Eğitim

Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi – Yuval Noah Harari Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi – Yuval Noah Harari Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kimin eseri? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabının yazarı kimdir? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi konusu ve anafikri nedir? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabı ne konu alıyor? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi PDF indirme linki var mı? Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabının yazarı Yuval Noah Harari kimdir? İşte Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yuval Noah Harari

Çevirmen: Poyzan Nur Taneli

Orijinal Adı: Homo Deus: A Brief History of Tomorrow

Yayın Evi: Kolektif Kitap

İSBN: 9786055029630

Sayfa Sayısı: 456


Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitabıyla insan türünün dünyaya iyi mi egemen bulunduğunu özetleyen Harari, Homo Deus’ta çarpıcı öngörüleriyle yarınımızı ele alıyor. İnsanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık ardındaki yolculuğunu bilim, tarih ve felsefe ışığında incelemiş olduğu bu çalışmasında, insanoğlunun bambaşka bir türe, Homo deus’a evrildiği bir gelecek kurguluyor.

Yola “önemsiz bir hayvan” olarak çıkan Homo sapiens, tanrılar katına ulaşmak uğruna kendi sonunu mu hazırlıyor?

Homo sapiens iyi mi oldu da evrenin insan türünün çevresinde döndüğünü iddia eden hümanist öğretiye inandı?

Bu öğreti gündelik yaşantımızı, sanatımızı ve en gizli saklı tutkularımızı iyi mi şekillendiriyor?

İnsanı inekler, tavuklar, şempanzeler ve bilgisayar programlarının tümünden ayıran yüksek zekası ve kudreti haricinde herhangi bir alametifarikası var mı?

Tarih süresince benzeri görülmemiş kazanımlar elde etmemize karşın mutluluk seviyemizde niçin kayda kıymet bir artış olmadı?

“Tüm bu tarz şeyleri idrak etmek için tek yapmamız ihtiyaç duyulan geriye dönerek bakmak ve Homo sapiens’in aslına bakarsak ne işe yaradığını, hümanizmin iyi mi dünyaya hakim bir din hâline geldiğini ve hümanizm rüyasını gerçekleştirmeye çalışmanın aslına bakarsak niçin insanlığın kendi sonunu getireceğini incelemektir. İşte bu kitabın temel meselesi budur.”

“Okurken hem eğlenecek hem de fazlaca hayret edeceksiniz. Her şeyin ötesinde, kendinizi daha ilkin asla düşünmediğiniz şeyleri düşünürken bulacaksınız.”

-Danıel Kahneman, Süratli ve Yavaş Düşünme’nin yazarı-

“Homo Deus’u okuduğunuzda uzun ve sıkıntılı bir yolculuğun arkasından vardığınız bir uçurumun kenarında durduğunuzu hissedeceksiniz. Yolculuğun artık bir önemi kalmayacak, şundan dolayı bir sonraki adımınızı engin bir boşluğa atacaksınız.”

-David Runciman, The Guardian-

(Tanıtım Bülteninden)


Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi Alıntıları – Sözleri

  • Biz devlete değil, devlet bizlere hizmet etmek için var.
  • İnsanlar melek ve perilere inanmaya hazırdırlar
  • Dünyada artık naturel kıtlıklar kalmadı, bir tek siyasal kıtlıklar var.
  • On sekizinizde ülkeniz için savaştınız, kırkınızda vergilerinizi ödediniz, devletinize güvendiniz ve böylece yetmişinizde de devletiniz size bakacak.
  • Kusurlu bir idealle yola çıktığınızda, kusurları sadece idealin gerçekleşmesi yakınsa fark edersiniz.
  • Zenginler fahiş fiyatlar ödeyerek bulabildikleri tüm gıdayı istifliyor, yoksullarsa sürüler halinde ölüyordu.
  • İnsanlar sıhhat, mutluluk ve gücün ardında tek tek özelliklerini değiştirecekler, ta ki artık insan olmadıkları güne dek.
  • Sosyal yardım sistemleri bile insanların gereksinimlerinden fazlaca ulusların çıkarları için tasarlanmıştı.
  • Nesiller süresince çeşitli tanrılara, meleklere azizlere yakarmış, sayılamayacak kadar fazlaca alet, kurum ve toplumsal yapı buluş etmiş olsa da insanlık gene de açlık, hastalık ve sertlik yüzünden kitleler halinde ölmeye devam etmiştir.
  • Biyokimyasal sistemimiz, sağ kalmaya ve üremeye destek olan davranışları haz veren duygularla ödüllendirir.


Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İnsan Tanrı: Kitabı her birimiz okumalıyız. İnsanlığı uzak değil fazlaca yakın gelecekte nelerin beklediğini asla göremediğimiz bir yönden yeni bir din geleceğin dini “ dataizm” üstünden konu alıyor. Oldukça etkisinde bırakan ve yine yine geri dönülmesi ihtiyaç duyulan bir kitap.
Sonuçta yaşama hakkaten geniş bir pencereden bakabilirsek tüm problemler ve gelişmeler birbirine bağlı üç sürecin gölgesinde duracak:
1. Sonuçta yaşama hakkaten geniş bir pencereden bakabilirsek tüm problemler ve gelişmeler birbirine bağlı üç sürecin gölgesinde duracak:
1. Bilim tüm toplumu, organizmaların algoritmalar ve yaşamın veri işleme süreci olduğuna ikna eden bir dogma olma yolunda aşama kaydediyor.
2. Zekâ bilinçle yollarını ayırıyor.
3. Bilinci olmayan fakat yüksek zekalı algoritmalar yakında bizi bizlerden daha iyi bilecek. (Gamze K.)

“1976 doğumlu İsrailli tarihçi “Yuval Noah Harrari”nin 2014 piyasaya sürülen “Hayvanlardan Tanrılara Sapiens” isminde kitabı büyük ses getirmişti..2017 Haziran itibariyle tam kırk beş değişik dile çevirilen kitap, Homo Sapiens’in geçmişini oldukça örneksiz ve anlaşılır bir tarzda anlatıyordu..Sapiens vatanımızda fazlaca tutuldu ve hala fazlaca satanlar sıralamasında..
Benzer çizgide ilerleyen “Homo deus Yarının Kısa bir zamanı “ ise 2015 senesinde raflardaki yerini aldı..Henüz sapiens kadar fazlaca tanınmasa da şimdiden ondan fazla dille çevirildi..
Kendisi aslen bir dünya tarihçisi olan yazar Sapiens te uzmanlık alanı olan mevzuda daha fazlaca duruyordu..Homo Deus ise yazarın alanından uzaklaştığı bir kitap olmuş ve kendisi de bunun bilincinde..”Bunlar birer kehanet değil yalnızca gelecekle ilgili bazı öngörülerim diyor..”
Buna karşın kitapta öne sürdüğü çeşitli fikirleri “bu böyle olacak, kaçarı yok” tavrıyla konu alıyor..Uzmanlık alanı olmayan biyoteknoloji, yaşambilim şeklinde dalları hakkında temeli pek de sağlam olmayan varsayımlarda bulunuyor..Burada yazarın kendisiyle çeliştiğini söyleyebilir..
Homo Deus üç kısımdan ve bunların bölümlerinden oluşuyor..İlk bölümde “Homo sapiens dünyayı fethediyor “ve bu kısım insanoğlunun öteki hayvanlardan farkları üstünde duruyor..Homo sapiensi bugün olduğu konuma getiren koşulları sorguluyor..Bizi hususi kılan neydi de büyük şehirler kurduk, neyimiz fazlaydı da uzaya çıktık? Alametifarikamız neydi?
İkinci kısmı insanoğlunun evreni iyi mi anlamlandırdığını, çağıl hayata doğru giden yolda neler yaşandığını, günümüz toplumlarını ayakta tutan belli başlı sistemleri inceliyor..
Üçüncü ve son kısım ise günümüzde fazlaca popüler olan bazı mevzular işliyor..Otomasyon nereye kadar gidecek? Yapay zeka hakkaten bizim yerimiz alabilir mi? Teknolojiyi birazcık fazlamı abarttık?
Özetlemek gerekirse “Homo Deus” çağıl toplumun dinamikleriyle iyi bir incelemesinin yapmasının yanı sıra onlarca değişik bilim kurgu kitabına düşünce üretecek kadar öngörüye haiz, özenli ve iyi düzenlenmiş bir kitap..Dünya son on beş yirmi yılda ondan önceki yüzyılda değiştiğinden daha fazlaca değişti, bu hıza bir halde ayak uydurmak, en fena ucundan tutmak lazım..Bunu yapabilme olanağına da en fazlaca bu zamanda doğup büyümüş nesil haiz..Bu yüzden, Homo Deus ve benzeri kitaplar en fazlaca onların okuyup sindirmesi ihtiyaç duyulan eserler..
Oldukça uzun oldu incelemem affola:)
Benden bu kadar okumak isteyenler bilhassa yeni nesillerin okuması ihtiyaç duyulan bir yaratı bulunduğunu düşünüyorum..
Keyifli okumalar..” (Suzann.)


Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi PDF indirme linki var mı?


Yuval Noah Harari – Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yuval Noah Harari Kimdir?

Uluslararası fazlaca satanlar listesine girmeyi başaran Profesör, Harari, Hayvanlardan Tanrılara adlı kolektif araştırma kitabının yazarıdır. 2002 senesinde doktorasını Oxford’da tamamlayan tarihçinin uzmanlık alanı Dünya Tarihidir. 2013 senesinde vazife almış olduğu Kudüs Hebrew Üniversitesinde dünyanın bir fazlaca yerinden gelen 80.000’den fazla öğrenciye ders vermiştir. 

 


Yuval Noah Harari Kitapları – Eserleri

  • Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
  • Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
  • 21. Yüzyıl İçin 21 Ders
  • Yuval Noah Harari Seti
  • Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt
  • Money


Yuval Noah Harari Alıntıları – Sözleri

  • Dünya giderek daha da karmaşıklaşıyor ve insanoğlu ne olup bittiği hakkında ne kadar bilgisiz olduklarını algılayamıyorlar. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • “Bir kere söylenen yalan, yalan olarak kalır ama bin kere söylenen bir yalan hakikate dönüşür,” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • Zenginler fahiş fiyatlar ödeyerek bulabildikleri tüm gıdayı istifliyor, yoksullarsa sürüler halinde ölüyordu. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • “Ancak insanların birbirlerini “tüm yönleriyle “tanıması son aşama güç.” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • Yok olan, kaybolan ve unutulana.
    Bir araya gelen dağılmak zorundadır. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
  • Para parayı , yoksulluk de fakirliği çeker. Eğitim daha çok eğitimi, bilgisizlik daha çok cehaleti doğurur.” (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • İnsanlar sıhhat, mutluluk ve gücün ardında tek tek özelliklerini değiştirecekler, ta ki artık insan olmadıkları güne dek. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • Mucize olsun diye yakarma edeceğimize yardım etmek için ne yapabiliriz diye sormalıyız. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • İnsan bilincinin hizmetçisi olarak doğan yazı, giderek insanoğlunun sahibi haline geldi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Biz buğdayı evcilleştirmedik, buğday bizi evcilleştirdi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Kadın ve adam bireyler için aslanların ve bizonun yerini bilmek kafi değildir, aslolan mühim olan kabilede kimin kimden nefret ettiğini, kimin kiminle ilişkiye girdiğini, kimin dürüst ve kimin hilebaz bulunduğunu bilmektir. (Yuval Noah Harari Seti)
  • “Açlık çeken evlatların özgürlüğünden söz edilemez.” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • Hayır, hayır, ben ciddiyim. Tanrılar iyi mi yaratılırsa firmalar de o şekilde yaratılır. Ilkin bir öykü anlatılır, sonrasında da herkesi ona inanmaya ikna edersiniz. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
  • Biz devlete değil, devlet bizlere hizmet etmek için var. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • Tarihin en kati yasalarından biri de şudur: Lüksler zaman içinde gerekseme haline gelir ve yeni zorunluluklar ortaya çıkarır. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Biyokimyasal sistemimiz, sağ kalmaya ve üremeye destek olan davranışları haz veren duygularla ödüllendirir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • Aynı tanrıya inanmayan ve aynı krala itaat etmeyen insanoğlu seve seve aynı parayı kullanıyorlar. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Nesiller süresince çeşitli tanrılara, meleklere azizlere yakarmış, sayılamayacak kadar fazlaca alet, kurum ve toplumsal yapı buluş etmiş olsa da insanlık gene de açlık, hastalık ve sertlik yüzünden kitleler halinde ölmeye devam etmiştir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • The Indians had such a strong confidence in the denarius and the image of the emperor that when local rulers struck coins of their own they closely imitated the denarius, down to the portrait of the Roman emperor! The name ‘denarius’ became a generic name for coins. Muslim caliphs Arabicised this name and issued ‘dinars’. The dinar. (Money)
  • Belki de atalarımızın Neandertalleri yok etmesinin sebebi tam da budur. Görmezden gelinemeyecek kadar bizlere benziyorlardı, fakat hoş görülemeyecek kadar da farklıydılar. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş