Eğitim

İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim – Jürgen Habermas Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim – Jürgen Habermas Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim kimin eseri? İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim kitabının yazarı kimdir? İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim konusu ve anafikri nedir? İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim kitabı ne konu alıyor? İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim PDF indirme linki var mı? İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim kitabının yazarı Jürgen Habermas kimdir? İşte İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jürgen Habermas

Çevirmen: Mustafa Tüzel

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789753631731

Sayfa Sayısı: 108


İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Almanya’nın etkili felsefe akımı Frankfurt Okulu’nun önde gelen düşünürlerinden Jürgen Habermas’ın, ileri sanayi toplumu koşullarında teknik, bilim ve demokrasinin iyi mi uzlaştırılabileceğini incelemiş olduğu bu kitap, birçok probleminin tekrardan tartışılmasına yol açabileceği şeklinde, “informasyon toplumu” ve “yazışma çağı” şeklinde kavramların, son günlerde vatanımızda de moda olan, kolaycı kullanımlarının ne denli tehlikeli, yeni teknolojilerin ve bilimin toplumsal yaşama olan etkilerinin iyi mi derinine düşünülmesi ihtiyaç duyulan olgular bulunduğunu da hatırlatabilir.


İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim Alıntıları – Sözleri

  • … ben bir başka benle diğeri olarak yazışma kurar.
  • Kitleler kendi politikasızlaştırılmalarına iyi mi inandırılacaklar? Marcuse bunu şu şekilde yanıtlayabilirdi: Teknik ve bilimin bir ideolojinin rolünü de üstlenmeleriyle.
  • Bir araçlar evreni olarak teknik, insanoğlunun enerjisini artırabildiği şeklinde zayıflığını da artırabilir. Bugünkü aşamada insan kim bilir kendi aygıtı karşısında her zamankinden daha güçsüzdür.
  • Doğaya gittikçe daha etkin bir hükmetmenin yolunu açan bilimsel yöntem, ondan sonra doğaya hükmetme vesilesiyle insanların insanoğlu üstündeki gittikçe daha etkin iktidarı için saf kavram ve aletleri de sunmuştur.
  • Düşük-ayrıcalıklı sınıflar, meşru taleplerinin uzun süre dikkate alınmaması durumunda, en fazla ümitsiz bir yıkım ve öz-yıkımla tepki gösterebilirler: bu şekilde bir iç harpte, ayrıcalıklı gruplarla koalisyonlar gerçekleşmedikçe, derslik mücadelesinin devrimci başarı şansları yoktur.
  • En yüksekte yasalar olduğu sürece, bireysel olan genel olana feda edilmiş, doğrusu öldürülmüş olmalıdır.
  • Max Weber, paracı iktisat etkinliğinin, burjuva hususi hukuk ilişkisinin ve bürokratik iktidarın biçimini belirtmek için rasyonellik terimini kullandı.
  • … ben bir başka benle diğeri olarak yazışma kurar.
  • Bugün iktidar kendini yalnız teknoloji vesilesiyle değil, tersine teknoloji olarak ölümsüzleştirmekte ve genişletmektedir.
  • Bir araçlar evreni olarak teknik, insanoğlunun enerjisini artırabildiği şeklinde zayıflığını da artırabilir. Bugünkü aşamada insan kim bilir kendi aygıtı karşısında her zamankinden daha güçsüzdür.


İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Görüntüde ki yapıt İdeoloji olarak Teknik ve Bilim değilse de biz gene de İdeoloji Olarak Teknik ve Bilimi yorumlayacağız, Habermas’ın beş konferansından oluşan bu küçük yapıt yüzyılın tehlikesinin altını çizerek günümüz dünyasındaki mekanikleşmeyi oldukca iyi bir halde betimlemektedir. (Sefa Akgül)

Her şeyi tekrardan düşünme zamanı… kaynak metinlere dönüyoruz.. epistemolojik hesaplaşmalar ideolojiye söz çakmalar bilimle gayrimeşru söylemsel işbirliğini ifşa etmeler… geç dönem sobelemeleri… bugün iş görür mü? Bilimsel söylem ile epidemi arasındaki özgürlük terazisinde tartılan şey ne? Türün devamı için mevzu edilmez bir istatistiksel yitik dünya siyasetini tekrardan üretip kafamızda boza pişiriyor? İnsan canı üstüne dikkat kesilmişken gözden kaçan ne? (Derida)

Rezalet bir tercüme. Gerçekten facia. İlla okuyacaksanız mümkünse başka bir çevirmenden okumanızı tavsiye ederim ilk olarak. Hegel’e ilişkin ilk bölüm özellike oldukca yorucu. Bu çevirinin haricinde da oldukça yorucu bir bölümken tercüme fazladan zorlaştırıyor. Habermas da anlatabileceği kadar karmakarışık anlatmış açıkçası. Bir bütünlük yok aklına geleni ilk haliyle yazmış şeklinde bir izlenim bıraktı bende. Bu ilerleyen sayfalarda ve öteki derlemelerde toparlanıyor birazcık daha. Vermek istediği mesaja bilhassa 50 sayfa sonrasında yaklaştırıyor okuru. Bazı fikirlerinin bilhassa dönemin arkasında kalmış olduğu aşikar zira sonrasında cevap durumunda oldukca fazla sav geldiğini gördüm araştırdığımda fakat bu okunmaması icap ettiğini düşündüğüm anlamına gelmiyor doğal. Bilim ve tekniğin idealleştirilmesi fikri genel olarak katıldığım ve devletin gerekliliğinin anlaşılması açısından oldukca sağlam bulunduğunu düşündüğüm bir düşünce. Sadece bu yüzden bile okunmalı bana kalırsa. Fakat çevirinin göz önünde bulundurulması icap ettiğini yine belirtmekte yarar görüyorum. (Beyza)


İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim PDF indirme linki var mı?


Jürgen Habermas – İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jürgen Habermas Kimdir?

Eleştirel kuram ve Amerikan pragmatizmi geleneğine mensuptur. Kuramında temellendirdiği kamusal alan (public sphere) terimi ve iletişimsel eylemin pragmatizmi ile tanınır. Emek harcamaları kimi zaman Yeni-Marksist olarak adlandırılır. Bilhassa, toplumsal kuramın temelleri ve epistomoloji; gelişmiş paracı sanayi toplumu ve demokrasi analizi; eleştirel toplumsal evrimci içerikte yasaların hükmü; ve uygar –bilhassa Alman— politika üstüne odaklanır.

Modern liberal kurumlar içinde gömülü akılcı-eleştirel yazışma ve insanların yazışma, münakaşa ve akılcı çıkarlar peşine düşme kabiliyetlerinde aklın olabilirliğine, özgürleştirilmesine yönelik kuramsal bir sistem geliştirmiştir.

Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD’den Foreign Policy ve İngiltere’den Prospect dergilerinin web üstünden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 senesinde 7., 2008 senesinde 22. sırada yer almıştır.


Jürgen Habermas Kitapları – Eserleri

  • Kamusallığın Yapısal Dönüşümü
  • Diğeri Olmak, Diğeri’yle Yaşamak
  • İnsan Doğasının Geleceği
  • İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim
  • Sosyal Bilimlerin Mantığı Üstüne
  • İletişimsel Eylem Kuramı
  • Küreselleşme ve Milli Devletlerin Geleceği
  • Bölünmüş Batı
  • Doğalcılık ve Din Arasında
  • Söylem Etiği
  • An Awareness of What is Missing


Jürgen Habermas Alıntıları – Sözleri

  • Savaşın kaldırılması hedefi, aklın gereğidir. (Bölünmüş Batı)
  • Kendini aşma, kendini bilmenin en iyi yoludur. (İletişimsel Eylem Kuramı)
  • Düşük-ayrıcalıklı sınıflar, meşru taleplerinin uzun süre dikkate alınmaması durumunda, en fazla ümitsiz bir yıkım ve öz-yıkımla tepki gösterebilirler: bu şekilde bir iç harpte, ayrıcalıklı gruplarla koalisyonlar gerçekleşmedikçe, derslik mücadelesinin devrimci başarı şansları yoktur. (İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim)
  • Tarihsel bağlamlarda cisimleşen akıl, içkin aşkınlığın enerjisini ne aşama muhafaza edebilir ya da akıl, dilin dünyayı açığa vuran halde vuku bulmasına mahkum mudur? (Doğalcılık ve Din Arasında)
  • Ulus bilinci, aslına bakarsak daha geniş yelpazeli dahil etme ve tekrardan soyutlanma (kendi içine kapanma) eğilimleri içinde gel gitleri olmaktadır. (Diğeri Olmak, Diğeri’yle Yaşamak)
  • Bir araçlar evreni olarak teknik, insanoğlunun enerjisini artırabildiği şeklinde zayıflığını da artırabilir. Bugünkü aşamada insan kim bilir kendi aygıtı karşısında her zamankinden daha güçsüzdür. (İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim)
  • Unutma imkanından yoksun olmak kimi zaman bir nalet olabilir. (İnsan Doğasının Geleceği)
  • Modern anlayışa bakılırsa “devlet”, hukuksal anlamda tarif­lanmış bir kavram olup, nesnel anlamda, içte ve dışta egemen bir devlet gücüne; coğrafyası bakımından, kati olarak sınırları çizilmiş ülke topraklarına, doğrusu devlet sahasına; toplumsal açıdan da, mensupların tümüne, doğrusu devlet halkına işaret eder. Devlet egemenliği, pozitif hukukun biçimleriyle yapılandırılmıştır ve
    devlet halkı da, devlet sahası içinde geçerlik kazanan hu­kuk düzeninin taşıyıcısıdır. (Diğeri Olmak, Diğeri’yle Yaşamak)
  • ”Metafizik sonrası, postseküler bir dönemde yaşamaktayız. Belirli bir dinin geçerliliği varsayılmaksızın ve bununla birlikte bilişsel içerikleri de toptan yadsınmadan, inanç ile informasyon içinde katı bir ayrımın öngörüldüğü dine yönelik agnostik tutum post-doğa ötesi devrin temel özelliğidir.” (Doğalcılık ve Din Arasında)
  • “Tarihsel olarak bakıldığında, dindar vatandaşlar seküler çevrelerine karşı, seküler vatandaşların çaba göstermeden sahip olduğu epistemik yaklaşımları benimsemeyi öğrenmek zorundaydı.” (Doğalcılık ve Din Arasında)
  • Kişinin kesinlikle haksızlık yapmayacağı tek kişi kendisidir. (Bölünmüş Batı)
  • Zulüm gören bir halkın vahşi bir rejimden kurtarılması yüce bir eylemdir, siyasi hedeflerin en yücesidir. (Bölünmüş Batı)
  • En son geçerli apaçıklığın duyusal olarak deneyimlenmesi iddiası, Kant’ın algılamamızın kategorik unsurlarının kanıtlamasından sonra boşa çıkmıştır. (Sosyal Bilimlerin Mantığı Üzerine)
  • Kant tarafından formüle edilen akıl yürütme, kapsamlı doktrinlerden bağımsız ve tikelliğin aşıldığı bir gerekçelendirmedir. (Doğalcılık ve Din Arasında)
  • İnsan haklarının korunmasında aksayan nokta yine, ulus-devletlerin hükümranlık gücüne gerektiğinde müdahale ederek, genel İnsan Hakları Beyannamesi konusunda duyarlılık kazandıracak bir yürütme gücünün olmayışıdır. (Öteki Olmak, Öteki’yle Yaşamak)
  • “Söylemsel” süreçler, eşitlikçi kararları, karar verilmeden ilkin dile getirilen argümanlara bağımlı kılar (böylece yalnız gerekçelendirilmiş, haklı kararlar kabul edilir); bunun ötesinde bu kararlar kapsayıcıdır (böylece söz konusu tüm taraflar kararlara katılabilirler); taraflar karşılıklı olarak birbirlerinin bakış açısını devralırlar (böylece söz konusu tüm çıkarlar içinde adil bir denge kurulur). Tarafsız bir karara varma sürecinin bilişsel anlamı işte budur. Ölçü bu olduğunda, kendi sözde evrensel siyasal kültür değerlerine atıfta bulunan tek taraflı bir icraatın etik gerekçeleri baştan itibaren tamamlanmamış kalır. (Bölünmüş Batı)
  • Paradigma, insan tarafınca deneyimlenen dünyayı, değişik parçalarının ve yönlerinin insanlara ifade etmiş olduğu anlamlara bakılırsa sınırlandırmaktadır. (İletişimsel Eylem Kuramı)
  • Her dinsel öğreti dogmatik bir inanç özüne dayanır. (Bölünmüş Batı)
  • En eski inanç maddesi, bir özdeşlik olarak Ben’ kavramıdır. Bu özdeşlik tüm şeyler üstüne yansıtılır, üstüne özellikler yüklenebilen ‘şey’ terimi ilkin bu şekilde ortaya çıkmaktadır – “kendimizi birimler olarak görmeseydik, “şey’ terimini asla oluşturmazdık. (Sosyal Bilimlerin Mantığı Üstüne)
  • Toplumsal yaşam bağlamının bütünlüğüne ilişkin dilegetirimlere bugün aslına bakarsan ideoloji denilmektedir. (Sosyal Bilimlerin Mantığı Üstüne)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş