Eğitim

Gelibolu Günlükleri – Jonathan King Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gelibolu Günlükleri – Jonathan King Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gelibolu Günlükleri kimin eseri? Gelibolu Günlükleri kitabının yazarı kimdir? Gelibolu Günlükleri konusu ve anafikri nedir? Gelibolu Günlükleri kitabı ne konu alıyor? Gelibolu Günlükleri PDF indirme linki var mı? Gelibolu Günlükleri kitabının yazarı Jonathan King kimdir? İşte Gelibolu Günlükleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jonathan King

Çevirmen: Ali Önsan

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053323402

Sayfa Sayısı: 440


Gelibolu Günlükleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Gelibolu Günlükleri, 240 gün devam eden seferin sıcağı sıcağına yazılmış birçok günlük ve mektuptan derlenen ilk kroniğidir. Her an ölebileceklerini bilen askerler, günlüklerine ve mektuplarına (kimi süre derhal öldürülmeden ilkin) cephede yaşadıklarını yazdılar. Kimi yazarak kendini rahatlattı, bir ihtimal korkularını paylaştı ya da aklını yitirmemeye çalıştı. Kimi ise bir tek, savaşların ne kadar korkulu bulunduğunu yakınlarına anlatmak istedi.

“Türkler o şekilde fena insanoğlu değil. Birkaç gün ilkin Fransızca yazılmış bir bildiri gönderdiler, ‘yiğit Avustralyalı yoldaşlara’ diye süregelen mesajda sigara karşılığında sığır eti konservesi istiyorlardı. Siperler bazı yerlerde bir tek 15 metre uzaklıktaydı, bu yüzden birbirimizle haberleşmemiz fazlaca kolaydı.”

-Er Caddy, 177.Gün –

“Gün içinde yiyecekleri karşılıklı olarak siperin çıkıntısına koyuyor ve gönderiyorduk. Bu sabahın ilk saatlerinde Türklerle bizim dostlar içinde sıradışı bir dostlukla değiş tokuş yapılmış oldu. Bizim çocuklardan bazıları doğruca düşman siperlerine gidip konserve, reçel, sigara vb. takas ettiler. Yapılanlar her şeyiyle fazlaca güzeldi ve buradaki savaşın ne kadar gereksiz bulunduğunu gösteriyordu.”

-Üsteğmen Cozens, 178.Gün –

(Tanıtım Bülteninden)


Gelibolu Günlükleri Alıntıları – Sözleri

  • Kuşkusuz insan burada Tanrı’ya şükretmek için birçok niçin bulunduğunu öğreniyor ve tek deva yatmadan ilkin yakarma etmek.
  • Önceki gün teslim olan bir Türk subayının açıklamasına nazaran,
    Alman subaylar, Türklere fazlaca fena işlem ediyormuş ve günde bir tek bir kez yiyecek veriliyormuş.
  • “Türkler öyle kötü insanlar değil. Birkaç gün önce Fransızca yazılmış bir mesaj gönderdiler, ‘yiğit Avustralyalı yoldaşlara’ diye başlayan mesajda sigara karşılığında sığır eti konservesi istiyorlardı. Siperler bazı yerlerde sadece 15 metre uzaklıktaydı, bu yüzden birbirimizle haberleşmemiz çok kolaydı.”
    Er Caddy, 177.Gün
    – Bir an yüzyıl sonrasında tekrardan izah edelim “Çanakkale Geçilmez”
  • Teslim olmak isteyen bir Türk vardı fakat nöbetçi tarafınca vuruldu. Biz onu sabahleyin gömmek için sürükleyerek kendi siperlerimize çektik, halini görmeliydiniz. Ayağında botları yoktu, yama dolu eski bir pantolon ve eski bir ceket vardı.
  • Türk askerine takılan bazı adlar şunlardır: Abdül, Turko, Joe Burke, Asya, Jacko, Johnny, John, Johnny Türk
  • “Bir insan ne kadar fazla görürse, tüm bu işlerin çürümüşlüğünü ve korkunçluğunu daha iyi anlamış olur. Tanrı biliyor, üzerime düşeni yapmak isterim ve asla korkmuyorum fakat makul düşünceli hepimiz bu işin iyi mi sonuçlanacağı mevzusunda endişeli bu sebeple hayal gücü bahşedilen biri için harp fazlaca güzel bir şey değil canım.”
    Yüzbaşı Bill Knox
  • Şimdi 20 bin Britanya askerinin çıkarma yapmış olduğu Seddübahirde de sessizlik yargı sürüyordu; bu fırtınadan önceki sessizlikti. 26 Nisanda Seddürbahir bölgesini tahminen bir tek 6 bin asker savunuyordu. Britanyalılar Türklerin sayıca azca bulunduğunu anlayamadı. Onlar ilerlemek için beklerken Türk takviye kuvvetleri tepelere dalga dalga yayılarak Britanyalıların saldırı etmesine olanak bırakmadılar.
  • Roy Longmore “Yanlış kıyıya çıkartma yaptık, ele geçirilmesi olanaksız mevzilere saldırı etmeye kalkıştık, fazlaca fena teçhiz edilmiştik, hatta kış için hazırlık bile yapmamıştık – çok kötü bir liderdik.”
  • Len Hall: “Gelecek sefer işgalci Avusturalyalılara karşı Türklerin yanında savaşacağım bu sebeple öylesine iyi insanlardı ki, üstelik orası onların ülkesiydi, bizim değil.”
  • “Gün içinde yiyecekleri karşılıklı olarak siperin çıkıntısına koyuyor ve gönderiyorduk. Bu sabahın ilk saatlerinde Türklerle bizim dostlar içinde sıradışı bir dostlukla değiş tokuş yapılmış oldu. Bizim çocuklardan bazıları doğruca düşman siperlerine gidip konserve, reçel, sigara vb. takas ettiler. Yapılanlar her şeyiyle fazlaca güzeldi ve buradaki savaşın ne kadar gereksiz bulunduğunu gösteriyordu.”
    21. Taburdan Üsteğmen T. E. Cozens


Gelibolu Günlükleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

DÜŞMANIN GÖZÜNDEN…: Gelibolu Tarihi Savaşlarındaki günleri, vakaları ve anıları bir de karşı tarafın bakış açısından ve kalemlerinden okumak istermisiniz..? İşte bu kitap da bunların çoğunu bulacaksınız.. Her mevzuyu bir tek tek açıdan incelemek, tek tarafdan okumak o mevzuya ilişik oluşturacağınız fikirlerin yetersiz kalmasına niçin olabilir.. Okumanızı tavsiye ederim.. (RIZA BÜLENT PEKCAN)

Anzaklarin ailelerine yazdiklari mektuplardan ve hatiralarindan yola çıkılarak hazirlanan bir kitaptir. İlk başta Turklere düşman olduklarıni fakat sonradan o düşmanlıgın kalktığını yerine sayginın olduğünu okuyunca farkedeceksiniz 1 gunluk ateşkez günunü, sigara takasına kadar bir fazlaca sey anlatıliyor. Anzak askerinin bile nereye niye geldiklerini bilmedikleri mektuplarda ortada. Geri dönmeyi bir mucize olarak görüyolar. (Göktuğ Berk)

Anzakların günlüklerinden derlenmiş bu eseri okumanızı tavsiye ederim. Sonuçta onlar da bir asla uğruna vatanlarından, analarından, sevdiklerinden koparılıp emperyalist devletlerin saçma sapan hırsları uğruna canlarını vermişler.
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Anzak analarına yazdığı mektup onları da onore etmiştir;
“Bu memleketin topraklarında kanlarını döken kahramanlar!
Burada, dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle
yanyana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı
dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu
topraklarda canlarını verdikten sonrasında, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”
“Those heroes that shed their blood and lost their lives … you are now lying in the soil of a friendly country. Therefore rest in peace. There is no difference between the Johnnies and the Mehmets to us where they lie side by side in this country of ours. You, the mothers, who sent their sons from far away countries, wipe away your tears. Your sons are now lying in our bosom and are in peace. After having lost their lives on this land they have become our sons as well.”
https://i.hizliresim.com/WqvGkL.jpg (Melek Ceylan)


Gelibolu Günlükleri PDF indirme linki var mı?


Jonathan King – Gelibolu Günlükleri kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Gelibolu Günlükleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jonathan King Kimdir?

Melbourne Üniversitesi Tarih Kısmı’nden tabip ünvanını aldı. Konusu çoğu zaman Avustralya zamanı olan 30 kitabı ve binlerce yazısı çeşitli dergilerde gösterilen King dünyaca Gellibolu tarihçisi olarak bilinmektedir. Avustralya’da fazlaca satanGelibolu Günlükleri adlı kitabı altı kez basılmıştır. Çanakkale Savaşı’nin 100. yıldönümünü anmak amacıyla Türkiye İş Bankası tarafınca Türkçeye çevrilmiş bu kitap Türkiye’de de fazlaca satıyor.

Gelibolu Günlükleri adlı eseri “Gallipoli Last Anzacs Tell All” isminde bir belgesel olarak televizyona, ABC Radyosu’nun bir serisi olarak da radyoda uyarlanmıştır. Ayrıca, pek fazlaca tv belgeseli ve radyo programları hazırlamıştır. Yazar, Walkley Gazetecilik Ödülü, Avustralya Olağanüstü Başarı Ödülü ve Senenin Avustralyalı’sı Ödülü’nün sahibidir.


Jonathan King Kitapları – Eserleri

  • Gelibolu Günlükleri


Jonathan King Alıntıları – Sözleri

  • Türk askerine takılan bazı adlar şunlardır: Abdül, Turko, Joe Burke, Asya, Jacko, Johnny, John, Johnny Türk (Gelibolu Günlükleri)
  • Şimdi 20 bin Britanya askerinin çıkarma yapmış olduğu Seddübahirde de sessizlik yargı sürüyordu; bu fırtınadan önceki sessizlikti. 26 Nisanda Seddürbahir bölgesini tahminen bir tek 6 bin asker savunuyordu. Britanyalılar Türklerin sayıca azca bulunduğunu anlayamadı. Onlar ilerlemek için beklerken Türk takviye kuvvetleri tepelere dalga dalga yayılarak Britanyalıların saldırı etmesine olanak bırakmadılar. (Gelibolu Günlükleri)
  • Len Hall: “Gelecek sefer işgalci Avusturalyalılara karşı Türklerin yanında savaşacağım bu sebeple öylesine iyi insanlardı ki, üstelik orası onların ülkesiydi, bizim değil.” (Gelibolu Günlükleri)
  • Kuşkusuz insan burada Tanrı’ya şükretmek için birçok niçin bulunduğunu öğreniyor ve tek deva yatmadan ilkin yakarma etmek. (Gelibolu Günlükleri)
  • Roy Longmore “Yanlış kıyıya çıkartma yaptık, ele geçirilmesi olanaksız mevzilere saldırı etmeye kalkıştık, fazlaca fena teçhiz edilmiştik, hatta kış için hazırlık bile yapmamıştık – çok kötü bir liderdik.” (Gelibolu Günlükleri)
  • “Gün içinde yiyecekleri karşılıklı olarak siperin çıkıntısına koyuyor ve gönderiyorduk. Bu sabahın ilk saatlerinde Türklerle bizim dostlar içinde sıradışı bir dostlukla değiş tokuş yapılmış oldu. Bizim çocuklardan bazıları doğruca düşman siperlerine gidip konserve, reçel, sigara vb. takas ettiler. Yapılanlar her şeyiyle fazlaca güzeldi ve buradaki savaşın ne kadar gereksiz bulunduğunu gösteriyordu.”
    21. Taburdan Üsteğmen T. E. Cozens (Gelibolu Günlükleri)
  • Teslim olmak isteyen bir Türk vardı fakat nöbetçi tarafınca vuruldu. Biz onu sabahleyin gömmek için sürükleyerek kendi siperlerimize çektik, halini görmeliydiniz. Ayağında botları yoktu, yama dolu eski bir pantolon ve eski bir ceket vardı. (Gelibolu Günlükleri)
  • “Bir insan ne kadar fazla görürse, tüm bu işlerin çürümüşlüğünü ve korkunçluğunu daha iyi anlamış olur. Tanrı biliyor, üzerime düşeni yapmak isterim ve asla korkmuyorum fakat makul düşünceli hepimiz bu işin iyi mi sonuçlanacağı mevzusunda endişeli bu sebeple hayal gücü bahşedilen biri için harp fazlaca güzel bir şey değil canım.”
    Yüzbaşı Bill Knox (Gelibolu Günlükleri)
  • “Türkler öyle kötü insanlar değil. Birkaç gün önce Fransızca yazılmış bir mesaj gönderdiler, ‘yiğit Avustralyalı yoldaşlara’ diye başlayan mesajda sigara karşılığında sığır eti konservesi istiyorlardı. Siperler bazı yerlerde sadece 15 metre uzaklıktaydı, bu yüzden birbirimizle haberleşmemiz çok kolaydı.”
    Er Caddy, 177.Gün
    – Bir an yüzyıl sonrasında tekrardan izah edelim “Çanakkale Geçilmez” (Gelibolu Günlükleri)
  • Önceki gün teslim olan bir Türk subayının açıklamasına nazaran,
    Alman subaylar, Türklere fazlaca fena işlem ediyormuş ve günde bir tek bir kez yiyecek veriliyormuş. (Gelibolu Günlükleri)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş