Eğitim

Harita Üzerinde – Simon Garfield Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Harita Üzerinde – Simon Garfield Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Harita Üzerinde kimin eseri? Harita Üzerinde kitabının yazarı kimdir? Harita Üzerinde konusu ve anafikri nedir? Harita Üzerinde kitabı ne konu alıyor? Harita Üzerinde PDF indirme linki var mı? Harita Üzerinde kitabının yazarı Simon Garfield kimdir? İşte Harita Üzerinde kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Simon Garfield

Çevirmen: Barış Emre Alkım

Orijinal Adı: On the Map

Yayın Evi: Domingo Yayınevi

İSBN: 9786051981383

Sayfa Sayısı: 456


Harita Üzerinde Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Haritalar büyüler bizi. Dünyaya dair bildiklerimizi bir araya getirir, ilerlememizin kaydını meblağ, hepsinden ötesi bizim hikâyemizi anlatırlar. Onlarsız bir dünya düşünün: Nasıl seyahat yapardık? Toprak üstünde iyi mi hak iddia ederdik? Ülkeler nereye kadar yayılırdı? Kadınla adam otomobilde ne uğruna birbirini yerdi?

Tam Benim Tipim ile yazı karakterleri şeklinde meraklısına hususi duran bir mevzudan internasyonal çoksatan yaratan Simon Garfield şimdi sihrini haritalar için konuşturuyor. Garfield, kâşif ve filozofların eski dönem eskizlerinden Google Maps ve ötesine varan yolu izleyerek, haritaların insan doğasındaki en iyiyi (bulgu ve merak) ve en kötüyü (çatışma ve yıkım) iyi mi kusursuz yansıttığını ortaya koyuyor.

Ortason zamanların büyüleyici mappa mundilerinden aşılmaz ve asla var olmamış Kong Dağları’na, Amerika’nın keşfinden Afrika’yı haritalama kâbusuna, kolera ile savaşan kartograflardan kapatılmış olduğu hücrede Dünya’yı haritalamış Venedikli keşişe, dudak uçuklatan kartografik sahtekârlıklardan çevrimiçi harita savaşlarına uzanan onlarca şaşırtıcı öykü, Garfield’ın oldukça sayıda görselle süslenmiş sürükleyici, tutkulu ve nüktedan anlatımı yardımıyla gerçek bir ziyafete dönüşüyor.

“Simon Garfield, yanındayken dönemin iyi mi akıp gittiğini fark etmediğiniz bir öğretmen şeklinde… Muhteşem bir anlatıcı.”

Observer

(Tanıtım Bülteninden)


Harita Üzerinde Alıntıları – Sözleri

  • Haritalar gözü gören ya da haritayı anlamasını sağlayacak kadar hayal gücüne haiz hepimiz için bitmek tükenmek bilmez bir merak deposudur.
  • ”Pek yakında tüm sınırları değiştireceklerini bile bile haritaya niçin bu kadar detay koysunlar?”
  • ”Oysa ben, daha ilkin kimsenin gidemediği kadar ileriye gitmeyi değil, insanoğlunun gidebileceği kadar gitmeyi göze almıştım.”
  • Uydu navigasyonu da, telefonunuzdaki dijital harita da bir işe yaramıyor burada. Sadece yürüyor, ümit ediyor, soruyor ve işaret ediyorsunuz… fakat yolunuzu bulamayabiliyorsunuz.
  • Kıyaslanamaz… Zemini deniz, çatısı sema, duvarları akan sularıdır; bu eşi olmayan kent karşısında nutkunuz tutulur zira buna benzer bir diyar bulmak olanaksızdır.
  • “Politik çıkarımlardan olabildiğince uzak durulmuştur,” diye yazıyordu Bayer, “şundan dolayı bu dünyayı, insanlarını ve yaşam kaynaklarını küresel olarak almak için iktidar, strateji, güç ve baskı tesirini reddetmek gerekir.”
  • İskenderiye kütüphanesi hakkında bir bölüm, o zamanlar kütüphane tekrardan inşaa edilmiş;
    “O zamanlarda kütüphaneye yeniden yenilenmişti; eskisi kadar değilse bile gene bir ilim merkeziydi ve hâlâ yüz binlerce cilt kitaba ev sahipliği ediyordu. Fakat anlaşılan bu kitaplar şehri ele geçirenlerin işine yaramıyordu. Kütüphanenin kaderi sorulduğunda Halife Hz. Ömer’in şu şekilde söylediği rivayet olunur: ‘Eğer kitapların içindekiler Allah’ın kitabı ile uyuşuyorsa onlarsız da yaparız şundan dolayı Allah’ın kitabı bizlere yeter de artar bile. Ama Allah’ın kitabına aykırı bir şeyler var ise kitapları korumanın lüzumu yoktur. Öyleyse hepsini ortadan kaldırın.’
  • Richard Dawkins sözlerini bir soruyla bitiriyor : “Atalarımızın, öteki insansı maymunların aşamadığı eleştiri eşiği atlamasını elde eden harita çizmek olabilir miydi?”
  • Ortaya çıkan haritalar nesneleri görmeyi iyi mi öğrendiğimizi etkiliyor. Otomobilimizin ön konsolundaki ya da yürürken telefonumuzdaki haritalara bakarken, çoğu zaman başımızı kaldırıp etrafımızı pek incelemiyoruz. Oraya iyi mi gittiğimizi bile anlamadan bir ülkenin bir ucundan diğerine yüzlerce kilometre yol almak, hatta koca bir kıtayı baştan başa kat etmek bile olanaklı artık. Uydu navigasyonu için kazanç fakat coğrafya, tarih, navigasyon, haritalar, insan iletişimi ve etrafımızdaki dünyayla bağlantıda olma hissi açısından yitik.


Harita Üzerinde İncelemesi – Kişisel Yorumlar

#haritaüzerinde || #simongarfield
“Kâşifler, Dâhi Haritacılar ve Hiç Var Olmamış Dağlar”
Yeryüzünün belirli bir kısmının coğrafi, ekonomik, siyasal ve daha değişik pek oldukça unsura nazaran ayıran, gerçek boyutun belirli bir oranda ölçeklenerek küçültülmesi ile oluşturulan kuşbakışı çizimlerden oluşan haritalar, herhalde asla bu kadar keyifli ve merak ettiren bir metin halinde karşımıza çıkmamıştır.
Garfield akıcı kalemiyle, kâşif ve filozofların eski dönem eskizlerinden yola çıkarak Google Maps ve ötesindekiler üstünden insan doğasının bulgu ve merak duygusunu bununla beraber yarattığı karmaşa ve yıkımı ortaya koyduğu ufuk açan bu yaratı, daha oldukça okura ulaşmalı ve her daim el altında olmalı!
Ortason zamanların büyüleyici mappa mundilerinden aşılmaz ve asla var olmamış Kong Dağları’na, Amerika’nın keşfinden Afrika’yı haritalama kâbusuna, kolera ile savaşan kartograflardan kapatılmış olduğu hücrede Dünya’yı haritalamış Venedikli keşişe, dudak uçuklatan kartografik sahtekârlıklardan çevrimiçi harita savaşlarına uzanan onlarca şaşırtıcı ve nüktedan öykü, oldukça sayıda görselle sürükleyici bir okuma ziyafeti…
Gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. kitap/kitap–244804 (Meltem Bige)

Vakit Kaybı: Eserin konusu haritalar, Haritaların tarihteki çıkışı,devletlere, topluma tesirini ve hikayelerini mevzu alıyor .içerikte yaşamımıza kıymet katacak bir data durumu yok ,genel kültür bilgiler vermekte . Son 50 sayfası yaşadığımız dönemin oldukça arkasında, malûm kitap 2012 baskısı ve Türkçeye 2020 de çevrilmiş ….
yazar/i9941 kitap/kitap–244804 (Mustafa)


Harita Üzerinde PDF indirme linki var mı?


Simon Garfield – Harita Üzerinde kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Harita Üzerinde PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Simon Garfield Kimdir?


Simon Garfield Kitapları – Eserleri

  • Mektup
  • Tam Benim Tipim
  • Harita Üzerinde
  • Saatler


Simon Garfield Alıntıları – Sözleri

  • “Fotoğraf olmadan da varlığıma inanamaz mısınız? Şu anda elimde bir portrem yok fakat çalıkuşu şeklinde ufacık biriyim. Kestane kozalağını çağrıştıran gür saçlarım var. Gözlerimse tıpkı bir
    misafirin kadehinde bıraktığı bir yudum şeri gibidir.” (Mektup)
  • Zaman eskiden pasifti, şimdi ise agrasif. (Saatler)
  • Zaman hizli geciyor cunku biz onu bu hale getirdik… (Saatler)
  • “Meşgul bir yaşamın anlamsızlığından kaçının. “Sokrates (Saatler)
  • Zaman eskiden pasifti, şimdi ise agresif. (Saatler)
  • Ortaya çıkan haritalar nesneleri görmeyi iyi mi öğrendiğimizi etkiliyor. Otomobilimizin ön konsolundaki ya da yürürken telefonumuzdaki haritalara bakarken, çoğu zaman başımızı kaldırıp etrafımızı pek incelemiyoruz. Oraya iyi mi gittiğimizi bile anlamadan bir ülkenin bir ucundan diğerine yüzlerce kilometre yol almak, hatta koca bir kıtayı baştan başa kat etmek bile olanaklı artık. Uydu navigasyonu için kazanç fakat coğrafya, tarih, navigasyon, haritalar, insan iletişimi ve etrafımızdaki dünyayla bağlantıda olma hissi açısından yitik. (Harita Üzerinde)
  • “…Sana tüm kalbimle yalvarıyorum, ne olur çabucak bir mektup yaz, nasılsın, ne yapıyorsun, haber eyle. Zira senden haber almadığım sürece şu zavallı yüreğim huzura eremeyecek.” (Mektup)
  • Bazen sırf adlar bile uzak durmayı istemeye yetiyor (Tam Benim Tipim)
  • Nostalji , zaman içinde ilgili ilk hastalıktı, kurbanlari geçmiş günlere hasret duyuyordu. (Saatler)
  • ”Oysa ben, daha ilkin kimsenin gidemediği kadar ileriye gitmeyi değil, insanoğlunun gidebileceği kadar gitmeyi göze almıştım.” (Harita Üzerinde)
  • Haritalar gözü gören ya da haritayı anlamasını sağlayacak kadar hayal gücüne haiz hepimiz için bitmek tükenmek bilmez bir merak deposudur. (Harita Üzerinde)
  • ”Otobüs biletine kadar her yeri iyi tasarlanmış bir dünyada yaşamak istemem” (Tam Benim Tipim)
  • “Politik çıkarımlardan olabildiğince uzak durulmuştur,” diye yazıyordu Bayer, “şundan dolayı bu dünyayı, insanlarını ve yaşam kaynaklarını küresel olarak almak için iktidar, strateji, güç ve baskı tesirini reddetmek gerekir.” (Harita Üzerinde)
  • Hayatımız süresince yeterince para kazanmak, yeterince sevmek, mühim bulunduğunu düşündüğümüz şeyleri almak, mühim bulunduğunu düşündüğümüz şeyleri yapmak, bazı yanlışları düzeltmek, evreni daha çok anlamaya çalışmak, teknolojiyi geliştirmek ve yaşamı kolaylaştırmak için savaşım ediyoruz. Kendimizi birer sanatçı olarak düşünürsek bir güzelliği ve gerçeği yaratmaya çalışıyoruz ve tüm bu tarz şeyleri elimizdeki dar vakit aralığında hayata geçirmeye çalışıyoruz. Ama her yüz yılda bir tamamımız yok oluyoruz ve başka bir grup aynı şeyleri hayata geçirmeye çalışıyor. Zaman sessiz bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. (Saatler)
  • İnsanlığın daha başındayız. Eğer kendimizi yok etmezsek buradaki zamanımızın amacı, bizlerden sonrasında gelenlere vakit kazandırmaktır. Onlara mesajlar, kanıtlar ve elimizden geldiğince ilerlemeler bırakıyoruz. Bizler “meraklı atomlar”ız ve tek başına bu bile bizlere dönmekte olan kainattaki en minik madde zerresi olma misyonunu veriyor. Her şeyin anlamsızlığı içinde yalnız gülebilir ve eğlenebiliriz. Kendi kısa çizgimiz -mezar taşlarımızda tarihler arasındaki kısa çizgi- bu kozmik önemsizlik karşısında elimizde olan tek şey. (Saatler)
  • “Eğer kağıdım dere yataklarındaki kurbağaların ya da engerek yılanının derisi, mürekkebim akrep kanı, kalemim çığırtkan baykuşların kanadından yolunmuş olsa, sana bu satırları yazmak için daha uygun başka alet bulamazdım. Bu sebeple sen bu saydıklarımın hepsinden daha zehirli, daha öldürücü ve uğursuzsun. Vicdanının derinliklerini bir sorgula da bak bakalım ne yeminler etmişsin, ne sözler vermişsin, ne büyük taahhütlerde
    bulunmuşsun. Bana sadık kalacağına ne antlar içmişsin! Gün gelecek verdiğin tüm sözler tek tek karşına çıkacak.” (Mektup)
  • Kıyaslanamaz… Zemini deniz, çatısı sema, duvarları akan sularıdır; bu eşi olmayan kent karşısında nutkunuz tutulur zira buna benzer bir diyar bulmak olanaksızdır. (Harita Üzerinde)
  • “Mektup, bana hep ölümsüzlüğü hatırlatır zira zihin, kağıt üstündeyken biricik dostu bedenden ayrılır.” (Mektup)
  • “…..Acaba bana iyi mi büyüyeceğimi öğretebilir miydiniz? Yoksa büyümek de herhangi bir melodi ya da büyü şeklinde kişiden kişiye aktarılamayan bir malumat mı?” (Mektup)
  • Unutmayın, çalışmak işi kusursuzlaştırır. (Tam Benim Tipim)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş