Eğitim

Gecedegiden – Hüseyin Kıran Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gecedegiden – Hüseyin Kıran Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gecedegiden kimin eseri? Gecedegiden kitabının yazarı kimdir? Gecedegiden konusu ve anafikri nedir? Gecedegiden kitabı ne konu alıyor? Gecedegiden PDF indirme linki var mı? Gecedegiden kitabının yazarı Hüseyin Kıran kimdir? İşte Gecedegiden kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Hüseyin Kıran

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755396286

Sayfa Sayısı: 112


Gecedegiden Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

2004 senesinde Madde Kara adlı şiir kitabı ile başladığı edebiyat yaşamını 2006 senesinde piyasaya çıkan Resul romanı ile sürdüren Hüseyin Kıran, yeni romanı Gecedegiden’de parçalanmış bir benliğin zihninden bakıyor dünyaya. İlk romanı Resul eleştirmenler tarafınca övgüyle karşılanmıştı. Hüseyin Kıran, sert gerçekleri yazınsal yazının olanakları içinde kalmış olarak dile getiriyor demişti Semih Gümüş; Resul, mühim bir roman. Roman sanatımızın yüksek bir verimle yayılıp toparlanmakta güçlük çekmiş olduğu sırada yapılmış hususi bir katkı, ayrıksı dili ve anlamıyla yaşanmış olan anların, dönemlerin iyi mi anlatılabileceği sorusuna verilmiş, beklenmedik bir karşılık.Gecedegiden’de dili birazcık daha ustalık kazanmış Hüseyin Kıran’ın. Şiirsel olmasıyla birlikte travmatik, akıcı olmasıyla birlikte kekeme diliyle kötülüğün, karanın, tiksindirici olanın, dışarıda bırakılmışların, yeraltına iyilenlerin izini sürüyor… Tedirgin edici bir atmosfer… Hüseyin Kıran, tekinsiz bir dünyaya çağrı ediyor okuyucusunu. Gecedegiden anlamını ilk elde açık etmeyen, simgeler ve kişilik oyunlarıyla örülü, giderek kendi üstüne kapanan, sadece ışıltısını tam da bu kapanmadan veren bir kitap. Sözcüklerin havada bozulmuş olduğu, dağıldığı, hecelere, harflere, vurgulara, tonlamalara bölündüğü, seslerin kulaklardan içeri akmış olduğu çarpıcı bir roman.Ilkin, yerden elime geçirdiğim bir taşla vurdum başına. Aniden kaplan! Tak! diye bir ses patladı. Artık çıkan seslerin gereksiz bulunduğunu kimse iddia edemez. Uluyor. Öte taraftan, yüzündeki şaşkınlık ifadesi takdire şayan. İşte! Başına yumruk iriliğinde bir taşla yaralanan bir adam, buna kendi açısından belirli bir anlam yükleyemiyorsa şaşırır ve bedeninin bilinçsiz tepkisi olarak kusar. O da o şekilde yapıyor. Gerçek şeyler oluyor, gözlerim izlemekten yorulmuyor ve duyduklarım gereksiz ve yararsız değil.


Gecedegiden Alıntıları – Sözleri

  • Ve nihayet sessizlik. Sesle ilgili olmayan, bir doluluk varlığı sarmalayan, örten ve dolduran bir doku olarak.
  • Ve nihayet sessizlik. Sesle ilgili olmayan, bir doluluk var­lığı sarmalayan, örten ve dolduran bir doku olarak.
  • Sessizliğin beni ve hayatımı tümleyen mucizesi pek iyi.
  • gecenin çekici tekinsizliği, uzuvların vurulmuşçasına kenet­lenmesi, çarpık çabalama, cinlenmiş şeklinde.
  • Sessizliğin beni ve hayatımı tümleyen mucizesi…
  • Acı çekemeyen bir varlık tamamen değersizdir. Böylesi bir varlık, amaçsız varoluşuyla, yalnızca hakkaten yaşayanların hayatlarına bir fon oluşturuyordur.
  • Durdu. Soluk alıp verişi. Nefesinin ya­rattığı tatlı kayalıklara yaslanarak sürdürdü kendini, sessizli­ğe gömülü, gümbürdemeyen artık kafasının içi serin, garip ve bükülmüş aklı duru ve taze hava içinde yüzüyor. İç gö­çerten lezzette bir duruş, havada minik hayvancıklar, kanat­lılar, kedi ve mors balığı, balon balığı, vantuzlu domuz başları, kum bitleri, kürek çeken kürklü şeyler … bunlarla oyalanıyor ve titremiyor asla.
  • Şimdi yalnız kalmalıyım. İnsanları istemiyorum. Kanatlarımı açıyorum. Deniyorum. Flap! flap! flap. Uçamadığımı anlıyorum. Ardıma bakmadan kaçıyorum oradan.
  • “Hiçbir şey olmamışken her şeyi söyleyebiliyorsak, her şeyi yapmış olup hiçbir şeyi söylemeyebiliriz.”


Gecedegiden İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Hüseyin Kıran, yeni romanı Gecedegiden’de parçalanmış bir benliğin zihninden bakıyor dünyaya.
Çarpıcı ifadesini gördüğümden okumak istedim fakat bu tarz bir olay okuduğumu hatırlamıyorum. Alışılmadık bir kitap oldu benim için ve tek kelimeyle sevmedim. (SihirliFlut)

Kızgınım.: Ayrıntı yayınlarından zamanında topluca yaptığım alışverişten kalma, senelerdir bekleyen kitaplardan biriydi. Okuduğum zamanı/siyasal kitabından sıyrılıp küçük bir nefes alıp, elimde bekleyen kitaplardan birini daha bitirmenin vereceği vicdani rahatlama duygusu için bir anlık gazla okumuş bulundum. Okudum fakat ne okudum?
Cinayet var, tamam,
Tecavüz var, tamam,
Toplumun dışladığı insan var, tamam,
Sapık ve fena insanoğlu var, tamam…
Böylece yeraltı edebiyatı için lüzumlu koşullar oluşmuş mu oluyor? Yeraltı edebiyatı salt duymak istemediğimiz, bilmek istemediğimiz gerçeklerin anlatımı mıdır yalnız? Bir düşünce, bir fikir, bir mevzu, bir netice ya da ne bileyim bir şeyler anlatırken bir şeyler söylemez mi asla?
Kitap bittiğinde bende hiçbir şey kalmadı. Arka kapağı yine okuyup değerlendirdiğimde: şiirsel bir ifade göremedim. Anlam ilk elde açık edilmediği şeklinde kitap bittiğinde de açık edilmiyor. Ya da muhtemelen ben göremedim. Çarpıcı bir roman mı? Benim için kesinlikle değildi.
Velhasıl alangerli, karmaşık anlatımları seven, çağrışım ve sembole meraklı, kendini açık etmeyen kitapları çözmeyi seven bir okur kardeşimiz ola ki okuyup mevzuyu çözerse lütfen beni de bilgilendirsin.
Keyifli okumalar dilerim… (Can Karakuş)

Gecedegiden’i Hüseyin Kıran’a imzalaması için uzattığımda, okudun mu, fazlaca karanlık bir kitap değil mi, diye sormuştu.
Gerçekten fazlaca karanlık, huzursuz edici bir kitap.Kitabın kahramanı da kitap kadar karanlık.
Oldukca alışılmadık, ayrıksı, alegorik,sertlik yüklü, okuru zorlayan, okurdan felsefi bir alt yapı talep eden bir metin Gecedegiden.
Yaptığım okuma Gecegiden’e bir giriş okuması oldu yalnız.Bir süre sonrasında ikinci kez okumak suretiyle vedalaştım Gecegiden’le. (Hasret Akbaş)


Gecedegiden PDF indirme linki var mı?


Hüseyin Kıran – Gecedegiden kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Gecedegiden PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Hüseyin Kıran Kimdir?

1965’te Amasya’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. Üniversiteyi politik nedenlerle bırakmak mecburiyetinde bırakıldı. Yine aynı nedenlerle 10 yıl cezaevinde kaldı.

2004’te şiir ile edebiyata başladı. Daha fazlaca Resul romanıyla tanındı. İstanbul Telif Ofisi ve Gümüşlük Akademisi’nin verdiği Edebiyat Bursu’nu alan ilk şahıs oldu. Evli ve bir çocuk babası olan Kıran halen İstanbul’da yaşıyor.


Hüseyin Kıran Kitapları – Eserleri

  • Madde Kara
  • Resul
  • Benim Adım Meleklerin Hizasına Yazılıdır
  • Gecedegiden
  • Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor
  • Küstah
  • Yaşamak – Bir Çaba


Hüseyin Kıran Alıntıları – Sözleri

  • “İçlerinde ben varım diye açılır tüm oda kapıları, odacıklar, gözeler; içlerindeki o boşlukta benim düşüncem, düşünülmüş bir ben bulunur her seferinde. Yokluğuma her ulaşıldığında bir diğeri odacıkta işbaşında olur düşünülmüş bir başka ben; o benden her seferinde daha fazlaca olan varlığım.” (Resul)
  • “Tamamen durmadım. Dünyayla olan ilişkimi bu yeni duruma uyarladım, canlılara odaklandım.” (Benim Adım Meleklerin Hizasına Yazılıdır)
  • Onlardan kurtulmanın yolu, gözlerimi kapamak. Kokuları bana ulaşmasın, burnumu tıkamak. Çıtırtılarını duymamak için kulak ve dikkat, dokunulmamak. Geriye dilim kalıyor. Genellikle tat alma organımızı onlara değdirmiyoruz (Benim Adım Meleklerin Hizasına Yazılıdır)
  • Halkımın insanları, hayatları ellerinden alınmışlar, amaçsız kaldılar. (Benim Adım Meleklerin Hizasına Yazılıdır)
  • inanmak çilesi bitti
    boğulana kadar koşmak gerekir
    inanmak çilesi bitti
    deniz ve hepimiz çekilsin (Küstah)
  • Durdu. Soluk alıp verişi. Nefesinin ya­rattığı tatlı kayalıklara yaslanarak sürdürdü kendini, sessizli­ğe gömülü, gümbürdemeyen artık kafasının içi serin, garip ve bükülmüş aklı duru ve taze hava içinde yüzüyor. İç gö­çerten lezzette bir duruş, havada minik hayvancıklar, kanat­lılar, kedi ve mors balığı, balon balığı, vantuzlu domuz başları, kum bitleri, kürek çeken kürklü şeyler … bunlarla oyalanıyor ve titremiyor asla. (Gecedegiden)
  • İnsana güvendim. Kendime güvendim. Öyleki derin ki yenilgim, yeryüzünü terk etmeli ve burada başlattığım eylemi sonsuza dek silmeliyim. Kimse beni yenilgiyle hatırlamamalı. (Benim Adım Meleklerin Hizasına Yazılıdır)
  • (…)
    kimi zaman bana kelimeler geliyor
    gudubet, karmaşa, alkış azamet
    kendiliğinden geliyor açılıyor evler
    bitkin kahvaltılarıyla hanımefendileri evlerin
    çay sarhoşluğu, ovalanmış beşik, eterli dantel
    hoş şeyler sunuyor kelimeler; tanrısal!
    aklım almıyor
    -donuk doğrularım var benim
    (…) (Küstah)
  • “ Bana kimi zaman kelimeler geliyor
    Bazıları titrek,bazıları beter
    Ve bana kelimelerin kardeşliği yeter.” (Madde Kara)
  • Her ağaç , bir yerini bulmuşluktur. (Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor)
  • Ve nihayet sessizlik. Sesle ilgili olmayan, bir doluluk varlığı sarmalayan, örten ve dolduran bir doku olarak. (Gecedegiden)
  • Sessizliğin beni ve hayatımı tümleyen mucizesi… (Gecedegiden)
  • Neşe epeydir uğramıyordu yanıma, beni terk etmiş olması muhtemeldi, olası ki bende yerleşecek yer bulamamış, ayaklarını sürüyerek küskünlük içinde uzaklaşmıştı. (Benim Adım Meleklerin Hizasına Yazılıdır)
  • Demek ki minik de olsa bir ümit bulunuyordu, ki hepimiz bilir; ümit hep minik halde bulunur. Onu, biz büyütürüz. (Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor)
  • Demek ki minik de olsa bir ümit bulunuyordu, ki hepimiz bilir; ümit hep minik halde bulunur. Onu, biz büyütürüz. Abartırız da denebilir. (Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor)
  • Akarsuya gömdüğüm bedenimi gece süresince yalayan su ısımı emmiş, eksilmiş, alıp götürmüştü (Yaşamak – Bir Çaba)
  • “Hepimiz yaşadığımız hayatı doğru ve geçerli sayma eğilimine sahibiz ve bu, sahip olduğumuz eğilimlerin içinde muhtemelen en işe yarayanı.” (Resul)
  • şüphesiz çoğumuz biliriz
    yaşamaktan büyük zulüm yok
    yıkandığımız hep aynı ırmak (Madde Kara)
  • Ey benim kendi olan kendim uçucu şey, kelimelerden geçerek sal beni uzaklara.. (Madde Kara)
  • “Her şeyler yalnız gözlerim açık olduğundan beynime akıyor. Görmekten kurtulamıyorum.” (Resul)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş