Eğitim

İbn Arabî – William Chittick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İbn Arabî – William Chittick Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İbn Arabî kimin eseri? İbn Arabî kitabının yazarı kimdir? İbn Arabî konusu ve anafikri nedir? İbn Arabî kitabı ne konu alıyor? İbn Arabî PDF indirme linki var mı? İbn Arabî kitabının yazarı William Chittick kimdir? İşte İbn Arabî kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: William Chittick

Çevirmen: Kadir Filiz

Yayın Evi: Nefes Yayıncılık

İSBN: 9786055902865

Sayfa Sayısı: 192


İbn Arabî Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Halk ayn-ı Hak’tır, gözün var ise…

Hak ayn-ı halktır, aklın var ise…”

İslam geleneğinin seyrinde Muhyiddin İbnü’l Arabî’nin ana bir unsuru temsil etmiş olduğu asla şüphesiz bir gerçek. Yüzyıllardır bir tek kitapları değil, hikmetinin nüfuz etmiş olduğu anane de Müslümanların dünyasını şekillendirmekte. Onu okumak başkadır, idrak etmek ise bambaşka…

Amerikalı İslâm profesörü William Chittick, dünyadaki en mühim İbnü’l-Arabî uzmanlarından birisi olarak İbnü’l-Arabî’nin dipsiz hikmet deryasından damlaları bu kitapta mütevazi bir üslupla kaleme alıyor ve bu derinliğin kolay algı edilebilmesi için de okurlara açık ve kuvvetli bir ışık tutuyor.

Chittick; İbnü’l Arabî’nin hikmetinde mühim yer tutan; Muhammedî Miras, Nefes-i Rahmân, Allah’ın Sûreti, İnsân-ı Kâmil, Kendini Bilmek, Taklidî Bilgi, Eşyaya Hakkını Vermek, Zaman ve Mekân, Zikir Kozmolojisi, Aşk, Nefis, Ölüm şeklinde temel meseleleri ele alarak bir tek bu konuların uzmanlarına değil, ilgili her insana hitap ediyor.

(Tanıtım Bülteninden)


İbn Arabî Alıntıları – Sözleri

  • …kalp insan tabiatının duygusal tarafını değil, şuurun, farkındalığın ve zekanın merkezini tanımlamaktadır.
  • Sonu olmayan bir halde devamlı değişiyoruz ve yenileniyoruz. Kendimizi bilmenin her anı da Tanrı’nın ruh ve alemdeki zuhurunun yeni bir algısını temsil etmektedir.
  • Aslında hepimiz putperesttir zira hepimiz, adı ister “Allah” olsun isterse olmasın kendi aklının ürettiği bir tanrıya tapmaktadır.
  • Kimse senin yerine bilmesi imkansız. Kalbin yaşamı bir tek senin şahsen yaşayacağın farkındalıkla ilgilidir ve bu farkındalığın yeri bir tek kişinin kendisi olabilir.
  • Hayallerin sonsuzluğa evreni doldurmaktadır ve hepsi, sonu ve başlangıcı olmayan dağılmış, farklılaşmış ve kırışmış bir kozmosta nurun parıltısından başka bir şey değildir.
  • Kendini kendinden gayrısıyla tanımayı umut etme, zira senden gayrısı yok.
  • İnsan olmaklığımızı, insani durumumuzu karmaşıklaştıran şey; sırlı özgürlük hediyesidir, kısaca “evet” yada “ hayır” deme imkanımızdır.
  • “ Perde kalktığında, sadece Allah’ı sevdiklerini fakat yaratılmış şeylerce perdelendiklerini anlayacaklardır.” (Fütûhat IV 260.27)
  • “Allah ile ganî olan O ’na karşı
    fakirdir. “
  • Kendini bilmenin en yüksek makamında, kendini bilmek varoluşta kendinden başka bir şey olmadığının zira tüm âlemde Allah’ın tecellisinden gayri bir şey olmadığının farkındalığını kazandırır
    … “Kendini kendinden gayrısıyla tanımayı ümit etme, çünkü senden gayrısı yok.”


İbn Arabî İncelemesi – Kişisel Yorumlar


İbn Arabî PDF indirme linki var mı?


William Chittick – İbn Arabî kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de İbn Arabî PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı William Chittick Kimdir?

William C. Chittick, New York Devlet Üniversitesi’nde, Karşılaştırmalı Araştırmalar Kısmı profesörüdür.

Milford Connecticut’da doğup büyüyen William C. Chittick lisansını Ohio Wooster Koleji’nde tarih alanında tamamladıktan sonrasında doktorasını 1974’te Tahran Üniversitesi’nde Fars edebiyatı alanında tamamladı.

Tahran’da Aryamehr Teknik Üniversitesi’de beşeri bilimler bölümünde karşılaştırmalı dinler alanında hocalık yapmış oldu. İran İslam Devrimi’nden ilkin İran Kraliyet Felsefe Akademisi’nde destek doçentti. 1979’da Amerika Birleşik Devletleri’ne döndü ve dini araştırmalar alanında hocalığını sürdürdü.

Yirmi beş kadar tercümesi ve İslam düşüncesi, tasavvuf, Şiilik ve Fars edebiyatı alanında oldukca sayıda makalesi olan sadece bilhassa Muhyiddin Arabi ve Mevlana Celaleddin Rumi şeklinde sufi yazar ve şairlerinin yazılarını İngilizceye çeviri edip ve yorumladığı eserlerle tanınan Chittick, halen tasavvuf ve İslam felsefesi alanında çeşitli araştırma projelerinde çalışmakta ve İslam klasikleri, Hinduizm ve dini araştırmalar alanının öteki mevzularına dair dersler vermeye devam etmektedir.


William Chittick Kitapları – Eserleri

  • Tasavvuf
  • İslamın Vizyonu
  • İbn Arabî
  • Varolmanın Boyutları
  • Kozmos’taki Tek Hakikat
  • Hayal Âlemleri
  • İlahi Aşk
  • Sufi’nin Bilgi Yolu
  • Sûfi’nin Aşk Yolculuğu
  • Aşığın Aynası
  • 13. yy. Sufi Metinlerinde İman ve Amel
  • S. Hüseyin Nasr’ın Temel Düşünceleri
  • Sufism


William Chittick Alıntıları – Sözleri

  • However, these same people also called themselves by other names, such as “knowers” and “ascetics” and “renouncers” and “poor men.” (Sufism)
  • “Göklerde ve yerde olanların; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar ve insanlardan ‘birçoğunun’ Allah’a secde ettiklerini görmüyor musun?”
    Buna gore Allah’a secde etmeyi yalnız insanoğlu seçebilir: ve bu olgu, denebilir ki paradoksal bir şekilde, Allah’ın en büyük ayetlerinden biridir; zira yalnız Allah suretinde yaratılmış bir varlık O’nu inkar etme kabiliyetine haiz olabilirdi. (Varolmanın Boyutları)
  • Kavgaların gerçek kahramanları ara sıra kılıç adamlarından oldukca şairler oluyordu. (İslamın Vizyonu)
  • Bedeninize ve kalbinize ilişen her kalp ağrısı ve ıstırap, sizi kulağınızdan çekerek vaadedilen yer’e götürür. Rabbiniz sizi , yönden ve taraftan münezzeh O yer’e , gerisin geri çekmek için her yönden dert yollar. (Sûfi’nin Aşk Yolculuğu)
  • Ey dost! Aşkta birazcık dert olmalı! Gönülde gam olmalı, beniz de birazcık sararıp solmalı.
    Gönülde acı sinede de ateş olmadı mı o heybetli bağlanma davası birazcık sönük kalır. (Sûfi’nin Aşk Yolculuğu)
  • İnsan olmaklığımızı, insani durumumuzu karmaşıklaştıran şey; sırlı özgürlük hediyesidir, kısaca “evet” yada “ hayır” deme imkanımızdır. (İbn Arabî)
  • “I was a Hidden Treasure,” God says, “so I loved to be known. Hence I created the creatures that I might be known.” (Sufism)
  • İbn-i Arabi, bıkıp usanmadan Cüneyd-i Bağdâdi’nin şu sözünü bizlere hatırlatır: “Su kabının rengini alır.” (Sufi’nin Bilgi Yolu)
  • Rasyonel düşünceye haddinden fazla önem atfetmek, İlâhî varlığın mutlak aşkınlığa itilerek idrâk dairesinden tamamen dışarı çıkılması neticesini verir. (Kozmos’taki Tek Hakikat)
  • Modern Batı’da, bir çok insan mukaddes metni ahlâken yetişmek, Tanrı ve doğru yaşayışın ne işe yaradığını öğrenmek için okunan bir şey olarak düşünür. İslâmî bağlamda, Kur’ân bundan daha çok bir şeydi. Kur’ân’ı öğrenmek geleneksel eğitimin temel amacı idi; dolayısıyla düzgüsel olarak hayatta erken başlardı. Çocuklar için Kur’ân’ı anlamanın mühim bulunduğunu kimse düşünmezdi; aslına bakarsan yetişkinler ve hatta kelâmcılar bile onun tüm anlamının bir tek cüz’î bir bölümünü anlayabilirler. Eğitimde mühim olan şey Allah’ın kelâmının ezberlenmesiydi. (İslamın Vizyonu)
  • KOCAKARI iMANI
    Müslümanların en aslî vukuf ve basiretlerine ara sıra “kocakarı imanı” olarak atıfta bulunulur; sadece bu onu kötülemek için değil, fakat püf noktasını kaçıracak kadar zekası azca, asla kimsenin bulunmadığını ortaya koymak için açıklanmıştır.
    Bir gün Hazreti Muhammed ashabından bazılarıyla şehirde yürürken, kabilelerden birine ilişkin,oldukça yaşlı, çökmüş bir hanımla karşılaştı; hanım bir çıkrıkta yünden ip yapım ediyordu. Hazreti peygamber ona merhaba verdi onunla konuşmaya başladı. Ona Allah’a imanı olup olmadığını sordu. Kadın inandığını söylemiş oldu. Hazreti peygamber “niçin” diye sordu ona. Kadın, döndüren bir el olmadıkça çıkrığın dönmediği şeklinde, biri gökleri döndürmedikçe,onların dönemeyeceği şeklinde bir yanıt verdi.Hazreti peygamber arkadaşlarına baktı ve, “kocakarının dinine sahip olmanız gerekir” dedi. (İslamın Vizyonu)
  • Bil ki hakikatte bu dünya da ahiret de taleb içindir. Kim ahiret taleb alemi değildir derse bu muhaldir. Evet, orada namaz ve oruç olmayacak fakat taleb var olacak. Yarın nesih [hükümsüz bırakma] kalemiyle tüm şeriatlar silinip ortadan kaldırılacak sadece iki şey ebediyen kalımlı duracak: Allah için muhabbet ve Allah’a hamd. Bunlarda ne kopma ne ayrılma ne çözülme ne de süre aşımı olur. Namazın, orucun, haccın ve cihadın bir sonu olabilir sadece talebin nihayet bulması mümkün değildir. Namaz ve orucun orada hükmü kalkabilir fakat muhabbet bağının ve aşk ahdinin hükmünün kalkması asla mümkün değildir. (İlahi Aşk)
  • Z’ancd ki cemal ü hüsn-i an dilber-i mast
    Ma der hur-ı u neim u der hur-ı mast
    Gönlümüzü kendine çeken dilberin güzellik ve letafet mahallinde,
    Ona layık olan biz değiliz lutfuyla O bizlere teveccüh gösteriyor.
    “ilahınız tek bir ilahtır” (Bakara 2:163). O demde ne evren vardı, ne adem; ne varlığa dair işaretler vardı, ne emareler; evde asla kimse yoktu. Görüp gözeten ve seven, hemen hemen yokluk içindeyken üstüne mutluluk yazısını yazan, böylece seni bahtiyar kılan ve seni kendi dostluğuna kabul eden yalnızca O idi. (İlahi Aşk)
  • Bir insan bu dünyaya tanrısal sureti görünür kılma kapasitesine haiz olarak gelir; fakat hanım yada adam olsun bu dünyayı bir şey olarak, mesela, bir melek, bir veli, bir peygamber, bir hayvan, bir nebat olarak terk eder. Yani insanoğlu “malum makamlarına ” ölüm anında ulaşırlar. (Hayal Âlemleri)
  • Ibn arabiyi diger musluman dusunurlerden ayiran sey onun karsilastirilamazlik ile benzerlik yada akıl ile keşf arasindaki kutbun farkinda olmasi ve hakka ilişkin gercek idrakin bu ikisi arasinda en uygun dengeyi gerektirdigini soylemesidir. (Hayal Âlemleri)
  • “Her peygamber yol gösteren bir kaynak olup insan mükemmelliğine birer modeldir.” (Hayal Âlemleri)
  • Bir sûfi önermesi:
    “Vücûd,askerleriyle tenezzül eder.” (Kozmos’taki Tek Hakikat)
  • Yalnız varolmakla, tüm yaratıklar Yaratan’ın şan ve azametini kanıtlarlar. (İslamın Vizyonu)
  • “Kalbim ilâhì Huzur’un kapısına yapıştı ve kapı açılınca gelecek olan pür dikkat bekliyor. Kalbim fakir ve muhtaç, içinde hiçbir bilgi yok ve bomboş… Kalbe perdenin arkasından ne zaman bir şey gelse, onu emir ve yasaklara uygun bir şekilde sabırsızca alıp hayata geçirmeyi arzuluyor.” (Sufi’nin Bilgi Yolu)
  • Allah’ı bilme yaşam boyu devam eden bir iştir; hatta daha da ileride bu sonsuz, sonu gelmeyen bir yolculuktur; zira bu öte dünyada da devam eder. Sonsuz olan sonlu tarafınca asla tam bir şekilde bilinemez; öte dünyadaki sonu gelmez mutluluğun sırrı da burada yatar. (Varolmanın Boyutları)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş