Eğitim

Tefsir Usulü – Muhsin Demirci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tefsir Usulü – Muhsin Demirci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tefsir Usulü kimin eseri? Tefsir Usulü kitabının yazarı kimdir? Tefsir Usulü konusu ve anafikri nedir? Tefsir Usulü kitabı ne konu alıyor? Tefsir Usulü PDF indirme linki var mı? Tefsir Usulü kitabının yazarı Muhsin Demirci kimdir? İşte Tefsir Usulü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Muhsin Demirci

Yayın Evi: M. Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları

İSBN: 9789755481852

Sayfa Sayısı: 360


Tefsir Usulü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bilindiği şeklinde Kur’an İslam’ın inanç, yakarma ve terbiye esaslarının yanısıra, dünya ve ahiretle ilgili öteki mevzularda da aşkın ilkeler koyan yüce bir kitaptır. Bu yüzdendir ki, müslümanlar onun telkin etmiş olduğu yüksek idealleri kendilerine rehber edinmişler ve hikmet dolu ifadelerini araştırma mevzusunda muhteşem bir çaba ve titizlik göstermişlerdir. Hz.Peygamber s.a.v ile süregelen bu gayretler, sahabilerden tabiilere ve onlardan da daha sonraki nesillere intikal ederek zamanımıza kadar gelmiştir.


Tefsir Usulü Alıntıları – Sözleri

  • “İçinde (hâfızasında) Kur-ân’dan bir şey bulunmayan kimse harap olmuş bir ev gibidir.”
    Hz. Muhammed (sav)
  • Toplumlar çeşitli özellikleri ile bir tek tarihin uzak bir köşesinde yaşamış birer kavim değil, örnekleri daima bulunabilecek birer tip olarak arz edilmişlerdir.
  • Kuran’ın maksadı doğru yoldan ayrılan ve sapıklığa düşen insanları Yüce Allah’ın istediği yola sevketmektir. Yani onun aslolan amacı insanları hidayete sevketmektir.
    Kur’an bu noktayı dikkate alarak öğrenek için bazen söz konusu ilimlere de oldukca genel olarak temas etmiştir ‘ örneğin, dünya, güneş, ay ve tüm gök cisimlerinin birleşik bir gaz kütlesinden koptuğu, arzın yuvarlaklığı, güneşin kendi yörüngesinde döndüğü, hava basıncının varlığı ve benzeri bazı bilimsel gerçeklerden söz etmiştir. Modern bilimin hemen hemen keşfetmeye çalmış olduğu tüm bu hususlardan Kuran’ı Kerim’in asırlar ilkin söz etmesi, bilhassa bilginler, edipler, filozoflar, ahlakçılar ve kanun koyucuların benzerini getirmekten aciz kalmış olduğu alanlarda prensipler koyması, onun mucizeliğinin kati bir işaretinden başka ne olabilir?
  • Kur’an, tanrısal mesajı muhataplarına ulaştırmak için zamanı vakaları vasıta olarak kullanmıştır. Bu yüzden o, zamanı malumatı kişi, süre ve mekan unsurlarından mümkün olduğunca soyutlayarak etkisinde bırakan ve çarpıcı bir halde sunmayı hedeflemektedir.


Tefsir Usulü İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bilindiği şeklinde Kur’an Islám’in inang, yakarma ve terbiye esaslarının yanısıra, dünya ve ahiretle ilgili öteki mevzularda da aşkın ilkeler koyan yüce bir kitaptir. Bu yüzdendir ki, müslümanlar onun telkin etmiş olduğu yüksek idealleri kendilerine rehber edinmişler ve hikmet dolu ifadelerini araştırma mevzusunda muhteşem bir çaba ve titizlik göstermişlerdir. Hz. Peygamber (sav) ile süregelen bu gayretler, sahabilerden tábillere ve onlardan da daha sonraki nesillere intikal ederek zamanımıza kadar gelmiştir. Günümüzde de müslüman müellifler sözkonusu alanda ciddi emekler yapmaktadırlar. Elinizdeki bu emek harcama da Kur’an’in anlaşılması istikametinde müstakil bir yöntem ortaya koyma iddiası taşımamakla beraber son vahiy külliyatını, tarihsel süreç içindeki faaliyetleri baglamında tanıtmak ve onun Islámi geleneklere uygun bir tarzda anlaşılmasını temine yönelik altyapıyı oluşturmak şeklinde bir hizmeti amaçlamaktadır. Bu itibarla mevzuya ilgi duyan okuyucularımız ve bilhassa tanrı bilim tahsili icra eden öğrencilerimiz için yararlı olacağını düşünmekteyiz. (Hamit ipek)

Tefsir Usulü: Ders kitabı olarak okuduğum oldukca kıymetli bir yapıt. Tefsir okumalarına başlamadan ilkin muhakkak okunması ihtiyaç duyulan başyapıt eserlerden biri , hocamın bir tek ve sürükleyici nitelikteki bu kitabını tavsiye ederim (ilahiyattalebesi)

Ders kitabı olarak okuduğum bir kitaptı. Tefsir okunmadan ilkin kesinlikle tefsirinin usulü bilinmeli ondan sonrasında tefsir okunmaya başlamalıdır.. Muhsin hoca da rahat ve anlaşılır bir düzeyde bizlere anlatmayı çalışmış.. Allah razı olsun.. (• Muhayyîr •)


Tefsir Usulü PDF indirme linki var mı?


Muhsin Demirci – Tefsir Usulü kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Tefsir Usulü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Muhsin Demirci Kimdir?

1953 senesinde Erzurum Tortum’da hayata merhaba dedi. İlkokulu bitirdikten sonrasında hafızlık yapmış oldu. 1966 senesinde Abdurahman Gürses Hoca’dann tecvid ve tashih-i huruf dersleri aldı. 1973’te Erzurum İmam-Hatip Okulu’ndan, 1978’de Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre öğretmenlik yapmış oldu. Fakültemizdeki görevine 1982’de araştırma görevlisi olarak başladı. 1988’de MÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Muhammed b. Abdirrahman el-İsfahânî ve Tefsirdeki Metodu adlı doktora tezini tamamlamış oldu. 1996 senesinde doçent, 2004 senesinde profesörlüğe yükseltildi. M.Ü İlâhiyat Fakültesi’nde ve Yakın Doğu Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği görevini yürütmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Eserlerinden bazıları: Tefsir Usulü, Tefsir zamanı, Kur’an’da Sosyal Gerçeklik, Kur’an ve Yorum, Tefsirde Metodoloji Sorunu.


Muhsin Demirci Kitapları – Eserleri

  • Tefsir Usulü
  • Tefsir Tarihi
  • Kur’an’ın Ana Konuları
  • Kur’an Tarihi
  • Tefsire Giriş
  • Günümüz Tefsir Problemleri
  • Konulu Tefsire Giriş
  • Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım)
  • Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler
  • Kur’an ve Yorum
  • Tefsirde Metodolojik Sorunlar
  • Vahiy Gerçeği
  • Kur’an’a Gore İnsan ve Sorumlulukları
  • Yasin, Tebareke, Amme Ve Namaz Sureleri Tefsiri
  • Kur’an’da Toplumsal Seviye
  • Arapça Tefsir Usûlü Literatürü
  • Kur’an’da Sosyal Gerçeklik
  • Kur’an’ın Müteşabihleri Üstüne
  • Tefsir Terimleri Sözlüğü
  • Kur’an’dan Evrensel İlkeler
  • Kur’ân- ı Kerîm Ve Yüce Meâli


Muhsin Demirci Alıntıları – Sözleri

  • Şah Veliyullah ed-Dihlevi, “Hüccetullahi’l-baliğa” adlı eserinde şöyleki izah eder: Bil ki, yoksul bir kimse bir ihtiyaçtan dolayı Allah Taalay’a söz ya da lisanı hal ile tazarru ve niyazda bulunmuş olduğu süre, onun bu niyazı İlahi inayet kapısını çalar. Bu durumda maslahat, kimi zaman iyi bir insanoğlunun kalbine o yoksulun ihtiyacını gidermesi ilhamının konulmasına neden olur. Gelen bu esin ilgili kişiyi kuşattığı süre eğer o insan, derhal harekete geçerek durumu kavrar ve gereğini yaparsa, Allah Teala da ondan razı olur; üstünden, altından, sağından, solundan üstüne bereketler yağdırır ve o şahıs bu sayede tanrısal rahmete mazhar olur. (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • O, gökleri görebileceğiniz herhangi bir destek olmadan (duracak şekilde) yarattı, sizi sarsmaması için yere sağlam dağlar yerleştirdi, orada her türlü canlının çoğalmasını sağlamış oldu. Biz, gökten su indirip (bununla) yeryüzünde her türden yararlı bitkiler bitirdik. (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • İslam’a bakılırsa bir iyiliğin ve salih amelin dünya ve ahirette ecir ve sevap deposu olması için, bu ameli işleyen kimsenin imanlı olması şarttır. Bu sebepledir ki, salih amelden söz eden ayetler çoğu zaman ilkin imana vurgu yaparlar.
    “… inanç edip salih ameller işleyenler…” (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • “İslâm, dinamik bir ahlâk yapısına haizdir. İslâm ahlâkının bu dinamik yapısı, onun bir tek bir kitle ahlâkı yada bir tek bir seçkinler ahlâkı olmadığını, aksine maddî, zihnî ve ruhsal bakımlardan her seviyedeki insanoğlunun kaygılarını ve özlemlerini dikkate alan, bununla beraber ona, içinde bulunmuş olduğu durumdan daha ide-al olana doğru yükselme imkânı elde eden kapsamlı ve uyumlu bir ahlâk bulunduğunu göstermektedir.” (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • İslâmî öğretide öne çıkarılan ideal insan, kendini toplumdan tecrid etmiş, hayata sırtını çevirmiş yalnız başına yaşayan insan değil, aksine cemiyet içinde yaşayıp yaşamın müsbet ve menfi tarafıyla karşı karşıya gelen, yaşamış olduğu toplumdaki bireylerin problemleriyle ilgilenen insandır. Bu şekilde olunca organik olarak insanoğlunun mesuliyet alanina giren hususlardan birinin de onun, toplumsal yükümlülükleri olduğu söylenebilir. Her ferdin toplumsal sorumluluğu da, Kur’ân bütünlüğünde ele alındığı süre, sevgi, kardeşlik, dostluk, toplumsal sulh ve uzlaşıya katkıda bulunma, insan haklarına karşı saygılı davranma vb. hususlar başta olmak suretiyle, fertlerle iyi geçinme ve onlara karşı daima iyilik etme niteliği taşıyan eylemlerden ibaret olarak görülebilir. (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • Kişi ‘Müessirsiz yapıt olmaz’ kaidesinden hareketle bir yaratıcının varlığını derhal anlayabilir.
    O, her şeyden ilkin vardı, her şeyden sonrasında da var olmaya devam edecektir (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • Modernizm, “modern teslis” denilen hümanizm, sekülerizm ve demokrasi saç ayağı üstüne kuruludur. Üç temel özelliği vardır. İlki insanı merkeze oturtması kısaca onu hakikatin tek ölçüsü kabul etmesidir. Diğeri vahye/dine kendi sistemi içinde fonksiyonel bir yer vermemesidir. Modernizmin üçüncü özelliği de kurtuluşu dinde değil, akıl ve bilimde görmesidir. (Kur’an Tarihi)
  • وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا الطَّارِقُۙ ﴿٢﴾
    اَلنَّجْمُ الثَّاقِبُۙ ﴿٣﴾
    “O târık yıldızı nedir bilir misin? Karanlığı delen yıldızdır.” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • رَبِّ هَبْ لٖي حُكْماً وَاَلْحِقْنٖي بِالصَّالِحٖينَۙ
    “Ey Rabbim! Bana bir hikmet bahşet ve beni salih kimseler arasına kat.”
    Şuarâ Sûresi(26) 83. Ayet (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • “İçinde (hâfızasında) Kur-ân’dan bir şey bulunmayan kimse harap olmuş bir ev gibidir.”
    Hz. Muhammed (sav) (Tefsir Usulü)
  • İslâmın, inanan, inanmayan, renk, ırk ayırımı insana tanımış olduğu hakların başlangıcında asla kuşkusuz yaşama hakkı gelmektedir. Kur’ân’ın, haksız yere bir cana kıyan hiç kimseye kısas cezası vermesi de bu hakka verdiği önemden dolayıdır. Yaşama hakkı şeklinde mülk edinme hakkı da İslâmın insana tanımış olduğu temel haklardan biridir. Buna bakılırsa her insan vergisini vermek kaydıyla servet edinme hakkına haizdir. Bu haktan doğal ki hem Müslümanlar hem de gayr-i müslim unsurlar yararlanmaktadır. (Kur’an’ın Ana Konuları)
  • Hz. Peygamber vahiy alma anında beşeri özelliklerinin ve iradesinin dışına çıkarak tamamen tanrısal iradenin yönetimine giriyor ve aracı Meleğin getirmiş olduğu vahyi, içsel yönden onunla aynı seviyeye ulaştıktan sonra alıyordu. (Kur’an Tarihi)
  • Halbu ki Kur’an’ın doğru anlaşılmasının eğer olmazsa olmaz koşullarından biri, onu peşin bir fikre kapılmadan okumaktır. (Tefsire Giriş)
  • “Yavrum bilimsel terk etme! Meclisleri savsaklamak! Allah’ı anan bir topluluk gördüğünde onlarla otur. Eğer alimsen orada ilmin işine yarar; cahilsen onlar sana ilim öğretirler. Umulur ki Allah onlara rahmetini lutfeder ve Allah’ın rahmeti onlarla birlikte sana da ulaşır. Allah’ı anlamış olmayan bir topluluk gördüğünde sakın onlarla oturma. Zira eğer alimsen orada ilmin sana bir yararı olmaz; cahilsen o zamanda onlar seni haktan saptırır. Bu yüzden Allah onları azabına uğratır, bu azap onlarla birlikte sana da isabet eder.” (Lokman(a.s.)’nin öğüdü) (Lokman Suresi ve Ahlaki Öğütler)
  • اَلَّذ۪ي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيٰوةَ لِيَبْلُوَكُمْ اَيُّكُمْ اَحْسَنُ عَمَلًاۜ
    “Hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratan O’dur..” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • “Hayrın kaderi saadet, şerrin kaderi de şekavet (mutsuzluk)” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • İbn Hacer’in bildirdiğine bakılırsa Peygamberimizin Mekke’de ilk vahiy katipliğini icra eden sahabi, Abdullah b. Sa’d b. Ebi Serh’tir. (Kur’an Tarihi)
  • Hiç kuşku yok ki, tüm beşeri duygular içinde, çocukta insan tabiatının en yüksek, en özlü anlamını belirten sevgi duygusudur. (Kur’an’da Toplumsal Seviye)
  • “Kim her gece Vâkıa sûresini okursa o kişiye fakirlik dokunmaz.” (Kur’an Tefsirinde Farklı Yorumlar ( 3 Cilt Takım))
  • Kur’an, tanrısal mesajı muhataplarına ulaştırmak için zamanı vakaları vasıta olarak kullanmıştır. Bu yüzden o, zamanı malumatı kişi, süre ve mekan unsurlarından mümkün olduğunca soyutlayarak etkisinde bırakan ve çarpıcı bir halde sunmayı hedeflemektedir. (Tefsir Usulü)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş