Eğitim

Hallacı Mansur – Yasemin Bülbül Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hallacı Mansur – Yasemin Bülbül Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hallacı Mansur kimin eseri? Hallacı Mansur kitabının yazarı kimdir? Hallacı Mansur konusu ve anafikri nedir? Hallacı Mansur kitabı ne konu alıyor? Hallacı Mansur PDF indirme linki var mı? Hallacı Mansur kitabının yazarı Yasemin Bülbül kimdir? İşte Hallacı Mansur kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yasemin Bülbül

Yayın Evi: Gece Kitaplığı

İSBN: 9786051805535

Sayfa Sayısı: 355


Hallacı Mansur Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Ben ki Hallac-ı Mansur; Enel-Hak diyerek can veren, ben ki Hallac-ı Mansur; dokuz yıl zindanlarda yatıp derisi yüzülerek öldürülen, ben ki Hallac-ı Mansur; yoktan gelip Yok’a giden…. Sevgiye inandım çünkü her şeyin başı sevgi, imanın çekirdeği sevgi, yaradılışın temeli sevgi, var olmanın nedeni sevgi. Evren sevgi üzerine kurulmuş, sevgi üzerine dönmekte. Bir insanın bir başka insana duyduğu cismani sevgi, bir insanın Yaradan’a duyduğu ilahi sevgi ve bir insanın kendisine duyduğu bencilce sevgi. Hatta Yaradan’ın yarattığı kullarına karşı duyduğu sonsuz sevgi, hatta ve hatta Yaradan’ın kendi kendisine duyduğu ve kainatı var eden sevgi… İşte bu sevgiydi, beni ben edip Enel-Hak dedirten. Tövbe et dediler etmedim, af dile dediler dilemedim, tek tek kestiler de bütün uzuvlarımı yine de “ah!” demedim. Hayat söylediğin nedir ki namerde boyun eğince? Kim beni razı edebilir, kula kulluk etmeye?


Hallacı Mansur Alıntıları – Sözleri

  • ” Yalnızım… Oldukca yalnızım… dedi tekrardan.
    Bilmez misin yalnızlık bizi biz icra eden temel kaidedir. Yalnız insan özgür insandır. Yol yürürken yanına yoldaş arayan daima yolunu şaşırır. Yoldaş bir çok süre ayağa bağ, düşünceye ket, amaca settir. Bunu bilerek çıktın bu yola, şimdi bu sapma niye ?”
  • “Sevgiye Inandım zira her şeyin başı sevgi , imanın çekirdeği sevgi , yaradılışın temeli sevgi , var olmanın sebebi sevgi . “
  • Oysaki bilmedikleri bir gerçek var.
    – Nedir o şeyhim ?
    – Savaşılması ihtiyaç duyulan şeyin aslen insanoğlunun kendi içinde olduğu gerçeği. Onlar düşmanı hep dışarda hep başkalarında arıyorlar oysaki düşman hep bizim yanı başımızda ta içimizde.
    – Nedir o şeyhim ?
    – Nefis denen köpek. İşte en azılı düşmandır insana. Nefsin kabardı mı gözün döner acıkırsan çalmanı emreder, birine kızarsan ona vurmanı, birini seversen hep senin olmasını ister. Doyumsuzdur senin anlayacağın, daima aç bir kurt şeklinde senin zayıf bir anını kollar ve bulmuş olduğu her fırsatta saldırır sana…
  • Aşk mıdır her şeyin başı? Bunu mu demek istersin Şeyhim? Seven sevdiğine kavuşur mu bigün? -Doğrudur Eyüp’üm, aşktır her şeyin başı. Yeterince seversen onu, onda yok olacak kadar benliğinden arınırsan ve için dışın tüm bedenin onlaşırsa kavuşursun sevdiğine.
  • Herkesi anlamaya çalışmaktan vazgeç, ilkin kendini anla.
  • Ama bilmezsin ki aslolan karanlık girdiğin yolda değil, senin gözlerindedir.
  • -…….
    – Körlük güzeldir evlat, kör insan mutludur, umutları vardır. Geceleri hayal kurup sabahları hayallerinin ardında koşandır. Oysa görmek zor olsa gerek. Yürek ister, mangal şeklinde hemde gördüklerine dayanabilmek ve insanlığını koruyabilmek için. Yürekli olmazsan yaşayamazsın, etrafındakilere ve onların yaptıklarına razı gelemezsin ya ölürsün ya öldürürsün. O nedenle kör insan mutlu insandır…
  • İnsan dışı kadar içindende mesuldür…
  • Günümüz paracı düzeni insanoğlunun kalbi ile aklı arasındaki bağlantıyı ne yazık ki yok etti. Ne kalbimiz ne de aklımızı tanıyoruz. Robotlaşan bireyler olarak, düzmece duygular, düzmece mutluluklar hatta düzmece acılar yaşıyoruz.
  • KİTAP TAVSİYEM
    “Hallacı Mansur”
    ALINTILAR
    Aşk mıdır her şeyin başı? Bunu mu demek istersin Şeyhim? Seven sevdiğine kavuşur mu bigün?
    Sevgiye inandım zira her şeyin başı sevgi, imanın çekirdeği sevgi, yaradılışın temeli sevgi, var olmanın sebebi sevgi…
    Bir insanoğlunun bir başka insana duyduğu cismani sevgi, bir insanoğlunun Yaradan’a duyduğu tanrısal sevgi ve bir insanoğlunun kendisine duyduğu bencilce sevgi. Hatta Yaradan’ın yarattığı kullarına karşı duyduğu sonsuz sevgi, hatta ve hatta Yaradan’ın kendi kendisine duyduğu ve kainatı var eden sevgi…
    Ey insan! Yaratılmışların içinde, zerreden daha küçüğü yok ve sen onu anlayamıyorsun. Zerreyi bile tanıyamayan insan, bu zerreden daha algılanamaz olan O’nu tanıyabilir mi?
  • Oysaki bilmedikleri bir gerçek var.
    – Nedir o şeyhim ?
    – Savaşılması ihtiyaç duyulan şeyin aslen insanoğlunun kendi içinde olduğu gerçeği. Onlar düşmanı hep dışarda hep başkalarında arıyorlar oysaki düşman hep bizim yanı başımızda ta içimizde.
    – Nedir o şeyhim ?
    – Nefis denen köpek. İşte en azılı düşmandır insana. Nefsin kabardı mı gözün döner acıkırsan çalmanı emreder, birine kızarsan ona vurmanı, birini seversen hep senin olmasını ister. Doyumsuzdur senin anlayacağın, daima aç bir kurt şeklinde senin zayıf bir anını kollar ve bulmuş olduğu her fırsatta saldırır sana…
  • Yeri vardığında zerdüşt oldum yeri vardığında budist yeri vardığında de karmati. Bana bisey öğreten her insana ve herşeye minnet duydum. Onlar olmasaydı ben ‘Enel Hakk’ diyemezdim.
    Anlıyor musun?
  • Cehennem acı çektiğimiz yer değil, acı çektiğimizi kimsenin bilmediği yerdir.
  • “Meseleniz insan olsun…
    Meseleniz doğruluk olsun…
    Meseleniz hakkaniyet olsun…
    Meseleniz gönül olsun…”


Hallacı Mansur İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tövbe et dediler etmedim, af dile dediler dilemedim, tek tek kestiler de tüm uzuvlarımı gene de “ah!” demedim. Hayat söylediğin nedir ki namerde boyun eğince? Kim beni razı edebilir, kula kulluk etmeye?
“ Din” kelimesi doğru anlaşılmadığında insanı “esfele safiline “ düşüren bir kavram haline geldiğini hissettiren bir yaratı. (Hasret K)

Aşk mıdır her şeyin başı? Bunu mu demek istersin Şeyhim? Seven sevdiğine kavuşur mu bigün?
-Doğrudur Eyüp’üm, aşktır her şeyin başı. Yeterince seversen onu, onda yok olacak kadar benliğinden arınırsan ve için dışın tüm bedenin onlaşırsa kavuşursun sevdiğine. (Efnan ışık)

KİTAP HAKKINDA
Mansur…
İsminin anlamı “Allah’ın yardımı ile galip gelmiş” olan,küçüklüğünden beri haksızlığa boyun eğmeyen,küçücük yüreği ile insanlığa kıymet veren Ebu’l_Muğis Hüseyn bin Mansur…
Seneler evvel,küçücük bir çocukken,ölmüş zehirli ve büyük bir yılanı,köyün içme suyuna atıp insanlara zarar vermek isteyen arkadaşının,kafasını delerek bu vakası engellemiş ve tüm yaşanmış olan vakaları görüp tanıklık eden İbn_Malik Piri ile bu sayede tanışmış,uzun seneler Pirinin sevgili Talebesi olmuştur.Peki ya şimdi nerededir diye sorarken,
Merhametten uzak,sevgisiz,tüm canlılarda ölüm isteği uyandıran bir soğuk karşılıyor kitabın ilk sayfalarında bizi…Arafta bırakılan bir soğuk…Yürek yakan soğuk…İnsanlardan bile zalim bir soğuk…Ve zindanla beraber üşüyor,onunla beraber karanlığı yaşıyor,onunla yoruluyor,onunla seviyor Hallac_ı Mansur.Nemli kara zindan duvarını eliyle okşayıp:
_Anlıyorum seni diyor…
Yorgundu Hallac,çaresizce,içi yana yana yorgundu…Gözlerini sımsıkı yumup,nemli duvara yaslanarak:
_Şansım var ise tekrar açmam bu gözleri diye yakarma ediyordu…
Peki niçin kara zindanlardaydı Hallac?
Piri’nin sevgili,asi,dik başlı lâkin yüreği son anına kadar öğrenme ateşi ile yanan talebesi niçin seneler süresince zulüm ve zül’ü taşımaktan sırtı kamburlaşmış bedeni ile sevdalı zindaydı?
Okurken gözyaşlarınızı tutamayacağınız bir yaşam hikâyesi…
Hele ki son sayfalar yüreğinizi dağlıyor.
Hallac’a yapılanlar nezdinde tüm insanlığı sorguluyorsunuz…Kitap ve içinde ne olduğu hakkında,okuma hevesinizi kırmamak adına fazla anlatmak istemiyorum.
Her birinizin okumasını dilerim.
Bir alıntı ile bitirmek isterim müsadenizle:
__Ben Yaradan’ımın bana bahşettiği altmış beş senelik ömrümde bana iki bin yıl kafi gelecek kadar nafile namazı kıldım,orucumu tutup,onlarca kere Hac ziyaretimi gerçekleştirdim.Hakk’ın huzuruna çıkmak için yapmam ihtiyaç duyulan son ibadette ölümdür.Ben artık bu dünyadaki görevimi tamamladım ve şimdi,Sevgilim,yüce gerçeğe ulaşmaya gidiyorum…
Yoktan gelip,Yok’a giden…
“Enel_Hak”
(Hallac_ı Mansur)
Tavsiye Ederim
Sevgiler
ZeHra Gaylan (Zehra Gaylan)


Hallacı Mansur PDF indirme linki var mı?


Yasemin Bülbül – Hallacı Mansur kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Hallacı Mansur PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yasemin Bülbül Kimdir?

1969 Malatya´da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimimi Malatya da tamamladı. Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Kısmı Mezunudur.

1991 senesinde Edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı. Ovacık Maraşal Fevzi Çakmak Lisesi, Tarsus Kerim Çeliktaş İ.Ö.O., Tarsus Mustafa Kemal Anadolu Lisesi’nde öğretmen olarak vazife yapmış oldu. 2005 yılı itibariyle Tarsus Zühtü Günaştı Anadolu Lisesi’nde ve Mehmet Canbolat İlkokulu müdürü olarak görevine devam etti, Akdeniz Atatürk Lisesi ´nde müdür olarak görevine başladı.

Yazarın daha evvelde yayınlanmış eserleri:

Gümüş Kutunun Sırrı

Hayat İksiri

Karanlığın Bilgesi

Mitra’nın Işığı

Akrebin Gözyaşları

Otogar Kedileri

Bir Günlük Özgürlük

Kız Kalesinde Macera

Gelin Kayanın Sırrı

Kovuklu Çınar Düşü

Güneş Ülkesinin Sultanı


Yasemin Bülbül Kitapları – Eserleri

  • Ben Şems
  • Hayyam
  • Hallacı Mansur
  • İbn-i Sina
  • Bideva Aşk
  • Son Saltanat Ertuğrul
  • Hünkar
  • Hayat İksiri
  • Ahi Evran
  • Otogar Kedileri
  • Gelinkayanın Sırrı


Yasemin Bülbül Alıntıları – Sözleri

  • Yeri vardığında zerdüşt oldum yeri vardığında budist yeri vardığında de karmati. Bana bisey öğreten her insana ve herşeye minnet duydum. Onlar olmasaydı ben ‘Enel Hakk’ diyemezdim.
    Anlıyor musun? (Hallacı Mansur)
  • Kalıba giren her ruh evrene sunulan bir can anlamına gelir. (Hayyam)
  • Insan bir tek öğrenen değil, bununla beraber öğreten ve örgütleyen de olmalıdır zira sadece bu şekilde öğrendiklerin işe yarar. Yok, öğrendiğini kendine saklayıp kimselerle paylaşmazsan o öğrendiklerinin hiçbir anlamı olmaz. Sen bir tek data hamalı olursun o denli. (Bideva Aşk)
  • Oysaki bilmedikleri bir gerçek var.
    – Nedir o şeyhim ?
    – Savaşılması ihtiyaç duyulan şeyin aslen insanoğlunun kendi içinde olduğu gerçeği. Onlar düşmanı hep dışarda hep başkalarında arıyorlar oysaki düşman hep bizim yanı başımızda ta içimizde.
    – Nedir o şeyhim ?
    – Nefis denen köpek. İşte en azılı düşmandır insana. Nefsin kabardı mı gözün döner acıkırsan çalmanı emreder, birine kızarsan ona vurmanı, birini seversen hep senin olmasını ister. Doyumsuzdur senin anlayacağın, daima aç bir kurt şeklinde senin zayıf bir anını kollar ve bulmuş olduğu her fırsatta saldırır sana… (Hallacı Mansur)
  • İnsanın yaşı kaç olursa olsun sadece babası ölünce büyüyor. Babası ve anası sağ olan hiçbir evlat büyümüyor, ister on beş yaşlarında olsun, ister kırk, ister elli hangi yaşta olursan ol baban sağsa sen hep bir çocuksun. Şu sebeple o hayattayken kaç yaşlarında olursan ol, daima seni kötülüklerden korumak için çırpınıyor. (Hünkar)
  • Zahirde dönüş Kabe etrafındadır, hakikatte dönüş kendi temizlenmiş nefsinedir. (Bideva Aşk)
  • Bence dünyanın merkezi orası olmalı . (Hayyam)
  • “İşimiz Allah’a kalmışsa, olmuş bil..” (Ben Şems)
  • Herkese Yaradan’in bir lutfu şeklinde davransinlar. Insanlari ve kendilerini sevsinler zira seven insandan zarar gelmez. (Bideva Aşk)
  • “-Yolun ucunun nereye varacağını düşünmek beyhude bir çabadan ibarettir. Sen sadece atacağın ilk adımı düşünmekle yükümlüsün” (Ben Şems)
  • Ketum yürekleri suskun dilleri çözmekte şarabın üzerine yoktur (Hayyam)
  • Canlılıktır bahar ; tabiatın, yaşamın, evrenin yenilendiği güzeller güzeli bir mevsimdir. Dalda tomurcuklanan çiçekten tutun da toprakta filizlenip kök salmaya başlamış olan buğday başağına kadar yaşamın, tabiat ananın damarlarında daha bir canlı dolaşmaya başlamasıdır.
    Öyleki bir mevsimdir ki bahar, ümit olur en karamsar insana. Gülmeyi bilmeyenler bile güneşin sıcaklığıyla tebessüm ederler hayata. (İbn-i Sina)
  • Okuyarak öğreneceksin fakat sevmiş olarak anlayacaksın. (Ben Şems)
  • Okuyarak öğreneceksin fakat sevmiş olarak anlayacaksın (Ben Şems)
  • İyiliğe iyilik her kişinin karıdır, kötülüğe iyilik er kişinin karıdır. (Hünkar)
  • Hayattaki en bunaltıcı şey uykun olmadığında uyumaya çalışmaktır . (Hayyam)
  • Allah aşkı derya deniz gibidir. Kendi meşrebince her insan ondan su alır.Fakat kimin ne kadar alacağı kabın ebatlarına bağlıdır. Kiminin kabı fıçıdır, kiminin kova; kiminin kırbardır, kiminin matara. (Ben Şems)
  • *
    ” … fıkıh bugünkü mezheplerin oluşmasının temel sebebi.”
    “Oldukca doğru bir tespit evlat; Kur’an, hadis, icma ve kıyasın değişik yorumlanmasından oluşmuş mezhepler. Yoksa Hz. Muhammed (s.a.v) döneminde olan şeyler değil, dinin kendisinde mezhep vakası yoktur.”
    “İşte anlamadığım bir nokta bu baba, dinin kendisinde bu mezhep vakası yoksa sonradan insanoğlu niçin meydana getirilen yorumlara bakılırsa bir tarafı seçme mevzusunda kendilerini mecburi hissetmişler?”
    “Şu sebeple evlat insanların hiçbir şeye bakış açıları bir olmuyor, yazılan bir şeyi hepimiz değişik değişik yorumlayabiliyor. Mesela benim Bakara Suresi’ni okuduğumda anladığım şey değişik seninki değişik olabiliyor zira değişik zekâlara ve duygulara sahibiz.”
    * (İbn-i Sina)
  • Ama bilmezsin ki aslolan karanlık girdiğin yolda değil, senin gözlerindedir. (Hallacı Mansur)
  • Hayırsız denen birşey yoktur. Olduğu süre hayırsızmış şeklinde görünen şeylerin ardında ne olursa olsun bir hayır vardır. (Bideva Aşk)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş