Eğitim

Paris Köylüsü – Louis Aragon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Paris Köylüsü – Louis Aragon Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Paris Köylüsü kimin eseri? Paris Köylüsü kitabının yazarı kimdir? Paris Köylüsü konusu ve anafikri nedir? Paris Köylüsü kitabı ne konu alıyor? Paris Köylüsü PDF indirme linki var mı? Paris Köylüsü kitabının yazarı Louis Aragon kimdir? İşte Paris Köylüsü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Louis Aragon

Çevirmen: Ayberk Erkay

Orijinal Adı: Le Paysan de Paris

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750839092

Sayfa Sayısı: 168


Paris Köylüsü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Duymayan kalmasın, haberdar olsun herkes bu mühim hadiseden: Yeni bir maraz doğmuş bulunuyor, bir baş dönmesi daha bahşedildi insan evladına: “Sürrealizm”, çılgınlığın ve karanlığın oğlu.”

İlk kez 1926 senesinde piyasaya sürülen Aragon’un başyapıtı tam 91 yıl sonrasında nihayet Türkçede…

Gerçeküstücülüğün öncü metinlerinden sayılan Paris Köylüsü, yazıldığı zamandan bu yana, “rüzgârda kuruyan çamaşırlar, atların kişneyişi, kuşlara atılmış yem, okunup bitmiş bir akşam gazetesi!” şeklinde olan hayatlarımızı büyülemeye devam ediyor ve tam anlamıyla bir edebiyat şöleni vaat ediyor…

Yapı Kredi Yayınları’nın Ayberk Erkay’ın özenli çevirisiyle edebiyat tutkunlarına sunmuş olduğu “Paris Köylüsü” için söylenecek tek söz var:

“Ne mutlu biz mürekkep hokkalarına.”


Paris Köylüsü Alıntıları – Sözleri

  • Tüm bir sema boğulmuş damarlarımda.
  • Aşk ekilmediği topraktan biter.
  • ‘Hemen unuttun demek, daha dünden bugüne: Oysa yeşil yapraklar hâlâ solmadı, avizeler ışıltılarını yitirmediler hemen hemen, localar hâlâ karanlık kızıl.
  • Bugünün yıkıntılarından yarının gizemleri doğacak.
  • Aşk, yegâne duygudur sonsuz kere parçalamamıza müsaade edecek kadar yüce olan.
  • Aşk, gerçekle harikanın karışması halidir.
  • Esrarengiz uçurumların ortasında gözleri kapalı yaşar insanoğlu.
  • “Bugünün insanı, elinde yayı, ardında köpekleriyle bataklıkların kıyılarını arşınlamıyor: Özgürlük içgüdüsüne hitap eden başka yalnızlıklar buldu kendine. Bireyin, toplumsal kaygılarından kaçıp sığındığı entelektüel metruk alanlar. Meçhul bir halk yaşar o topraklarda, umursamaz nereden geldiğini. Kır evleri geliyor gözümün önüne oraların, haz laboratuvarları, el çantaları, sokakları, tuzakları, eğlenceleri.”
  • “Bugünün yıkıntılarından yarının gizemleri doğacak.”


Paris Köylüsü İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Paris Köylüsü: Louis Aragon’un dört bölümden oluşan Paris Köylüsü, esas itibariyle içinde bulunmuş olduğu hareketin şu demek oluyor ki sürrealizmin pik yapmış olduğu bir kitaptır. Tıpkı Andre Breton’un Nadja’sı şeklinde.
İlk bölümde çağdaş mitolojiden bahseden Aragon, ikinci bölümde Andre Breton, Tristan Tzara, Paul Eluard şeklinde yazınsal akımdaşları ile beraber Dada’ndıkları bir mekanı da (Certa) ihtiva eden ve sonrasında bulvar emek harcaması sebebiyle yıkılan Opera Pasajını neredeyse planını çıkaracak derecede anlattığı, üçüncü bölümde kankaları Andre Breton ve Marcel Noll ile beraber bir akşam gezmesine çıktıkları, içinde ünlü intihar köprüsünün de bulunmuş olduğu, 25 hektar üstüne kurulu Buttes-Chaumont Parkını tabiat sevgisi üstünden tasvirini (yazarın ifadesi “düşüncelerle harmanlanmış rahat gezinti”), son bölümde ise imge ve şiirsel yaşamı iyi mi seçtim, bundan kime ne 🙂 ile bitirdiği bölümden oluşur.
Hakim olduğunuz yazınsal bir bölge değilse birazcık da araştırarak okuduğunuz da yerini bulacak bir kitaptır. (Kadir dagli)

Uzun bir aradan sonrasında bu çağdaş mitolojinin Türkçe çevirisine ulaşabilmenin mutluluğunu ve Ayberk Erkay’ın başarıya ulaşmış çevirisiyle okumanın keyfini yaşadım. Oldukca mühim sürrealist metinlerden biri olmasının yanında Louis Aragon’un kıymetli felsefi dokunuşlarıyla benzersiz bir eserle karşılaştım. Bu kitabın adını ilk Walter Benjamin hakkında bir incelemede rast gelmiştim ve alıntılardan oldukça etkilenmiştim.(Hatta çevirmen bir arkadaşıma niçin bu şekilde kitapların çevirisi yapılmıyor diye yakınmıştım – teşekkürler Ayberk Erkay). Walter Benjamin, Theodor Adorno’ya yazdığı mektubunda Paris Köylüsü hakkında şu şekilde bahsediyordu; “Geceleri, yatağa uzandığımda, iki üç sayfadan fazla okuyamıyorum şundan dolayı kalbim o denli süratli çarpmaya başlıyor ki kitabı bırakmak zorunda kalıyorum. Ne müthiş bir uyarı!”
Kitabın düzeni öteki kitaplardan oldukça değişik olduğundan dolayı içeriğinden bahsetmeyeceğim, yalnız “sürrealizm!” demekle yetiniyorum. Kitabın sonuna dair yazar kendi sözleriyle ele veriyor; “Hoşunuza gitmeye başlamış olan bu kitabı asla bitirmeyeceğim. Hayal etmek zorunda kalacaksınız bu Sibirya’yı, demiryolunun geçmiş olduğu Crimée sokağına komşu Ural’ı. Kapıları, girişleri, çıkışları, şiirleri, siz beylik mekanların müdavimlere uzak olan şiirleri, oysa bana… inanmazsınız ki bana.”
Yazmaz kahramanlarımdan biri Louis Aragon’un başyapıtı, ileri yaşlarımda yine yine okuyacağım kitaplar içinde olacak. (Barış Ağca)


Paris Köylüsü PDF indirme linki var mı?


Louis Aragon – Paris Köylüsü kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Paris Köylüsü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Louis Aragon Kimdir?

Louis Aragon (3 Ekim 1897, Paris – 24 Aralık 1982, Paris) siyasal eylemci ve komünist ozan, romancı ve tecrübe etme yazarı. Bugünkü Fransız ozanlarının en önemlilerinden biri olarak bilinir. Bilhassa, Türkçeye Mutlu Aşk Yoktur adıyla çevrilen şiiriyle tanınır.

Louis Aragon Paris’te dünyaya geldi. Annesi ve anneannesi tarafınca, sırasıyla kız kardeşi ve üvey anası olduğuna inanılarak büyütüldü. 1919’dan 1924’e kadar Dadaizm’e dahil oldu. 1924’te, André Breton ve Philippe Soupault ile beraber “Aragon” mahlası altında Sürrealizm’in kurucu üyesi oldu. 1920’lerde Aragon, öteki bazı sürrealistlerle beraber Fransız Komünist Partisi’nin (PCF) taraftarı oldu ve Ocak 1927’de Partiye katıldı. 1933’te partinin gazetesi L’Humanité’nin “özetlemek gerekirse haberler” bölümünde yazmaya başladı. Hayatının geri kalanında üye olarak duracak ve biri PCF genel sekreteri Maurice Thorez’e de dahil olmak suretiyle birçok siyasal şiir yazacaktı.

Önceleri, Dada akımının öncüleri içinde sayılıyordu, sonradan André Breton ve Philippe Soupault ile beraber bu yüzyılın en mühim şiir akımı olan Sürrealizm’in kurucularından biri oldu. Bugüne değin şiir, roman, eleştiri, tecrübe etme, tercüme olarak 61 kitap yayımladı.

Aragon’un ünü, öte taraftan, II. Dünya Savaşı’nda gizli saklı karşı koyma hareketiyle daha bir büyümüştür. Le Paysan de Paris adlı romanı, gerçeküstücülüğün en güzel örneklerinden biri olarak gösterilmektedir. Charles d’Orléans’dan, Victor Hugo’ya değin uzayan bir şiir çizgisini sürdürür gibidir Aragon. Açık yazan ozanlardandır, birçok şiirleri bu yüzden şarkı haline getirilmiştir. Aragon romancı olarak da ün yapmıştır, uygar romanında mühim bir yer meblağ. Birkaç çevirisi de vardır. 24 Aralık 1982’de Paris’te ölmüştür.


Louis Aragon Kitapları – Eserleri

  • Mutlu Aşk Yoktur
  • Elsa’nın Gözleri
  • Elsa’ya Şiirler
  • Basel’in Çanları
  • Paris Köylüsü
  • Aşk Şiirleri
  • Irene – Saklı Günceler
  • Anicet ya da Panorama, Roman
  • Bir Devamlı İlkbahar
  • Çağımızın Sanatı
  • Seçme Şiirler
  • Histerinin 50. Yılı
  • Kibar Semtler
  • Gerçekçiliğin Boyutları
  • Kolajlar
  • Aurélien
  • O şekilde Derin ki Gözlerin
  • Blanche ou l’oubli


Louis Aragon Alıntıları – Sözleri

  • Tutmak gerekirse tekrardan
    Bu yolu tutardım diyor (Seçme Şiirler)
  • Pazar da olsa pazartesi de
    Akşamda ya da sabahleyin geceyarısı öğle
    İster cennette ister cehennemde
    Aşk benziyor birbirine
    Dün’dü bunu sana söylediğimde
    bir yastıkta olacağız seninle…
    Evet bu dün’dü bu ise yarın
    Yolum olarak bir tek sen varsın
    Kalbimi verdim avuçlarında kalsın
    Ne güzel yol alıyor seninkisiyle
    Ama hepsi ömrü kadar insanoğlunun
    bir yastıkta olacağız seninle…
    Sevgilim varolan olacak yeni
    Sema bir çarşaf üzerimizde
    Seni kollarımla kuşattım işte
    Ve içim sevdanla pır pır etse de
    Dilediğin istediğin sürece
    bir yastıkta olacağız seninle… (Seçme Şiirler)
  • Bir devamlı ilkbahar… diyor Antonius. Bense insanoğlunun görüp göremeyeceğini bilmeden bir sonraki baharı beklediği çağa geldim. (Bir Devamlı İlkbahar)
  • Her süre romanlar olacaktır, şundan dolayı insan yaşamı her daim değişkendi ve yaşam, insanları bu değişimleri idrak etmek zorunda bırakacaktır; şundan dolayı değişken bir dünyada bir durum saptaması yapmak, bu değişimin kanununu kavramak insan için buyurgan bir zarurettir; en azından insan kalmak istiyorsa böyledir bu, şartları gitgide daha karmaşık hale geliyorken insanoğlunun hep ondan daha yüksek ve daha karmaşık bir fikri olmalıdır.. (Basel’in Çanları)
  • Kösnül fikir aynaların en beteridir. İnsan, bu fikir içinde yakaladığı kendisiyle karşılaştığında ürperir. (Irene – Saklı Günceler)
  • Yeryüzünde yalnız bunun bulunduğuna inanan biz için, zevkten bıktığımız an her şey iyi mi da hiçleşir. (Çağımızın Sanatı)
  • ”Sana büyük bir sır söyleyeceğim Zaman sensin…” (Elsa’ya Şiirler)
  • Eğer biz,anneler, çocuklarımıza harbe kıyasıya kin duymayı öğretir; daha ufacıkken yüreklerinde toplumcu kardeşlik duygusunu ve bilincini uyandırabilirsek, bir süre gelecektir ki yeryüzünde, en ucu ucuna bir çekince anında bile onların yüreğinden bu ülküyü sökebilecek herhangi bir iktidar kalmayacaktır. Bu sebeple bu gençler, en korkulu çatışma ve çekince anlarında bile, ilkin insanlık ve proleterlik görevlerini hatırlayacaklardır. (Basel’in Çanları)
  • Şöyleki yazılmıştı aşk üstüne
    Yangın halinde yasak çıkış kapısı (Seçme Şiirler)
  • …. Oysa şimdi, bir vakitler tüm aşkım olmuş olan şeyin yanışını seyrettim. Yüreğimle değil, fakat anılarımla bağlıydım o vazgeçtiğim şeye; kendi kendimi inkar ederken, iyi mi ağlamayabilirim? Hani o çocuktum ya ben bir zamanlar, işte o çocuğa ihanet ediyorum şu anda kati bir karar sonucu ve tüm eski sevgilerin öldüğünü söylüyorum. Demirler çözülüyor: Geçmişimin kölesi olmaktan çıkıyorum. (Anicet ya da Panorama, Roman)
  • İnsanların ardında yaşam tükettiği yanılsama öğelerine hakkaten ihtiyacım yok benim. (Anicet ya da Panorama, Roman)
  • “Yıl geçer coşku geçer rayından çıkar yürek” (Elsa’nın Gözleri)
  • Tüm bir sema boğulmuş damarlarımda. (Paris Köylüsü)
  • “İşçiler değil burjuvalar kendini öldürür minik hanım”
    “iyi fakat” diye mırıldandı Catherine, “canına kıyan işsizler yok mu?”
    “işsizler mi, onları kendilerini öldürmeye neredeyse zorluyorlar, intihardan oldukça katliam onların ölümü.” (Basel’in Çanları)
  • Olanla doyum olmak için oldukça fazla şüphecilik gerekir. Mutlak sevenler, yalnızca, olmayabilecek olana perişan bir inançla olanı reddederler. (Aurélien)
  • O gözler şimşekler mi saklar bu hoş kokuda
    Sımsıkı aşklarını çözer orda böcekler
    Akan yıldızlar beni ağına takmış gider
    Yaz ortası boğulan denizci şeklinde suda (Elsa’nın Gözleri)
  • Dostluğumuz otuz yıl bile sür­meyecekti. Ne de azca, otuz yıl. 1950’de biz, Türk halkı ve dünyanın dört bir tarafındaki ozanlar seni hapisten kurtardığımız süre, bir on dört temmuz günü, dos­doğru yaşamın içine daldın. Ama bu yıl, sabırsızlı­ğından, temmuzu bekleyemedin… Demir parmaklık haricinde onüç yıl, ya da ona yakın bir şey, kırksekizinden altmışbirine dek, güzel bir yaşam. Onüç yıl, hatırı sayılır bir şey. Hapishane haricinde öldün, bu da bir şey. Ama öldün. Bu düşünceye alıştıracağız kendimizi. İnsan Manzaraları’nı sensiz kafamızda canlandırmaya ça­lışacağız… Senin deyişinle, manzarayı, şu uçsuz bucaksız yaşam’ı ağacın biri olmadan tasarlamaya uğraşacağız… (Bir Devamlı İlkbahar)
  • Çağımızda şairlerin yaşamı
    Kısa sürüyor yanmış samandan (Seçme Şiirler)
  • Eğer biz, hanımefendiler ve anneler, büyük kıyımlara karşı çıkıyorsak; bencillikten ya da zayıflıktan ; büyük bir ideal, büyük düşünceler uğruna büyük özverilere katlanmayı göze alamayışımızdan değildir bu; ikimiz de paracı toplumun o zahmetli yaşam okulundan yetiştik… (Basel’in Çanları)
  • Yaşam. Kendisinden sonrasında başka bir söz etmeye gerek kalmayan bu sözcük. (Çağımızın Sanatı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş