Eğitim

Kahramanların Cep Aynası – Baltasar Gracian Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kahramanların Cep Aynası – Baltasar Gracian Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kahramanların Cep Aynası kimin eseri? Kahramanların Cep Aynası kitabının yazarı kimdir? Kahramanların Cep Aynası konusu ve anafikri nedir? Kahramanların Cep Aynası kitabı ne konu alıyor? Kahramanların Cep Aynası PDF indirme linki var mı? Kahramanların Cep Aynası kitabının yazarı Baltasar Gracian kimdir? İşte Kahramanların Cep Aynası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Baltasar Gracian

Çevirmen: Selin Toparlak

Yayın Evi: Maya Kitap

İSBN: 9786059902106

Sayfa Sayısı: 160


Kahramanların Cep Aynası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kahramanların Cep Aynası, kişinin ulaşabileceği etik ve etik mükemmelleşmenin berrak bir görüntüsünü sunan aynadır. Yaşama sanatı ve başarı pratiklerine dair yeni bir standart getirir. Bu yeni standart, kahramanlık sanatıdır.

Nüktedanlık, bilgelik, cesaret, zarafet, görgü, tevazu, doğallık –bunlar hangi meslekte olursa olsun, kahramanlığa erişmek için lüzumlu özelliklerdir. Ama bu da bir bilge olmaya yetmez: şahıs kabiliyetini iyi mi yöneteceğini de iyi öğrenmelidir. Kahramanların Cep Aynası, “kişiye kendi kendini yönetme politikası, mükemmelliğe giden bir pusula, sağduyunun yalnız birkaç kuralı ile saygınlığa ulaşma sanatı” sağlar. Günlük yaşamın çetin mücadelesinin farkına varan ve tadını çıkaran hepimiz için, bilgeliğin rehberi olacaktır.

“En sevdiğim yazar; tüm kitaplarını okuduğum, felsefi bir üslubu olan Gracián’dır.”

-Arthur Schopenhauer-

“Sana teşekkür ederim… Gracián’ın Kahraman’ı için.”

-Voltaire-

“Değerli ve incelikli bir kitap. Muhteşem şeyleri barındırdığı konusunda sizi temin edebilirim!”

-İspanya Kralı IV. Felipe-


Kahramanların Cep Aynası Alıntıları – Sözleri

  • “İtibar cam kadar kolay kırılır. Onu mütevazılıktan yapılmış bezlerle sarmalayıp kuytu köşelere saklayın.”:::!!!
  • “Hoş bir geri adım cesur bir saldırı kadar şanlıdır.”:::!!!
  • “Bazen kalbiniz iç çekip haykırır da karşılığında kendi yankısını bile duyamaz.”:::!!!
  • “Bir insan öğrendikçe çoğalıyorsa, uğraşlardan en asili öğrenmektir.”:::!!!
  • “Gamze bir kusurdur ama insana güzellik katar.”
  • “Düşüncelerinizi çok açık seçik dile getirmeyin. Çoğu insan anladığı şeyleri küçümser, anlamadıklarına saygı duyar.”:::!!!
  • “Saygı görmek istiyorsanız kimsenin derinliğinizi anlamasına izin vermeyin. Nehirler ancak geçitleri bulunana kadar nefes keser.”
  • Bilgili olmak iyidir fakat kafi değildir. Akıllı da olmak gerekir. Değer verdiği şeylere kıymet katmak için eleştirmenin kendisi de muhteşem olmalıdır.
  • Cesur hevesler asla rahat taklitlere yenik düşmezler.
  • “Göz kapaklarımız vardır ama kulak kapaklarımız yoktur çünkü kulaklar öğrenmeye açılan kapılardır ve Tabiat onların herzaman açık olmasını istemiştir.”:::!!!


Kahramanların Cep Aynası İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tavsiye Kitaptır.
Gracian, kendi süreci (16.yy) için oldukça büyük kıymet taşıyan; onur, onur, şan, saygınlık benzer biçimde kavramları ve bu kavramların kazanılması için ihtiyaç duyulan esasları kitabında toplamıştır.
Kitap genel olarak Helenistik Felsefe’den oldukça etkilenmiştir. Bu etkilenme, bilhassa ahlakçı felsefecilerin görüşlerine atıf yapılması ve aynı minvalde görüşler ortaya konmasıyla kendisini belli etmektedir. Evet, yazarımızın erdemin yüceliğinden dem vurduğunu söylersek yerinde olur.
Kitabın üslub açısından oldukça akıcı ve ilgi çekici bulunduğunu belirtmek gerekir. Bilhassa mitoloji başta olmak suretiyle güzel hikayelerle konuların desteklenmesi de söz mevzusudur ki, anlatımı kuvvetlendirmiştir.
Yazar bir papaz olmasına karşın kiliseye dair görüşlere yer vermemiş, yalnız isevi bir öğreti olan “tanrının krallığı içimizdedir” olgusuna azca da olsa dolaylı olarak değinilmiştir.
Kişisel olarak, yazar/Konfucyus vari kral ve prenslik makamına yakın olma ve onlar tarafınca takdir edilme çabasının anlatıldığı kimi paragrafları hoş bulmasam da gene de rahatsız edici bir seviyede olmadığını belirtmek isterim.
Kesinlikle okunabilir ve yararlı olacak bir kitap bulunduğunu düşünüyorum. Keyifli okumalar dilerim. (Gökhan)

Nietzsche ve Schopenhauer benzer biçimde büyük filozofların Baltasar Gracian’ı büyük bir beğeni olarak dile getirmesi garip karşıladım fakat kitabı okudukça ve anladikca tüm güzel sifatlara layık olduğu anlaşılıyor. (hakkı)

17.Yüzyıl İspanya’sında bir cizvit papazının ilk kitabı: Kitabı, Harro Von Senger’in Strategemler 1 kitabının 34 ve 258.sayfasında ilk olarak gördüm ilgimi çekti ve okudum. Kitabın birçok yerinde Strategemlerin değişik tarzlarda kullanımları var.
1601 senesinde doğan Baltasar Gracian ilk kitabı olan Kahraman’ı 1637’de 36 yaşlarındayken yayınladı.Yaşadığı süreci baz alırsak(17.yüzyıl) şu andaki benzer biçimde(21.yüzyıl) rahatça ve özgürce(en azından bazı ülkelerde) tamamen kendi görüşlerini yazması aslına bakarsanız beklenemezdi.Bu yüzden kendi görüşlerinin arasına devamlı Kral’a övgü ve Tanrı’ya övgüyü serpiştirmeye noksan etmemiş.Bu övgülerin haricinde kitabın birçok yerinde Kral’a ve Tanrı’ya ince göndermeler ve eleştirilerde var, heralde canından olmamak için Baltasar, kitapta “gölgeleri vurmuş”. 17.yüzyılda yaşamış bir Cizvit Papazı bir kralı ne kadar eleştirebilirse sınırları zorlayarak tam da o denli –ince ve gizli saklı göndermelerle- eleştirmiş.
Arthur Schopenhaurer’in Eristik Diyalektik kitabındaki birçok çıkarımın bu kitabından temellendiğini gördüm.Schopenhaurer, birçok yerde Baltasar’a katıldı sadece birçok yerde de Baltasar’ın görüşlerini değiştirip yazdı.
15.sayfada Machiavelli’nin Prens kitabına cevap olarak Baltasar’ın Kahraman kitabını yazdığı söyleniyor sadece kaynak yok ve Prens kitabını okumadığım için bu mevzuda yorum yapamayacağım.
Oldukça fazla “ahlak, erdemlilik, iyilik” benzer biçimde saçma öğütlerle ara sıra kitabından sıkılsamda genede okunmasını tavsiye ediyorum. Farklı bir görüş açısı için okunmaya kıymet.
Çevirmene not; 17.yüzyıl ispanyolcasıyla yazılmış bir kitabı 21.yüzyıl türkçesine çevirirken her insanın anlayabileceği “sensör” sözcüğünü kullanmayı akıl ederken, okurların anlayamayacağı “ihtiyat, saki, nükte, ihtimam” benzer biçimde sözcükleri kullanmak birazcık garip. Yeni türkçedeki anlaşılır sözcükler tercih edilebilir.
Maya Kitap – 1.Baskı, İstanbul Nisan 2015 (boris john)


Kahramanların Cep Aynası PDF indirme linki var mı?


Baltasar Gracian – Kahramanların Cep Aynası kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Kahramanların Cep Aynası PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Baltasar Gracian Kimdir?


Baltasar Gracian Kitapları – Eserleri

  • Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi
  • Akıllı Yaşama Sanatı
  • Kahramanların Cep Aynası
  • Dünyevi Bilgelik Sanatı
  • How to Use Your Enemies


Baltasar Gracian Alıntıları – Sözleri

  • .
    Nezaket ve onurun şu pozitif yanları vardır: Onları hiçbir şey kaybetmeden başkalarına bahşederiz.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • “Düşüncelerinizi çok açık seçik dile getirmeyin. Çoğu insan anladığı şeyleri küçümser, anlamadıklarına saygı duyar.”:::!!! (Kahramanların Cep Aynası)
  • “Hoş bir geri adım cesur bir saldırı kadar şanlıdır.”:::!!! (Kahramanların Cep Aynası)
  • .
    Akıllı insanoğlu genelikle sabırsızdır bundan dolayı insanoğlunun bilgisi artıkça ahmaklara karşı sabırsızlığı çoğalır.
    . (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • .
    Kendi çıkarınız için başkasının batmasına izin vermeyin.
    . (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • “Gamze bir kusurdur ama insana güzellik katar.” (Kahramanların Cep Aynası)
  • .
    Kim fena konuşursa daha kötüsünü işitir.
    . (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • “Seni kaybedenler seni kazanmak için hep geç
    kaldı.” (Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi)
  • “Bugünlerde felsefeye pek saygınlık edilmiyor; fakat o hâlâ, bilge insanların en temel meselesidir. Düşünme sanatı eski ününü yitirdi. Seneca onu Roma’ya tanıttı, felsefe bu yüzden birkaç kez mahkemelik de oldu, fakat şu anda oralarda esamisi bile okunmuyor. Yine de dalaverenin keşfi, devamlı düşünen bir beynin gerçek gıdası, erdemli bir ruhun gerçek zevki olarak kabul edildi.” (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • Umut büyük bir gerçek yanıltıcısıdır. (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • .
    Dil yırtıcı bir hayvandır ve bir kez gevşediğinde kafesine geri dönmek zor olsa gerek.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • .
    Bir arkadaşı iyi mi tutacağını bilmek, yeni bir dost edinmekten daha önemlidir.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • Cesur hevesler asla rahat taklitlere yenik düşmezler. (Kahramanların Cep Aynası)
  • Espri halletmeye devamlı hazır olan insanoğlu, ciddi şeyler için asla hazır olamazlar. İnsanların hiçbir süre inanmadıkları yalancılara benzerler. Yalancıların her söylediğinin yalan olmasının beklendiği benzer biçimde, bunların her sözünün altında da bir komiklik aranır.
    …Birfazlaca şahıs esprili olmanın keyfini çıkarır, fakat bunun bedelini mantıklı olmanın getireceği primi kaybederek öder. Espriye fazlaca azca zaman ayrılır, fakat ciddiyet geri kalan tüm zamanı alır. (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • .
    Cahiller kendilerini bilmedikleri için, eksiklerini asla bilemezler. Bazıları aslına bakarsanız o şekilde olduklarına inanmasalardı bilge olurdu.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • Kalabalığın kulağına nazaran ağız olmak sizi basit yapar.. (Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi)
  • “Bir insan öğrendikçe çoğalıyorsa, uğraşlardan en asili öğrenmektir.”:::!!! (Kahramanların Cep Aynası)
  • “Bugünlerde insan ilişkilerinde beklenmeyen uçurumlarla karşılaşmak mümkün olduğundan, her adımı dikkatle atmak gerekir.” (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • “İtibar cam kadar kolay kırılır. Onu mütevazılıktan yapılmış bezlerle sarmalayıp kuytu köşelere saklayın.”:::!!! (Kahramanların Cep Aynası)
  • .
    Aptalların sonrasında yaptığını akıllılar daha erken yapar. Her ikisi de aynı şeyi yapar; değişik olan tek şey ne süre olduğudur.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş