Eğitim

Hayvan Katili – Vamık Volkan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayvan Katili – Vamık Volkan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayvan Katili kimin eseri? Hayvan Katili kitabının yazarı kimdir? Hayvan Katili konusu ve anafikri nedir? Hayvan Katili kitabı ne konu alıyor? Hayvan Katili PDF indirme linki var mı? Hayvan Katili kitabının yazarı Vamık Volkan kimdir? İşte Hayvan Katili kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Vamık Volkan

Çevirmen: Cem Germaner

Yayın Evi: Okuyan Us Yayınları

İSBN: 9786055134334

Sayfa Sayısı: 146


Hayvan Katili Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yazar birine Peter, diğerine ise Gregory adını verdi. Ama onlar aslolan isimlerini hiçbir süre bilmeyeceğimiz yaşayan gerçek iki şahıs…

Peter… Annesi ve anneannesinin pençesinde hapisteymiş benzer biçimde büyütüldükten sonrasında hayvanları sürüler halinde öldürmeyi hobi edinen bir tabanca tüccarı…

Gregory… Binlerce kişinin ölümüne tanık olduğu tutsak kampının travmasını üvey oğlunun benliğine yığan eski bir asker…

Gregory’ye nazaran avlanan değil avlayan olmak Peter’ın ruhsal anlamda kurtulmasının tek yoluydu. Bu yüzden Peter’a ilk silahını o vermişti.

Bu kitap Peter’in iç dünyasını anlatmaktadır ve Gregory de bu dünyada ikamet etmektedir…

Psikanalitik edebiyata travmalar ve sonuçlarının kuşaklararası aktarımının eşi olmayan bir örneği olarak dahil olan Hayvan Katili, insanoğlunun içindeki öldürme güdüsünün ne biçim -ve şekillerde- ortaya çıkacağıyla ilgili eşi olmayan bir emek verme…

Psikanalitik öyküler dizisinin her kitabında sıradışı bir şahıs ve vakayı ele alan Vamık D. Volkan duru ve incelikli anlatımıyla Peter’ı kanlı-canlı bir halde karşımıza çıkarıyor… Gerçek bir insanoğlunun zihninin karanlık köşelerinin, bir kurgu karakterden oldukca daha fazlasını vadettiğini bir kez daha hatırlatıyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Hayvan Katili Alıntıları – Sözleri

  • “Takıntılı mukemmeliyeti arar,narsisit onu iddia eder “
  • Bir kişiye ilişik olan anılar, birbaşkasına aktarılamaz. Ne var ki bir erişkin kendi hasarlı kişilik imgelerini bir çocuğa yığabilir ve yığdığı bu imgelerin arasına o tranvatik vakaya dahil olan öteki imgeleri,hatta failin imgesini bile katabilir.
  • Bu kişilere birazcık daha yakından bakıldığında özdeğer duygusunun kırılgan olduğu ve bağımlılık hissi,aşağılık duygusu,imrenme, hiddet,paranoyak düşünceler yaşadıkları ve hayranlık toplama ihtiyacı içinde oldukları da görülür. Biriktirdikleri görkem imgelerini degersizlestirdikleri imge birikimlerinden ayrı meblağ ve ikisini birbiriyle bütünlestiremezler.
  • Boşluk, içsel hislerin,hayallerin ve dileklerin ve ek olarak dışsal uyarıların fakirlesmesiyle vücut kabul eden bir zihinsel durumdur. İnançlar, şevk ve başkalarıyla olan ilişkiler yok olmuş ve yerini durgunluk,sıkkınlık ve yüzeysellik almıştır.
  • Boşluk, içsel hislerin, hayallerin ve dileklerin ve ek olarak dışsal uyarıcıların fakirleşmesiyle vücut kabul eden sübjektif bir zihinsel durumdur. İnançlar, şevk ve başkalarıyla olan ilişkiler yok olmuş ve yerini durgunluk, sıkkınlık ve yüzeysellik almıştır.
  • Takıntılı mükemmeliyeti arar, narsisist onu iddia eder.
  • Yas tutmak, soyut ya da somut, herhangi bir mühim yitik ya da herhangi bir yitik tehlikesi için bile gösterilen zaruri bir psikobiyolojik tepkidir.
  • Takıntılı mükemmeliyeti arar, narsisist onu iddia eder.
  • Takıntılı mükemmelliyeti arar, narsist onu iddia eder
  • Alkol bağımlılığı ve aşırı yiyecek yemesi, ona devamlı yiyecek yediren büyükannesi ve annesine duyduğu bağımlılık anılarını temsil ediyordu fakat kilosunu denetim altında tutuyor, “şişman” bir adam haline gelmekten kendini alıkoyuyordu. Böylelikle “içindeki” Gregory(üvey baba) de,Japon tutsak kamplarında onu zayıf düşüren açlıkla yüzleşmeyecekti. Blumia’sının ardında da bu vardı
  • Bir kişiye ilişik olan anılar, bir başkasına aktarılamaz. Ne var ki bir erişkin kendi hasarlı kişilik imgelerini bir çocuğa yığabilir ve yığdığı bu imgelerin arasına o travmatik vakaya dahil olan öteki imgeleri, hatta failin imgelerini katabilir. Ayrıca aynı erişkin, aktardığı bu imgelere, o ilk travmanın verdiği acı ve korkuyu hafifletecek ya da o travmanın neticelerini denetim altında tutacak ruhsal görevler de yükler. Bu yığılma çocukluktaki özdeşleşme ile yakından ilişkiliyse de bazı özellikleri itibariyle özdeşleşmeden farklılıklar da gösterir. Özdeşleşmede çocuk yetişkinin ego ve süperego işlevlerini sahiplenerek onun imgelerini alıp özümserken birincil etken ortaktır. Yığılmada maruz kalınan ise, yetişkinin etken bir rol üstlenerek çocuğun gelismekte olan kişilik temsilinin içine, kendi belirli imgelerini yerleştirmesidir. Bir başka deyişle erişkin kişi-çoğunlukla bilinçsizce- kendi kişilik imgelerini ve öteki imgeleri yerleştirmek amacıyla evladı sürekli bir depo olarak kullanır.
  • Bir kişiye ilişik olan anılar, bir başkasına aktarılamaz. Ne var ki bir erişkin kendi hasarlı kişilik imgelerini bir çocuğa yığabilir ve yığdığı bu imgelerin arasına o travmatik vakaya dahil olan öteki imgeleri, hatta failin imgesini bile katabilir.
  • Anlatılmamış savaşlar, muharebe meydanını gerilerinde bırakmış olsalar dahi, yalnızca askerlerin kendilerinde mevcut olmazlar; arkalarından gelen nesil ve hatta onu da takip eden nesilde de canlı tutulurlar.


Hayvan Katili İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Peter; babası tarafınca terkedilmiş , anası ve anneannesi tarafınca büyütülmüş (?) bir çocuk. Neticesinde en büyük hobisi hayvan öldürmek olan , harp uğruna en küçük bir vicdan azabı duymadan kitleleri öldüren, yeme bozukluğu , alkol bağımlılığı benzer biçimde bir oldukca ruhsal problemi barındıran bir erişkin. Vamık Volkan ise dünyada, bilhassa politik psikiyatri alanında isim yapmış. Yaptığı işlerden dolayı Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen, bir oldukca kuram , yazı ve kitabı alana kazandıran bir uzman.
Peter’ın öyküsü de travmalar ve sonuçlarının kuşaklararası aktarımına oldukca güzel bir örnek. Anlatımda Vamık Volkan duruluğu benzer biçimde bir gerçek olsa da , alan okumaları yapmayanlara dil olarak ağır gelebilecek bir metin. Psikoloji okumayı bilhassa olay okumayı sevenlere tavsiye ederim. Fazlaca oldukca sevdim.. (psk.okuyor)

Kitap, psikoterapi öyküleri serisinin bir parçası olduğundan ruh çözümü temelli bir yapıt. Okuması, kuram bilgisi olmayan kişiler için zorlayıcı olabilir. Kuramsal data yoğunluğu yüksek değil sadece terimsel ifadelerin, küçük da olsa kuramların yer almış olduğu bir kitap.
Eserin temel konusu travmanın kuşaklararası aktarımı ve bunu bir olay analizi yardımıyla bizlere aktarmak. Yazar, psikanalizi icra eden şahıs değil, analistin süpervizörü ve yapıt, çözümleme bittikten -yanlış hatırlamıyorsam- 15 yıl sonrasında yazılmış ve bilgilerin kaybolma, değişme, eksilme ihtimali yüksek. Ancak gene de travma mevzusuna, travmanın aktarılabilir bir olgu olup olmadığına ve aktarımın ne şekilde olabileceğine, etkilerine ve çözüm yollarına dair temel düşünce edinilmek isteniyorsa okunabilir. (Kader)

Narsizm: Narsizm kişilik bozukluğu tedavisi oldukca zorluk derecesi yüksek bir hastalık. Kişi hasta bulunduğunu düşünmediği ve eksikliğini, karşısındaki insanoğlunun veye herhangi bir canlının yok olmasıyla tamamlayabildigi için bunu bir hastalık olarak görmezler. Tedaviyi zor kabul ederler.
Hayvan katili narsistik kişilik bozukluğu olan bir insanın terapi günlüğü. Freudcu görüş açısı ile çözümleme yapılıyor. Rüyaların, çocukluğun en küçük bir hatıranın köklerine iniliyor. Tedavi epey uzun sürüyor. Narsizm hakkında asla bilgisi olmayanlar önden okuma yapsa daha iyi olur. (Gülhan Uygun Özcan)


Hayvan Katili PDF indirme linki var mı?


Vamık Volkan – Hayvan Katili kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Hayvan Katili PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Vamık Volkan Kimdir?

Lefkoşa’da dünyaya geldi. Kıbrıs İslam Lisesi’nde okudu; son sınıftayken çıkan isyanla adı değişen Kıbrıs Türk Lisesi’ni tamamlamış oldu. Türkiye’ye geldi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1956’da mezun oldu. Türk vatandaşı olamadığı için emek verme şartları zordu.

Şikago’ya gitti. Üç ay sonrasında babasından gelen mektupta, en yakın arkadaşının Kıbrıs’ta bir eczanede milliyetçi Rumlar tarafınca öldürüldüğünü özetleyen gazete kupürü çıktı. On yıl Türkiye ve Kıbrıs’a dönemedi.

2002’ye kadar tam 45 yıl Virginia Üniversitesi’nde ders verdi. 18 yıl üniversite hastanesinin başhekimliğini yapmış oldu.

Kırk kitap emek vermesi yapmış oldu ve 400’ü aşkın bilimsel yazı yayımladı. Psikolojik çatışma ve kimlik mevzularında sayısız araştırma ve saha emek vermesi gerçekleştirmiş oldu. Psikopolitik teoriler ve dünyanın sorunlu birçok yerinde sulh için yapmış olduğu emek harcamalar sebebiyle Nobel Barış Ödülü’ne aday yayınlandı.


Vamık Volkan Kitapları – Eserleri

  • Kozmik Kahkaha
  • Atlarla Yaşayan Kadın
  • Hayvan Katili
  • Kayıptan Sonra Yaşam
  • Kusursuz Kadının Peşinde
  • Fanustaki İnsanlar
  • Gidenin Ardından
  • Ölümsüz Atatürk
  • Atatürk’ün Psikanalitik Biyografisi
  • Körü Körüne İnanç
  • Göçmenler ve Sığınmacılar
  • Nazi Mirası
  • Atatürk Anatürk
  • 6 Adımda Borderline
  • Politik Psikoloji
  • Divanda Kılıç Dövüşü
  • Tarihi ve Psikolojik Boyutlarıyla Uluslararası Terörizm
  • Divandaki Düşmanlar
  • Kimlik Adına Öldürmek
  • Psikoterapide Nesne İlişkileri
  • Osmanlı’nın Yasından Atatürk’ün Türkiye’sine Onarıcı Liderlik ve Politik Psikoloji
  • Kanbağı-Etnik Gururdan Etnik Teröre
  • Türkler ve Yunanlılar
  • Bilinçdışında Kardeşler ve Psikopatoloji


Vamık Volkan Alıntıları – Sözleri

  • Takıntılı mükemmelliyeti arar, narsist onu iddia eder (Hayvan Katili)
  • George Orwell, “İster sevelim ister sevmeyelim, milliyetçi sevgiler ve nefretler çoğumuzun makyajının birer parçasıdır.” demektedir. (Politik Psikoloji)
  • Orwell milliyetçiliğin kendi grubu tarafınca meydana getirilen zulme karşı gelmek bir tarafa, bu zulmün bilincinde değilmiş benzer biçimde davranacağını vurgular. toplumların objektif gerçeklere karşı duyarsız kalmaları dünya haberlerinin yanlı aktarılmasına sebep olabilir. her şey gazetecinin hangi tarafı tuttuğuna bağlıdır. (Politik Psikoloji)
  • Bir çocuğun vefatıyla, ebeveynler yalnızca oldukca kıymetli bir bağları değil, bununla beraber öngördükleri geleceği de yitirmiş olurlar. (Kayıptan Sonra Yaşam)
  • İnsanoğlu pseudospecia kanalıyla evrime uğramıştır. Kabileler, klanlar, sınıflar vs. değişik bir türden gelirmişçesine değişik davranırlar, bunlar tabiat üstü niyetlerle kurulmuşlardır” (Politik Psikoloji)
  • Psikolojik bir hadisedir ki insan, hayatta bazı dostluklar elde etmek için olağanüstü çalışmak ve fedakârlıklar yapmak zorundadır. – Mustafa Kemal (Atatürk’ün Psikanalitik Biyografisi)
  • Dıştaki nesnelerle kendisini kaynaştırmak psikozlu kişilerin bir özelliğidir. Bu kaynaşmanın yanı sıra, Jane benzer biçimde kişiler kendilerini ve başka insanları ya iyi ya da fena olarak algılarlar. Canlı ve cansız nesneleri benzer şekilde, iyicil yada saldırgan şeklinde sınıflandırıyordu. Sanki dünyasının gürültücü hayaletlerle dolu bulunduğunu hissediyordu; cansız nesneler gizemli, görünmez güçler tarafınca hareket ettiriliyorlardı. (Kozmik Kahkaha)
  • Yas tutmak, soyut ya da somut, herhangi bir mühim yitik ya da herhangi bir yitik tehlikesi için bile gösterilen zaruri bir psikobiyolojik tepkidir. (Hayvan Katili)
  • “Hayır” demeyi öğrenmek, bir çocuğun ruhsal yaşamında bir kilometre taşıdır. (Kozmik Kahkaha)
  • tamamımız, yabancı düşmanlığının farkına varmalı ve aslen bilinçdışı kullanılan bir kavram olarak ‘yabancı’yı, fizyolojik anlamda bizlerden bir parça olarak entegre etmeyi öğrenmeliyiz. dolayısıyla yabancılara karşı hoşgörü ve insaniyet göstermek, devamlı bir uygarlık ve kültür çabası harcamak için çağrıda bulunmalıyız. yansıtmaların enerjisini zayıflatmanın ve ötekileri saldırganca dışlayan bir ulusal varlık olarak ‘biz’ terimini hafifletmenin tek yolu budur. (Göçmenler ve Sığınmacılar)
  • Türkiye’deki hastanelerde konversif bozukluklar ve takıntılı (obsesif) nevroz vakaları küçümsenmeyecek ölçüdedir. (Divanda Kılıç Dövüşü)
  • Bir kişi olarak insan, ölmeye mahkumdur. Kendisi için de­ğil, kendisinden sonrasında gelecekler için çalışmak, bir kişinin ha­yatta ulaşabileceği mutluluğun ilk koşuludur. Herkesin kendi tercihleri vardır. Bazıları bahçıvanlığı ve çiçek yetiştirmeyi se­ver. Diğer bazıları, insanları eğitmeyi tercih eder. Çiçek yetişti­ren insan, başkalarından herhangi bir şey bekler mi? Başkaları­nı eğiten şahıs, çiçek yetiştiren kadar çalışmak zorundadır.
    yazar/mustafa-kemal-ataturk (Körü Körüne İnanç)
  • Kraliçe Victoria, kocasının ölümünden onlarca yıl sonrasında bile, garip bir şey gördüğünde, içinde Albert’ın resmi olan ve üstünden asla çkarmadığı ufak broşunu açarak görmüş olduğu şeyi “O’na” da gösterirmiş. (Gidenin Ardından)
  • Analitik süreçlerin bir bileşeni de dirençtir ve her analist direncin bazı durumlarda iyice katı ve aşılmaz hale geldiğini iyi bilir. Bu tür güçlük hatta imkânsızlıkla karşılaşmalar akla şu suali da getirir: Bu tür bir direnç ne kadar analizan kaynaklı ne kadar psikanalist kaynaklıdır? Bundan seneler ilkin meşhur psikanalist Paul Ornstein ile yaptığım bir sohbette bana psikanalizin direnç diye tanımladığı şeyin bir kısmının iatrojenik bulunduğunu söylemişti (Iatros=Doktor; Jenik=Kökenli). Analizanın kendi içsel dinamikleri ve yapılarına
    dayalı bir direnç özelliği olabileceği benzer biçimde psikanalistin yada psikoterapistin zamansız ve orantısız müdahalelerinin karşısında analizanın sıhhatli bir halde kendini korumaya emek vermesi; kendi bütünlüğünü ve sürekliliğini kaybetmeme gayreti, yorumunu kabul ettirme çabası içinde olan psikanaliste bir direnç olarak gözükebilir (Ornstein, Kişisel Görüşme, 2000). (Divanda Kılıç Dövüşü)
  • Kendi kimliği olduğu sandığı şeyin aslen büyük seviyede ebeveyniyle çeşitli özdeşimlerinin bir birleşimi bulunduğunu keşfediyordu. (Atlarla Yaşayan Kadın)
  • ” Burada büyümeyi öğreniyorum ….” (Atlarla Yaşayan Kadın)
  • “Geçmişte kurduğu yakın ilişkilerde aklı karışıyordu fakat oldukca yakınlaşmadığı sürece kendini insanlardan ayrıştırmakta zorlanmıyordu.” (Fanustaki İnsanlar)
  • …çocukluğunun “iyi” ve “fena” annelerini temsil ediyordu. (Kusursuz Kadının Peşinde)
  • “Takıntılı mukemmeliyeti arar,narsisit onu iddia eder ” (Hayvan Katili)
  • Bir de saat almıştı, geçen vaktin bilincinde olmanın bir erişkin etkinliği bulunduğunu düşünüyordu (Atlarla Yaşayan Kadın)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş