Eğitim

İnancın Sonu – Sam Harris Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İnancın Sonu – Sam Harris Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İnancın Sonu kimin eseri? İnancın Sonu kitabının yazarı kimdir? İnancın Sonu konusu ve anafikri nedir? İnancın Sonu kitabı ne konu alıyor? İnancın Sonu PDF indirme linki var mı? İnancın Sonu kitabının yazarı Sam Harris kimdir? İşte İnancın Sonu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Sam Harris

Çevirmen: Tunç Tuncay Bilgin

Orijinal Adı: The End of Faith

Yayın Evi: Kuzey Yayınları

İSBN: 9789944315890

Sayfa Sayısı: 352


İnancın Sonu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu mühim ve zamanlaması iyi olan kitap, günümüz dünyasında inanç ile mantığın çelişmesinin ürkütücü bir analizini yapıyor. Harris, insanoğlunun dindar inançlar lehine mantığı askıya almış olduğu zamanı durumlara canlı bir seyahat düzenliyor ve mantığın askıya alındığı bu durumlarda kimi zaman inancın fena davranışları ve kimi zaman de iğrenç suçları haldi göstermek için iyi mi kullanıldığını ortaya koyuyor. Kitle imha silahlarının gölgesinde, bir gerçek tanrının öteki gerçek tanrıdan daha gerçek olduğu şeklindeki görüşleri artık hoş göremeyeceğimizi öne sürüyor. Tek yapmış olduğu bizi köktendinciliğin gerçek tehlikelerine karşı körleştirmek olan, inancın samimiyetsizce onaylanması durumunu artık devam etti-remeyeceğimizi iddia ediyor. Harris, organize dinin dünya politikasına yapmış olduğu hücum hakkında bizi uyarırken hem de beyin temelli bir gereksinim olan ruhaniliği keşfetmek için sinirbiliminden yeni kanıtlara ve felsefeden anlayışlara yer veriyor. Bu dünyanın sorunlarını çözmek için laik insancıl yak-laşımları kullanmamızı istiyor.

(Tanıtım Bülteninden)


İnancın Sonu Alıntıları – Sözleri

  • Terörizm insanoğlunun vahşetinin deposu değil, yansımasıdır olsa olsa.
  • Dinlerin içinden bir tanesinin her ayrıntısına varana kadar doğru olması icap ettiğini kabul etsek bile, insanların inanılmış olduğu dinlerin çokluğunu göz önüne aldığımızda, her inançlı insanoğlunun sırf olasılıksal nedenlerden dolayı bile cehennemlik olmayı beklemesi gerekir.
  • Kutsal kitap, neredeyse her sayfasında, itaatkar Müslümanlara, kafirleri hor görmeyi emrediyor. Neredeyse her sayfada, çatışmanın öğüdünü veriyor. Yukarıda alıntılanan pasajları okuyup da inançla sertlik içinde bağlantı kuramayan kişilerin muhtemelen bir sinirbilimciye görünmesi gerekir.
  • Ne vakit insanların sivilleri kasıtlı olarak ve fark gözetmeksizin öldürdüğünü
    duysanız, kendinize, onların arkasında hangi dogmanın durduğunu problem. Yeni ortaya çıkan bu katiller neye inanıyor? İnandıkları şeyin daima (fakat daima) mantık dışı bir şey bulunduğunu görmüş olacaksınız.
  • Eğer insanoğlu bizlere, sırf kendilerini daha iyi ifade edebildikleri için orangutanlardan daha mühim geliyorsa, niçin kendini daha iyi ifade edebilen insanoğlu, öteki insanlardan daha mühim değil?
  • Rızası olan yetişkinlerin bireysel zevkleri hakkında endişelenmekten geceleri gözüne uyku girmeyen bir insanoğlunun, yalnızca haddinden fazla boş vakti var anlamına gelir; bu şahıs, doğru ve yanlışın doğası hakkında yersiz inançlara haizdir.
  • Bugün dünyada cinselliği en oldukça bas­kılayan insanoğlu hurilerle dolu bir aden terimi uğruna şehitliğin albenisine giriyor.
  • Dini tüm Müslümanlar, değişik kültürleri küçümsemekten kendilerini
    alıkoyamaz. Bu değişik kültür, dünyevi olması ölçüsünde gavur bir kültürdür; dini olması ölçüsünde ise (Hıristiyanlarda ve Yahudilerde olduğu benzer biçimde) Tanrının vahyinden uzaklaşmıştır ve her açıdan İslam’ın aydınlığı yanında sönük kalır. Günümüzde Batının tüm Müslüman ülkelerden oldukça daha çok refah ve maddi güce haiz olması ise dini tüm Müslümanların gözünde şeytanın bir oyunudur. Ve bu durum cihad için hep bir açık davetiye olarak kalacaktır. Bir insan Müslüman olduğu müddetçe (kısaca İslam’ın Tanrı’ya giden tek yol olduğuna ve mukaddes kitabın bu yolu kusursuz bir halde dile getirdiğine inanılmış olduğu müddetçe) kendi inancına şüpheyle bakan herkesi kendinden aşağı görecektir.
  • Şeriatçıların inanılmış olduğu şeyler göz önüne alındığında, ele geçirebildikleri her yerde modernliği boğmaya emek harcamaları tamamen mantıklıdır. Tanrı rızası için savaştıkları sürece, hanımefendilerin, çocuklarını intihar saldırılarına teşvik etmesi bile mantıklıdır. Dini tüm insanoğlu, daha iyi bir yere gideceklerini biliyorlar. Tanrı, sonsuz kudrete ve adalete haiz. Öyleyse, günahkar bir dünyanın acı çekmesinden niçin keyif almasınlar ki?
    Toplumun düşüncelerinden akılcılığın son kırıntılarını silip süpürebilecek başka ideolojiler de vardır, fakat şeriat, kuşkusuz, elimizdekilerin en dikkate değeridir.
  • Bir insan, gereksinim duyan tek şeyin, herhangi bir kanıt olmaksızın, bir ifadenin (inançsızların cehenneme gideceği yada Yahudilerin yeni dünyaya gelen bebeklerin kanını içtiği benzer biçimde) doğruluğuna inanması bulunduğunu düşündüğünde, bu insan her şeyi yapabilecek bir hale gelir.


İnancın Sonu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İnancın Sonu: Şu şekilde düşünelim özetle biri size eşinizin yada sevdiğinizin sizi aldattığını söylese buna inanır mısınız? Yada bu durumda ne yaparsınız yada sorum kitabından esinlenerek olsun. Biri sizin kıymetli bir eşyanızı çaldığında onun hırsız bulunduğunu iyi mi anlarsınız? Tabi ki kanıtla . İşte inancı öldüren şey kanıttır. Bugün 21. yy da insanoğlu hala cenneti vaat edildiğine inanarak kendilerini patlatıp yüzlerce insanoğlunun canına kıyabiliyor. Din size hem canınızı kıymayı (intiharı) yasaklarken hem de cihat anlayışı ile insanları öldürüp cennetteki hurilerle yaşayacağınızı iyi mi söyleyebilir? Yada orta çağda engizisyon mahkemleri kurup cadı avı diye binlerce insanı iyi mi ödürebilir? Aynı keza Hitler’in binlerce yahudiyi fırınlarda yakmasını?
Sam Harris dini yanlış anladığımızı yada yanlış yorumladığımızı düşünüyor yada dine pek sıcak bakmayan biri olarak söylebilirim . Ona nazaran eğer bilimsel ilerlemeler dini yanlış yaşayanlar olmasaydı şuan ki web çağı 16. Yy da başlayabilirdi.
Kirapta sevdiğim yerlerin altını bol miktarda çizdim lakin adam o denli korkmuş olmalı ki her Kur-an ve incil alıntılarında buradaki alıntılar birebir kitaplardan alınmıştır yazmış.
21. Yy da olsak da korkusuzca bir şeyleri münakaşa hürriyetine halen haiz değiliz. (Mehmet uğur)

Kitabın başındaki din savaşları örnekleri doğru fakat islam hakkında usama bin ladin benzer biçimde bir karakteri göstermesi yanlış buldum yazar avrupa ve batıdakı islamafobiden oldukça etkilenmiş bir yazar okurken aslına bakarsan fark etmemek olanaksız objektif oldugunu cok sanmıyorum oldukça dindar biri olmadigim halde yazar ister istemez kendi fikirlerini dayatmaya calısan dincilerin ateist versiyonu benzer biçimde geldi. kitapta garip fikirler var mı var katıldıklarımda var katılmadıklarımda örnek olarak nükleer silahların artması ve cihatciların eline gecmesi ile kırım olması dogru fakat dedigim benzer biçimde amerikanın ırakta hardal gazı kullanımı vietnamda yapması din savaşı degildi fakat yinede o kısımları oldu bittiye getirmiş bence kendini müdafa olarak göstermeye calısmıs ki bence alakası yok islam dünyasında hatalar cok fakat batılı devletler cok mu melek sanki 🙂 batının terörle baglantısını 21 yüzyılda artık hepimiz azca buz biliyor yazarın bana kattıgı tek şey kitapta inançla mantık içinde bir set çekmesi şahıs makarna canavarınada inanabilir bu onu gerçek kılmaz bu dogru benım gozumde din yanlışlanabilir değildir benzer biçimde sözlerde mantıgıma yattı fakat tutup işidi islamla bir tutmak cok sacma islamda cihat eyleme karşı fiil kendini savunmaktır bilmiyorum yazarda burda kendi inançsızlığını (inancını) kabul ettırmek ıstemiş bence (Kemal Gündoğdu)

İNANCIN SONU-Sam HARRIS
Yazar Dinlerin temelini mukaddes kitaplardan alıntılarla,tamamiyla objektif olarak,kendi düşünceleri ile anlatmaya çalışmış,şurası mantıksız,burada saçmalamış diyebileceğim bir bölüm olmadı.
Genelde çoğunlukla Hristiyanlık-İncil,İslam-Kur-an üstünden değerlendirmeler yapmış.
Aşırı dincilerin,kendilerine olmasıyla birlikte öteki insanlarada iyi mi zarar verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini anlatmış.
Dinlerin insanların gereksinimlerine cevap veren bir platform olması icap ettiğini,günümüz maddi ve içsel rahatlık arayışına yanıt vermesi icap ettiğini,öğretilerinin gitgide zararı olan değil,yararlı olması icap ettiğini anlatmış.(Bilhassa bu cümleyi idrak etmek için kitabı okumak gerek)
Kitap yazılırken Felsefe,Bilim,Psikoloji ve Nörolojik araştırmalardan bol miktarda faydalanılmış.İnsanın doğası,farkındalığı,sorgulayıcılığı,mantık yürütmesi,ruhsal öğretiler karşısında tepkisi(heralde her insanoğlunun değişik değişik düşünceleri olduğuna değinilmiş) ölçülerek değerlendirmelerde bulunulmuş.
Sorgulamış,oldukça fazla sorgulamış ve benimle beraber sizlerde sorgulayın,mantığınıza hangi yol uygun geliyorsa o yolda ilerleyin demiş.
Mantık yürüt ve sorgula kardeşim,hangi dinden olursan ol,sana iyi olmanı emrediyor,etrafını dinin için kana bulamana gerek yok demiş.
Dinlere saldırmamış yazar,yalnız mantık yürüterek inancını şekillendir demiş.(tamam birazcık hücum etmiş olabilir fakat oldukça aklı başlangıcında)
Fazlaca çarpıcı,altı çizilecek cümleler var kitapta.Alıntı yapmayacağım zira bir oldukça arkadaşımıza ters geleceğine inanırım ve bu incelemeyi yaparkende kimseyi kırmamak adına birazcık uğraştım.
Kim olursa olsun,neye inanırsa inansın saygı herşeydir.İnsan olmak bunu gerektirir,salyalarımız aka aka karşıt görüşten olanları doğramaya çalışmak değil.
EĞERKİ DİNİNİZE SORGUSUZ SUALSİZ BİAT EDİYORSANIZ,TOZ KONDURMUYORSANIZ,HİÇ BİR ŞEYİ MERAK ETMİYORSANIZ BU KİTABI OKUMAYIN.kESİNLİKLE TAVSİYE ETMİYORUM ANCAK ŞUNUDA BELİRTMEDEN DURAMAYACAĞIM,NEYE İNANIRSANIZ İNANIN BU KİTABI OKUDUNUZ DİYE İNANCINIZDAN OLMAZSINIZ. (MaGeLLaN)


İnancın Sonu PDF indirme linki var mı?


Sam Harris – İnancın Sonu kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de İnancın Sonu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Sam Harris Kimdir?

Sam Harris (d. 1967), ABD’li ateist, nörolog, felsefeci ve yazar. Aynı zamanda Project Reason’ın kurucularından kabul edilen Harris 2009 senesinde nöroloji doktorası sahibi olmuştur. The End of Faith (İnancın Sonu) adlı yapıtı 2005’te PEN/Martha Albrand Ödülü’ne kıymet görülmüştür.


Sam Harris Kitapları – Eserleri

  • İnancın Sonu
  • Yalan
  • Ahlakın Coğrafyası
  • Uyanış
  • Free Will
  • İslam ve Hoşgörünün Geleceği
  • Letter to a Christian Nation


Sam Harris Alıntıları – Sözleri

  • Dini kurumlar hanımefendileri aforoz eden sadece evlatların ırzına geçen adam din adamlarını aforoz etmeyen kurumlardır. (Ahlakın Coğrafyası)
  • Ne vakit insanların sivilleri kasıtlı olarak ve fark gözetmeksizin öldürdüğünü
    duysanız, kendinize, onların arkasında hangi dogmanın durduğunu problem. Yeni ortaya çıkan bu katiller neye inanıyor? İnandıkları şeyin daima (fakat daima) mantık dışı bir şey bulunduğunu görmüş olacaksınız. (İnancın Sonu)
  • Even if the human mind were made of soul-stuff, nothing about my argument would change. The unconscious operations of a soul would grant you no more freedom than the unconscious physiology of your brain does. (Free Will)
  • Free will is an illusion. Our wills are simply not of our own making. Thoughts and intentions emerge from background causes of which we are unaware and over which we exert no conscious control. We do not have the freedom we think we have. (Free Will)
  • Sahte yüreklendirme, bir tür hırsızlıktır: Kişinin bir başka amaç uğruna ortaya koyabileceği zamanı, enerjiyi ve motivasyonu çalar. (Yalan)
  • Doğru sözlülüğün ölçüsü, dürüstçe iletişimde bulunma niyetidir. (Yalan)
  • Başka biri ile göz göze ulaştığında hissedilen hastalık, bir kişilik olma hissinin ta kendisinin dallanmasından fazlası değildir. (Uyanış)
  • Din hiç kimseye destek olmaz. Dinin kendisinin desteklenmesi gerekir, sürekli bir dilencidir. Diğerlerinin emek harcamaları yardımıyla var olur ve kendisine bağışta bulunan kişileri destekliyormuş benzer biçimde davranacak kadar kibirlidir. (Uyanış)
  • Akıl bir fikir demetidir. Düşünceler düşünen var olduğundan yükselir. Düşünen egodur. Ego arandığı taktirde otomatikman yol açılacaktır. (Uyanış)
  • İnsanlık tarihinde, oldukça fazla mantıklı olduğundan acı çeken hiçbir cemiyet yoktur. (Ahlakın Coğrafyası)
  • Dostluklarınızdan bir kısmının aslen dostluk ol­madığını keşfedebilirsiniz: Belki de plan yapmaktan kaçmak için tertipli olarak yalan söylüyorsunuz ya da çatışma çıkar korkusuyla gerçek görüşlerinizi dile getiremiyorsunuz. Bu şekilde yaşamakla tam olarak kime yardım etmiş oluyorsunuz? Bazı ilişkilerin dürüstçe sürdürülemeyeceğini keşfedebilirsiniz. Elbette, he­pimizin hoşlansak da hoşlanmasak da bir şekilde sürdürmek zorunda olduğumuz bağlantılarımız var­dır: Ailemizle, eşimizin ailesiyle, iş arkadaşlarımızla, işverenlerimizle, vs. Düşünceli davranışın çatışmayı en aza indirmede bir rol üstlenebileceğini yadsıyor değilim. Kişinin dilini tutması ya da bir konuşmayı görece güvenli mevzulara doğru yönlendirmesi, yalan söylemekle aynı şey değildir (kişinin gelecekte gerçeği inkar etmesini de gerektirmez). (Yalan)
  • Tanrı fikri insanoğlunun mantığını ve muhakeme yetisini yok eder. İnsanın özgürlüğünü yadsımanın en etkili yöntemidir.
    – Mikhail Aleksandroviç Bakunin (Uyanış)
  • Akıl bir fikir demetidir. Düşünceler düşünen var olduğundan yükselir. Düşünen egodur. Ego arandığı taktirde otomatikman yol açılacaktır. (Uyanış)
  • “Her yalan, yalan söylediğiniz kişinin özerkliğine bir saldırıdır..” (Yalan)
  • Dürüstlük, başkalarına verebileceğimiz bir armağandır; hem de bir güç deposu ve yalınlık aracıdır. (Yalan)
  • “Bir kukla da özgürdür, iplerini sevilmiş olduğu sürece” (Ahlakın Coğrafyası)
  • “Dürüstlük, en iyi politikadır..” (Yalan)
  • Dini Hikayeler insanların hayatına anlam katabilir fakat bazı anlamlar açıkça yanlış ve bölücüdür. (Uyanış)
  • Zina ve diğeri kişisel aldatmalar,malı dolandırıcılık, hükümetlerdeki yolsuzluk, hatta katliam ve soykırım, genel olarak ek bir etik kusur gerektirir: Yalan anlatmaya istekli olma. (Yalan)
  • En ufak mevzular hakkında bile olsa yalan söylemek, kişisel ilişkileri ve kamusal itimatı gereksiz yere zedeler. (Yalan)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş