Eğitim

Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa – Konfüçyüs Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa – Konfüçyüs Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa kimin eseri? Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa kitabının yazarı kimdir? Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa konusu ve anafikri nedir? Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa kitabı ne konu alıyor? Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa PDF indirme linki var mı? Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa kitabının yazarı Konfüçyüs kimdir? İşte Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Konfüçyüs

Çevirmen: Ceren Alay

Yayın Evi: Aylak Adam Yayınevi

İSBN: 9786059691635

Sayfa Sayısı: 110


Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa, Konfüçyüs’ün sözlerinden özenle derlenmiş bir seçkidir. Gerçekten mutlu olabilmek için mutluluğu aramaktan vazgeçin. Bilge insan için en mühim gömü altın ve elmas değil, dürüstlük ve sadakattir.


Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa Alıntıları – Sözleri

  • “Kötülük olmasın düşüncelerinizde.”:::!!!
  • Mutlaka okumaya süre ayırmalısınız, yoksa tercih edilmiş bir cahillikle baş başa kalırsınız.
  • Büyük insan, asla bir çocuğun samimiyetini görmezden gelmez.
  • Devletlerin refahı parayla değil adaletle ölçülür
  • En büyük hata, hatalarımızdan ders çıkarmamaktır.
  • ‘’ Ya bir yol bulun, ya bir yol açın ya da yoldan çekilin! ‘’
  • Şiir tahrik etsin sizi, bırakın doğruluk tekrardan inşa etsin bedeninizi ve müzik yenilesin teninizi…
  • Kitapçılar saygı görmeyi hak eden insanoğlu; onlar yardımıyla buluyoruz gerekseme duyduğumuz ve bunun bilincinde bile olmadığımız kitapları.
  • Az kişinin elinde toplanırsa zenginlik, insanoğlu bölünür. Fakat eşitçe, adilce dağıtılırsa her şey; insanoğlu bir araya gelir.


Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tam anlamıyla motivasyon deposu olan bir kitap. Akıl, erdem, iyilik ve bilgeliği mevzu alan her cümle de ayrı bir ders çıkarmamızı elde eden oldukca güzel sözlerle dolu dolu bir yaratı (Kübra bolca)

Bir kitap hakkında değerlendirme yapacağımda, yazıldığı zamanı da değerlendirmede ölçüt olarak dikkate almak icap ettiğini düşünen biri olarak, bu kitabın ortalama 2500 yıl öncesinde yazıldığını sadece tüm zamanlara ve insanlığın sonuna kadar tüm nesillere, ve bilhassa yetişkinlere evrensel seviyede değerler eğitimi veren mühim bir kaynak olarak kalacağını düşünüyorum. Okurken en fazla alıntı yaptığım kitaplar içinde yer edinen kitap, kısa fakat öz, çarpıcı ve düşünceye sevk eden aforizmalardan (özdeyişlerden ve güzel sözlerden) oluşuyor. 2500 yıl öncesinde bu fikirlere haiz olabilmenin ve bu tarz şeyleri yazıya döküp yaratı haline getirmenin, sonrasında da muhafaza edebilmenin kıymeti, günümüzde bilhassa bulunduğumuz coğrafyadaki toplumun durumunu da göz önüne aldığımızda daha iyi anlaşılabilecektir diye düşünüyorum. Sonuç olarak çok büyük bulduğum eserin, okuyuculara ışık tutan mühim bir başucu kitabı olarak kütüphanelerinde yer edinebileceğini ve onlarca kere okumaya kıymet bir kitap bulunduğunu belirtmek isterim ve iyi okumalar dilerim. Hoşçakalın kitap dostları… (Mehmet)

Aforizmalar okumak bambaşka bir şey. Kitaplardaki seçkilerden oluşmuş cümlelerin hepsinin ayrı bir derinliğinin olması, üstünde düşündürmesi sevmem için başlıca etkenler. Aylak Adam Yayınevi’nden Schopenhouer, Kafka ve son olarak Konfüçyüs Aforizmaları kitaplığımda yer buldu. ‘En sevdiğim kitabın en sevdiğim cümlesi’ diye her insanın söylediği bir söz vardır. Bir Aforizmanın sayfaları çevrildiğinde ‘seçki’ olan özdeyişler, o en sevilen cümlelerin ajandaya yazılması benzer biçimde bir duygu olsa gerek. Tüm cümlelerin altının çizilesi Aforizmaları bitirdiğimde bir roman okumuş benzer biçimde hissediyorum.
Çinli Filozof Konfüçyüs, iyiliği, insanlığı, barışı, erdemi, yüksek insan ile bilge insan öğretilerini mevzu alıyor cümlelerinde. Özdeyişlerin altına atıf yapılması, yazarın hangi kitabından, sayfa numarasıyla beraber belirtilmesi, elbet iyi olurdu. Aforizmaların düzeni için kitap moderatörü iyi bir seçenek olabilirdi.
“Ayakkabılarım olmadığı için üzülürdüm. Ta ki, sokakta ayakları olmayan adamı görene kadar.” Sözü kitapta Konfüçyüs’e ilişkin sadece Google’a yazıldığında aynı sözün Balzac, Antole France hatta Acem, Arap atasözü bulunduğunu belirten kaynaklarla karşılaşıyoruz. “Değişmeyen tek şey değişim” sözü de Çinli Filozof’a ilişkin olarak gösterilmiş ve gene bu sözün de birden fazla yazara ilişkin olduğu kaynaklar sıklıkta. Sözler için genel olarak “yakıştırma” meydana getirilen bir şey. Geniş bir kesime ulaşamamış, tanınmayan yazar yada şairin herhangi bir sözü, oldukca tanınan ve malum bir yazara aitmiş benzer biçimde gösterilir. Ortada Mevlana örneği var. Okuduğum bir makalede Mevlana’nın büyük eseri Divan-ı Kebir’de kendisine ilişkin olmayan birçok sözlerin kendisine aitmiş benzer biçimde yakıştırma yapıldığı saptanmış. En rahat örneğinden “Ne olursan ol yine gel” dizeleriyle başlamış olan ünlü sözün bile Mevlana’ya ilişkin olduğu muallakta. Bu doğrultuda “Başkasına aitmiş gibi göstermenin” iyi mi bir öne sürülen sebebi olabilir? Unutulmaya yüz tutmuş, unutulan yazarların sözleri de haliyle hatırlanmaz. Hal böyleyken unutulan bir yazarın beğenilen bir sözü harcanmayıp, belli bir kesime ulaşmış kitaba-yazara- yerleştirilir. Mantıklı bir şey olsa da, data hırsızlığından başka bir şey değildir. Dolayısıyla, okuyanı doğru olmayan bilgiyle yüzleştirmek meslek etiğine yakışmayan bir davranıştır.
Körleşme kitabını bitirir bitirmez, Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa’yı elimde buldum. Cannetti’nin etkisinde bırakan anlatımıyla Konfüçyüs ve Buddha benzer biçimde çağını etkilemiş büyük Filozofların öğretilerinden kesitleri okumak fazlaca ilgimi artırdı. Martin Eden kitabında Spencer adı oldukca geçiyordu, Türkçe’nin Sırları’nda Büyük Ozan Fuzuli, Kültür Ve Medeniyet’te Shakespeare, İtiraflarım’da Hz. Süleyman benzer biçimde birçok düşünür yada yazar isminin bir kitapta geçmesi, o düşünürü araştırmam için bir başına yeter bir sebep oluyor.
Gelgelelim Konfüçyüs’e. Bir çok özdeyişi öncesinden bildiğimi fark ettim sadece yazara ilişkin bulunduğunu bilmiyordum doğal.
İnanıyorum ki, bir söz dünyayı değiştirebilir. Bir kelime rüzgarın tatlı bir esintisini yüzünüzde hissettirebilir. Üstünde düşünülmüş, bilgece söylenmiş bir söz ise size rehber olabilir. Herhangi bir mevzu tartışılırken o bilgece söylenmiş sözle mevzuya değinilebilir, hakikaten duygu ve aklın harmanlaştığı özdeyişleri anımsamak bu aşama mühim bir yere haiz olabilir…
Kitabı üç kez okudum. İlk okumayla ikinci okuma içinde fark olduğu benzer biçimde üçüncü okumanın da ikinci okumayla içinde fark var. Çoğumuz okuduğumuz kitabın kapağını açmamak suretiyle kitaplığa yerleştiririz oysa bir kitabı ikinci kez okumanın bambaşka bir derinliği var, bu yalnız ikinci kez okumaya kıymet gördüğümüz kitaplar için geçerli olan bir şey doğal ki.
Uzun lafın kısası, Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa eserini öneriyorum. Evet yaşam oldukca kısa, Dünyayı oldukca önemsemeyecek kadar, insanlara oldukca fazla güvenmeyecek kadar, fena kitapları tercih etmeyecek kadar; yalnız kendi doğrularını kabul eden, içten pazarlıklı bencil insanlara süre ayırmayacak kadar oldukca kısa… (Sergen)


Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa PDF indirme linki var mı?


Konfüçyüs – Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Konfüçyüs Kimdir?

Konfüçyüs Çinli felsefeci, öğreti uzmanı, gökbilimci ve yazardır. MÖ 551 – MÖ 479 tarihleri içinde, Doğu Zhou Hanedanlığı döneminde yaşamış olduğu sanılmaktadır. Kong Qiu adı altında, Lu devletinin Qufu şehrinde (günümüzde Shandong eyaleti) doğan ve aynı şehirde vefat etmiştir.

Öğretisinin ana teması insancıl düzendir. Buna ulaşmanın yolunun öteki insanlara saygı ve atalara saygı etmekten geçtiğini belirtmektedir. Konfüçyüs „Yüce“ (君子 junzi), muhteşem içsel insan olarak anılmaktadır. Yüce/iyi insan, sadece dünya bütünüyle uyum içinde yaşayan insandır; ona bakılırsa “Ahlaki varlığımızın tüm dünya düzeniyle uyum içinde olma noktasına erişmesi”, insanoğlunun ulaşabileceği en büyük amaçtır. “Uyum, denge ve iç huzura erişmenin yolu Konfüçyüs’e bakılırsa eğitimden geçer”.


Konfüçyüs Kitapları – Eserleri

  • Konuşmalar
  • Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa
  • İdeal Bir İnsan ve Topluma Dair Konuşmalar
  • Erdemin Ardından Git
  • Analektler
  • Konfüçyüs Anlatıyor
  • Seçmeler “Lun-yü”
  • Büyük Bilgi ve Müzik Hakkında Notlar
  • Konfüçyus Söyleşimler
  • Erdemin Peşinden Git
  • Üstad Dedi ki
  • İdeal Bir İnsan ve Topluma Dair Konuşmalar
  • Yavaş Yürüyene Çelme Takılmaz
  • Sanduka Yazıtları


Konfüçyüs Alıntıları – Sözleri

  • Gerçekten bir data sahibi miyim? Bilmiyorum. Epey bilgisiz bir insan bana bir şey sormuş olacaktır olursa, her şeyi, tüketene kadar ona anlatırım. (Seçmeler “Lun-yü”)
  • “İnsanların beni tanımamış olmalarına üzülmüyorum; ben insanları tanımazsam eğer, üzülürüm.” (Konfüçyüs Anlatıyor)
  • Konfüçyüs der ki: “Beni anlamazlarsa endişe etmem; endişem, benim onları anlayamamamdır.” (Konuşmalar)
  • Eş seçmek kitap seçmeye benzer, iyi tasarlanmış bir kapak ve cilt ilginizi çekebilir. Ama içinde ne olduğu sağlam olmadıkça sonunu getirmek zor olsa gerek. (Konfüçyüs Anlatıyor)
  • Ülkede kanun ve seviye hakimse, yurttaş söz söylemede ve davranışlarında cesaret izah edebilir. Fakat ülkede kanun ve düzen bozuksa, yurttaş yürekli davransa bile istediği benzer biçimde konuşamaz. (Konfüçyüs Anlatıyor)
  • Konfüçyüs der ki: Öğrenmek ve zamanı vardığında öğrendiğini uygulamak, mutluluk değil midir?” (Konuşmalar)
  • Üstat dedi ki: “Bir kişinin kabiliyetleri kültüründen çoksa o köylüdür. Eğer kültürü yararlı kabiliyetlerinden çoksa öğrenim görmüştür. Ancak hem yararlı kabiliyete, hem de kültüre haiz olduğunda örnek bir şahıs olabilir.” (Seçmeler “Lun-yü”)
  • “Bir kimse benliğine egemen olursa ve cemiyet kurallarına bağlı kalırsa, o hiç kimseye ‘üstün erdemli kimse’ denir. (Analektler)
  • Büyüklerle küçükler arasındaki ilişki, yelle otlar arasındaki ilişkiye benzer. Yel esince, otlar eğilir… (İdeal Bir İnsan ve Topluma Dair Konuşmalar)
  • “Eğitimde sınıf farkı olmamalıdır.” (Erdemin Ardından Git)
  • ‘’ Ya bir yol bulun, ya bir yol açın ya da yoldan çekilin! ‘’ (Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa)
  • Üstat dedi ki: “Güzelliği sevdiği kadar erdemi seven birini görmedim.” (Konfüçyüs Anlatıyor)
  • Kitapçılar saygı görmeyi hak eden insanoğlu; onlar yardımıyla buluyoruz gerekseme duyduğumuz ve bunun bilincinde bile olmadığımız kitapları. (Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa)
  • Bir şey bildiğin süre, onu bildiğini göstermeye çalış. Bir şey bilmiyorsan, onu bilmediğini kabul et. İşte bu bilgidir. (İdeal Bir İnsan ve Topluma Dair Konuşmalar)
  • “Büyük ve üstün insan, yemekte karnının doyup doymayacağını düşünmez. Evinde rahatını aramaz. Yaptığı işlerde ağırbaşlı, konuşmalarında dikkatli bir kimsedir. O ilkesi olan kimseleri araştırır. Bu kimse için *öğrenmeyi seven bir kimse* denebilir.” (Analektler)
  • Az kişinin elinde toplanırsa zenginlik, insanoğlu bölünür. Fakat eşitçe, adilce dağıtılırsa her şey; insanoğlu bir araya gelir. (Hayat Mutsuz Olmak İçin Çok Kısa)
  • Bir kuş ölmek üzereyken sesi üzünç vericidir. Bir insan ölürken sözleri güzeldir. (İdeal Bir İnsan ve Topluma Dair Konuşmalar)
  • “Bir insan, vicdanında yanlış bir şey yapmadığına inanıyorsa, niçin kaygı duysun? Neden korku duysun?” (Analektler)
  • Düşünmeden öğrenmek, süre yitirmektir. Bir şeyi öğrenmeden fikir ileri sürmek, tehlikelidir. (İdeal Bir İnsan ve Topluma Dair Konuşmalar)
  • Eski zamanlardaki insanoğlu, sözleri kadar iyi olmamanın utancından korkuyorlardı. (Analektler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş