Eğitim

Hep Vaat Hep Vaat – Adam Phillips Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hep Vaat Hep Vaat – Adam Phillips Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hep Vaat Hep Vaat kimin eseri? Hep Vaat Hep Vaat kitabının yazarı kimdir? Hep Vaat Hep Vaat konusu ve anafikri nedir? Hep Vaat Hep Vaat kitabı ne konu alıyor? Hep Vaat Hep Vaat PDF indirme linki var mı? Hep Vaat Hep Vaat kitabının yazarı Adam Phillips kimdir? İşte Hep Vaat Hep Vaat kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Adam Phillips

Çevirmen: Ferit Burak Aydar

Tasarımcı: Semih Sökmen

Tasarımcı: Emine Bora

Yayın Evi: Metis Yayıncılık

İSBN: 9789753426411

Sayfa Sayısı: 256


Hep Vaat Hep Vaat Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Edebiyatla ruh çözümü arasındaki ilişkiye yoğunlaşan denemelerinde şu soruları soruyor Phillips: Psikanaliz ve edebiyat ne işe yarar? Ortak noktaları ve farkları nedir? Bu iki alana niçin yöneliriz? Psikanaliz vaatlerini yerine getirebildi mi? Adam Phillips’i, psikanalizden hareketle yazınsal, kültürel ve siyasal analizler üreten çağdaşı pek oldukça yazardan ayrı ve hususi kılan şey, meslekten psikoterapist olmasına karşın, psikanalize yaklaşımındaki alçakgönüllük ve onu yaşamı anlayıp anlatmanın ihtimaller içinde yollarından yalnızca biri olarak görmesidir. Psikanalizi mutlak bir hakikat ve kişinin kendisi hakkında bilgilenmesinin temel bir aracı olarak ele almaktan oldukça, mutluluk ve esin arayışında işe yarayabilecek söz dağarcıklarından biri olarak görür. “Benim açımdan -birçok nedenden ötürü- daima yalnızca bir kategori olmuştur, o da edebiyattır; ruh çözümü onun bir parçası haline gelmiştir,” der. Bu kitabı da öyleki: Edebiyatçılara psikanalizin gizli saklı saiklerini öğretmeye kalkışmak yerine, edebiyattan öğrenilmesi ihtiyaç duyulan oldukça şey bulunduğunu teslim ediyor Phillips. Okura garip sorular yönelten, mevcut kalıpları zorlayan bu denemelerin zevkle ve oldukça şey öğrenerek okunacağından eminiz.


Hep Vaat Hep Vaat Alıntıları – Sözleri

  • Bir kitap bizlere bir insanoğlunun veremeyeceği ne verebilir? Muhtemel cevaplardan biri “sessizlik içinde bir ilişki deneyimi”olabilir, asla kimsenin konuşmadığı alışılmadık bir ilişki deneyimi.
  • “İçerideki savaşa katlanamadığımız için, der psikanaliz, savaşımızı her fırsatta dışarıda veririz.” (s.56)
  • Bana ilk ipucunu dünyanın mekanizmasının ‘açlık ve sevgi’ tarafınca bir arada tutulduğunu yazan felsefeci-ozan Schiller verdi.
  • Bir insanı onun onayı olmadan ya da ne tepki göstereceğini umursamadan tekrardan tanımlamak, oldukça açık ki, bir denetleme biçimi, hatta kim bilir direkt bir zorbalıktır.
  • İnsanın kendini anlaması klasik teselli biçimidir,
    kendinden kaçmasıysa duygusal..
  • Gerçek ozan, sezgisel bir psikologdur.
  • Tercüme gündüz vakti meydana getirilen hırsızlıktır.
  • Psikanaliz sözcüklerden oluşan bir dinden fazlası olabilir mi?


Hep Vaat Hep Vaat İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitap belli bir data birikimi olanlar için iyi olabilir ya da alanı psikoloji- edebiyat olanlara destek olabilir lakin averaj bir okur için verimli bir kitap bulunduğunu düşünmüyorum. Kendimi averaj okurdan sayıyorum. Bir kaç psikanalist değerlendirmesi ve edebiyat eşleştirilmesi yapılmış. Daha ilkin Freud a ,Pessoa ya birazcık süre harcamıştım. Kitap içinde kucak dolusu Freud a değinilmiş. Onlara denk geldiğim yerlerde daha yararlı bir okuma gerçekleştirdim. Kitapta bahsedilen şahıslar hakkında data sahibi değilseniz sıfırdan bir mevzu anlatılmıyor aslına bakarsan siz onu tanıyormuşçasına size mevzuyu anlatmaya devam ediyor. Benim başladığım kitabı bitirme huyum var, normal olarak bir oldukça yerin altını çizdim lakin aklımda duracak kadar güzel ya da kitap bittikten sonrasında herhangi bir sınıfa ayıracağım kitap değil. Ortalama okuyucu değilseniz ve edebiyat, psikoloji sizin alanınız ise o süre oldukça faydalanacağınız bir kitap olacaktır. İkisinin ortak noktalarını güzel bir halde ele almış. Yazar psikoterapist ve denemeci imiş. Bu yönden de iki alana dokunmuş. (Nur)

Bazen bir şeyler yoluna giremiyorsa yoldan çıksın o süre der misiniz? Keşmekeşin tadını çıkarabilir misiniz?
Sözcüklerin bir tek sözcük olmadığı, yeni sözcükler doğurduğu bir kitap okuyoruz gene. Süratli okumama karşın bitirmek istemedim, uzun uzun dolaştım bu kitapla. Tenefüs araları, okuma saatleri, evler, yollar sığdı bu kitaba.
Okudukça aklınızda onlarca çiçek açtıran sonrasında o çiçekleri solduran kimi zaman de ne akıl ne çiçek bırakan Adam Phillips.
Bazı ufak problemler çözülmeyince daha büyük problemler bulmak işe yarıyor. Bu kitap da öyleki. Büyük büyük çukurlara düşürüp çıkarıyor okurken. Aklına salıncak oluşturmayı seven herkesi okumaya çağrı ederim (Cânân)


Hep Vaat Hep Vaat PDF indirme linki var mı?


Adam Phillips – Hep Vaat Hep Vaat kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Hep Vaat Hep Vaat PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Adam Phillips Kimdir?

Londra’daki Wolverton Gardens Çocuk ve Aile Danışma Merkezi’nde (eski Charing Cross Hastanesi) Çocuk Psikoterapisi Bölüm Başkanı olarak çalışmıştır. Psikanalizin yanı sıra edebiyat ve yayıncılıkla da ilgilenen Phillips’in yapıtları içinde Winnicott(1988), On Kissing, Tickling and Being Bored (1993, Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma üstüne, Ayrıntı, 1996), On Flirtation (1994, Flört üstüne, Ayrıntı, 1997), Terrors and Experts (1995, Dehşetler ve Uzmanlar, Metis, 1998), Monogamy (1996, Tekeşlilik, Metis, 1997), The Beast in the Nursery (1998, Kreşteki Yabani, Ayrıntı, 2000), Darwin’s Worms: On Life Stories and Death Stories (1999), Promises, Promises (Hep Vaat Hep Vaat, Metis, 2007), Going Sane (2005) ve Side Effects (2006) adlı kitapları sayabiliriz.


Adam Phillips Kitapları – Eserleri

  • Kaçırdıklarımız
  • Tekeşlilik
  • Yasak Olmayan Hazlar
  • Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne
  • Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi
  • Dehşetler ve Uzmanlar
  • Akıl Sağlığı Üstüne
  • Flört Üstüne
  • Hep Vaat Hep Vaat
  • Kreşteki Yabani
  • Öyleki ve Bu şekilde
  • Flört Üstüne


Adam Phillips Alıntıları – Sözleri

  • Çocuklar yaşamlarını ileriye doğru yaşar, yetişkinler ise evlatların yaşamlarını geriye dönük anlarlar. (Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi)
  • Alelacayip kıvranıp duruyoruz
    Cambaz benzer biçimde şekilden şekile
    Uykuya dalabilelim diye,
    Olabilecek her şekilde yatıp
    Bir türlü uyuyamıyoruz.
    Öyleki soğuk ki ıslak rüzgâr.
    Ve mahmur adamlar öyleki dikkatsiz,
    Bir an dalacak olsanız,
    Ya rüzgârın sarsak eli suratınızda
    Ya adamların ayakları. (Flört Üstüne)
  • İnsanın gerçek yaşamı çoğu zaman yaşamadığı yaşamdır.
    Oscar Wilde (Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne)
  • HİÇBİR ZAMAN yanlış anlaşılmayız, yalnızca ara sıra istemediğimiz şekilde anlaşılırız. Hiçbir süre sadakatsiz değilizdir, yalnızca ara sıra istemediğimiz şekilde sadık oluruz. (Tekeşlilik)
  • ARADA BİR sadakatsiz olabilirsiniz, fakat arada bir tekeşli olamazsınız. Aynı anda hem tekeşli hem de sadakatsiz olamazsınız; ikisinden biri olmamanız da mümkün değildir. (Tekeşlilik)
  • Eğer gerçek doyum mümkün değilse , Ya yanlış doyumları arıyoruz ve aramak suretiyle eğitildik ya da yanlış, doğamıza düpedüz aykırı bir dünyada yaşıyoruz anlamına gelir. (Yasak Olmayan Hazlar)
  • Akıllılık, aşırılığı dağıtır(..) (Akıl Sağlığı Üstüne)
  • İnsanlar, yaşamlarının, olasılıklardan en oldukça korktukları dönemlerinde âşık olurlar. Birisine âşık olabilmek için bu olasılıkların birer engel, mecburi birer engel olarak algılanmaları şarttır. (Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne)
  • Yas hepimizi ahlakçı yapmış olup çıkar. Ancak ve sadece buluş edip sahnelediğimiz sayıda toplumsal kimliğe haiz olabiliriz. Dolayısıyla psikanalistler benzer biçimde gerçeklik, ruh sağlığı ya da olgunluk adına repertuarımızı kısıtlamaya çalışanları kutlama etmeye istekli olmamalıyız. Kaç değişik cinsin var bulunduğunu biliyor olabiliriz fakat kaç değişik toplumsal cinsiyet kimliğine bürünmeye muktedir olduğumuzu hiçbir süre bilemeyeceğiz. (Dehşetler ve Uzmanlar)
  • Rekabet ve hırs; yitik ve sefaletle ayrılmaz şekilde bağlıydı, hem bir telafi hem de bir intikamdı. (Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi)
  • Olmamız gerektiği kadar iyi değiliz, bu oldukça açık. Ama kimin bakış açısından? (Tekeşlilik)
  • “Geçmişi yeniden yakalama teşebbüsü boşuna zahmettir: Aklımızın gösterdiği bütün çabalar sonuçsuz kalmaya mahkûmdur. Geçmiş, akıl diyarının dışında bir yerlerde, onun erişebildiği alanın ötesinde, hiç aklımıza gelmeyen maddi bir nesnede (o maddi nesnenin bize vereceği duyumda) giz­lidir. Bu nesneye ölmeden önce rastlayıp rastlayamayacağımız ise tamamen tesadüfe bağlıdır.” (Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üstüne)
  • “Görmeyi isteyip de beklediğiniz birinin gelmesi oldukça gecikirse, sonunda geldiği zaman onu kabul etmeniz ve ona duyduğunuz arzunun tekrardan canlanması zor olur.”
    -Adam Phillips, Flört üstüne, detay yayınları, syf: 93
    #felsefe #psikoloji #sosyoloji (Flört Üstüne)
  • Ölümü istemek için bile yaşıyor olmak gerekir. (Kreşteki Yabani)
  • Layığına nazaran davranılırsa kim kırbaçtan kurtulabilir ki? (Freud Olmak – Bir Psikanalistin Gelişimi)
  • “Yaşam, insanoğlu öyleki her istediklerini elde edemedi diye değil, arzuları kendilerine hasar vermeye başladığında, istedikleri şey katlanılmaz kayıplara hamile olduğunda ağlatısal bir hal alır.” (Kaçırdıklarımız)
  • “Freud’a nazaran insan unutmak zorundadır, şundan dolayı hatırlamanın sonuçlan fazlasıyla acı verir yada fazlasıyla tehlikelidir..” (Flört Üstüne)
  • “Bazen bireyin kendi bedeninde yaşarken her zaman sağlıkla bütünleştiği, dünyanın gerçek olduğunu hissettiği varsayılır. Ancak akıllılıkta çoklukla delirme korkusu ya da inkârı, her insanın doğuştan gelen bütünleşmekten uzaklaşma, benliğinin dışına çıkma ve dünyayı gerçekdışı bir şey olarak tahayyül etme kapasitesine dair korku ya da bunların inkârı ile yüklü semptomatik bir nitelik vardır. Kişinin yeterince uyuyamaması herhangi bir kimsede bu koşulları üretir.” (Akıl Sağlığı Üstüne)
  • Psikanaliz sözcüklerden oluşan bir dinden fazlası olabilir mi? (Hep Vaat Hep Vaat)
  • “Hüsran olmadan tatmine ulaşılmaz.” (Kaçırdıklarımız)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş