Eğitim

Hayal İçinde – Hüseyin Cahit Yalçın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayal İçinde – Hüseyin Cahit Yalçın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayal İçinde kimin eseri? Hayal İçinde kitabının yazarı kimdir? Hayal İçinde konusu ve anafikri nedir? Hayal İçinde kitabı ne konu alıyor? Hayal İçinde PDF indirme linki var mı? Hayal İçinde kitabının yazarı Hüseyin Cahit Yalçın kimdir? İşte Hayal İçinde kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Hüseyin Cahit Yalçın

Yayın Evi: ORİON KİTABEVİ

İSBN: 9944769884

Sayfa Sayısı: 194


Hayal İçinde Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hüseyin Cahit Yalçın, uzun sayılabilecek yaşamında, muhalif kimliği, çıkardığı gazeteler, düşünce yazıları ve siyasetle yakın ilişkisi sebebiyle politika bilimciler ve tarihçiler açısından dikkate kıymet bir figür olarak görülmüştür. Bunun yanı sıra Yalçın, bilhassa Servet-i Fünûn topluluğu içinde yazdığı edebî yazılar, roman ve hikâyeleriyle Türk edebiyat tarihinde de yadsınamayacak bir öneme haizdir.

Edebiyat tarihçileri tarafınca Yalçın’ın en mühim romanı olarak kabul edilen Hayâl İçinde, merkezî şahıs olan Nezih’in ‘’kötü’’ kitaplar okuması neticesinde hayal dünyasında yaşamasını ve gayrimüslim bir kızı zihninde idealize etmesini mevzu edinir. Ancak Nezih, romanın ilerleyen sayfalarında hayal dünyasından, yaşamın hakikatlerini anlayarak ve olgunlaşarak uzaklaşır. Bu olgunlaşma sürecinin sonunda Nezih’in platonik aşkın yerine koyduğu kıymet ise vatana karşı vazifeleridir. Bu bağlamda söz konusu roman Nezih’in hayalden hakikate doğru yolculuğunu anlatır. Diğer taraftan Nezih’in sevilmiş olduğu kızı takip etmesi ile okur da roman vesilesiyle devrin İstanbul’unun ve Büyükada’nın caddelerinde, kültürel atmosferinde bir gezintiye çıkma olanağı kazanır. Bu şekilde roman, tarihsel ve kültürel bir belge olma niteliğine bürünür…


Hayal İçinde Alıntıları – Sözleri

  • Aşk bir hulyâdır gözüm, buna aldananlar da budaladır.
  • “Öyleyse hep beğenilmeyen şimdilerden oluşan mazi iyi mi bir sihir perdesi altında kalıyor da iyi mi hasretimizi ilgimizi çekiyor?”
  • Hayat, elbet bir dergi-i rastlantı değildir, olması imkansız.
  • Aşk bir hulyâdır gözüm,buna aldananlar da budaladır.


Hayal İçinde İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Gençlik ve avare yıllarının hezeyanları, devrin tarihsel süreci ve genç bir kahramanın bu zamanda iyi mi bir ruh haline haiz olduğu fazlaca güzel anlatılmış. Hüseyin Cahit Yalçın’ın zamanı ve yazınsal görüşünün yansıdığı dili ağır bir yapıt. (Amine Akçay)

*HAYAL İÇİNDE: Nezih 17 yaşlarında lise öğrencisidir. Nezih dostlarıyla tepebaşındaki mekana gider, burada gayrimüslim üç kızdan bir tanesine gönlünü kaptırır. Nezih’in platonik aşkı İzmora’ya kurduğu hayal, hakikate dönüşür. Her şey ortaya çıkar Nezih hayal aleminden çıkarak gerçeklerle yüzleşmiş olur.. Mantıklı davranan Nezih, İzmora’nın gerçek karakterinin farkına vararak aşk acısının manasızlığını anlamış olur, böylelikle sevdasından vazgeçer.
* Adeta romanda; hayal- hakikat çatışması gözümüze çarpar.
*Romanın dili oldukça ağır olmakla birlikte fazlaca fazla tamlamalar bulunmaktadır.
*Nezih’in içinde yaşamış olduğu ruhsal durum fazlaca detaylı bir halde anlatılmıştır. (AYŞENUR AYDIN)


Hayal İçinde PDF indirme linki var mı?


Hüseyin Cahit Yalçın – Hayal İçinde kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Hayal İçinde PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Hüseyin Cahit Yalçın Kimdir?

İstanbullu bir aileye mensup olan Hüseyin Cahit 1875 senesinde Balıkesir’de dünyaya geldi. Edebiyat hayatına hikâye, roman ve mensur şiir yazarak süregelen Hüseyin Cahit, ondan sonra gazetecilik, eleştiri ve tercüme alanlarında eserler vermiştir. Edebiyat-ı Cedide’nin mühim isimlerinden önde gelen sanatçı, Mektep ve Servet-i Fünun dergilerinde çalışmış; Meşrutiyetten sonrasında Tevfik Fikret ve Hüseyin Kazımla Tanin gazetesini çıkarmış ve siyasal hayata atılmıştır.

Edebi Kişiliği

Hüseyin Cahit’in edebî yaşamı Servetifünun edebiyatından öncesinde, Ahmet Mithat Efendi’nin telif ve tercümelerini okumuş olduğu dönemde adım atar. Bu dönemde okumuş olduğu hikâye ve romanlardan esinlenerek “Nadide” adlı ilk romanını da yayımlamıştır. Daha sonraları ilgi duyduğu ve edebî benliğinin oluşmasında mühim etkilere haiz olan Fransız edebiyatının da etkisiyle birçok düzyazı türünde yapıt verse de o Servetifünun Edebiyatı içinde eleştiri yazılarıyla tanınmıştır.

İlk ilkin Muallim Naci döneminden kalma eski edebiyat taraftarlarına verdiği yürekli cevaplarla Servetifünun Edebiyatının bir nevi sözcüsü durumuna gelmiştir. Daha sonraları Edebiyat-ı Cedidecileri Dekadanlıkla suçlayan Ahmet Mithat Efendi’yle de fazlaca sert tartışmalara girmiştir. Hüseyin Cahit’in tüm yazıları elbet münakaşalardan oluşmaz. Sanatçı, Avrupa edebiyatına ilişik bazı yazılar kaleme alarak da bu edebiyatı tanıtmayı amaçlar. Bu münakaşa ve edebî emek harcamaları 1910 senesinde yayımladığı “Kavgalarım” adlı eserinde toplar.

Hüseyin Cahit’in kullandığı dil, öteki Servetifünun sanatçılarına bakılırsa daha mütevazi ve yapmacıksızdır. Bu durum yalnız yazarın eleştiri yazılarında değil, hikâye ve romanlarında da böyledir. Hüseyin Cahit’in dilindeki bu sadeliğin en mühim sebebi edebî benliğinin oluştuğu dönemde yöneldiği Fransız edebiyatından dolayı Arapça ve Farsça kelimelere tam anlamıyla başat olamamasıdır. Sanatçı bu durumu: “Rauf’un ve benim bu sadeliğimiz, doğrusunu isterseniz cehaletimizden ileri geliyordu. Cenap’ın Arapçasını, Fikret’in kamusunu bize verseniz, bak neler yazardık. En cahili Rauf’la bendim. Bundan dolayı Türkçe yazdık.” sözleriyle açıklar.


Hüseyin Cahit Yalçın Kitapları – Eserleri

  • Talat Paşa
  • Tanıdıklarım
  • Hayal İçinde
  • Edebiyat Anıları
  • Kavgalarım
  • Siyasal Anılar
  • Seçme Hikayeler
  • Söz ve Çizgi Ustalarımız
  • Nadide
  • Estetik – Servet-i Fünun Yazıları I
  • En Güzel İtalyan Hikayeleri
  • İttihatçı Liderlerin Gizli Mektupları


Hüseyin Cahit Yalçın Alıntıları – Sözleri

  • “O, kültür sahasında kendisini arayan,her temiz hakikat membaından kana kana içmek için dolaşan bir seyyah idi.Fakat her zaman bağlı kaldığı bir hedeften gözlerini ayırdığı hiç yoktu: Türklük! Ziya’nın bütün büyüklüğü ve kuvveti bundadır.Onu kalbimizde ilelebet yaşatacak kaynak budur.” (Tanıdıklarım)
  • Galiba dünyada herşey bir rakkas hareketine doğal olarak.Bir an birbirine yaklaşanlar, aradan bir vakit geçtikten sonrasında, asla bilincinde olmadan birbirlerinden uzak kalıyorlar.Elverir ki bu uzaklıkları dolduracak samimi bilir yaşasınlar.⭐ (Tanıdıklarım)
  • Aşk bir hulyâdır gözüm,buna aldananlar da budaladır. (Hayal İçinde)
  • Hayat, elbet bir dergi-i rastlantı değildir, olması imkansız. (Hayal İçinde)
  • Şimdi tek bir gerçek var: Ölüm. Tüm o umutlar, didinmeler hep boşmuş… (Edebiyat Anıları)
  • Biz dünyadan ayrı yaşarken dünya epey değişmiş. (Edebiyat Anıları)
  • Bu doğu sezgisi, İslam Uygarlığı, Arap bilimleri ülkeyi uyuşturmak, onu yanı başımızdaki Batının yaşam seline atılmaktan alıkoymak için zehirli bir madde şeklinde her yazıda, her nedenle çevreye yayılmak istenirdi. (Edebiyat Anıları)
  • İttihat ve Terakki Cemiyeti, benim gözümde, yurdu kurtarmış mukaddes bir kuruluştu. Ona karşı kalbimde minnettarlıktan ve sevgiden başka bir duyguya yer olamazdı. Fakat yaradılışım gereği bu şekilde cemiyetlere, heyetlere girmekten hoşlanmıyordum (Siyasal Anılar)
  • Düşünmemek, içinde yaşadıları o sun’i heva-yı müheyyic-i hayal-pervere bir ziya-yı hakikatin nüfuzuna zaman bırakmamak için sevişirlerdi, daima sevişirlerdi. (Seçme Hikayeler)
  • Ben İttihat ve Terakki’ye yüksek bir inançla sarılmıştım. İttihat ve Terakki benim için bir ülküydü. İttihat ve Terakki’ye düşman gördüklerime o denli sertçe saldırmanın sırrı işte bu itimat ve inançtı. Tanin binasında kapanık şeklinde yaşayarak çatışmanın sıcaklığı içinde çevreyi göremediğim sürece bu ideal, tüm gücüyle bana egemen oldu. Ama eşyanın gerçeğine daha yakından değinmek olanağı doğunca ve bu ilişki arttıkça aradığım şeyin bu olmadığını gördüm.
    İttihat ve Terakki’yi tekrardan iktidara getirmek için sen ve bazı arkadaşların hayatlarınızı ortaya koyarak bir işe giriştiniz ve başardınız. Yarın yeni bir çekince daha doğsa ben ortadan yitmek çaresini arayacağım. Tehlikeye karşı yürüyenler ise gene sizler olacaksınız. (Siyasal Anılar)
  • Bu ülkede düşünebilen; yurdunu seven, genç, yaşlı tüm
    Türklerin göz diktikleri amacın, bekledikleri kurtuluşun,
    iyiliğin tek bir adı vardı: Meşrutiyet! (Siyasal Anılar)
  • Tekabül eden bir nazar onlara meşguliyetlerini bıraktırırdı. Koşarak odalarına kapanırlardı. Orada her türlü kayd u nazardan masun, teşne ve münhemik, sevişirlerdi. (Seçme Hikayeler)
  • İttihat ve Terakki işte Türk’ün bu zor dakikalarında ruhundan kopan bir savunma-i nefs [kendisini savunma] hamlesi idi. (Talat Paşa)
  • Enver’in de, Cemal’in de büyük nüfuzları ve hükûmet icraatında büyük tesirleri oldu. Fakat İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin ve fırkasının mekanizmasında en ziyade Talât’ın nüfuzu hissedilmiş ve bu mekanizma sonuna kadar Talât’a sadık kalmıştır. (Talat Paşa)
  • Matmazel Matran’ın apartmanına ziyaretçiler gelmeye başlamışlardı. Bunlar hep Suriyeli’ydiler. (Siyasal Anılar)
  • Enver için o denli titreyen Yakup Cemil, sonrasında harp içinde Enver’in hayatına suikast etmek cürmüyle mahkum oldu ve kurşuna dizildi.. Siyaset ne acayip, ne mantıksız, insafsız ve iğrenç bir yaşam! (Tanıdıklarım)
  • “Şiir de ulûm ve fünûn şeklinde tabiatın bir tefsirinden ibarettir. Fakat ulûm ve fünûnun bu yoldaki tefsiratı hiçbir zaman şiirinkilerin yerini tutamayacaktır. Zira ulûm ve fünûn insanda yalnız mahdut bir kuvvete tevcih-i hitap etmiş olduğu hâlde, şiir insanoğlunun tüm mevcudiyetine hâkimdir. İşte bunun için şiir mahvolamaz.” (Estetik – Servet-i Fünun Yazıları I)
  • Yalnız kötü olmamak kâfi gelir fikrinde değilim. Fenalığı ezmek için uğraşmak lüzumuna inanç ediyorum. (Kavgalarım)
  • Hüseyin Cahit Yalçın üst seviyede briç oyuncusudur. Briçte kazanılmış olduğu paraları ayrı bir yerde biriktirirdi. Bir gün poker oynar ve hepsini kaybeder. O günden sonrasında bana tekrar eline kağıt almadığını söylemişti. Ben, “büyükbaba iyi mi kendini tutabildin?” söylediğim zamansa “ben çocukluğumdan beri irademi kuvvetlendirmeye çalışırdım. Mesela tatlıyı fazlaca sevmeme karşın masaya tatlı ulaştığında, ‘Cahit bugün tatlı yemeyeceksin’ der ve yemezdim” yanıtını vermişti. (Tanıdıklarım)
  • Demek oluyor ki âsâr-ı sanat bir mahsûl-i coşku ve teessürdür. (Estetik – Servet-i Fünun Yazıları I)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş