İnsanlar büyürken, problemler da büyür. (Odada Yalnız)
  • “Herkes bu geceyi bulmuş hastalanacak,” diye düşünmüştü Recep. Kalabalık sevmezdi asla. (Odada Yalnız)
  • Ben kitap okumayı sevmediğini sanan bir çocuktum… (Eyvah Kitap)
  • Bazı huylarımdan nefret ediyordum! İnsan nefret etmiş olduğu huylarından iyi mi sıyrılır, iyi mi arınır, asla bilmiyorum. (Eylül’de Aşklar)
  • “Seni tanımıyorum fakat senden çekinmiyorum da. Belki bu yüzden iyi mi birisin, merak ediyorum.” (Uzakta)
  • Yaraları iyileştikçe daha oldukca susuyor… (Odada Yalnız)
  • Odada on yedinci yılım! Ne yaşam fakat!.. (Odada Yalnız)
  • Bu evde benim de olduğumu hatırlayacaklar mı acaba? (Odada Yalnız)
  • “O şekilde uzaktan seviyorum seni
    Elini tutmadan,
    Yüreğine dokunmadan,
    Gözlerine dalıp dalıp gitmeden…”
    Cemal Süreya (Uzakta)
  • Antik Çağ’da Ege kıyılarını meraklı bir çocuğun bakış açısından aktaran öyklüler, Anadolu’nun her yanında kalıntılarına rastlanan eski kentlerin, mukaddes alanların, yolların, pazaryerlerinin ya da tapınakların gerçekte iyi mi göründüklerini, kimler tarafınca, iyi mi kullanıldıklarını konu alıyor. Bütünüyle bilimsel verilerin ışığında hazırlanan kitap hem çocuklar hem yetişkinler için kültür tarihimizin mühim bir sürecini aydınlatan kıymetli bir rehber durumunda. (Ala Çocuk Yollarda)
  • “Her kitabın insana dokunacağı vakit belli olmaz, aynı asla olmaz.” (Uzakta)
  • Acılı ve yalnız iki insan, dezenfektan kokan o sessiz koğuşta, bir yatakla bir sandalyeye sıkışan daracık yaşamlarında, her geçen gün birbirine daha oldukca bağlandı. (Odada Yalnız)
  • “Elimde kitap varken, kendimi daha iyi ve güvende hissediyorum. Kimseyle uğraşmak, hiç kimseye söz anlatmak zorunda değilim okurken.” (Eyvah Kitap)
  • Kitaplar da pınarlar gibidir. Yaşamın gümbürtüsü içinde bizlere sessizliği sağlarlar. Sessizlik eğer olmazsa yorgunluklardan, gerilimden,huzursuzluk ve korkularimizdan kurtulamayız. (Eyvah Kitap)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş