Eğitim

Yaratıcı Mitoloji – Joseph Campbell Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaratıcı Mitoloji – Joseph Campbell Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaratıcı Mitoloji kimin eseri? Yaratıcı Mitoloji kitabının yazarı kimdir? Yaratıcı Mitoloji konusu ve anafikri nedir? Yaratıcı Mitoloji kitabı ne konu alıyor? Yaratıcı Mitoloji PDF indirme linki var mı? Yaratıcı Mitoloji kitabının yazarı Joseph Campbell kimdir? İşte Yaratıcı Mitoloji kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Joseph Campbell

Çevirmen: Kudret Emiroğlu

Orijinal Adı: The Masks Of God: Creative Mythology

Yayın Evi: Islık Yayınları

İSBN: 9786056469947

Sayfa Sayısı: 744


Yaratıcı Mitoloji Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Joseph Campbell’in “Tanrının Maskeleri” dizisi, tüm dünya mitolojilerinden bir seçme değil; mitolojiyi insanlığın ürettiği anlama ve anlamlandırma çabası olarak başta felsefe, insanbilim, psikoloji olmak suretiyle öteki disiplinlerden ve edebiyattan da yararlanarak çözümlediği ve aynı anda tüm bu insanlık birikiminin mitolojiden yararlanarak da anlaşılabileceğini ortaya koyan “sav”li bir başyapıttır. Campbell bu tezini, insanlığın doğum, ölüm, sevgi karşısındaki “alınyazısı”ine karşı tek bir kaynaktan doğup gelişen ve farklılaşan içsel yaşamının bütüncüllüğü üzerine kurduğu için de başarılıdır. Dünyanın tarihe geçmiş ve antropologlar eliyle toplanmış mitoslarını anlamlı bir bütünsellik içinde öğrenirken, Freud, Jung, Mann, Spengler, Schopenhauer, Nietzsche, Goethe, Wagner, Joyce, Picasso ve daha birçok düşünür ve sanatçının bu dünyaya bakışlarına, bir de bu şekilde bir pencereden bakacaksınız.

Yaratıcı Mitoloji Avrupa’nın pagan destanlarıyla İslam-Hint kaynaklarını buluşturan Hıristiyanlık efsanelerinin yeni bir kalıba dökülüşünü araştırır. Ve Avrupa bir “seviye”e kavuşurken, Aydınlanma çağından başlayarak insanoğlunun tekillik ve sevgi yolunda toplumla, kendi tarihsel kökleriyle hesaplaşmasının yaratıcılığını tartışır. Tür olarak tanımlanan insanoğlunun, kişi olma çabasında kendini ve gerçeği arayışının yanı sıra, ders çıkarabileceği yada öykünebileceği yeni mitoloji üretiminin heyecanlı, tehlikeli ve bitmeyecek serüvenidir…

(Tanıtım Bülteninden)


Yaratıcı Mitoloji Alıntıları – Sözleri

  • İnsanın kendi cehennemi başkasının cennetinden yeğdir; cehennemi
    cennete, cenneti cehenneme çeviren de budur.
  • “İnsanın kendi cehennemi başkasının cennetinden yeğdir; cehennemi
    cennete, cenneti cehenneme çeviren de budur.”
  • “Ah insanlar! Ve ‘insanlar’ şu veya bu kişi değildir, ‘insanlar’ daima başkalarıdır, şu veya bu kişi değil, saf ‘başkası’ dır, hiç kimse olmayan kişidir, ‘insanlar’ sorumsuzdur. ‘Ben, toplum içindeki ‘ben’ , toplumsal ‘ben’ . ‘Diyorlar ki’ye dayanarak yaşadığımda ve yaşamımı bununla doldurduğumda, tek başıma olan beni yığınsal ‘ben’ içinde eritiyorum demektir, kendimi ‘insanlar’ yapıyorum. Kendi yaşamımı yaşamak yerine, onu başkalarına dönüştürerek yaşamaz oluyorum.”
  • Dante’nin paganların kılavuz enerjisini Arafin tepesinde, dünyevi cennette sona erdirmesi, Aquinas’ın formülüyle uyum içindedir. Buna gore mantık, eskileri yönelttiği şeklinde, insanları dünyevi erdemlerin zirvesine kadar çıkarabilir fakat Tanrının katına ulaştıran sadece mantığın ötesindeki inanç ve doğasüstü bağıştır.
  • Beatrice Dante’nin gözlerini dünyadayken, dünyevi güzelliğe açmıştır…
  • Dante’nin yolunda karşılaşmış olduğu Vergilius’dan başka altı klasik çağ ustası daha vardır. Profesör Curtius’un göstermiş olduğu şeklinde bunlar Orta Çağların önde gelen entellektüel yetkeleridir. Bunlar Cehennemin ilk dairesi Limboda bulunan Homeros, Horasius, Ovidius ve Lukanus, Araf’ın eteklerindeki Kato ve tepesindeki, Dante’nin kendi kişisel müzü Beatrice’i sonunda bulmuş olduğu dünyevi cennetteki Statius’dur.
  • Dante nin korkulu karanlık ormanıyla Sessiz Thalia’ nın dairesinin ve vadinin sonunda ulaşmış olduğu “doğru yolu gösteren gezegenin ışınlarıyla örtülmüş” tepesiyle Apollo’nun Helikon Dağının benzeştiğine ilişkin kuşkuları maceranın derhal sonrasındaki vaka artırmaktadır. Dantenin anlattığına gore derhal üç tehlikeli hayvan görülür; birincisi dişi leopardır, “hafifçe ve çevik, benekli postu var”. İkincisi aslandır, “başı yukarda öfkeli bir açlıkla bana doğru geliyor.” Sonuncusu dişi kurt, “zayıflığına rağmen her türlü özlemle dolu ve o zamana kadar oldukça insanoğlunun yaşam umudunu kırmış şeklinde görünüyor, Leopar, hoş ve değişik görünümüyle, Dante için etin, Gafurius’un deseninde köpek başının temsil etmiş olduğu yanlış boş hırslarını dile getiriyor. Aslan gururu, kendi sınırlarıyla kapalı kalan insanoğlunun Tanrıyı görmesine engel olan en büyük günahı konu alıyor. Ve dişi kurt hırsı,
    dönemin alıp götürdükleri için verilen savaşımı temsil etmekte. Bunlar doğru yolu kaybeden İnsanı tuzağa düşüren hayallerin güçleri, dönemin boş çekiciliğinin işlevleri.
  • Dante’nin Divina Commediası evrenin ruhsal boyutuna ilişkin pagan anlayış üzerine temellenmektedir.
    “Yaşam yolumuzun ortasında kendimi doğru yolun kaybolduğu karanlık bir ormanda buldum.”


Yaratıcı Mitoloji İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tanrının Maskeleri eserinin 4. ve son cildi olan Yaratıcı Mitoloji, din tarihini bu kez daha derin ve öteki 3 kitabında toparlanmış düşüncelerin geliştirdiği yeni fikir akımlarına olanak sağlamasını incelemektedir.
Sözlüklere dair başlıklar ile sözcüklerin aşka ve bu aşkın da kanlı felsefe davalarına değinilmiş.Bu cilt, okuması, diğerlerine gore birazcık daha çok yorucu.
İslam ve Hristiyan alimlerin felsefî tartışmaları özetler halinde aktarılmış.Bu mevzu başaralı bir halde kaleme alınmış.Beowulf destanı da özetle anlaşılır halde aktarılmış.
Campbell bazı dinlerin aşka dair ritlerini kaleme almış.Ensest ilişkiler neticesinde doğan ilk bebeğin kızartılması biz için canice.Ancak bu sapkınlıklara inanılması çok da fazla mantıksız gelmemektedir.İnsanın inanç uğruna neler yapmış olduğu esasen tüm yaratı süresince kaleme dökülmektedir.
Bu kez eserin içinde bol miktarda şiir mevcut.Rönesansın ayak seslerini duyurduğu gösterilmekte.
12.YY avatarı olan Tristan’nın efsanesini de bol miktarda kaleme alınmış.İrlanda Mitoloji tarihinin, insan suretine bürünmüş tanrısı Tristan’nın iki değişik kaynaktan yaşam öyküsünü ve iki kaynakta da değişmeyen tek şey İsolt’a olan aşkı mevzu edilmiştir.
Thomas Mann ve James Joyce eserleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve Wagner’in operalarında da mitolojinin esintileri ele alınmış.Diğer ciltlere nazaran bu ciltte tarihe iz bırakan düşünürlerin söylem ve görüşlerine daha sık rastlıyoruz.
Eser 100 sayfaya yakın Grail ve Harikalar Şatosu romanslarını mevzu edinmiştir.Parzival(Parsifal) ve Gawain isminde iki şövalyenin, ilk olarak kişisel akabinde birleşen bu yolculukları kaleme alınmış ve ihtiva ettiği mitolojik öğeleri açığa çıkarmaktadır.
Celal Şengör’ün tavsiyesi üstüne başladığım bu eserin bana katmış olduğu değerler paha biçilemez.Aynı zamanda bu 4 cilt süresince yaşadıklarım daha değişik anlamlar kattı hayatıma. (Volkan Uzunyurt)

İlkel Doğu ve Batı geleneklerini mevzu alıyor. Toplumun hemen hemen inşa edilmediği dönemlerdeki aile ve yaşam tarzları en iştahla okuduğum bölümlerdi. Aynı zamanda birçok felsefi disiplinlerin tezleri de çarpıştırılıyor. okuma sonrası kendimi oldukça varlıklı hissettim. (Sanakcegok)

Bu eserde anlatılan öğeleri bir serüven/polisiye romanına dahil ederseniz, en oldukça satanlar listesine kolaylıkla girebilecek bir roman oluşturabilirsiniz. Bu kitabı okuyun ve hayal gücünüzü kullanarak kendi hikayenizi oluşturun. (Davet)


Yaratıcı Mitoloji PDF indirme linki var mı?


Joseph Campbell – Yaratıcı Mitoloji kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Yaratıcı Mitoloji PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Joseph Campbell Kimdir?

Asıl olarak mitler üstüne devrim niteliğindeki çalışmalarıyla tanınan Amerikalı yazar, editör ve öğretmen. New York City’de dünyaya gelmiştir.

Pablo Picasso ve Henri Matisse’in sanatının, Sigmund Freud ve Carl Jung’un psikoloji çalışmalarının ve James Joyce ve Thomas Mann’ın yapıtlarının etkisiyle, Campbell tüm mit ve destanların, toplumsal, kozmolojik ve ruhsal dünyayı açıklamaya yönelik evrensel insan çabasının kültürel dışavurumları olarak birbirine bağlandığını ortaya koyan bir kuram geliştirdi. Campbell’in ilk emsalsiz emek harcaması olan Kahramanın Sonsuz Yolculuğu (1949), sonrasında sıkça başvurulan bir klasik oldu; ilk olarak burada, tüm kültürlerin kahraman mitlerinde ortak tek bir kalp bulunduğunu ortaya koymuştur. Daha sonraki, dört ciltlik Tanrının Maskeleri (1959-1967). [İmge Yayınevi, 1992] ve Mitsel İmge adlı yapıtları, bu kuranın daha detaylı bir serimini sunmaktadır.


Joseph Campbell Kitapları – Eserleri

  • Mitolojinin Gücü
  • Yaratıcı Mitoloji
  • İlkel Mitoloji
  • Batı Mitolojisi
  • Doğu Mitolojisi
  • Kahramanın Sonsuz Yolculuğu
  • Tanrıçalar ve Tanrıça’nın Dönüşümleri
  • The Hero’s Journey: Joseph Campbell on His Life and Work


Joseph Campbell Alıntıları – Sözleri

  • “İnsanlar bir çok kez Tanrıça’yı bir tek bir doğurganlık ilahesi olarak düşünürler. Hiç de o şekilde değildir. O müz’dür. Şiirin esin deposudur. Tinin esin deposudur. Dolayısıyla, üç işlevi vardır: Bize yaşam vermek, öldüğümüzde bizi almak ve tinsel, şiirsel idrakimize esin deposu olmak.” (Tanrıçalar ve Tanrıça’nın Dönüşümleri)
  • Yılanın semavi işareti de büyüyen ve solan, görüntüsünü yok eden ve gene büyüyen Aydır. (Batı Mitolojisi)
  • Tanrı tek yasak şeyi gösterir. O vakit Tanrı insanoğlunun o yasak meyveyi yiyeceğini oldukça iyi biliyor olmalıdır. Ama insan bunu yaparak kendi hayatına adım atmıştır. Hayat gerçek manada bu itaatsizlik eylemiyle adım atmıştır. (Mitolojinin Gücü)
  • Kitabı Mukaddes’in övünçlerinden biri, kendininkinden başka tüm tapınma yollarını lanetlemedeki üstünlüğüdür. (Batı Mitolojisi)
  • “Hayatın deposu nedir? Kimse bilmiyor. Daha atomun ne işe yaradığını bile bilmiyoruz. Bir dalga mı yoksa bir partikül mü? Her ikisi birden. Bu şeylerin ne olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yok. Tanrısal olandan söz etmemizin sebebi bu. Aşkın bir enerji deposu var. Fizikçi atomun altındaki partikülleri incelemiş olduğu vakit, bir ekran üstünde bir iz görüyor. Bu izler gelip gidiyor, gelip gidiyor. Bizler de gelip gidiyoruz. Tüm canlılar gelip gidiyor. Bu enerji her şeye özünü veren enerji. Mitolojideki tapınma da bunu hedef alır.” (Mitolojinin Gücü)
  • “Gerçek birdir, fakat bilgeler ona birçok isim takmışlardır.” (Kahramanın Sonsuz Yolculuğu)
  • Kaza bir kaderin boy vermesini sağlayabilir (Kahramanın Sonsuz Yolculuğu)
  • “O sabahleyin gazetelerde ne işe yaradığını bilmeyeceğiniz, arkadaşlarınızın kim bulunduğunu bilmeyeceğiniz, hiç kimseye ne borçlu olduğunuzu ve kimsenin de size ne borçlu bulunduğunu bilmeyeceğiniz bir odanız ya da gün içinde birkaç saatiniz olmalı. Burası, yalnızca olduğunuz ve olabileceğiniz şahıs olma deneyimini yaşayabileceğiniz ve bu kişiyi ortaya çıkarabileceğiniz bir yer olmalı. Burası yaratıcı kuluçka yeridir.” (Mitolojinin Gücü)
  • Tanrı tek yasak şeyi gösterir. O vakit Tanrı insanoğlunun o yasak meyveyi yiyeceğini oldukça iyi biliyor olmalıdır. Ama insan bunu yaparak kendi hayatına adım atmıştır. Hayat gerçek manada bu itaatsizlik eylemiyle adım atmıştır. (Mitolojinin Gücü)
  • “İster ilkel isterse yüksek uygarlıklara ilişik olsun, mitolojilerin çoğunda tanrı yada tanrıçalar tabiatın enerjilerinin kişileştirilmiş simgeleridir. Enerjiler birincilken, mabutlar ikincildir.
    Doğanın enerjileri dış dünyada olduğu şeklinde içimizde de mevcuttur, şu sebeple biz tabiatın birer parçasıyız. Dolayısıyla, bir mabut üstüne düşünmekte olduğunuz vakit, kendi tin ve psişenizin güçleri üstüne ve bununla beraber dışarıdaki güçler üstüne düşünmektesinizdir. Dünyadaki (bir iki kural dışı hariç) neredeyse tüm dinî geleneklerde kişinin hedefi tabiat ve kendi doğası ile uyum içine girmek, böylelikle hem fizyolojik hem de ruhsal sağlığını kazanmaktır. Geleneğimizde bunlara tabiat dinleri deriz; bunların tanrıları ya da tanrıçaları nihai terimler değil, tinsel enerjilere meydana getirilen göndermelerdir. Yani mitolojiyi doğru anlarsak, saygı ve saygı gösterilen nesne nihai terim değil, kişinin içinde ikamet eden bir enerjinin kişileştirilmiş halidir.” (Tanrıçalar ve Tanrıça’nın Dönüşümleri)
  • Sümer-Babil göksel mitolojisi, kozmik dişinin özelliklerini Venüs gezegeninin evreleri ile tanımlamıştı. Sabah yıldızı şeklinde bakireydi o, akşam yıldızı şeklinde sürtük, gece göğünün hanımı olarak ayın karısı; ve güneşin yalımı ile yok olduğunda cehennem cadısıydı. (Kahramanın Sonsuz Yolculuğu)
  • “Ruh aslen yaşamın hoş kokusudur.
    Hayatın içine üflenen bir şey değildir, yaşamın içinden gelir..” (Mitolojinin Gücü)
  • “Geçmişin kuyusu oldukça derin; kim bilir dipsiz demek daha doğru. Ne kadar derinden seslenirsek, geçmişin derinlerine o denli iniyor ve o denli aşağılara batıyoruz. İnsanlığın ilk temellerini buldukça, tarih ve kültürünün kavranılmazlığı daha oldukça anlaşılıyor.”
    Thomas Mann, Yusuf ve Kardeşleri, s.3 (İlkel Mitoloji)
  • “Ah insanlar! Ve ‘insanlar’ şu veya bu kişi değildir, ‘insanlar’ daima başkalarıdır, şu veya bu kişi değil, saf ‘başkası’ dır, hiç kimse olmayan kişidir, ‘insanlar’ sorumsuzdur. ‘Ben, toplum içindeki ‘ben’ , toplumsal ‘ben’ . ‘Diyorlar ki’ye dayanarak yaşadığımda ve yaşamımı bununla doldurduğumda, tek başıma olan beni yığınsal ‘ben’ içinde eritiyorum demektir, kendimi ‘insanlar’ yapıyorum. Kendi yaşamımı yaşamak yerine, onu başkalarına dönüştürerek yaşamaz oluyorum.” (Yaratıcı Mitoloji)
  • “Dünyadaki yaşam, olanaklı olduğu kadarıyla mükemmel biçimde nerdeyse kaybolmuş -ve keşfedilmesi gereken- gök törenlerinin insan gövdesine yansıtılmasıdır.” (İlkel Mitoloji)
  • “Tanrının işi büyüktür fakat en büyüğü gökteki yazısı değil, dünyadaki yaşamdır.” (İlkel Mitoloji)
  • “Ruh aslen yaşamın hoş kokusudur.
    Hayatın içine üflenen bir şey değildir, yaşamın içinden gelir..” (Mitolojinin Gücü)
  • Dante nin korkulu karanlık ormanıyla Sessiz Thalia’ nın dairesinin ve vadinin sonunda ulaşmış olduğu “doğru yolu gösteren gezegenin ışınlarıyla örtülmüş” tepesiyle Apollo’nun Helikon Dağının benzeştiğine ilişkin kuşkuları maceranın derhal sonrasındaki vaka artırmaktadır. Dantenin anlattığına gore derhal üç tehlikeli hayvan görülür; birincisi dişi leopardır, “hafifçe ve çevik, benekli postu var”. İkincisi aslandır, “başı yukarda öfkeli bir açlıkla bana doğru geliyor.” Sonuncusu dişi kurt, “zayıflığına rağmen her türlü özlemle dolu ve o zamana kadar oldukça insanoğlunun yaşam umudunu kırmış şeklinde görünüyor, Leopar, hoş ve değişik görünümüyle, Dante için etin, Gafurius’un deseninde köpek başının temsil etmiş olduğu yanlış boş hırslarını dile getiriyor. Aslan gururu, kendi sınırlarıyla kapalı kalan insanoğlunun Tanrıyı görmesine engel olan en büyük günahı konu alıyor. Ve dişi kurt hırsı,
    dönemin alıp götürdükleri için verilen savaşımı temsil etmekte. Bunlar doğru yolu kaybeden İnsanı tuzağa düşüren hayallerin güçleri, dönemin boş çekiciliğinin işlevleri. (Yaratıcı Mitoloji)
  • “… insanlığın yeni düzeninin ürettiği zihin ve bilimin insanlık tarihinde daha önce görülmemiş bir biçimdeki bilin ürünüdür (bu kadarı güvenle söylenebilir) yani profesyonel, tam zamanlı çalışan, eğitim gören ve katı biçimde örgütlenmiş olan tapınak rahibinin ürünüdür.” (İlkel Mitoloji)
  • Zihin garip yollara sapabilir ve bedenin istemediği şeyleri isteyebilir. Mitler ve ayinler, zihnin bedenle harmonisini sağlama ve yaşam şeklini tabiatın dikte etmiş olduğu şekle sokma araçlarıydı. (Mitolojinin Gücü)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler