Eğitim

Fıtrat Delilleri – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fıtrat Delilleri – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Fıtrat Delilleri kimin eseri? Fıtrat Delilleri kitabının yazarı kimdir? Fıtrat Delilleri konusu ve anafikri nedir? Fıtrat Delilleri kitabı ne konu alıyor? Fıtrat Delilleri PDF indirme linki var mı? Fıtrat Delilleri kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Fıtrat Delilleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Caner Taslaman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786056621246

Sayfa Sayısı: 288


Fıtrat Delilleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitapta, doğuştan haiz olduğumuz özellikler hareket noktası yapılarak Allah’ın varlığı ve dinler hakkında erişilen sonuçlar gösterilmektedir. Bunlar, Kuran’dan (30-Rum Suresi 30. ayetten) esin alınarak “fıtrat delilleri” olarak isimlendirildi. “Fıtrat delilleri” bu çalışmada incelenecek beş tane delili ifade eden şemsiye terimdir.

Bu beş delilin her biri birer bölümde ele alınacaktır. Bunların birincisi “doğal arzular delili”dir, ikincisi “doğuştan ahlak delili”dir, üçüncüsü “akıl delili”dir, dördüncüsü “irade delili”dir, beşincisi “bilinç ve kişilik delili”dir. Doğuştan haiz olduğumuz bu özelliklerimizin teizmle (Allah’ın varlığıyla) maddeci-ateizmden oldukça daha başarıyla açıklanmış olduğu kitabın en mühim tezidir.

İlaveten, “Dinin neden olması gerektiği” ve “Allah’ın göndereceği dinin hangi özelliklere sahip olması gerektiği” soruları da fıtrat delilleriyle cevaplanmaktadır. Gerek Allah’ın varlığı gerek din meselesiyle ilgili bu soruların cevaplanması, insanların merak duygusunu doyum etmekten oldukça daha mühim mevzularla ilişkilidir. “Nereden geldim”, “Bu hayatın anlamı ne”, “Hayatımı nasıl yaşamalıyım” ve “Öldükten sonra ne olacak” benzer biçimde varoluşsal feryat şeklinde yükselen sorularımızın hepsinin cevabı, bu temel sorulara verilecek cevaplarla alakalıdır.


Fıtrat Delilleri Alıntıları – Sözleri

  • Bilincin ve benliğin, önceki özellikleri benzer biçimde “birlik” hususi durumunun iyi mi ortaya çıktığını açıklamaya, maddeci-ateizmin madde anlayışı olanak vermemektedir.
  • Bu kitabın yada duyduğunuz seslerin aslen birer halüsinasyon bulunduğunu söyleyenler olabilir fakat halüsinasyon gördüğümüzü düşündüğümüzde bile bir zihin deneyimi yaşıyoruz anlamına gelir ve bu durumda bile “eleyici materyalizm”in hatalı bulunduğunu söyleyebiliriz, şu sebeple gene elenemeyecek şekilde zihinsel yaşantılar mevcuttur.
  • “Bilinç ve kişilik”, her şeyden, iradeden bile daha temeldir. Bir insanoğlunun “şuur ve kişilik” sahibi olmadan irade sahibi olması mümkün değildir fakat iradesi olmayan şuur sahibi kişilik düşünülebilir. Mesela yalnız mavi rengi hayal eden bilgili bir benliğin, iradi hiçbir eylemde bulunmayan biri olduğu düşünülebilir fakat yoldaki dikenli dalı iradi bir eylemle kaldıranın, bilinci olmadığı ve bir benliği olmadığı düşünülemez. Eğer dikenli dalı kaldıranın, bilinci ve benliği yoksa; bu eylemi gerçekleştirenin insan kılığına sokulmuş bir otomat, bir suni zeka olduğu elbet söylenebilir fakat iradeli bir insan olduğu söylenemez.
  • Tek tanrılı dinlere gore Allah’ın gözlediğimiz yaratışlarının derhal hepsi araçsal sebeplerle oluşmaktadır: Allah yağmuru yağdırırken bulutları, insanı yaratırken anne ve babasının bir araya gelmesini araçsal sebepler olarak kullanır. O süre -her ne kadar oldukça tartışılmış olsa da- Allah’ın evrimsel herhangi bir mekanizmayı ve naturel seleksiyonu araçsal sebepler olarak kullanmış olmasında temel teist inançlara aykırı bir yön bulunmamaktadır. Nitekim naturel seleksiyonlu evrim teorisinin babalarından Alfred Russel Wallace’ın, Yeni-Darwinciliğin kurucu babalarından Theodosius Dobzhansky’nin, insan genomu projesini uzun seneler yönetmiş olan Francis Collins’in de içinde yer almış olduğu birçok meşhur biyolog, felsefeci ve ilahiyatçı Allah inancı ile evrim teorisini tutarsız görmemişler ve evrimsel süreci arkasında bilgili bir Yaratıcının olduğu bir süreç olarak değerlendirmişlerdir.
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı
    öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır…O şekilde bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir gezi, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu doyum edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin doyum edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en olası açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu doyum edemezse bu, dünyanın bir hile bulunduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu doyum için değil, tersine onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek yaşamın farkına varalım. Eğer bundan ibaretse, bir taraftan bu dünyevi nimetleri hiçbir süre ufak görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, öteki taraftan bu tarz şeyleri bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam…
  • O vatan ki ona ölmeden ulaşamam…


Fıtrat Delilleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

O vatan ki ona ölmeden ulaşamam…: Uzun süre ilkin okuduğum ve bugün bir vesile ile tekrardan açtığımda azca ilkin alıntıladığım satırların altını çizdiğim başucu kitabımdır. Bana aklımı ve seçim yapabilme imkanını veren Allah’a teşekkür ederim. Kitabın ilk sayfasına ve aklımın bir köşesine de yazdığım benzer biçimde “o vatan ki ona ölmeden ulaşamam…” Yaşamın bu kısmı yalnızca bir ekim yeri ve bunu yok saymam olanaksız…Bu farkındalığın verdiği özgürlüğü, zihinsel uçurumu ve bununla beraber getirmiş olduğu yalnızlığı seviyorum ve kabul ediyorum. Velhasıl kelam okumak güzel şey… okuduğunu idrak etmek yol almak benzer biçimde bir şey…yaşamı bunun üstüne kurmaksa oldukça derin, karşılık ödeten, oldukça esaslı bir şey. Tüm insanlığa tertemiz bir zihin, işlenme arzusunda olunan bir beyin ve anlama azmi arzuluyorum… gerisi aslına bakarsan gelir. (Şeyma)

Bir Caner Taslaman Klasiği: Kitap felsefeyi her insanın anlayacağı bir üslupla okuyucusuna sunuyor. Evrenin ve canlıların varlığını sorgulayarak maddeci – ateist fikir ile teist düşünceyi karşılaştırıyor. Ve sonuca okuyucusunu ikna ediyor. ( Kazanan Teizm diyor.) (Yasin Tozkoparan)

Caner Taslaman – Fıtrat Delilleri (2017): Uygar felsefede, bilhassa bilim felsefesinde, en iyi izahat olarak çıkarım (inference to the best explanation), öteki adıyla abdüksiyon (abduction) yaygın kullanılan bir çıkarım formudur. Bugün pekin informasyon arayışı artık nihayetlenmiştir denebilir. Zira hiçbir iddiamız kesinkes doğrulanamaz. Görünen o ki iddialarımızı rasyonalize etmek, onların olabilirliğini göstermek suretiyle mümkündür. Bunu da bu şekilde çıkarımlar yöntemiyle yaparız.
Bu kitapta beş ayrı fıtrat delili söz konusu fakat bunlar sadece bir paket şeklinde ikna ediciliğe haiz olabilir –benim için bu paket de bir başına kafi olmazdı, onu belirtmeliyim. Ve bu beş kanıt için de en iyi izahat olarak çıkarım formu kullanılmış. Bunun da iyi ve sıhhatli bir seçim bulunduğunu düşünüyorum söz konusu din felsefesi benzer biçimde bir alan iken. Fakat argüman formunu onaylasam da Taslaman’ın bazı argümanlarını, öncüllere gelebilecek itirazları yeteri kadar öngörememe ve de öncülden sonuca bazı mantıksal sıçramalar yapma mevzusunda eleştirilebilir buldum. Buradaki ikinci husus için konuşmak gerekirse, (3. ve 5. bölümleri ihtiva eden akıl delili ve kişilik ve şuur delilini bir yana ayırıyorum) bazı sonuçların can sıkıcılığı-istenemezliğinden alternatif tezin sonucunu yanlış halletmeye sıçramış görünüyor yazar, oysa bu yetmez. “P doğru olsa hiç hoş olmazdı, P lehine sağlam bir delil de yok, öyleyse P’nin değili doğrudur” benzer biçimde sıçramalar yazarın eksilerindendi. Bilemiyorum sorulma imkânı olsa bu boşlukları doldurabilir miydi. Sormak lazım.
Din felsefesi ile ilgilenenler için okunması yararlı bir kitap diye düşünüyorum. Fıtrî özelliklerimize odaklı ve bunlara dair argümanları birbiriyle bağlantılı şekilde iki kapak içinde görmek benim hoşuma gitti. (MTK)


Fıtrat Delilleri PDF indirme linki var mı?


Caner Taslaman – Fıtrat Delilleri kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Fıtrat Delilleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?

Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu kent olan İstanbul’da tamamladı. Kimya mühendisi bir annenin ve tabip bir babanın oğlu olarak ufak yaşlardan itibaren tabiat bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi esnasında insanbilim, din sosyolojisi, informasyon sosyolojisi benzer biçimde alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle doktora derecesini kazanmıştır. Daha sonrasında ise Kuantum Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yazdığı kitapla doçent oldu, gene bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki İslam” çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi’nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi’nde ondan sonra Oxford Üniversitesi’nde post doktora emek harcamaları yapmış oldu. Harvard Üniversitesi’nde ve Cambridge Üniversitesi’nde konuk akademisyen olarak bulunmuş oldu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunmuş olduğu üniversitelerde en oldukça odaklandığı mevzu çağıl bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Kısmı’nde profesör öğretim üyesidir.


Caner Taslaman Kitapları – Eserleri

  • Allah’ın Varlığının 12 Delili
  • Big Bang ve Tanrı
  • Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
  • Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
  • Allah Felsefe ve Bilim
  • Ahlak Felsefe ve Allah
  • Tanrı Parçacığı
  • Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
  • Terör’ün ve Cihad’ın Retoriği
  • Neden Müslümanım?
  • Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
  • Arzulardan Allaha Ulaşmak
  • Fıtrat Delilleri
  • Evren’den Allah’a
  • Arzulardan Allah’a
  • Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de İslam
  • Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
  • Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
  • Big Bang ve Tanrı


Caner Taslaman Alıntıları – Sözleri

  • “Yokluğu psikopatiye neden olan empati, karmaşık ve oldukça katmanlı bir özelliktir. Bu kadar mühim ve karmaşık bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır.” (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur’an, bununla beraber gözlerin hep üstünde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı
    öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır…O şekilde bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir gezi, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu doyum edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin doyum edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en olası açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu doyum edemezse bu, dünyanın bir hile bulunduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu doyum için değil, tersine onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek yaşamın farkına varalım. Eğer bundan ibaretse, bir taraftan bu dünyevi nimetleri hiçbir süre ufak görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, öteki taraftan bu tarz şeyleri bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam… (Fıtrat Delilleri)
  • Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin ölmesiyle yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
  • Allah’ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz fakat yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize karşın evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
  • Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
  • Tüm insanoğlu mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Tüm insanoğlu yakınma etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , kuvvetli, zayıf, eğitimli, bilgisiz, sıhhatli, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta… Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona destek olması imkansız, şu sebeple bu sonsuz boşluk sadece sonsuz ve değişmez bir objeyle kısaca Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Materyalistlerin de kabul etmiş olduğu benzer biçimde sadece iki şık savunulabilir. Ya madde öncesiz ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır.
    Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve terbiye ile yaşam alanını, Tanrı’nın varlığını göz önüne alarak, tekrardan biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Eugene Wigner’in söylediği benzer biçimde “olağanüstü bir halde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir”. (Tanrı Parçacığı)
  • “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” yada “Güzel kavramı izafi midir” benzer biçimde soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fizyolojik bir başarı, bu sorulara ne yanıt sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu problemler bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
  • Tek bir kişinin, birkaç kişinin yada oldukça azca kişinin yargı olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran’da olması, eğer Kuran haricinde bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
  • İslam’ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi benzer biçimde alanlar açısından mühim bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
  • Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte elbet mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya değişik bir şekle bürünürse o isimlendirmenin,
    yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o
    fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim benzer biçimde mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin
    imkânı olmaz. (Allah’ın Varlığının 12 Delili)
  • Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna gore Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını tüm ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanoğlunun bilincinden tüm naturel arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
  • Felsefe, bilimdeki bilhassa fizikteki uygar gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim adamlarının elindedir.
    Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
  • ”Erasmus, canlıların daha karmaşık bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafınca canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün bulunduğunu beyan etti. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu bulunduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes’ten alıntılar yapıyordu.” (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
  • Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten asla kaçınmadığını görürüz.
    Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir:
    30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde çöküş çıktı… (Neden Müslümanım?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş