Eğitim

Günümüzde Anne Baba Olmak – Eyüp Sabri Ercan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Günümüzde Anne Baba Olmak – Eyüp Sabri Ercan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Günümüzde Anne Baba Olmak kimin eseri? Günümüzde Anne Baba Olmak kitabının yazarı kimdir? Günümüzde Anne Baba Olmak konusu ve anafikri nedir? Günümüzde Anne Baba Olmak kitabı ne konu alıyor? Günümüzde Anne Baba Olmak PDF indirme linki var mı? Günümüzde Anne Baba Olmak kitabının yazarı Eyüp Sabri Ercan kimdir? İşte Günümüzde Anne Baba Olmak kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Eyüp Sabri Ercan

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050932324

Sayfa Sayısı: 136


Günümüzde Anne Baba Olmak Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Değişen vakit… Değişen çocuklar… Değişen problemler… ve yeni yaklaşımlar

Televizyon ve bilgisayar başlangıcında oldukca fazla zaman geçiriyor.”

“Öğütlerimiz bir kulağından giriyor, diğerinden çıkıyor.”

“Biz çalışıyoruz, yaz tatili süresince çocuk ne meydana getirecek?”

“Her istediğini yapıyoruz, fakat niçin okulda başarısız oluyor?”

Yukarıdaki şikâyet ve soruların bir çok, dünün değil, bugünün ebeveynlerine ilişkin. Zaman değişiyor, olanaklar artıyor; buna paralel olarak evlatların sorunları da değişiyor. Ve ebeveynlere bu sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar gerekiyor.

İşte bu gerçeklikten yola çıkan Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, “Eskiye nazaran yaşam o denli süratli akıyor ki bu kitap, günümüz gerçeklerine uygun bir kılavuza gereksinim olduğu düşünülerek yazıldı” diyor ve günümüzün ebeveynlerine, çocuk yetiştirmenin temel prensiplerini hatırlatan ve sorunlara değişik bir açıdan bakmalarını elde eden eşi olmayan bir rehber sunuyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Günümüzde Anne Baba Olmak Alıntıları – Sözleri

  • Her çocuk kendi huyu suyuyla dünyaya gelir. İleriki yıllarda da ruhsal yaşantısını en oldukca belirleyecek olan genetik olarak ona geçen bu ruhsal yapıdır. Yani iyi anne babalık her şey demek değildir…
  • Çocuğun yaşamdaki mutluluğu, en prestijli üniversitelerin diplomasından oldukca daha kıymetli…
  • Özgürlük ve başıboşluğu karıştırmayın sınır koyun ki evladınız iyi ve kötünün farkına varabilsin.
  • Etkili bir anne-baba olmanın ilk prensibi çocuğumuzu “ adam yerine “ koymaktır.
  • Çocuğun ruhsal yaşantısının şekillenmesinde ebeveynin kendi ruhsal sağlıkları, birbirleriyle ve çocuklarıyla iletişimi oldukca önemlidir. Evlatlarının yetişmesi için sevecen bir ortam sağlayabilmeleri ve onlara karşı şefkatli olabilmeleri için ebeveynin ruh sağlığı iyi olması gerekir.Anne babanın çocuğun ruhsal gereksinmelerini ve gelişimini doğru algılayıp ona nazaran davranması, onun özgüvenini yerinde ve mutlu bir kişi olmasının yolunu açar.
  • Çocuğun kendi olduğundan sevilip beğenilmesi anne babalığın en mühim aşamalarındandır.Çocuğumuza herhangi bir nedenle değil bir tek kendisi olduğundan sevilmeye layık ve kıymetli bulunduğunu hissettirmeliyiz.Bizim beklentilerimizi karşıladığında “işte benim kızım yada oğlum” deyip onu övmek; beğenmediğimiz özellikler karşısında “bu çocuk iyi mi bu şekilde oldu” “Anası yada babası kılıklı” diyerek onu yoksaymak oldukça sık meydana getirilen bir hatadır.
  • Anne baba olmak, dünyanın en zor işidir.
  • Can çıkmadan davranış çıkmaz. Her çocuk kendi mizacıyla doğar.
  • Anne babalık her şey değildir fakat oldukca şeydir.


Günümüzde Anne Baba Olmak İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bazı çocuk gelişim kitaplarını okurken sıkılıyorum sadece bu kitap onlardan değil.
Net ve anlaşılırdı. Bilgilerle bunaltmadı.
Çocuk büyütürken yaşanabilecek problemlere değinilmiş. Örneklerle anlatılmış, özet çıkarır şeklinde maddeler halinde sunulmuştu.
Ara ara bakacağım çocuk yetiştirme kitaplarından.
Aynı türde Leyla Navaro’nun Gerçekten beni duyuyor musun kitabını da tavsiye ederim onda daha detaylı anlatılmıştı.
Keyifli okumalar (25inde1anne)

•Zaman değişiyor, olanaklar artıyor; buna paralel olarak evlatların sorunları da değişiyor. Ve ebeveynlere bu sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar gerekiyor. Bu yaklaşımlarla ilgili günümüz gerçeklerine uygun bir kılavuz durumunda yazılmış, uygulanabilir tavsiyelerin yer almış olduğu, doyurucu bir emek harcama.
•Sade ve oldukça akıcı diliyle oldukca kolay okunan ve çocuk yetistirirken lüzumlu olan en temel yaklaşımları özetleyen, ebeveyn olan/olacak her insana destek bir kitap. (Burcu Dündar Zeypak)

Muhteşem ötesi.. kesinlikle yararlı bir kitap.. Bir çocuğun iyi mi yetiştirilmesi icap ettiğini oldukça iyi bir halde özetleyen bu kitap tüm ailelerin okuması gerekiyor. (Rıdvan USLU)


Günümüzde Anne Baba Olmak PDF indirme linki var mı?


Eyüp Sabri Ercan – Günümüzde Anne Baba Olmak kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Günümüzde Anne Baba Olmak PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Eyüp Sabri Ercan Kimdir?

Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, İzmir Bornova Anadolu Lisesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. 1995 senesinde Amerika Birleşik Devletleri Tıp Bilimleri Sınavlarını (United States Medical License Exam; USMLE) kazanmıştır. 1997 senesinde uzmanlık eğitiminin bir bölümünü Kanada’da sürdürmüştür. 1999 senesinde Prof. Dr. Cahide Aydın’la beraber yazdıkları “Anne Baba ve öğretmenler için Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” adlı kitabını yayımlamış ve bu kitabın toplam Gendaş ve Pupa Yayınevlerinden 19 basımı yapılmıştır. 2004 senesinde Prof. Dr. Atilla Turgay ile beraber yazdıkları, çocuk ve gençlerde depresyonu mevzu alan “Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk” adlı ikinci kitabı ise Remzi Kitabevi ve Doğan Kitap Yayınevlerinden toplam 6 basımı yapılmıştır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu mevzusundaki 2. Kitabı Doğan Kitap tarafınca 2008 senesinde yayımlanmış ve 2013 senesinde kitabın ondördüncü basımı yapılmıştır. Türkiye Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kılavuzunun (2008) birinci yazarı olan Dr. Ercan Dünya Psikiyatri Birliği Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu komisyonu üyesidir. Dr. Eyüp Sabri Ercan 2013 senesinde Amerika Sağlık Bakanlığı Psikiyatri Kısmı tarafınca misafir araştırmacı olarak çağrı edilmiştir. 2014 yılı Nisan ayında Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği başkanlığına seçilmiştir. 2000 yılı İzmir Psikiyatri Derneği, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Araştırma Birincilik Ödülü’nü, 2001 yılı Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi Ödülü’nü, 2003 yılı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Derneği En Başarılı Bilimsel Araştırma Poster Ödülü’nü, 2005 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma İkincilik Ödülü’nü, 2009 yılı Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği Proje Ödülü’nü, 2010 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma İkincilik Ödülü’nü, 2011 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma Birincilik Ödülü’nü, 2012 yılı Fahrettin Kerim Gökay Araştırma Posteri Birincilik Ödülü’nü, 2012 yılı Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Proje Ödülü’nü, 2012 yılı Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Ödülü’nü, 2013 yılı Klinik Psikofarmakoloji Bülteni Araştırma Birincilik Ödülü’nü kazanmıştır. 2013 senesinde 6-9 Haziran tarihlerinde Milano’da meydana gelen 4.Dünya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu kongresinde dünyada ilk olan ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Alt Tiplerinin Genetik, Nöropsikolojik ve Çoklu Beyin Görüntüleme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi’ emek vermesi ile ”En iyi araştırma ödülü’nü” kazanmıştır ve Otizmde Metilfenidata Yetersiz Yanıt: CES 1 Enzim sizteminin görevi var mı? adlı emek vermesi ile en iyi poster turuna iştirak etmiştir.


Eyüp Sabri Ercan Kitapları – Eserleri

  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
  • Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
  • Günümüzde Anne Baba Olmak
  • Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk
  • Nörogelişimsel Bozukluklar
  • Mutsuz Çocuk


Eyüp Sabri Ercan Alıntıları – Sözleri

  • Anne baba olmak, dünyanın en zor işidir. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
  • 1. İnatçı motor hiperaktivite: Yerinde duramama, gerginlik, sinirlilik, yerleşik etkinlikleri sürdürememe (mesela uzun süre oturarak gazete, kitap okuyamama, televizyonda bir programı sonuna kadar izleyememe), devamlı hareket halinde olma ve duygulanımda (mizaçta) bozulma.
    2. Dikkat eksikliği: Dikkatin acele dağılması, çoğunlukla eşyalarını yitirme ya da yerlerini unutma, konuşulanları, okuduklarını ve günlük işlerini akılda tutamama.
    3. Duygulanımda (mizaçta) değişkenlik: Kendini birçok iyi, birçok fena hissetme biçiminde değişkenliğin sık olması.
    4. Görevleri iyi düzenleyememe yada tamamlayamama: Ev, okul ve işiyle ilgili ödevlerini düzenleme ve tamamlamada yetersizlik, bir işi bitirmeden diğerine başlama, mesele çözme ve zamanı kullanma da güçlük çekme.
    5. Hiddet atakları: Acele öfkelenip kontrollerini geçici olarak yitirme, devamlı bir huzursuzluk.
    6. Dürtüsellik: Düşünmeden, kolay ve süratli karar verme. İş başarısında düşüklük, ilişkileri ani olarak başlatma yada bitirme (birçok kez evlenip ayrılma, sık olarak sevgili yada eş değişiklik yapma), negatif neticelerini düşünmeden hoşuna giden etkinliklere girişme.
    7. Stres ile başedememe: Normal streslere çökkünlük, kızgınlık ve bunaltı şeklinde aşırı ve uygunsuz yanıtlar verme. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Nasıl şehirden uzaklaşmaya başlarken radyo hep çalacak şeklinde gelir insana, fakat bir süre sonrasında cızırdayıp azca sonrasında da asla ses vermezse, DEB’ de de “ha gayret” süregelen emekler, hevesler kısa sürede sonlanır. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Dikkat eksikligi olan kişiler bir şeyin albenisine derhal kapılabilir fakat öğrenme karşısındaki zorluklar, eğitim, yine ve egzersiz gerektiren can sıkan kısımlardan cabuk bıkarlar. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Anne babalık her şey değildir fakat oldukca şeydir. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
  • Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar üç ayrı grupta yer verilmiştir:
    A.Hem dikkat hem aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunlarıolanlar;
    B.Sadece dikkat sorunları olanlar;
    C.Sadece aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları olanlar. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Aşırı Hareketlilik
    1. Bir çok vakit elleri, ayakları kıpır kıpırdır ya da oturmuş olduğu yerde kıpirdanıp durur.
    2. Bir çok vakit sınıfta ya da oturması beklenen öteki durumlarda oturmuş olduğu yerden kalkar.
    3. Bir çok vakit uygunsuz olan durumlarda koşuşturup durur ya da tirmanir (Ergenlerde ya da erişkinlerde öznel huzursuzluk duyguları ile sınırı olan olabilir.
    4. Bir çok vakit, sakin bir şekilde, boş zamanları geçirme etkinliklerine katılma ya da oyun oynama zorluğu vardır.
    5. Bir çok vakit hareket halindedir ya da bir motor tarafınca sürülüyormuş şeklinde davranır.
    6. Bir çok vakit oldukca konuşur.
    Dürtüsellik
    1- Bir çok vakit sorulan soruların sual tamamlanmadan ilkin yanıtını yapıştırır.
    2- Bir çok vakit sırasını bekleme güçlüğü vardır.
    3- Bir çok vakit başkalarının sözünü keser ya da yaptıklarının arasına girer (Mesela, başkalarının konuşmalarına ya da oyunlarına burnunu sokar).
    … aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları bölümünde yer edinen 9 maddeden altısı sizin çocuğunuzda var ise, çocuğunuzda aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları bulunabileceğini düşünün. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • mühim bir kısmı arkadaşları tarafınca oyunlara ve grup çalışmalarına alınmak istenmemekte ve bu durum hem evlatları hem de ebeveynleri fazlasıyla üzebilmektedir. Doğal olarak bu mesele tüm “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” olan çocuklar için geçerli değildir. Bu mevzuda en fazla risk altında olanlar aşırı hareketlilik, dürtüsellik, karşıt olma davranışı ve saldırganlığı belirgin olanlardır. Ayrıca negatif aile ilişkileri olan çocuklar hem ağır davranış sorunları geliştirebilmekte hem de akran ilişkilerinde mühim problemler yaşayabilmektedirler. Bu mevzuda verebileceğimiz iyi haber “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” nun ve birlikte rol alan sorunların sertliği ne olursa olsun erken tedaviyle oldukca pozitif yönde sonuçlar alınabildiğidir. Mesela üç yaşlarında “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” ve davranış sorunları olan bir çocuğun tedavisi oldukca kolayken, benzer sorunları yaşayan 15 yaşındaki bir gencin iyileşmesi oldukca daha çok vakit ve emeğe gereksinim gösterir. Bu nedenle çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun, onda akranlarına nazaran belirgin farklılıklar gördüğünüzde mevzunun uzmanlarına ne olursa olsun danışmalısınız. Zira çalışmalarımız esnasında bazı anne babaların çocuklarını oldukca erken dönemlerde bizlere getirmeye karar verdiğini, sadece çevredekilerin “Şu kadarcık çocuk psikiyatriye götürülür mü?” şeklinde yersiz engellemeleri sonucunda uzun zamanları boşa geçirdiklerini görmekteyiz. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • 1. Bir çok vakit dikkatini ayrıntılara veremez, okul ödevlerinde, işlerinde ya da öteki etkinliklerinde dikkatsizce hatalar yapar.
    2. Bir çok vakit üstüne almış olduğu görevlerde ya da oynadığı etkinliklerde dikkati dağılır.
    3. Doğrudan kendisine konuşulduğunda bir çok vakit dinlemiyormuş şeklinde görünür.
    4. Bir çok vakit yönergeleri izlemez ve okul ödevleri, küçücük işleri ya da iş yerindeki görevlerini tamamlayamaz.
    5. Bir çok vakit üstüne almış olduğu görevleri ve etkinlikleri düzenlemekte güçlük çeker.
    6. Bir çok vakit devamlı mental çabayı gerektiren görevlerden kaçınır, bu tarz şeyleri sevmez ya da bunlarda yer almaya karşı isteksizdir.
    7. Bir çok vakit üstüne almış olduğu görevleri ya da etkinlikler için lüzumlu olan şeyleri kaybeder (Mesela oyuncaklar, okul ödevleri, kalem ler, kitaplar ya da vasıta-gereçler).
    8. Bir çok vakit dikkati dış uyaranlarla kolaylıkla dağılır.
    9. Günlük etkinliklerde bir çok vakit unutkandır.
    Dikkat sorunları bölümünde yer edinen 9 maddeden altısı sizin çocuğunuzda var ise, çocuğunuzda dikkat eksikliği bulunabileceğini düşünün. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • “Eğer bu çocuğun dikkati iyiyse neden bir türlü kendini derslere veremiyor; eğer dikkati bozuksa nasıl olup da hiç kimsenin dikkat etmediği ayrıntıyı o görüyor?”
    Gerçekten de dikkat eksikliği bozukluğu olan bireyler yüzeysel dikkat olarak nitelendirilebilecek spontan görsel uyarılara dikkati vermede herhangi bir mesele yaşamazlar. DEB olan bireylerin görsel uyaranlara spontan dikkat vermeyi düzenleyen posterior dikkat sisteminde bir sorunları yoktur. DEB’de frontal bölge tarafınca düzenlenen ‘vijilans’ olarak adlandırılan , dikkatin vazife ve mesuliyet alanına yöneltilmesi ve sürdürülmesinde yetersizlik vardır. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Dikkat eksikliği bozukluğu olanlar “ en istikrarlı istikrarsızlardır.” (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Öğretmenler DEB olan evlatları şu şekilde tanım ederler: “Ayşe’nin vücudu sınıfta ama aklı başka yerde. Biz onu derste bulamıyoruz. Derste sürekli dalgın ve aklı başka yerde gibi.” Bu devamlı dalma, kendini verememe, konsantre olamama durumu oldukca çoğunlukla yaşanır. Kişinin elinde olmayan bir durumdur. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Ritalin (metilfenidat) bir tür amfetamindir. Amfetamin uyarıcı özellikleri olan bir maddedir. Ritalin oldukca uzun zamandan beri “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”nun tedavisinde kullanılmaktadır. “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” tedavisinde bugüne dek en oldukca araştırılmış ve en oldukca kullanılmış olan ilaç Ritalin’dir. Yapılan araştırmalarin soucunda “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” tedavisinde en etkin ilacın Ritalin olduğu gösterilmiştir. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Çocuk hangi yaşta olursa olsun, vücudunun hangi bölgesine gelirse gelsin, oldukca acıtsın ya da acıtmasın dayak son aşama zararı olan bir uygulamadır. Unutulmamalıdır ki boks maçında değiliz; bokstaki şeklinde karaciğere ya da surata çalışırsan dayak da, puan verilmemiş yere vurursan mesele olmaz şeklinde yaklaşımlarla çocuğumuza vereceğimiz zarar beklenenin oldukca üstündedir. “Ayağına terlikle vuruyoruz, poposuna hafifçe vuruyoruz” şeklinde masum görünen fakat tam anlamıyla insan onurunu zedeleyen ve ileride çocuğun ruhsal yapısında derin tahribatlara neden olan cezalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • Can çıkmadan davranış çıkmaz. Her çocuk kendi mizacıyla doğar. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
  • İnsanı öteki canlılardan ayıran en mühim özellik bir vakaya düşünmeden, refleksleriyle değil, sonunu düşünerek karar verebilmesidir. “Dur, düşün, bekle, karar ver ve sonra harekete geç” basamakları insanda frontal bölge dediğimiz beynin ön bölgesinin işlevidir. İşte hiperaktivitede yetmezliği olan bu bölgedir. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)
  • “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” olan bireylerin beyin yapılarında bir bozukluktan oldukca farklılığın bulunmuş olduğu söylenebilir. Ayrıca “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” olanlarda beynin ön bölümlerinde ve bu bölümle yakından ilişkili beyin yapılarında normallerden düşük kanlanma ve şeker kullanımı bulunmuş olduğu belirlenmiştir. Ancak “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” olanların beyinlerindeki bu yapısal ve işlevsel farklılıkların niçin meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) emareleriyle ortaya çıkan bir psikiyatrik bozukluktur.
    Bir çocukta, gençte yada erişkinde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu var denebilmesi için bu belirtilerin yedi yaşından evvelinde beri bulunması, düzgüsel bir kişide olandan oldukca daha şiddetli düzeyde görülmesi gereklidir. Yani aşırı hareketlilik, dikkat dağınıklığı ve isteklerini erteleyememe emareleri kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olmalıdır.
    Mesela, 5 yaşındaki bir çocuğun erişkinlerden daha hareketli olması ve dikkatinin oldukca daha acele dağılması normaldir. Ancak bu hareketlilik ve dikkat dağınıklığı akranlarıyla karşılaştırıldığında oldukca fazlaysa, oyun oynamasına ve akranlarıyla sıhhatli ilişki kurmasına engel oluyorsa
    Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’ndan söz edilir. (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
  • Çocuğun ruhsal yaşantısının şekillenmesinde ebeveynin kendi ruhsal sağlıkları, birbirleriyle ve çocuklarıyla iletişimi oldukca önemlidir. Evlatlarının yetişmesi için sevecen bir ortam sağlayabilmeleri ve onlara karşı şefkatli olabilmeleri için ebeveynin ruh sağlığı iyi olması gerekir.Anne babanın çocuğun ruhsal gereksinmelerini ve gelişimini doğru algılayıp ona nazaran davranması, onun özgüvenini yerinde ve mutlu bir kişi olmasının yolunu açar. (Günümüzde Anne Baba Olmak)
  • DEB olan kişiler bir şeyin albenisine derhal kapılabilir fakat öğrenme aşamasındaki zorluklar, eğitim, yine ve egzersiz gerektiren can sıkan kısımlardan oldukca acele bıkarlar. Yani sebat gerektiren durumlardan derhal bıkıp çekilebilirler. DEB olan çocuklar İçin en yararlı şeyler spor ve sanat şeklinde faaliyetlerdir. Ama en mühim mesele da bunlara devam etmesidir. Bu nedenle başlangıç aşamasında çocuk motive edilerek sıkılıp bırakması önlenmelidir. (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş