Eğitim

İkinci Dünya Savaşı – Norman Stone Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İkinci Dünya Savaşı – Norman Stone Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İkinci Dünya Savaşı kimin eseri? İkinci Dünya Savaşı kitabının yazarı kimdir? İkinci Dünya Savaşı konusu ve anafikri nedir? İkinci Dünya Savaşı kitabı ne konu alıyor? İkinci Dünya Savaşı PDF indirme linki var mı? İkinci Dünya Savaşı kitabının yazarı Norman Stone kimdir? İşte İkinci Dünya Savaşı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Norman Stone

Yayın Evi: Ketebe Yayınları

İSBN: 9786058030060

Sayfa Sayısı: 224


İkinci Dünya Savaşı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Birinci Dünya Savaşı’nın yıkıcı sonuçlarının arkasından dünya uzun devam eden bir rahatlık sürecinin özlemini duydu. Zafer kazananlar ise, öcü istikrarın önünde tutarak Almanya’dan oldukça yüklü bir tazminat talep etti. Büyük tarihçi Norman Stone’un tespit etmiş olduğu suretiyle bunun sonucu bir yıkım oldu. Norman Stone, 2. Dünya Savaşı’nın bu ölümcül yıllarının kısa bir tarihçesini yazmaya soyunuyor ve bitmeyen çatışmaların iyi mi yeni bir dünya savaşına yol açtığını konu alıyor. Adolf Hitler, Alman milletinin umutsuzluğu ve içerlemesine tutunarak terfi etti ve ülkesini tekrardan büyük güçlerin arasına sokmaya çalıştı. Avrupa’ya istediğini vermeleri için kafa tuttu ve ilk savaşın galiplerini köşeye sıkıştırdı. Polonya’nın işgalinin arkasından İngiltere ve Fransa, Almanya’ya cenk duyuru ettiler. Stone’a gore bu karar son aşama mantıksızdı. Yine de Hitler dünyayı çılgına çevirdi ve Avrupa’daki düşmanlıklar sonuçta yıkıcı bir dünya savaşına dönüştü. Norman Stone uzmanlığıyla, okuyuculara bu çatışmanın yükselmesini, zirveye ulaşmasını ve acılı düşüşünü konu alıyor. 2 Dünya Savaşı, 20. yüzyılın dinamiklerini idrak etmek adına paha piçilmez bir yaratı durumunda.


İkinci Dünya Savaşı Alıntıları – Sözleri

  • Altı yüzbin kuvvetli Alman atı zayıflamış, çökmüş yada ölmüştü.
  • Hitlerin temel inancı Aryan ırkının üstünlüğü idi. Bu inanç Germen Romantizminin Antik Yunan hayranlığına kadar uzanıyordu. Bu üstünlük, Aryan zekası ve içgüdelerinin, Aryan iradesiyle birleştiğinde her şeyi başaracağı anlamına gelen ”iradenin zaferi”ne dönüştürülebilirdi.
  • Bazı tuhaflıklar vardı: Almanlar Kazakları ve bir Türkmen tümeni kullanıyordu.
  • Japonlar, bir Avrupa birliği olan Rus donanmasını 1904 senesinde yeilgiye uğratan ilk Avrupalı olmayan devletti.
  • Hava kayıpları oldukça fazlaydı. RAF ortalama 300.000 gece sortisi yapmış oldu ve 7500 tayyare yitirdi. 67,000 gündüz sortisinde ise 867 tayyare yitirdi. Yaklaşık yarısı İngilzilere ilişkin olmak suretiyle 2,800,000 ton efsane atıldı. En fena dönem 1944-1945 yıllarıydı. Bombalamada 500,000 Alman, 60,595 İngiliz öldü.(Fransızların 67,078 kaybından birazcık daha azca.) Genelde Avrupa’da 160,000 Bağlaşık havacısı yaşamını yitirdi.
  • 1943-1944 cenk süreci Rusları 800 kilometre batıya taşıdı.
  • 1942 yılı Mayıs başlangıcında gerçekleşen Mercan Deniz Muharebesi, gemilerin birbirini bile göremediği ilk büyük donanma savaşıydı ve tayyare gemilerinin birbirleriyle çatıştığı ilk savaştı. Her iki taraf da birer tayyare gemisi yitirdi ve Japonlar geri çekildi.
  • Hitler, 9 ay içinde kendisinden önceki tüm Alman liderlerden daha çok başarı kazanmıştır. Brest- Litovsk’un esin etmiş olduğu Kavgam’da yazdığı orijinal programına geri dönebilirdi: Adolf Hitler tarafınca yönetilen büyük Avrupa. Sovyet Rusya’ya karşı harekete geçmenin zamanı gelmişti.
  • Auschwitz yalnızca bir ölüm kampı değildi. İçinde Monowitz isminde bir alt kamp bulunuyordu. Burada IF Farben Kombini adı altında bileşik kauçuk yapmak için emek harcamalar meydana getirilen bir kimya fabrikası vardı. (Günümüz Polonya’sında halan faaliyette)
  • 1944 yılı Haziran ayında Filipinlerin doğusunda yer edinen ve mağaralara gizlenen 30.000 şahıs tarafınca savunulan Saipon Adası işgal edildi. Neredeyse asla kimse hayatta kalmadı. Kadın ve çocuklar tutsak olmamak için kayalıklardan atladılar.


İkinci Dünya Savaşı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Devletler arasındaki siyasal rekabet o denli kuvvetli ve tehlikelidir ki bu hırs ve rekabet bir çok imparatorluğun ve devletin sonunu getirmiştir. Birinci Dünya savaşı tüm dünyanın kabul etmiş olduğu tabirle “Büyük Savaş” pek oldukça imparatorluğun parçalanmasına yol açmış ve pek oldukça kaosa sahne olmuştur. Tüm bunlardan ders almayan ve hemen hemen yaraları kabuk bağlamayan devletler bu savaşın ve yıkımların öcünü alma peşine düşmüştür. İkinci dünya savaşının en büyük sebebi yitirme duygusunun bir türlü aşılamamasıdır. Bu duygu devletleri o denli hırslandırmış ki dünyanın görüp görebileceği en büyük insan yitirilmesine sebep olan savaşı başlatmışlardır.
İkinci Dünya savaşı tarih araştırmacılarının en oldukça üstüne çalmış olduğu mevzu olmakla beraber Norman Stone da bu mevzu ile ilgili bir emek verme kaleme almıştır.
Norman Stone dünyaca meşhur İskoç tarihçi ve yazar,1941 senesinde dünyaya gelmiştir. Uzun Seneler Oxford Üniversitesin de Modern Tarih bölümünde akademisyen olarak vazife yapmış ve Cambridge Üniversitesinde dersler vermiştir. İngiltere eski başbakanı Margaret Thatcher’ın danışmanlığını yapmıştır. Kariyerinin son yılların da Bilkent Üniversitesinde Uluslararası araştırmalar bölümün de Avrupa Tarihi dersleri vermiştir. Stone ,2019 Haziran ayında hayata gözlerini yummuştur.
Stone dünyanın önde gelen tarihçilerinden biri olarak görülmektedir. Söz de Ermeni soykırımını reddetmekte ve ısrarla bu mevzunun tarihçilere bırakılması icap ettiğini vurgulamaktadır.
Stone’un İkinci Dünya Savaşı adlı eseri Ketebe Yayınlarından Kasım 2019 tarihinde İbrahim Kapaklıkaya tarafınca Türkçeye çevrilmiştir. Kitap toplamda dokuz bölümden oluşmaktadır.
Kitabın ilk bölümün de iki cenk arası dönem ele alınmış Almanya’nın 11 Kasım da vermiş olduğu ateşkes kararıyla birlikte başta Almanya olmak suretiyle harbe katılan devletlerin, cenk sonrası durumları, meydana getirilen anlaşmalara değinilmiş başta Almanya olmak suretiyle ikinci dünya savaşına giden süreç de devletlerin içinde bulundukları durum aktarılmıştır. İkinci dünya savaşının başat aktörü olan Hitler’in savaştan çekilmenin arkasından şekillenen duygu ve düşüncelerine ve ekibini toparlama yolculuğu ele alınmıştır. Bu bölüm İkinci dünya savaşının iyi mi ortaya çıktığının anlaşılabilmesi için oldukça açıklayıcıdır.
İkinci bölümde Almanya’nın Majino hattını iyi mi aştığı anlatılmış Hitler’in Fransızlarla mücadelesi esnasında uyguladığı Blitzkring (Yıldırım Savaşı) taktiği ile başarı göstermiş olmaya başladıkları aktarılmış, üstünde oldukça çok emek verme meydana getirilen Dunkirk harekâtını muhteşem bir dönüm noktası olarak tanım edilmiş ve Fransızların gayretleri ile gerçekleştiği belirtilmiştir. Bu bölümde Almanya’nın İngiltere ve Fransa ile mücadelelerine yer verilmiştir.
Üçüncü ve Dördüncü bölümde Barbarossa Harekâtı ve Pearl Harbor ve Kuzey Afrika mücadeleleri anlatılmıştır. İkinci Dünya savaşının en mühim harekâtı olarak görülen Barbarossa Harekâtı Hitler’in cenk stratejisine değinilerek anlatılmıştır. Dördüncü bölümde de Rusya’nın işgal süreci ele alınmıştır. Burada Rusya’nın hemen hemen tam olarak teşkilatlanmaması ve olayların beklenmedik bir seyir göstermesi dolayısıyla hamlelerinde başarısız olduğuna değinilmiştir.
Dördüncü bölümde askeri bilgiye oldukça fazla yer verilmiştir. Rusya’da ve Almanya’daki halkan bahsedilmesi daha iyi olabilirdi. Beşinci, altıncı ve yedinci bölüme baktığımızda bu bölümlerde Rusların taraf değiştirmesi, kargaşalar ve Nazizm ile komünizm den bahsedilmiştir. 1942 yılı ocak ayından Haziran ayına kadar Leningrad ve Volhov Ordu Gruplarının yine yine çatışmaya sokulması sonucu Almanların fena hava şartları karşısında ellerinde yapabilecek bir atağın bulunmamasına değinilmiş ve 1942 yılının ilkbaharında Moskova’nın artık belli bir istikrara kavuştuğu belirtilmiştir. Rusların Amerikan taşıtları ve Amerikalıların konserve yiyecekleri ile kışın bile durmadan ilerlediği anlatılmış Rusların kuvvetlenip, geriye dönüş için yapmış oldukları harekatlara değinilmiştir.
Sekizinci bölümde Rusya’nın kaybeden konumundan kazanan konumuna geçme süreci ele alınmıştır. Bu bölümde Churchill’in Türkiye’yi Balkanlardaki savaşım için harbe sokma fikrine değinilmiş meydana getirilen görüşme aktarılmıştır. Doğu Almanya’nın ürkü yaşamaya başladığı, Almanların Ruslar karşısında gerisin geriye kaçmaya emek harcamaları anlatılmıştır. Bu bölümde Hitlerin yaşanmış olan vakalar karşısındaki duygu durumu da incelenmiş ve hala savaşın bir yerden sonrasında kendilerine döneceğini düşüneceği aktarılmıştır. Aynı zamanda Hitler kendisine kıdemli bir subay tarafınca 20 Temmuz da suikast düzenlenmesi üstüne devamlı öldürülme korkusu ile yaşamış olduğu aktarılmıştır.
Dokuzuncu ve son bölüm de Almanya’nın savaşı kaybedişi buna karşın Japonya’nın bundan ders alıp savaştan çekilmemesi üstüne Hiroşima ve Nagazaki’ye Amerika tarafınca atılan bombalar sonucu büyük bir facia ile Japonya’nın da savaştan yenik ayrılması anlatılmıştır. Savaş sonrası halkların sosyolojik yapısı incelenmiş, Alman halkının Yahudilere yapılanlara karşı bir haber olduğu ve Almanların katlettiği Yahudilerden bahsedilmiştir. Aynı zamanda Almanya’nın cenk sonrasında kısa bir süre içinde ekonomisini herhangi bir cenk geçirmemişçesine toparladığı, Japonya’nın da on senelik bir gecikme ile aynı toparlanma sürecini yaşamış olduğu aktarılmıştır. Tüm dünyanın tarih süresince yaşanmış olan ve en oldukça insan yitirilmesine sahne olan cenk arkasından ,iyi mi toparlandıkları ve devletler arasındaki siyasal konjonktürün iyi mi yenilendiği son bölümde aktarılmıştır.
Norman Stone’un İkinci Dünya Savaşı kitabı aynı mevzuda yazılmış Basil Liddel Hart’ın kitabı ile kıyaslanırsa; Basil Liddel’in kitabı oldukça kapsamlıdır ve cenk sırasındaki tüm cepheleri detaylarıyla açıklamaktadır. Stone’un kitabı ise oldukça akıcı bir üslup ile ikinci dünya savaşının genel seyrini bizlere vermesi ve okuyucuyu yormayan anlatımıyla Liddel’in kitabına gore daha sadeleşmiş bir kitaptır. Bölümler içinde mevzu başlığı ile ilgili roman ve filmlerin eklenmesi oldukça yerinde olmuştur. Kitabın tek tamamlanmamış noktası dipnot verilmemesidir. Akademik emek harcamalar için oldukça mühim bir unsur olması sebebi ile bilimsel nitelikli seviyede yapılacak emek harcamalar için kafi olmayabilir. (Şule poyraz)


İkinci Dünya Savaşı PDF indirme linki var mı?


Norman Stone – İkinci Dünya Savaşı kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de İkinci Dünya Savaşı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Norman Stone Kimdir?

Prof. Dr. Norman Stone (d. 1941 Glasgow, İskoçya) Yakınçağ’da Orta ve Doğu Avrupa zamanı mevzularında uzman İskoç tarihçidir.

Babasının harpte ölmesi üstüne Glasgow Academy’ye burslu olarak kabul edildi. 1959-1962 yılları aralığında Cambridge’de okuyan Stone, master çalışlmasını 1962-65 yıllarında Viyana ve Budapeşte’de, Orta Avrupa Tarihi üstüne yapmış oldu. 1965’ten itibaren Cambridge’de Rus ve Alman Tarihi okutmanlığı yaptıktan sonrasında Trinity College’de çalıştı. 1984’te Oxford’da Modern Tarih profesörü oldu. 1984-1997 yılları arasıda Oxford Üniversitesi’nde yakınçağ zamanı mevzusunda profesör olarak ders verdi. Daha sonrasında Bilkent Üniversitesi’nde vazife yapmış oldu. Hala Bilkent Üniversitesi’nde görevine devam etmektedir.

Norman Stone’un Wolfson Ödülü’ne layık görülen The Eastern Front 1914-1917 (1975) dışındaki eserleri: “Hitler” (1980), “Europe Transformed 1878-1919” (1983) ve “The Atlantic Revival 1970-1990” sayılabilir. Norman Stone’un bilimsel çalışmalarının odak noktasını, geçmiş ve günümüzdeki Rus-Türk ilişkileri oluşturmaktadır.

1985’e kadar Britanya basınında devamlı yorumlarda bulunmuş oldu. Aynı zamanda Frankfurter Allgemeine Zeitung ve The Wall Street Journal gazetelerinde yazdı. 1987-1992 yılları aralığında The Sunday Times gazetesinde tertipli köşe yazarı olarak makaleler yazdı. 1987-1990 yılları aralığında İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’a dış siyaset danışmanlığı yapmış oldu.

Norman Stone; Almanca, Rusça, Macarca, Lehçe, Fransızca ve Türkçe biliyor. Stone, yaşamını Türkiye ile İngiltere içinde geçirmektedir.


Norman Stone Kitapları – Eserleri

  • Birinci Dünya Savaşı
  • İkinci Dünya Savaşı
  • İmparatorluk Oyunları
  • Türkiye Kısa Bir Tarih


Norman Stone Alıntıları – Sözleri

  • Hitlerin temel inancı Aryan ırkının üstünlüğü idi. Bu inanç Germen Romantizminin Antik Yunan hayranlığına kadar uzanıyordu. Bu üstünlük, Aryan zekası ve içgüdelerinin, Aryan iradesiyle birleştiğinde her şeyi başaracağı anlamına gelen ”iradenin zaferi”ne dönüştürülebilirdi. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Auschwitz yalnızca bir ölüm kampı değildi. İçinde Monowitz isminde bir alt kamp bulunuyordu. Burada IF Farben Kombini adı altında bileşik kauçuk yapmak için emek harcamalar meydana getirilen bir kimya fabrikası vardı. (Günümüz Polonya’sında halan faaliyette) (İkinci Dünya Savaşı)
  • 1915 yilinda Talat Paşa’nin basinda oldugu İçişleri Bakanligi Ermenilere iyi işlem edilmesini salik veren emirler yayinladi. 1916’da yaklasik 1500 Osmanli memuru yargilandi ve bunlardan bir valinin de bulundugu 50 tanesi Ermenilere karsi isledikleri suclardan dolayi idam edildiler. (İmparatorluk Oyunları)
  • Alkole karşı hoşgörülü bir tutum takınmış olan Bektaşi tarikatı Balkanlar’da ve Yeniçeriler içinde yaygındı. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Eğer bir ülke üstünde 2.000 yazan banknotlar basıyorsa oraya gidin, orada minik erdemler önemsenmeyecektir;bu sebeple insanoğlu birikim yapmanın anlam ifade etmeyen bulunduğunu anlayacak ve hayatlarını yaşayacaklardır. Ama eğer paranın üstünde yazan sayı 20.000 ise derhal orayı terkedin. Zira o ülkenin sokaklarında kan vardır. Latin Amerika’nın pek oldukça bölgesinde durum bir çok süre budur. (İmparatorluk Oyunları)
  • Cumhuriyetçi Türkler dinin devlet işlerinden ayrılması gerektiği mevzusunda son aşama kararlıydılar ve devlet işlerini dinin belirlemesi, gelişmenin önünde çok önemli bir engel olarak görüyorlardı. 1923 senesinde Cumhuriyet’i kurarlarken, Kilise ile devlet’in 1905 senesinde birbirlerinden ayrılmış ve rahibelerin de manastırlardan süngü diretmesiyle çıkarılmış olduğu Fransa’yı örnek aldılar. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Hava kayıpları oldukça fazlaydı. RAF ortalama 300.000 gece sortisi yapmış oldu ve 7500 tayyare yitirdi. 67,000 gündüz sortisinde ise 867 tayyare yitirdi. Yaklaşık yarısı İngilzilere ilişkin olmak suretiyle 2,800,000 ton efsane atıldı. En fena dönem 1944-1945 yıllarıydı. Bombalamada 500,000 Alman, 60,595 İngiliz öldü.(Fransızların 67,078 kaybından birazcık daha azca.) Genelde Avrupa’da 160,000 Bağlaşık havacısı yaşamını yitirdi. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Yeniçeriler’in imha edilişi tarihe “hayırlı bir iş” anlamında “Vaka-i hayriye” olarak geçti. II. Mahmut bunun şerefine Tophane civarına, Boğaz’ın liman bölgesine yükümlü, neredeyse rokoko seçimi sayılabilecek bir cami yaptırdı. İsmi “zafer” anlamına gelen Nusretiye’dir. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Ukrayna ile beraber Rusya bir ABD’dir. Ukraynasız Rusya ise bir Kanada’dır. (Birinci Dünya Savaşı)
  • Bugünkü “Orospu” kelimesi Ortaçağ Persçe’sinden kalmadır ve ikinci hecesi ‘ros’, “Rus”tan gelir. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • 1944 yılı Haziran ayında Filipinlerin doğusunda yer edinen ve mağaralara gizlenen 30.000 şahıs tarafınca savunulan Saipon Adası işgal edildi. Neredeyse asla kimse hayatta kalmadı. Kadın ve çocuklar tutsak olmamak için kayalıklardan atladılar. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Yağmurlu havalarda siperler oldukça çamurlu oluyor ve balçık paletleri kullanılıyordu; ek olarak büyük bir problem olan haşere problemi da vardı -cesetlerle beslenen sıçanlar ve üniformalarda çoğalan bit (bunu bir Türk pratiği, karıncalar bit yediği için ceketleri bir karınca yuvası üstünde koyma pratiği izledi). (Birinci Dünya Savaşı)
  • Bu ağlatısal donemin oncesinde Ermeni milliyetcileri ayaklanmalara karsi halki uyaran onde gelen Ermenileri öldurmustur
    Istanbul Patrigi ve Van Belediye Baskani bunlara ornek olarak verilebilir (İmparatorluk Oyunları)
  • Cumhuriyet’in kuruluşunda oldukça mühim rol oynayacak sivil entelejensiya ve Ordu, II. Abdülhamit’e başkaldırmışlardı ki, bu çekişmenin bir benzeri bugün de yaşanıyor. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Tarihte filmi alınan ilk diplomatik antlaşma Beyaz Rusya’nın Brest-Litovsk kentinde 9 Şubat 1918 günü sabahın erken saatlerinde imzalandı. (Birinci Dünya Savaşı)
  • O süre, Mustafa Kemal üstün niteliklerini değişik bir şekilde yine gösterdi: Ne süre ve nerede durulacağını oldukça iyi biliyordu. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Bazı tuhaflıklar vardı: Almanlar Kazakları ve bir Türkmen tümeni kullanıyordu. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Napolyon’un “Rusları kazırsanız, altlarından Tatarlar çıkar” sözü meşhurdur. (Türkiye Kısa Bir Tarih)
  • Japonlar, bir Avrupa birliği olan Rus donanmasını 1904 senesinde yeilgiye uğratan ilk Avrupalı olmayan devletti. (İkinci Dünya Savaşı)
  • Altı yüzbin kuvvetli Alman atı zayıflamış, çökmüş yada ölmüştü. (İkinci Dünya Savaşı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş