Eğitim

Wildfell Konağı Kiracısı – Anne Brontë Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Wildfell Konağı Kiracısı – Anne Brontë Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Wildfell Konağı Kiracısı kimin eseri? Wildfell Konağı Kiracısı kitabının yazarı kimdir? Wildfell Konağı Kiracısı konusu ve anafikri nedir? Wildfell Konağı Kiracısı kitabı ne konu alıyor? Wildfell Konağı Kiracısı PDF indirme linki var mı? Wildfell Konağı Kiracısı kitabının yazarı Anne Brontë kimdir? İşte Wildfell Konağı Kiracısı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anne Brontë

Çevirmen: Mehtap Gün Ayral

Yayın Evi: Yedi Yayınları

İSBN: 9786058050020

Sayfa Sayısı: 385


Wildfell Konağı Kiracısı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Wildfell Konağı’nın yeni kiracısı Helen “Graham” minik yaşlarındaki oğluyla kasabaya taşındığında esrarengiz yaşamı ve göz kamaştırıcı güzelliğiyle dikkatleri üstüne derhal çeker, bilhassa de Gilbert Markham’ınkini. Resim yaparak geçimini elde eden, geleneksel fikirlere karşı çıkan Helen, kısa sürede kırsal bölgenin gündelik yaşantısı içinde göze çarpacak, roman ilerledikçe gizemli geçmişi kademeli olarak aydınlanacaktır.

Brontë kız kardeşlerin en gencinin 1848 senesinde yazdığı, devrin duygusal akımının haricinde kalan, gerçekçi bir üslupla kaleme alınmış, yazarının hayatından da otobiyografik ögeler içeren Wildfell Konağı Kiracısı kadının toplumsal konumu mevzusuna yürekli yaklaşımıyla şaşırtıcı seviyede çağıl bir eder, içten anlatımı, yoğunluğu ve fazlaca katmanlı hikayesiyle mühim bir klasik.


Wildfell Konağı Kiracısı Alıntıları – Sözleri

  • Aslında yalnızlık, çektiğim en hafifçe acı.
  • Adım onun dudaklarından ne tatlı dökülüyordu, tıpkı şarkı söyler şeklinde!
  • İnsafsızlık edilen her insana acırım, insafsızlık edene de acırım.
  • “Oğlunuzun şu dünyada gururla dolaşmasını istiyorsanız yolundaki taşları temizlemeye kalkmamalı, o taşların üstünden güvenle atlamayı öğretmelisiniz; onu yönlendirmek yerine bırakın kendi başına öğrensin…”
  • İnsan sizin şeklinde tabiatın bu göz kamaştırıcı nefis ayrıntılarını resmedecek ayrıcalığa haiz olmakla gurur duyar.
  • Dünyevi cisimleri ne olursa olsun, birbirine benzer ruhlar buluşmasın mı, fikirlerini paylaşmasın mı?
  • “Bir insanın gözlerine bakıp içini okumak diye bir şey vardır, o kişinin ruhunu bir saatte enine boyuna, derinlemesine çözersin, eğer biri sana içini açmaya hazır değilse ya da senin bunu anlayacak izanın yoksa, ruhunu çözmen bir ömür sürebilir.”
  • İnsafsızlık edilen her insana acırım, insafsızlık edene de acırım.
    1000Kitap
    Wildfell Konağı Kiracısı, Anne Brontë
  • Sığ zihinler büyük fi kirler barındıramaz ve daha donanımlı beyinlere giremeyen saçmalıklarr onları heyecanlandırır
  • Sığ zihinleri büyük fikirler barındıramaz ve daha donanımlı beyinlere giremeyen saçmalıklar onları heyecanlandırır.


Wildfell Konağı Kiracısı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Acı Aşk: Brontë kardeşlerin en küçüğü olan Anne Brontë’nin iki romanı var. Agnes Grey ve Wildfell Konağı Kiracısı. Daha önce dilimize Şatodaki Kadın olarak kazandırılmış olan Wildfell Konağı Kiracısı Yedi Yayınları tarafınca şahane bir şekilde tekrardan basıldı. Sürpriz bozan olmamasına dikkat ederek hem kitabından hem de hanım olmaktan birazcık bahsedeceğim.
Sevdiği adama ruhunu ve bedenini vermeye ve her şeye rağmen sevgilisini sevmeye hazır bir bayan var karşımızda. Helen. Yaşadığı dönemde hanımefendilerin toplumsal hayatta var olmalarının yolu evlenmek. Kadınlara eş seçilirken aranan başlıca özellikler yaşça büyük olması ve maddi durumunun iyi olması. Helen için ise kadının sevmediği biriyle evlenmesi demek kendini köle şeklinde satmak demekti. Bu yüzden âşık olmayı arzuladı. Aşkın onu çağırdığı yola düştü. Aşkının sevdiği adamı iyileştirebileceğini düşünüyordu. Var olan birkaç kötü özelliğini görmezden gelip evliliğin bir şeyleri değiştireceğini ümit ediyordu. Gerisi amalar ve keşkelerle dolu.
Anne, bu romanı yazdığında yıl 1848 idi. O zamanlar hanımefendilerin boşanmak, çocuğunun velayetini alma hakları yok. Kadınların oy kullanma hakkı bile yok! Buna rağmen Anne bir kadının kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini, evlilikte ve ayrılmada söz hakkı olması gerektiğini yazıyor romanında. Bunları dile getirdiği romanı kendi adıyla değil bir erkeğin adıyla okuyucuya ulaştırabiliyor.
O dönemin toplumsal yapısının ve hanım adam ilişkilerinin çok güzel anlatıldığını düşünüyorum. Biraz ağır bir gidişat ile sadece incelikli bir kavrayış ile okuyucuyu sıkmayan bir üslup ile yazılmış roman.
Roman Jane Eyre kadar popüler olması ihtiyaç duyulan, hatta Jane Eyre ile karşılaştırdığımda bir basamak daha yukarıda olan bir yapıt benim fikrimce.
Bu romanın yazıldığı günden bugüne kadar bayanlar pek çok hak elde etti. Ama bayanlar bu haklarını kullanmak isterken ölüyor! Boşanmak istediği için aynı evi, aynı yatağı, yıllarını paylaştığı kişi tarafınca her insanın gözü önünde hem de! Günümüzde hanımefendilerin sorunları bundan yüz yetmiş iki yıl öncekinden çok da değişik değil.
Bir kadının hayatına, acılarına, aşkına şahit olmak isteyenlere kitabı tavsiye ediyorum.
https://www.instagram.com/p/CJHGW_3J__d/?utm_source=ig_web_copy_link (nihal)

Anne Brontë’nin eserleri kardeşlerine gore daha geri planda kalmış şeklinde geliyor bana.
Daha ilkin Şatodaki Kadın adıyla Türkçeye kazandırılan Wildfelll Konağı Kiracısı Yedi Yayınları tarafınca yeniden yayımlandı.Yazarın Agnes Grey’i de gene aynı yayınevi tarafınca yayımlandı.
Wildfell Konağı Kiracısı’ndaki  başkarakterimiz Helen, kuvvetli ahlâklı,  dindar bir hanımdır.Üst sınıftan ahlâken zayıf bir karakter olan  kocası Arthur Huntingdon  ile baskıcı bir başka karakterle kuşatılmıştır.
Helen Huntingdon ahlâksız aristokrat kocasını  terk ederek, huzuru ve mutluluğu dürüst ziraatçi kahraman Gilbert Markham’da bulur.
Tabii mutluluk yakalanana kadar bir takım vaka gelişir.
Charlotte Brontë’nin hanım karakterleri, kendi yaşam biçimlerinde, değişik yaşam biçimlerini buluşturur, ortaya çıkan  farklı olan şeylerle âdeta kendilerine işkence yaparlar.Wildfell Konağı Kiracı’sında Helen Huntingdon, duygularıyla yapmış olduğu mutsuz evlilikte bile ,  gene yüksek ahlâkla davranmayı başarır.
Daha ahlâkçı sayılabilir Ann Brontë kardeşlerine gore.Anne Brontë, romanlarında gerçek aşk ile soyluların tecim olarak gördükleri evlilikler arasındaki çelişkileri de yansıtır.
Sonunda kazanan aşk olur.
Anne Brontë’nin romanları, kurgusal ve hayal gücü olarak kardeşlerinin romanlarından zayıf bulunmuş.
Ben zevkle okudum.Kitabın başlarındaki yazım yanlışları rahatsız etti. (Hasret Akbaş)

19.yüzyıl İngiltere’sinde kadının yerini özetleyen klasik bir roman ben kitabı okuduğumda sanki uğultulu tepeleri okuyormuşum şeklinde bir hisse kapıldım. Biraz anımsattı. Genel olarak duygusal ve bence sinir bozucuydu 🙂 keyifli okumalar:)) (Aynur kaval)


Wildfell Konağı Kiracısı PDF indirme linki var mı?


Anne Brontë – Wildfell Konağı Kiracısı kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Wildfell Konağı Kiracısı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Anne Brontë Kimdir?

Anne Brontë (d. 17 Ocak 1820 – ö. 28 Mayıs 1849), İngiliz ozan ve yazar. İngiliz Edebiyatı’nın klasikleri arasına yerleşmiş eserleriyle tanınan üç kardeşin (Charlotte Brontë, Emily Brontë, Anne Brontë) en küçüğüdür.

Yorkshire, İngiltere’de hayata merhaba dedi. Verem hastalığından 29 yaşlarında öldü.


Anne Brontë Kitapları – Eserleri

  • Wildfell Konağı Kiracısı
  • Agnes Grey


Anne Brontë Alıntıları – Sözleri

  • Yalnız, o şekilde düşüncelerimiz vardır ki, göklerdeki meleklerin hepsinin bu tarz şeyleri ögrenmeleri sakıncasızdır da bizim insan kardeşlerimiz ögrenemezler, içlerinde en iyileri, en temiz yüreklileri bile. (Agnes Grey)
  • Bünyemizin dış uzuvlarında olduğu şeklinde içinde de dirimsel bir güç bulunur ve onu dışarıdan gelecek darbelere karşı sağlamlaştırır. Onu sarsan her darbe, sonrakilere karşı sertleşmesini elde edecektir. (Agnes Grey)
  • İnsafsızlık edilen her insana acırım, insafsızlık edene de acırım. (Wildfell Konağı Kiracısı)
  • Sevdiğim, karşımdaki insandan ziyade onun içindeki iyilikti. (Agnes Grey)
  • Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır fakat yaralayıcı sözler gazabı körükler. (Agnes Grey)
  • İnsanın kalbi kauçuk gibidir, azıcık havayla bile şişer, fakat aşırısı da onu patlatmaz. (Agnes Grey)
  • Dünyevi cisimleri ne olursa olsun, birbirine benzer ruhlar buluşmasın mı, fikirlerini paylaşmasın mı? (Wildfell Konağı Kiracısı)
  • Sığ zihinler büyük fi kirler barındıramaz ve daha donanımlı beyinlere giremeyen saçmalıklarr onları heyecanlandırır (Wildfell Konağı Kiracısı)
  • İnsafsızlık edilen her insana acırım, insafsızlık edene de acırım.
    1000Kitap
    Wildfell Konağı Kiracısı, Anne Brontë (Wildfell Konağı Kiracısı)
  • Aslında yalnızlık, çektiğim en hafifçe acı. (Wildfell Konağı Kiracısı)
  • Eğer zihnini yeterince geliştirdiysen ve kalbin iyi niyetle doluysa kimse dış görünüşle ilgilenmezdi. (Agnes Grey)
  • Hareketleri her daim gözlerimizin önünde, kelimeleri kulaklarımızda olanlar organik olarak istesek de istemesek de yavaşça, adım adım, kim bilir gözün göremeyeceği kadar yavaş yavaş bizi kendileri şeklinde davranıp konuşacak şekilde peşlerinden götürecektir. (Agnes Grey)
  • “Oğlunuzun şu dünyada gururla dolaşmasını istiyorsanız yolundaki taşları temizlemeye kalkmamalı, o taşların üstünden güvenle atlamayı öğretmelisiniz; onu yönlendirmek yerine bırakın kendi başına öğrensin…” (Wildfell Konağı Kiracısı)
  • “Bir insanın gözlerine bakıp içini okumak diye bir şey vardır, o kişinin ruhunu bir saatte enine boyuna, derinlemesine çözersin, eğer biri sana içini açmaya hazır değilse ya da senin bunu anlayacak izanın yoksa, ruhunu çözmen bir ömür sürebilir.” (Wildfell Konağı Kiracısı)
  • ‘Görevlerini yerine getirmemek için bahane bulmak her zaman kolaydır.’ (Agnes Grey)
  • Eğer zihnini yeterince geliştirdiysen ve kalbin iyi niyetle doluysa kimse dış görünüşle ilgilenmezdi. (Agnes Grey)
  • İnsan sizin şeklinde tabiatın bu göz kamaştırıcı nefis ayrıntılarını resmedecek ayrıcalığa haiz olmakla gurur duyar. (Wildfell Konağı Kiracısı)
  • Adım onun dudaklarından ne tatlı dökülüyordu, tıpkı şarkı söyler şeklinde! (Wildfell Konağı Kiracısı)
  • Sığ zihinleri büyük fikirler barındıramaz ve daha donanımlı beyinlere giremeyen saçmalıklar onları heyecanlandırır. (Wildfell Konağı Kiracısı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş