Eğitim

İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed – Andre Clot Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed – Andre Clot Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed kimin eseri? İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed kitabının yazarı kimdir? İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed konusu ve anafikri nedir? İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed kitabı ne konu alıyor? İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed PDF indirme linki var mı? İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed kitabının yazarı Andre Clot kimdir? İşte İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Andre Clot

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050911176

Sayfa Sayısı: 284


İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Savaşçı “İki kıtanın ve iki denizin hâkimi” ile açık fikirli “Rönesans hükümdarı” Fatih Sultan Mehmet, bu kitapta buluşuyor…

Osmanlı İmparatorluğu’nun en şanlı padişahlarından, Türk tarihinin en fazlaca saygı duyulan “büyük adam”larından biri: Fatih Sultan Mehmed. İstanbul’u fethetmesi ve Bizans İmparatorluğu’nun fiilen son bulması yalnızca Osmanlı/Türk tarihindeki en mühim gelişmelerinden biri değil, Avrupa tarihinin de başlıca kırılma noktalarındandır.

II. Mehmed’e “fatih” unvanını kazandıran büyük fetihleri, askerlik dehası derhal hepimiz tarafınca biliniyor. Ama öteki taraftan Fatih’in, İstanbul’un iskân edilmesi ve büyük fetihlere maddi kaynak bulmak için uyguladığı politikalar; Avni mahlasıyla yazdığı şiirler; Hıristiyan ve Müslüman din adamlarıyla sohbetleri; İtalyan ressam ve heykeltıraşlarla devamlı teması geri planda kalıyor.

André Clot, bu açığı titiz bir çalışmayla kapatarak, Fatih Sultan Mehmed’in kapsamlı ve bütünsel bir biyografisini sunuyor okurlara. Savaşçı “İki kıtanın ve iki denizin hâkimi” ile açık fikirli “Rönesans hükümdarı” bu kitapta buluşuyor.


İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed Alıntıları – Sözleri

  • “İmparatorun sarayında örümcek perdedarlık ediyor,
    Efrensiyab’ın kulelerinde baykuş nevbet çalıyor.”
  • Zamanla gene zaferler üstün gelecekti. Fatih denince fetihleri, İstanbul’u Türklere miras bırakışıyla, ilerde Kanuni Sultan Süleyman’la doruğa çıkacak bir imparatorluğun gerçek yaratıcısı olarak belleklerde yer edecekti. Türk tarihindeki yeri fazlaca büyüktür. Türk hükümdarları arasından, Timurlenk, Gazneli Mahmud, Babür Han ve Orta Asya’dan Akdeniz’e birçok imparatorluk kurmuş diğeri hükümdarlar içinde en büyük imparatorluğu, en uzun ömürlü, en kuvvetli olanını Fatih Sultan Mehmed kurmuştur.
  • Yalnızca büyük işler başarmadı, tüm bu tarz şeyleri başaran O’ydu.
    Voltaire, XIV. Louis
  • Yedi derviş bir posta sığmış da iki padişah bir dünyaya sığmamış der, bir İran atasözü.
  • Bizans Devleti’nin en elit kişilerinden kabul edilen Megadük Lukas Notaras şu meşhur sözleri o vakit söylemiş oldu: “Türklerin sarığı Latinlerin külahından evlâdır.”
  • Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan bu yana politikası, devletin “ihyası”, doğrusu ekonomik durumun geliştirilmesi kanalıyla padişahın gücünün artması olmuştu. Bu siyaset, eski Ortadoğu imparatorluklarının cemiyet yapısının temelinde yatan anlayıştan kaynaklanıyordu; buna nazaran devletin ana amaçlarından biri ülkeyi yöneten, iktidarı elinde tutan insanoğlunun enerjisini, bu kişiye kuvvetli mali olanaklar sağlayarak diri tutmak ve yaymaktı.
  • Zor bir karakteri olan ve okuyup araştırmaktan fazlaca, cenk sanatına fazlaca ilgi duyan Mehmed, o yaşta geleneklere nazaran hatim indirip, Kuran’ı tümüyle ezberlemek zorundaydı. Hocaları ona söz geçiremiyorlardı. Babası Murad onların yerine, Molla Gürani’yi atadı. Molla Gürani enerji dolu, çalışkan, alim bir kişiydi. Daha ilk karşılaşmalarında resmi tanışma yapıldıktan sonrasında, Molla Gürani onunla alay eden şehzadeyi koluna değneğiyle vurarak hizaya getirdi: “İşte bu, itaat etmen için, haydi şimdi çalışmaya!” dedi. O günden sonrasında, Mehmed fazlaca sıkı çalışmaya başladı, bu da onu kendi çağlarında Doğu’nun en kültürlü kişilerinden biri yapacaktı.


İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Fatih Sultan Mehmed’in bilime, tekniğe ve sanata duyduğu ilgiye mühim bir oranda yer vermesi güzel bir detay. Genel olarak savaşlarıyla hatırladığımız padişahların savaşlar haricinde neler yaptıkları da önemi bir husus. Kitap beni en fazlaca bu biçim bilgilerle aydınlattı. Ama muhtemelen kendi tarihimiz olduğundan ve en azından kulak aşinası olduğumuz detayları derine inmeden yazması okurken bu tarz şeyleri aslına bakarsanız biliyordum demenize yol açıyor. Bazı bölümlerin de yeniden edilmiş olması akıcılığı etkiliyor. Bu kusurları haricinde bir yabancı bakış açısından bana nazaran en mühim padişahımızı okumak mühim bir durum. Bir kaynak kitap değil doğal olarak fakat birçok data de barındırıyor. Bu bilgilerden Avrupa’nın durumunu, Papalığın devamlı boşa çıkan birlik arayışlarını ve Avrupa’da Fatih’in oluşturduğu Türk imajını anlatması bana nazaran kitabın bir başka artısı. Kısa ve fazlaca detaylı olmayan bir Fatih biyografisi okumak isteyenlere önerebilirim. (partes)


İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed PDF indirme linki var mı?


Andre Clot – İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Andre Clot Kimdir?

Grenoble, Fransa’da hayata merhaba dedi. 1936’dan 1942’ye kadar haber ajansı Agence Havas’ta, 1943’ten 1945’e kadar Radio-Brazzaville’de ve 1945’ten emekliliğine kadar Agence France-Presse’te çalıştı. Uzun seneler Türkiye’de ve Ortadoğu’da yaşadı. Türk ve İslam zamanı mevzusunda kitaplar yazdı.


Andre Clot Kitapları – Eserleri

  • İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed
  • Muhteşem Süleyman – Osmanlı’nın Altın Çağı
  • Müslüman İspanya 8-15. Yüzyıllar
  • Kanuni Sultan Süleyman – Muhteşem Yüzyılın Muhteşem Sultanı
  • Kölelerin İmparatorluğu – Memlüklerin Mısır’ı
  • Fatih Sultan Mehmed
  • Harun Reşid ve Abbasiler Süreci


Andre Clot Alıntıları – Sözleri

  • Bir eşek, bir at ya da öküz çalanın eli kesilir, sadece 200 akçe rejim ödeyerek bu cezadan kurtulabilir. Bir münakaşa esnasında, bir Müslümanın başındaki sarığı düşürmenin cezası bir akçedir. Yalancı tanıkların, rejimi mümkün olmaksızın, elleri kesilecektir. (Muhteşem Süleyman – Osmanlı’nın Altın Çağı)
  • “İki asırlık Murabıtlar ve Muvahhidler periyodunun takip etmiş olduğu kargaşa ve bunalımlı taifeler süreci, Müslüman İspanya’nın, Doğu ve Batı medeniyetleri üstünde derin bir tesir bırakan en büyük düşünürlerini, en seçkin bilim adamlarını çıkaran dönemdir.” (Müslüman İspanya 8-15. Yüzyıllar)
  • Zamanla gene zaferler üstün gelecekti. Fatih denince fetihleri, İstanbul’u Türklere miras bırakışıyla, ilerde Kanuni Sultan Süleyman’la doruğa çıkacak bir imparatorluğun gerçek yaratıcısı olarak belleklerde yer edecekti. Türk tarihindeki yeri fazlaca büyüktür. Türk hükümdarları arasından, Timurlenk, Gazneli Mahmud, Babür Han ve Orta Asya’dan Akdeniz’e birçok imparatorluk kurmuş diğeri hükümdarlar içinde en büyük imparatorluğu, en uzun ömürlü, en kuvvetli olanını Fatih Sultan Mehmed kurmuştur. (İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed)
  • Zor bir karakteri olan ve okuyup araştırmaktan fazlaca, cenk sanatına fazlaca ilgi duyan Mehmed, o yaşta geleneklere nazaran hatim indirip, Kuran’ı tümüyle ezberlemek zorundaydı. Hocaları ona söz geçiremiyorlardı. Babası Murad onların yerine, Molla Gürani’yi atadı. Molla Gürani enerji dolu, çalışkan, alim bir kişiydi. Daha ilk karşılaşmalarında resmi tanışma yapıldıktan sonrasında, Molla Gürani onunla alay eden şehzadeyi koluna değneğiyle vurarak hizaya getirdi: “İşte bu, itaat etmen için, haydi şimdi çalışmaya!” dedi. O günden sonrasında, Mehmed fazlaca sıkı çalışmaya başladı, bu da onu kendi çağlarında Doğu’nun en kültürlü kişilerinden biri yapacaktı. (İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed)
  • Karalar ve denizler şimdi sultana itaat etmekteydi. (Muhteşem Süleyman – Osmanlı’nın Altın Çağı)
  • “Müslümanların Yarımada’dan çıkarılması, ziraat ve zanaat için ve genel olarak ülkedeki gelişim açısından büyük bir hata oldu. Onlar maharetli ve çalışkandılar, bazı bölgelerde kalabalık iş enerjisini oluşturuyorlardı.” (Müslüman İspanya 8-15. Yüzyıllar)
  • “Müslümanların ve Yahudilerin İspanya’dan tahliye edilmiş olduğu dönem, Avrupa’da bağnazlığın en korkulu şekilleriyle ve her haliyle kendini gösterdiği dönemlerden biridir.” (Müslüman İspanya 8-15. Yüzyıllar)
  • “Sizin kaybınızla bizimki arasında büyük bir fark var. Biz sizden, bir krallığı alarak bir kolunuzu kopardık. Siz, bizim donanmamızı yakmakla sakalımızı tıraş etmiş oldunuz. Kesilen sakal, daha gür olarak çıkar, Ama kesilen kol, birdaha asla yerine gelmez.” (Kanuni Sultan Süleyman – Muhteşem Yüzyılın Muhteşem Sultanı)
  • “Bilinen dünyanın ilk tasvirinin müellifi, Kuzey Afrika’da doğan sadece Britanya Adalarından Asya’ya kadar büyük yolculuklarına başlamadan ilkin Kurtuba’da yaşayan İdrisî oldu. Onun dünya haritası, hemen sonra yerini paralellerin almış olduğu ‘iklimler’e bıraktı.” (Müslüman İspanya 8-15. Yüzyıllar)
  • Yalnızca büyük işler başarmadı, tüm bu tarz şeyleri başaran O’ydu.
    Voltaire, XIV. Louis (İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed)
  • Dünya iki ibrahim tanıdı; biri putları yıktı, diğeri tekrardan dikti. (Muhteşem Süleyman – Osmanlı’nın Altın Çağı)
  • “İmparatorun sarayında örümcek perdedarlık ediyor,
    Efrensiyab’ın kulelerinde baykuş nevbet çalıyor.” (İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed)
  • “Irmağı ve Ulu Camii ile Kurtuba hariç, İspanya’nın hiçbir şehri ‘İspanya’nın Roma’sı’ Toledo kadar kendisini şekillendiren medeniyetleri yansıtmaz. Bu sebeple ‘Batı ile Doğu’nun izini taşıyan tüm asırların aynası’ şeklinde tanım edilir.” (Müslüman İspanya 8-15. Yüzyıllar)
  • Fransız seyyah Antoine Geuffroy’un anlattığına bakılırsa, “Boş zamanlarındaki başlıca uğraşı imanını ve felsefesini dile getiren kitaplar okumaktır. Bu konulardaki bilgisi öylesine derindir ki, şeyhülislam bile ona öğretecek bir şey bulamaz.” (Muhteşem Süleyman – Osmanlı’nın Altın Çağı)
  • Aslında, hakkını arayan her şahıs, direkt sultana başvurabilmekteydi. Osmanlıların ilk dönemlerinde sıkça görülen bu uygulamaya, XVI. yüzyılda sadece fazlaca hususi durumlarda gidilmektedir (Muhteşem Süleyman – Osmanlı’nın Altın Çağı)
  • Mesela çörekçiler, hamurlarındaki yağ oranını kesinlikle belirlenen ölçülerde tutmakla yükümlüdürler; şekerci esnafı, satış fiyatlarını balın ve hurmanın alış fiyatlarına nazaran ayarlamak zorundadır; (Muhteşem Süleyman – Osmanlı’nın Altın Çağı)
  • Gayrimüslimlere karşı alabildiğine hoşgörülü olması durumunda, Şii sapmalara karşı acımasızdır. 40.000
    kadar Şii’yi bir çırpıda öldürten babası kadar aşırı olmasa da, mezhebin yandaşlarını hiçbir fark gözetmeksizin mahkûm etmektedir (Muhteşem Süleyman – Osmanlı’nın Altın Çağı)
  • “İspanya’nın en mühim ürünü, bugünkü benzer biçimde o gün de tüm Endülüs’te yaygın olan zeytindi. Bu meyve, Müslümanlar İspanya’ya ulaşmadan önce de vardı sadece Müslümanlar yeni ziraat teknikleri yardımıyla etkili alanları ciddi oranda geliştirdiler.” (Müslüman İspanya 8-15. Yüzyıllar)
  • Hanlar çoğunlukla eşlerini çerkez kızları arasından seçerlerdi, bu da Süleyman’ın çerkezlere özgü yüz hatlarını açıklar. (Muhteşem Süleyman – Osmanlı’nın Altın Çağı)
  • Yedi derviş bir posta sığmış da iki padişah bir dünyaya sığmamış der, bir İran atasözü. (İki Kıtanın ve İki Denizin Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş