Eğitim

Ibis – Ovidius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ibis – Ovidius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ibis kimin eseri? Ibis kitabının yazarı kimdir? Ibis konusu ve anafikri nedir? Ibis kitabı ne konu alıyor? Ibis PDF indirme linki var mı? Ibis kitabının yazarı Ovidius kimdir? İşte Ibis kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ovidius

Çevirmen: Asuman Coşkun Abuagla

Editör: Derya Önder

Tasarımcı: Mehmet Ulusel

Orijinal Adı: Ibis

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750831706

Sayfa Sayısı: 72


Ibis Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ibis, Mısırda bataklık alanlarda, akreplerle ve zehirli yılanlarla yaşamış olduğu söylenen bir kuşun adıdır ve Ovidius altı yüz kırk dört dizelik şiirinde lanetler yağdırdığı düşmanını bu isimle anar. Iambus vezniyle yazılan Ibis, hem Ovidiusun şiirinde mitolojiyi kullanma enerjisini gösteren hem de sürgün yıllarında içinde bulunmuş olduğu ruh halini resmeden en mühim eserlerinden biridir. 


Ibis Alıntıları – Sözleri

  • Ölmen için bir sürü sebebin olsun
    Ama ölüm seni kabul etmesin.
  • Uğursuz doğdun- bu şekilde istedi tanrılar- hiçbir
    yıldız uygun ya da hayırlı değildi doğduğun sırada.

  • ve ufak bir kitapçıkta ibis’e edilen lanetler,
    kendi bedenini temizler kirli suların kiriyle.
  • Yaptıkları kötülükleri ve haksızlıkları bilmelerine karşın, dünya gecelerinde rahat rahat uyuyabilenlere…
  • Senin üstüne Mars’ın ve tırpanlı geçkinin
    şefkatten uzak acımasız yıldızları çöreklendi.
    Üstelik doğduğun gün, acıdan başka bir şey görmeyesin diye
    kasvetli bulutlarla kapalı ve karanlıktı.
  • Kitaplarımdır, hiç kimseye değil bir tek bana zarar veren..
  • Ölmen için bir sürü nedenin olsun
    fakat ölüm seni kabul etmesin
  • Yaptıkları kötülükleri ve haksızlıkları bilmelerine karşın, dünya gecelerinde rahat rahat uyuyabilenlere…
  • Yaptıkları kötülükleri ve haksızlıkları bilmelerine karşın, dünya gecelerinde rahat rahat uyuyabilenlere…
  • Yaptıkları kötülükleri ve haksızlıkları bilmelerine karşın, dünya gecelerinde rahat rahat uyuyabilenlere…


Ibis İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Mitolojik Öğelerle Süslenmiş, Nefret Dolu Bir Şiir: Ibis: “bir ozan olacak” dedi “senin yazgını bildirecek”.
İşte ben o ozanım: Benden öğreneceksin acılarını. (sayfa 27)
M.Ö. 43 senesinde Roma civarlarında zengin bir ailenin evladı olarak dünyaya gelen Publius Ovidius Naso, öğrenimini Roma’da tamamladıktan sonrasında başta Anadolu ve Yunanistan olmak suretiyle birçok yeri görme fırsatı buldu. Roma’ya döndükten sonrasında kısa bir süre yargıçlık yapsa da, mesleğin zorluklarından dolayı bırakmak mecburiyetinde bırakıldı ve o andan sonda kendisini tümüyle şiire adadı.
Başarısız iki evliliğin peşinden üçüncü kez evlenen ve bu sefer mutlu bir hayata kavuşan yazar/i8942 kısa bir süre sonrasında İmparator Augustus tarafınca tekrar Roma’ya dönmemek suretiyle ülkeden sürgün edildi. Karadeniz kıyısında yer edinen Tomis (Köstence) nahiyesinde yaşamaya başlamış olan Ovidius, kızı, eşi ve vatanından ayrı kalmaya sadece 10 yıl dayanabildi. Acılar ve hasret içinde geçen bu yıllarda birçok yazınsal yaratı kaleme alan Ovidius’un kitap/kitap–31584 adlı şiiri de bu zamanda yazıldı.
Kitap, ilk kez 2015 senesinde Latince aslından yazar/i53627’nın çevirisiyle dilimize kazandırıldı. Yapı Kredi Yayınları’nın Kâzım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi kapsamında piyasaya sürülen kitabın yeni baskısı ise kısa bir süre ilkin yapılmış oldu, şimdilik temin mevzusunda herhangi bir problem yok.
Çevirmenin dipnotlarına ek olarak bir ayraç açmak gerekiyor. Her sayfanın 4’te 3’ünün dipnot olması şiiri takip etmeyi zorlaştırsa da, dipnotlarsız okumanın mümkün olmadığını da belirtmek gerek. İlk olarak şiiri okuyup peşinden dipnotlara dönmek daha mantıklı bir tercih olabilir.
Ibis, Mısır’da bataklık alanlarda akrepler ve zehirli yılanlarla yaşamış olduğu söylenen bir kuşun adıdır. Ovidius’un şiirine bu adı koyması bilgili bir tercihtir zira düşmanını görmüş olduğu konumu eseri okuduğumuzda net bir halde anlayabiliyoruz.
kitap/kitap–22703 ve kitap/kitap–183769 şeklinde ölümsüz eserleriyle gününüze dek ulaşan yazarın mektupları da kitap/kitap–85910 adı altında yayımlanmıştı. Aşk ve mitolojiyi birleştirdiği şiirleriyle tanınan Ovidius’un Ibis adlı bu eserinde de gene bol miktarda mitolojik unsur mevcut olmasına karşın, bu sefer aşk değil, kin duygusu içeriyor.
644 dizeden oluşan Ibis, başta yazar/i1047’un eserleri olmak suretiyle birçok antik çağ yazınsal eserine referanslar içeriyor. Mitolojik ve zamanı bilgilerle dolu dizelerle beraber Ovidius düşmanına kelimenin tam anlamıyla lanetler yağdırıyor. Âdeta nefret diliyle kaleme alınan bu eserin muhattabının İskenderiyeli yazar Gaius Iulius Hyginus olduğu düşünülüyor.
Döneminde eserleriyle elit bir konumda olan Hyginus, Ovidius’la yakın dosttur fakat Ovidius’un sürgüne gönderilmesinin peşinden dostuna ihanet edem Hyginus, ozan ve eşi hakkında birçok kez fena konuşarak adlarını lekelemiştir. Sürgündeyken bu durumlardan haberdar olan Ovidius, Roma’ya dönemediği için içinde biriktirdiği kin ve nefret duygusuyla bu “ah etme sanatı”nı kaleme almıştır.
Ibis, klasik bir şiir bekleyen okurları doygunluk etmeyecektir fakat edebiyata ilgi duyan her okurun antik çağ şairi Ovidius’u ne olursa olsun okuması gerekir. (Bahri Doğukan Şahin)

Ovidius’un Öfkesi: Ovidius’u okumaya başladım. Latin sürecinin en büyük ozanlarından olan Ovidius; içindeki nefreti sanatlı ve -yer yer- argo bir üslupla bizlere sunmuş. Hyginus’a hakaretler savururken birçok zamanı ve mitolojik vakaya referanslar veriyor. Bilgi birikimi ve bunu kullanış biçimine fanatik kalıyoruz dolayısıyla.
Lakin şu da var: “Ne okusam?” düşüncesindeyseniz bunu okumayın. 70 sayfa hakaret okumak sizi sıkabilir. (Alirıza Er)

Ibis’i okudum. Ovidius, Roma’nın en büyük ozanlarından birisidir. Daha ilkin yazdığı Aşk Sanatı adlı büyük eseri yüzünden İmparator Augustus’un gazabına uğrar. Bu eserin 3. kitabında Ovidius, Romalı bayanlara erkekleri elde etmeleri için bazı tavsiyeler verir. Augustus da iktidarı ele geçirince muhafazarlık yasasını çıkartır ve Romalıların ahlakını bozacak şeyleri ortadan kaldırmaya adım atar ve bu sebeple Ovidius’u Tomis’e sürgüne yollar.
Ovidius sürgünden dönmek için oldukca uğraşır fakat bir türlü sürgün kararını kaldırtmayı başaramaz. Tam da bu sıralarda dostu bilmiş olduğu bir ozanın karısına iftiralar attığı ve kendisinin mal varlığına çökmeye çalıştığını haber alır. Bunun üstüne eski dostunu lanetleyen Ibis adlı şiiri kaleme alır. Şiirin tamamı bu kişiyi lanetlemek ve ah etme etmek üstüne yazılmıştır. Şiirde oldukca orijinal beddualar vardı okurken Ovidius’a bir kez daha fanatik kaldım. Şiirin yazıldığı şahıs Ibis’i okuduğunda büyük olasılıkla yüreğine inmiştir.
Şiir süresince mitolojiye ve tarihe oldukca fazla referans var. Bu yüzden de bir süre sonrasında dipnotları okumaktan dolayı şiire odaklanmakta güçlük çektim. Yine de okunmasını tavsiye ederim. Okuduğum en çarpıcı şiirlerden birisi oldu.
İleride birisine düşman olursam bu kitabı ona armağan etmeyi düşünüyorum. Umarım ne demek istediğimi anlamış olur. (Kadir Kılıç)


Ibis PDF indirme linki var mı?


Ovidius – Ibis kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Ibis PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ovidius Kimdir?

Publius Ovidius Naso (MÖ 43, Sulmona – MS 17, Constanţa (bugun Köstence)) Romalı ozan. Genelde aşk, terkedilmiş bayanlar ve mitolojik temalı şiirler yazan Naso, Publius Vergilius Maro ve Horatius ile birlikte, Latin edebiyatının üç kanonik şairinden biriydi.

Genelde hüzün beyitlerinin en büyük hocası olarak kabul ediliyordu. Şiirleri, orta çağ’ın sonuna kadar Avrupa sanatı ve edebiyatını mühim seviyede etkilemiştir.

Aynı zamanda İstanbul’daki meşhur Kız Kulesi hakkında bir efsanesine sahibiptir. Hero ile Leandros adlı iki gencin hüzünlü aşkını özetleyen hikâyenin mekanı Türkiye’deki Kız Kulesi’dir.

En meşhur yapıtı dünyanın oluşumu ve yaratımı anlattığı 15 kitabından oluşan Metamorfozlardır. Metamorfoz’un 6. cildinde Trakya kralı Tereus ile ilgili efsaneleşmiş anlatılır.

Aşk Sanatı adlı eserinde genç Romalı erkeklere bayanlara iyi mi yaklaşmaları gerektiğine dair şiirsel bir üslupla ve bir çok süre Roma mitolojisinden örneklerle öğütler verir.


Ovidius Kitapları – Eserleri

  • Dönüşümler
  • Aşk Sanatı
  • Ibis
  • Hero ile Leander
  • Karadeniz’den Mektuplar
  • Heroides
  • Fasti (I-VI) Roma Takvimi ve Festivaller


Ovidius Alıntıları – Sözleri

  • Ölmen için bir sürü sebebin olsun
    Ama ölüm seni kabul etmesin. (Ibis)
  • Her hanım sevileceğini düşünür kendi içinde.. (Aşk Sanatı)
  • /
    Kim olursan ol, aldatıcı, hain güzelliklere güvenmekten devamlı kaçın ve yalnız görünüş ve maddiyattan daha fazlasına haiz olmaya çalış.
    / (Aşk Sanatı)
  • “..beni bu gerçekleşmeyecek ümitten al çıkar.” (Karadeniz’den Mektuplar)
  • “..oldukca kez sözlerimizden daha kısa kalırdı günler.” (Karadeniz’den Mektuplar)
  • Acılar neler öğretmez kişiye.
    Acıdan doğar usun en yücesi. (Dönüşümler)
  • “Her şeyimi yitirdim; yalnız bir yaşam kaldı elimde,
    hüzün duygusu ve hüzün deposu sağlasın diye bana.
    Çoktan ölmüş bedenimi demirle dağlamaktan ne zevk alırsın?” (Karadeniz’den Mektuplar)
  • Benden öğren çevresinde güzellikler olmadan yaşamayı. (Heroides)
  • Ne başa geçme, ne intikam alma
    Bizi harbe iten, hep bir bayan edinme yüzünden. (Dönüşümler)
  • Kötüyü sezer, kötünün peşinden giderim gene. (Dönüşümler)
  • “Affet! Bir kazazede olduğumdan her denizden korkuyorum.” (Karadeniz’den Mektuplar)
  • “..acı çeken insan, acının kendisinden daha acele tükenir.” (Karadeniz’den Mektuplar)
  • Kitaplarımdır, hiç kimseye değil bir tek bana zarar veren.. (Ibis)
  • Aelos’un kızı, sevgili kocası deniz kazasında ölünce, üzüntüsünden kendisini denize atmış, bir masal kuşuna (anka kuşu) dönüşmüş. (Hero ile Leander)
  • Haklı olsam da isyanımda, inanırım gözünde
    yakınmalarımın taşralı kaldığına. (Heroides)
  • O şekilde bir tek’im ben de sevgide. (Aşk Sanatı)
  • Bilmiyorsunuz yolunu sevmenin, sevilmenin,
    Sevgiyi soysuzlaştıranı, bilmiyorsunuz. (Aşk Sanatı)
  • “Yere doğru eğilmişken diğeri canlılar,
    İnsanda dimdik, göğe yönelik bir duruş var,
    Bak ışıyan yıldızlara, döndür yüzünü…” (Dönüşümler)
  • Yazık bana! Sular niçin ayırıyor bizi,
    birbirimize bağlıyken yüreğimizle,
    iki kişinin bir tek duygusu olur da,
    niçin bir tek toprağı olmaz acaba? (Hero ile Leander)
  • “Ah! Yaralarıma neden olan, benim kendi oklarım!” (Heroides)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş