Eğitim

Günümüzde İnsan ve İnsanlar – Çiğdem Kağıtçıbaşı Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Günümüzde İnsan ve İnsanlar – Çiğdem Kağıtçıbaşı Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Günümüzde İnsan ve İnsanlar kimin eseri? Günümüzde İnsan ve İnsanlar kitabının yazarı kimdir? Günümüzde İnsan ve İnsanlar konusu ve anafikri nedir? Günümüzde İnsan ve İnsanlar kitabı ne konu alıyor? Günümüzde İnsan ve İnsanlar PDF indirme linki var mı? Günümüzde İnsan ve İnsanlar kitabının yazarı Çiğdem Kağıtçıbaşı kimdir? İşte Günümüzde İnsan ve İnsanlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Çiğdem Kağıtçıbaşı

Yayın Evi: Evrim Yayınları

İSBN: 9789755032245

Sayfa Sayısı: 476


Günümüzde İnsan ve İnsanlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kitabın önceki baskısı “Günümüzde İnsan ve İnsanlar” ismiyle yayımlanmıştır.

Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar, otuz küsur senelik İnsan ve İnsanlar’ın güncelleştirilmiş revizyonudur ve toplumsal psikolojiye bir giriş kitabıdır. Bu güncelleştirme ve revizyonu yaparken, temel bir ilke gözetilmiştir. Bu da yenilikleri eklerken, geçerli aslı de koruyarak birikimli bir gelişmeyi ortaya koyma gereğidir. Sonuç olarak Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar hem yepyeni bir kitaptır, hem de İnsan ve İnsanların kendisidir. 

Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar’ın bir özelliği, her mevzunun kültürel bir çerçeve içinde de irdelenmesidir. Şundan dolayı günümüzde kültürel ve kültürlerarası psikoloji giderek daha çok ehemmiyet kazanmaktadır. Türkiye’de kullanılan bir toplumsal psikoloji kitabının bir tercüme olması, ya da salt Amerikan toplumsal psikoloji kitabındaki detayları içermesi uygun değildir. Fakat kültürel ortamlarda elde edilmiş değişik bulgular mevzusunda en azından genel bir bilgilendirme gerekir. Bu şekilde bir bilgilendirme, okuyucunun mevzuları bir kültür süzgecinden geçirmesine ve mesela Türkiye’de aynı bulguların bulunup bulunmayacağını düşünmesine destek olabilir.


Günümüzde İnsan ve İnsanlar Alıntıları – Sözleri

  • Yöntem amaç değil araçtır
  • Düşüncenin etik olması davranışında o şekilde olacağı anlamına gelmez.
  • …şahıs ile toplumun ilişkisi söz konusu olduğu süre, psikolojinin, kişinin belirli bir toplumsal ortamda yaşadığını; sosyolojinin de, kişilerin bulunmuş olduğu ortama kendi özelliklerini getirdiğini gözden kaçırmamaları gerekir. Oysa, bu iki disiplinin formel yapısı içinde bunu sağlayacak esneklik bir çok süre görülmemektedir. Sosyal psikoloji işte bu soruna bir çözüm getirir.
  • (soyal) psikolojinin uzun bir geçmişi kısa bir zamanı vardır.
  • Kısa vadede insanoğlu yaptıkları şeylerden uzun solukta ise yapmadıkları şeylerden pişmanlık duyarlar.
  • Biz neyin iyi neyin fena bulunduğunu belirlemek için bir mutluluk hesabı yapıyıruz
  • Olumlu bir izlenimi değişiklik yapmak negatif bir izlenimi değiştirmekten daha kolaydır.
  • Karşı karşıya konuşma toplumsal ilişkiyi artırır
  • …liderlik, bir tek kişilik özelliklerinden değil, grubun çeşitli özelliklerinden de etkilenmekte ve kişiyle toplumsal çevrenin etkileşimi şeklinde ortaya çıkmaktadır.
  • Sosyal psikoloji içindeki bu ikili akım, toplumsal psikolojinin bir bilim dalı olarak başlangıcından beri görülmüştür. 1908 senesinde ilk kere iki toplumsal bilimci tarafınca birbirlerinden bağımsız olarak iki toplumsal psikoloji kitabı yazılmıştır. Bu yazarlardan biri bir psikolog, diğeri ise bir sosyologdu.


Günümüzde İnsan ve İnsanlar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Lisanstayken Sosyal Psikoloji dersinde ders kitabı olarak okumuştum. Biraz sınavda ‘hangi sual kaçıncı sayfadan çıkakacak’ kaygısıyla okumuş da olsam insana yararlı ve bilinmesi gerekenleri özetleyen güzel bir yapıt. Anlatımı bunaltıcı değil ve uygulanmış toplumsal deneyleri de içinde barındırıyor.Neticede okunmalı diye düşünüyorum 🙂 (~Katre-i Matem~)

Sosyal Psikoloji dersimiz için kullandığımız, hakkaten övgüyü hak eden mükemmel bir kitap. 10 bölümden oluşan kitapta; toplumsal tesir ve uyma, bilimsel araştırma şekilleri, tutumlar, propaganda, kişilik kavramları benzer biçimde mevzular, her insanın anlayabileceği mütevazi bir üslupla anlatılmış. Konular ülkemizden ve dünyadan örneklerle fazlaca güzel pekiştirilmiş, akılda kalıcı hale getirilmiş. Benim benzer biçimde cemiyet içinde bireyi izlemekten ve çıkarımlarda bulunmaktan zevk alan biriyseniz bu kitabından fazlaca şey öğreneceksiniz anlamına gelir. Kitabın oluşturulması için fazlaca emek verildiğini okurken kolayca anlıyorsunuz. İçeriklerin hazırlanması için birçok araştırmayı toparlayan emek verme ekibine ve bilhassa Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’na büyük emekleri için teşekkürlerimi sunmadan edemeyeceğim. Kendisi şu an aramızda olmasa da kendisini birazcık araştırdığımda alana dair yaptıklarıyla ve saymakla bitmeyen ödülleriyle karşılaşınca hakkaten fazlaca mutlu oldum. Bu kısa, tadımlık incelememi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın kitabın önsözündeki şu ifadeleriyle bitirmek isterim: “Bu kitabın, toplumdaki insan olgusuna ışık tutmaya devam etmesi dileğiyle.” (Murat Yüzer)

Sosyal psikoloji ders kitabı olarak öğrencilik zamanlarımda karşıma çıkan kitap klinik psikolog olarak çalışsam da cemiyet içindeki hem toplumdan etkilenen hem de toplumu etkileyen insanı idrak etmek için başvurduğum mükemmel bir başucu kitabı…dilinin sadeliği psikoloji alanını okumayan kişilerin de anlayabileceği düzeyde…verdiği örnekler konuların daha rahat hatırlanmasını sağlıyor. Sadece yabancı ülkelerde meydana getirilen araştırmalardan değil vatanımızda meydana getirilen araştırmalardan da örnekler verilmesi şahane… verdikleri emek için tüm ekibe müteşekkirim (Nurten Türk Şimşek)


Günümüzde İnsan ve İnsanlar PDF indirme linki var mı?


Çiğdem Kağıtçıbaşı – Günümüzde İnsan ve İnsanlar kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Günümüzde İnsan ve İnsanlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Çiğdem Kağıtçıbaşı Kimdir?

1940’da İstanbul’da dünyaya geldi. 1959’da Robert Kolej’nden mezun olan Çiğdem Kağıtçıbaşı, Massachusetts’teki Wellesley College’de, psikoloji alanında lisans eğitimi almış ve 1961 senesinde mezun olmuştur. Doktora tezini ise 1967yılında Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde toplumsal psikoloji alanında vermiştir. Günümüzde 1.200’ün üstünde atıf ile, en fazlaca atıf meydana getirilen psikologlardan ve Türk akademisyenlerden biridir.

Türkiye Bilimler Akademisi’nin kurucu üyesi olan Kağıtçıbaşı, uzun seneler Boğaziçi Üniversitesi’nde vazife yaptıktan sonrasında Koç Üniversitesi’ne geçmiştir ve hâlen orada ders vermektedir. Önceki dönemlerde, Koç Üniversitesi Fen, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi dekanlığı görevini de üstlenmiştir(1998-2001) ve halen aynı Fakültede Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürütmektedir. Öte taraftan, Duke, Colombia, Harvard ve California-Berkeleyüniversitelerinde de konuk öğretim üyesi olarak vazife yapmıştır.

Araştırmalarında, insan gelişimi ve aile arasındaki etkileşimi kültürlerarası bir bakış açısıyla incelemiştir. Geliştirdiği kültürlerarası kişilik ve aile modeli ile psikolojide ABD egemenliğine karşı çıkmış ve bu karşı duruşuna karşın en büyük övgüyü gene ABD’de almıştır.

AÇEV Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nda pek fazlaca toplumsal uygulamanın başlatıcısı olmuştur. Geliştirdiği anne-çocuk eğitimi ve erken destek projesi 62 ilde uygulanmaktadır. Ayrıca, bulunmuş olduğu onlarca internasyonal dernekyöneticiliklerinin en önemlisi 2000 yılına kadar sürdürdüğü Dünya Psikoloji Derneği’nin destek başkanlığıdır. Kağıtçıbaşı, uzun seneler UNICEF danışmanlığı da yapmıştır.

Türkçe ve İngilizce olarak değindiği, çeşitli bilimsel mecmua ve kitaplarda gösterilen 200’e yakın makalesi vardır ve toplam 28 kitaba yazarlık yapmıştır. Emekleri, aile, ana-babalık, erken çocukluk süreci ve kültürel bağlamda insan gelişimi üstüne kuramsal ve uygulamalı araştırmaları kapsamaktadır.


Çiğdem Kağıtçıbaşı Kitapları – Eserleri

  • Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar
  • Günümüzde İnsan ve İnsanlar
  • Yeni İnsan ve İnsanlar
  • Lüla Ve Ben – Çifte Anı
  • Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi
  • Kültürel Psikoloji
  • Sosyal Değişmenin Psikolojik Boyutları


Çiğdem Kağıtçıbaşı Alıntıları – Sözleri

  • Sosyal değişimi “gelişim” olarak değerlendirebilmek için “dışa açıklığın”, “mahalli geçerlilikle” beraber var olması gerekir. (Kültürel Psikoloji)
  • Biz neyin iyi neyin fena bulunduğunu belirlemek için bir mutluluk hesabı yapıyıruz (Günümüzde İnsan ve İnsanlar)
  • İnsanlar niçin çocuk sahibi olmak ister? (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Psikolojik vakalar hiçbir süre içinde bulundukları ortamdan bağımsız olarak ortaya çıkmazlar, bu yüzden ortam daima ruhsal “gerçekliğin” bir parçasıdır. (Kültürel Psikoloji)
  • Yaygınlık yanılgısı, bizimle herhangi bir mevzuda aynı düşüncede olan insanların oranının abartılmasıdır. ‘Eğer ben bu şekilde düşünüyorsam ne olursa olsun başka insanoğlu da o şekilde düşünüyordur’ inancıdır. (Yeni İnsan ve İnsanlar)
  • Bilimsel yöntem sınanabilir, yanlışlanabilir. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Toplumlar belirli tipteki çocuk davranışlarına yol açan çevreler yaratır. Bu çevre anne-baba ve toplumun çocuktan beklentilerini yansıtır ve evlatların bir çok belirlenmiş olan bu rolleri uygun olarak sosyalleşir. (Kültürel Psikoloji)
  • İşte bilime tam da bu yüzden ihtiyacımız vardır – gerçekle yanılsamayı ve gerçek öngörülerle varsayımları birbirinden ayırt etmemize yardım etmesi için. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Olumlu bir izlenimi değişiklik yapmak negatif bir izlenimi değiştirmekten daha kolaydır. (Günümüzde İnsan ve İnsanlar)
  • Bir süre ilkin meydana getirilen karşılaştırmalı bir çalışmada, Türk ve Amerikalı gençlere yetişme çağlarında ailelerinden ne kadar denetim ve şefkat gördüklerini sormuş oldum. Algılanan şefkatte herhangi bir kültürlerarası fark olmadığı halde, Türk gençlerinin Amerikalı gençlere bakılırsa daha çok aile denetimi algıladıkları ortaya çıktı. (Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi)
  • Psikolojik vakalar hiçbir süre içinde bulundukları ortamdan bağımsız olarak ortaya çıkmaz, bu yüzden ortam daima ruhsal “gerçekliğin” bir parçasıdır. (Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi)
  • Sosyal psikoloji içindeki bu ikili akım, toplumsal psikolojinin bir bilim dalı olarak başlangıcından beri görülmüştür. 1908 senesinde ilk kere iki toplumsal bilimci tarafınca birbirlerinden bağımsız olarak iki toplumsal psikoloji kitabı yazılmıştır. Bu yazarlardan biri bir psikolog, diğeri ise bir sosyologdu. (Günümüzde İnsan ve İnsanlar)
  • Toplumlar belirli tipteki çocuk davranışlarına yol açan çevreler yaratır. Bu çevre, ana-baba ve toplumun çocuktan beklentilerini yansıtır ve çocuklar bir çok belirlenmiş olan rollere uygun olarak sosyalleşir. (Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi)
  • Bazı kişiler, bireyselliklerini koruma ve kendine özgü olmayı fazlaca önemserler. Herkesin yaptığını, her insanın giydiğini, söylediğini vs. yapmak hoşlarına gitmez ve kendilerine özgü kimliklerini sürdürmekte ısrarlı olurlar. Maslach ve arkadaşları (1985,1987) fert olma gereksinimi yüksek olan insanları belirleyebilmek için bir kontrol geliştirmişlerdir. Bu testte kişilerin toplulukta, kendilerini başkalarından ayıran davranışlarda bulunma istekleri ölçülmektedir. Mesela, “büyük bir topluluğa konuşma yapmak”, “yabancı bir grup insana tartışmalı bir mevzuda kendi fikirlerini sunmak”, “doğruluğu hakkında güvenilir bulunmadığınız bir fikrinizi ortaya koymak” benzer biçimde sorularla kişilerin
    fert olma gereksiniminin derecesi saptanabilmektedir. Laboratuvarda meydana gelen uyum araştırmalarında fert olma gereksinimi kuvvetli olan deneklerin daha azca uyma davranışı gösterdikleri, çoğunluğa daha azca uydukları ve yaratıcı aykırılıkta bulundukları görülmüştür. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Psikolojik vakalar hiçbir süre içinde bulundukları bağlamdan bağımsız olarak ortaya çıkmaz, bu yüzden bağlam daima ruhsal “gerçekliğin” bir parçasıdır. (Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi)
  • … Japonya’daki genç erişkin adamların boylarının İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren 10 santimetre. civarında uzadığı bildiriliyor. Eğer boy kadar yüksek düzeyde kalıtımsal bir özellik bile, toplumdan topluma ve göreceli olarak kısa süre içinde bu şekilde dalgalanmalar gösterebiliyorsa, zeka ve kişilik benzer biçimde daha azca kalıtımsallığı olan özellikler daha da fazla değişebilir. (Kültürel Psikoloji)
  • Kişinin içinde bulunmuş olduğu ortam kişinin kendi benliğinin ortaya çıkmasını engellemekte ve bireyi ortamın doğrusu ortamdaki grubun gerekliliklerini yapması için yönlendirmektedir. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Bize uzak olan ya da kişiliğini yitirmiş birini istismar etmek daha kolaydır. Şartlar bu şekilde olduğunda insanoğlu büyük trajedilere bile tepkisiz kalabilirler.Cellatlar genel anlamda idam mahkûmlarının başına başlık geçirerek onların kişiliklerini yok ederler. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Karşı karşıya olma durumu, toplumsal etkinin sertliğini arttırmaktadır. (Dünden Bugüne İnsan ve İnsanlar)
  • Cehennem öteki insanlardır. (Kültürel Psikoloji)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş