Eğitim

İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi – Niall Ferguson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi – Niall Ferguson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi kimin eseri? İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi kitabının yazarı kimdir? İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi konusu ve anafikri nedir? İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi kitabı ne konu alıyor? İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi PDF indirme linki var mı? İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi kitabının yazarı Niall Ferguson kimdir? İşte İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Niall Ferguson

Çevirmen: Nurettin Elhüseyni

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9750819742

Sayfa Sayısı: 392


İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Harvard Üniversitesi’nin meşhur tarih profesörü Niall Ferguson, İmparatorluk adlı bu kapsamlı incelemesinde Britanya’nın iyi mi bir imparatorluğa dönüştüğünü ve çağıl dünyayı hangi yollarla yarattığını konu alıyor.

“Bir zamanlar dünya nüfusunun kabaca dörtte birini yöneten, yeryüzünün yaklaşık aynı oradaki kesimini kapsayan ve neredeyse bütün okyanuslarda hüküm süren bir İmparatorluk vardı…” Niall Ferguson’un bu sözlerle başlamış olan kitabı, Britanya İmparatorluğu’nun macerasıyla günümüzde dünyayı şekillendiren küreselleşme içinde münakaşa yaratacak bir paralellik kuruyor. Ferguson bir taraftan kölelikten sömürgeciliğe, mahalli halklara yönelik katliamlardan ticari sömürüye Britanya İmparatorluğu’nun karanlık mirasını eleştiriyor, bir taraftan da çağıl dünyayı Britanya İmparatorluğu olmadan düşünemeyeceğimizi, yaşadığımız dünyanın finansal, toplumsal ve siyasal kurumlarını şekillendirenin bizzat imparatorluk kültürü bulunduğunu gösteriyor.


İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi Alıntıları – Sözleri

  • Britanyalılar Filistin’de de 1949’da sıvışarak, yeni İsrail devletinin “devletsiz” Filistinlilerle ve komşu Arap devletleriyle ilişkilerindeki çözülmemiş problemi dünyaya miras bıraktı.
  • Britanyalılar sizi alt edemediklerinde, sizi kendi yanlarına çekerler.
  • Eğer Amerikalı kolonicilerine 1770’lerde ilk istediklerinde görevli bir hükümet verilmiş olsaydı – Britanyalılar kendi özgürlük retoriklerine uygun davransalardı – Amerikan bağımsızlık savaşı yaşanmayabilrdi. Aslında ABD diye bir şey asla olmayabilirdi.
  • İngilizler dünyanın herhangi bir yerinde, bir tek bir kayalık ya da sığlık olsa bile, toprak kapmaya bakarlar.
  • Britanyalılar geçmişte İspanyolları soymuş, Hollandaları yansılamak etmiş, Fransızları yenilgiye uğratmış ve Hintlileri yağmalamıştı. Şimdi ise dünyaya hükmeden üstün güç haline gelmişti.
  • Diğer ırkları sömürmek artık kafi değildi: şimdi amaç onları ilerletmekti. Yerli halklar sömürülmekten kurtulacaktı fakat batıl, geri, putperest kültürleri de ortadan kalkacaktı. Bilhassa Kara Kıta olarak adlandırdıkları Afrika’ya ışık götürmekti.
  • Amerika, tütün plantasyonunun ve Püriten ütopyanın bir bileşimi, ekonomik ve dinsel özgürlüğün bir eseri olarak ortaya çıkıp sonunda asi bir cumhuriyet haline gelmişti. Avustralya ise başlangıçta özgürlük karşıtı bir zindandı. Ama zaman içinde daha güvenilir kolonicilerin özgürlükçü hacılar değil, tutuklular olduğu anlaşıldı.
  • Almanların Türklerle ittifaka gitmesi Ortadoğu’yu bir harp alanına çevirdi. Bu da Ortadoğu’nun Britanya’ya sunulmasını getirdi.
  • Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar 25 Nisan şafağında yarımadanın batı tarafında yer edinen ve daha sonraları “Anzak Koyu” adında olan Hilal biçimli kumsala zorlukla çıktılar. Ne var ki aralarında geleceğin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in de bulunmuş olduğu Türk komutanlar durumu acele kavradılar ve karaya çıkan askerler oldukca geçmeden ölümcül bir tüfek ateşi ve şarapnel sağanağı altında kaldılar.
  • Dünyanın dört bir tarafındaki başlıca ABD askeri üslerini gösteren bir haritanın Kraliyet Donanmasının bir yüz yıl önceki kömür yükleme istasyonlarının haritasına dikkat çekici seviyede benzemesi de bir tesadüf değildir.


İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Sadece Britanya İmparatorluğunu değil, dünyamızın son 400 yıl içinde neler yaşadığını, insanlığın iyi mi sıra sıra aşamalardan geçtiğini, ve bugünkü siyasal düzenine iyi mi ulaştığını özetleyen görkemli bir tarih kitabı.
Düşünün bir kere, altın hırsızlığı yaparak ortaya çıkmış bir İmparatorluk, dünyayı iyi mi dizayn edebilir ? İşte bu günkü dünya, böylesine bir başlangıçla düzenlenmeye başlamış ve arkası gelmiş. Altın hırsızlığını, toprak hırsızlığı, emek hırsızlığı, insan hırsızlığı takip etmiş ve sonuçta sömürü düzeni kısaca buyuruculuk denen sistem muhteşem bir halde kurulmuş. Senelerce büyük katliamlarla, soykırımlarla, dini sömürülerle, ince ince hesaplarla adeta ilmik ilmik işlenerek ve çeşitli değişikliklere uğratılarak , ilk başlangıcından oldukca değişik bir halde ve kolayca yerleştirilebilen bu günkü buyuruculuk ortaya çıkarılmış.
Kitaptaki vakaları oldukca fazla anlatmak istemiyorum. Bu sebeple paylaştığım oldukca sayıdaki alıntılar insana kitap hakkında asgari düzeyde bir düşünce veriyordur sanırım. Sadece şunu söylemek isterim. Bu kitap bir roman değil, gerçek bir tarih kitabı. Bu 400 senelik sürede yaşananların ağırlıklı olarak Britanya İmparatorluğunun müdahil olduğu kısımlarının anlatımı. Bu kadarı bile insanlığın neler yaşadığını, ne acılar çektiğini, kendilerini uygar olarak tanıtan bu ülkelerin aslına bakarsak ne kadar yırtıcı, acımasız , kendi tabirleriyle barbar ve ek olarak da uygarlık denen terimden uzak olduklarını bizlere göstermeye yetiyor.
Bu kitabı kesinlikle okumalıyız. Okumalıyız ki buyuruculuk denen bu canavarın tuzaklarından kendimizi kurtaralım. Onların ağına düşmeyelim. Evet birazcık Akademik düzeyde yazılmış bir kitap. O yüzden sizi yorabilir fakat olsun, lütfen birazcık yorulun, bu sebeple söz konusu olan bir tek biz değil, bizim çocuklarımız, torunlarımız , özetlemek gerekirse bizlerden sonrasında bu dünya da yaşayacak nesil, Hiç eğer olmazsa onları korumak için okuyalım, geçmişte neler olmuş öğrenelim ki gelecekteki olacaklara izin vermeyelim.
Son söz olarak diyorum ki devamlı dünya edebiyat tarihinin şaheserleri olan roman türlerini okumakla kalmayalım.Arada bir, bu kitap benzer biçimde gerçekleri özetleyen kitapları da okuyalım. Unutmayın geçmişte yaşananları ne kadar iyi öğrenirsek, gelecekte yaşanacak bu tür felaketlerden kendimizi korumayı o denli iyi başarırız. Sonuçta tarih tekerrürden ibaret değil midir ? (mehmet temiz)

Her ne kadar yazar Sömürgeci İngiltere yi kimi zaman fazlaca övse de oldukça güzel bilgiler barındıran bir kitap.İngiltere nin dünya sömürge siyasetinde ne tür entrikalar çevirilmiş olduğu ve hangi ajanları ve misyonerleri kullandığı detaylıca anlatılmış.Kitap tasarımı ve sayfa kalitesi okumayı kolaylaştırıyor.Ustelik kitap oldukca akıcı.sikmadan kolayca okunacak bir kitap.Altini çizdiğim oldukca paragraf oldu.Resimler de anlatımı destekliyor (Emrah koyuncu)

Sadece Britanya’nın imparatorluk sürecinde yaptıklarıyla tarihsel dünya algımın bu kadar genişleyeceğini tahmin etmezdim. Bilhassa üniversitelerin Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Coğrafya bölümlerinde okuyan yada dünyanın tarihsel sürecini kapsamlı öğrenmek isteyen kişilere şiddetle tavsiye ederim. Okuması oldukca kolay değil süre ayırmayı ve üstüne eğilmeyi ihtiyaç duyulan bir kitap. Sömürgeciliği insanoğlunun açlığını teknolojik farklılıkların yarattığı vahşeti algılamak için bire bir. (Yok satan Nihilist)


İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi PDF indirme linki var mı?


Niall Ferguson – İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Niall Ferguson Kimdir?

Babası hekim, anası bir fizik öğretmeni idi.Harvard Üniversitesi’nden mezun olmuştur. 1987 senesinde Susan Douglas ile evlenmiş 2011 senesinde boşanmıştır.Şu andaAyaan Hirsi Ali ile evlidir. 2004 senesinde Time dergisi tarafınca dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçildi.


Niall Ferguson Kitapları – Eserleri

  • Paranın Yükselişi Dünyanın Finansal Tarihi
  • İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi
  • Uygarlık
  • Meydan ve Kule
  • Hazin Savaş 1914 – 1918


Niall Ferguson Alıntıları – Sözleri

  • Avrupa ileriye atılırken, Çin niçin tökezledi? Smith’in esas cevabı Çin’ in “dış ticareti teşvik” edemediği ve dolayısıyla karşılaştırmalı üstünlüğün ve internasyonal işbölümünün yararlarını elden kaçırdığıydı. Ama başka açıklamalar da mümkündü. (Uygarlık)
  • Şimdilerde halkın tamamı lüzumlu ve haklı olduğuna inanmadığı sürece, bir harp duyuru edilmez. Hafiften kışkırtılan bir harp başarıyla yürütülse bile, ülkeye fena bir etkide bulunur; yenilgiyle sonuçlandığında ise hanedanın yıkılmasını bununla beraber getirebilir. (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Bu kitapta Batı’yı ötekilerden ayırt eden şeylerin, kısaca küresel gücün aslolan
    kaynaklarının belirgin altı yeni kurum manzumesi ve onlarla bağlantılı fikirler
    ve davranışlar bulunduğunu göstermek isterim. Basitleştirme açısından, hepsini şu altı başlık altında özetleyebilirim:
    1. Rekabet
    2. Bilim
    3. Iyelik hakları
    4. Tıp
    5. Tüketim toplumu
    6. Emek verme ahlakı (Uygarlık)
  • Teknolojiler gelip geçer. Dünya ise bir meydanlar (kamu alanı) ve kuleler (iktidar) dünyası olarak kalır. (Meydan ve Kule)
  • Eğer sevilebilir biri olamayı başaramıyorsanız, korkulabilir olun” diye tembih etmişti. (Paranın Yükselişi Dünyanın Finansal Tarihi)
  • Bir dünya savaşının hesaplanamaz neticeleri barışı telkin eden toplumsal demokrasinin enerjisini çok önemli seviyede arttırabilir ve bir oldukca tahtı devirebilir. (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Uzun vadede çoğumuz ölüyüz (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Taklit , bilinçsiz olduğunda bile yaltaklanmanın en içten biçimidir. (Meydan ve Kule)
  • Paranın maden ile değil saygınlık ile ilgili olduğu Madrid’de hiçbir süre tam anlaşılamadı. (Paranın Yükselişi Dünyanın Finansal Tarihi)
  • Herhangi bir insanoğlunun ölümü beni azaltır, bu sebeple insanlıkla iç içeyim… (Meydan ve Kule)
  • İngilizler dünyanın herhangi bir yerinde, bir tek bir kayalık ya da sığlık olsa bile, toprak kapmaya bakarlar. (İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi)
  • Eğer Amerikalı kolonicilerine 1770’lerde ilk istediklerinde görevli bir hükümet verilmiş olsaydı – Britanyalılar kendi özgürlük retoriklerine uygun davransalardı – Amerikan bağımsızlık savaşı yaşanmayabilrdi. Aslında ABD diye bir şey asla olmayabilirdi. (İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi)
  • Editörlerinden birinin “Bir gazetenin satmasını ne sağlar” sorusuna, Nortchliffe şu karşılığı vermişti; “İlk yanıt savaştır.” Savaş bir tek haber arzını değil, habere dönük talebi de yaratır. Savaşın ve onunla ilgili her şeyin çekiciliği öylesine köklüdür ki […], Bir gazetenin satışını yükseltmek için posterine, Müthiş bir muharebe ibaresini koymasını yeterlidir. (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Öyleyse “Batı” coğrafi bir ifadenin oldukca ötesinde bir şeydir. Uç noktalarda bulanıklaşan sınırlara haiz bir normlar, davranışlar ve kurumlar dizisidir. (Uygarlık)
  • Finansal küreselleşme, üç yüzyıli aşan ayrışmadan sonrasında dünyanın artık varlıklı gelişmiş ülkeler ve yoksul azca gelişmiş ülkeler olarak bölünemeyeceği anlamına gelir. Finansal piyasalar daha da entegre hale geldikçe yaşamış olduğu yerden bağımsız olarak, finansal bilgiye haiz olanlar daha büyük fırsatlar yakalarken, finansal bilgisi olmayanların aşağı doğru sürüklenme riski artıyor. Dünyada gelir dağılımı kesinlikle eşit değil çünku sermayenin sağlamış olduğu kazanç, vasıfsız ya da yarı nitelikli işgücünün sağlamış olduğu getiriye nazaran daha çok arttı. “Biliyor olmanın” ödülü hiçbir süre bu kadar büyük, finansal bilgisizliğin cezası ise asla bu kadar sert olmamıştı. (Paranın Yükselişi Dünyanın Finansal Tarihi)
  • Dostum; boşuna sana heves eden ufaklıklara, büyük hazla asla söylemezdin o eski büyük yalanı: Vatan uğruna ölmek hoş ve onurludur ! (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Dünyanın dört bir tarafındaki başlıca ABD askeri üslerini gösteren bir haritanın Kraliyet Donanmasının bir yüz yıl önceki kömür yükleme istasyonlarının haritasına dikkat çekici seviyede benzemesi de bir tesadüf değildir. (İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi)
  • Ölüm oranının bilhassa yoksullar içinde yüksek olması bir ihtimal bir halde zenginlerin daha da zenginleşmesine yaradı. Büyük Veba Salgını’nın sonunda, Avrupa’da şahıs başına gelir düzeyinde bir yükseliş olduğu kesindir; bu sebeple sağ kalanlar işgücü kıtlığı yardımıyla daha yüksek ücret kazanabildiler. (Uygarlık)
  • …Heinrich Class şunu belirtmekteydi “Savaş bizim için kutsaldır; bu sebeple insanlarımızda yüce, fedakâr ve özgecil olan her şeyi uyandıracaktır ve ruhlarımızı bencilce küçük hesapların posasından arındıracaktır.” (Hazin Savaş 1914 – 1918)
  • Almanların Türklerle ittifaka gitmesi Ortadoğu’yu bir harp alanına çevirdi. Bu da Ortadoğu’nun Britanya’ya sunulmasını getirdi. (İmparatorluk Britanya’nın Modern Dünyayı Biçimlendirişi)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş