Eğitim

Kendini Kınayan Nefis – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kendini Kınayan Nefis – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kendini Kınayan Nefis kimin eseri? Kendini Kınayan Nefis kitabının yazarı kimdir? Kendini Kınayan Nefis konusu ve anafikri nedir? Kendini Kınayan Nefis kitabı ne konu alıyor? Kendini Kınayan Nefis PDF indirme linki var mı? Kendini Kınayan Nefis kitabının yazarı Emre Dorman kimdir? İşte Kendini Kınayan Nefis kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Emre Dorman

Yayın Evi: Destek Yayınları

İSBN: 9786053112235

Sayfa Sayısı: 240


Kendini Kınayan Nefis Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kendini bilen insanoğlunun, hata ve günahlarıyla yüzleşmesi için nefsi yeterlidir. Kuran’da, “Kendini kınayan nefse yemin olsun” denilmektedir. Başkalarını kınamak kolay olandır. Zor olan, insanoğlunun kendini kınamasıdır. Kendimizi ne kadar iyi ve doğru görsek de, ortaya bir yığın mazeret döksek de, ne olduğumuzu biliriz gerçekte. Bu sebeple insan hem kendi nefsine tanıktır, hem de nefsi bu tanıklığa en büyük kanıttır. Kuran, “Kendi istek ve tutkularını ilah edineni gördün mü?” diye sorar ve nefsinin egoist tutkularından korunanların kurtuluşa erenler olacağını söyler. Yine Kuran, “Kendi nefsinizi temize çıkarmayın; kimin sakındığını en iyi bilen Allah’tır” diyorken bizlere, kınamak için kendi nefsi yeter her insana. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Felsefe Tarihi ve Bilim Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslam Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte, tanrı bilim, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında iş koşturmacasındadır.


Kendini Kınayan Nefis Alıntıları – Sözleri

  • “Mutsuzluk ve tatminsizliklerin en büyük sebebi dünya hayatının geçici nimetlerine olan tutku ve beklentilerdir.”
  • ‘ Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. ‘
    İsra/13
  • İnsanı kuvvetli kılan şey, duygularına egemen olmasıdır.
  • Allah vermeyi istemeseydi, istemeyi vermezdi.
  • “ Gerçek anlamda ölümsüz bir sevgi, ölümlü olan bir insana değil ancak ölümsüz olan Allah’a verilebilir.”
  • ‘ Yaşam trenin bigün ölüm istasyonuna varacak. ‘
  • Ömrünü geçici hevesler ardında tüketen
    ilk sen değilsin; son da olmayacaksın. Kabirdekiler konuşabilse ne fazlaca pişman bulacaksın.
  • “Eğer şükrederseniz, ben de sizin için mutlaka artıracağım.” (İbrahim Suresi 7)
  • Bilmem ki niçin bu kadar kibirleniriz! Hepimiz dökülen meniden bir damla değil miyiz?
  • “Rahman’ın has kulları olan kimseler, yeryüzünde vakarlı bir tevazu ile yürürler ve ne zaman kötü niyetli, dar kafalı kimseler kendilerine laf atacak olsa, (sadece) selam der ve geçerler.” (Furkan Suresi,63)
  • Gerçek anlamda inanan biri olmak için ilkin Allah’ın sonrasında da insanların itimat duyduğu erdemli bir insan olmak gerekir.
  • “ İnanan insana yakışan iyilikleri görmek, kötülükleri ise imkân dahilinde örtmektir. “
  • Unutma ki sen Allah’tan umut kesmedikçe
    Allah da senden umut kesmez. Umut kesme..
  • Hesap günü Allah’ın huzurunda utanmaktan korkarak yaşayan şahıs, bu dünyada da utanılacak bir şey yapmaktan uzak durur. Dolayısıyla Allah’ın huzurunda utanmaktan korkan şahıs için bu dünyada utanılacak bir şey yoktur.
  • Altmış yaşına gelen biri günde sekiz saatten 20 yıl uyur. Kalan 40 yılda da ayakta uyur. Yaşam söylediğin işte budur…


Kendini Kınayan Nefis İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kendini bilen insanoğlunun, hata ve günahlarıyla yüzleşmesi için nefsi yeterlidir. Kuran’da, “Kendini kınayan nefse yemin olsun” denilmektedir. Başkalarını kınamak kolay olandır. Zor olan, insanoğlunun kendini kınamasıdır. Kendimizi ne kadar iyi ve doğru görsek de, ortaya bir yığın mazeret döksek de, ne olduğumuzu biliriz gerçekte. Bu sebeple insan hem kendi nefsine tanıktır, hem de nefsi bu tanıklığa en büyük kanıttır.
Kuran, “Kendi istek ve tutkularını ilah edineni gördün mü?” diye sorar ve nefsinin egoist tutkularından korunanların kurtuluşa erenler olacağını söyler. Yine Kuran, “Kendi nefsinizi temize çıkarmayın; kimin sakındığını en iyi bilen Allah’tır” diyorken bizlere, kınamak için kendi nefsi yeter her insana.
Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Felsefe Tarihi ve Bilim Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslam Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte, tanrı bilim, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında iş koşturmacasındadır. (Havin)

Kendini Bilen Rabb’ini Bilir: Yeryüzünde tek doğru söz var ise, kuşkusuz bu söz Yüce Allah’ın insanlığa rehber olarak indirdiği Kur’an’ı Kerim’de yazanlardır. Onu okumak, idrak etmek ve uygulamak hakkaten inananların en büyük amacıdır.
Değerli insan Emre Dorman Hocamız da Kur’an ile haşır neşir olup onun hem tüm insanlığa ve hem de bireye hususi olarak seslendiğini duyurmaya çalışıyor yazdığı eserleriyle. Betiğin genel yapısı ayetler eşliğinde kişisel ve tinsel gelişim türünde. Eğer hakkaten kişisel ve içsel bir gelişim istiyorsanız, işte karşınızda “Kendini Kınayan Nefis”. Anlatım dili oldukça yalın, anlaşılır ve akıcı. Eş sürede de yoğun bir lezzet kıvamı var. Gerçekten basılı kişisel gelişimlerin yanında bu onların temelini oluşturacak özellikte. Kendini tanırsan, öz kaynağını bilirsen, neyi iyi mi geliştireceğini de bilirsin. Hem yeryüzü hem de öte yaşam için.
-İnsanı hakkaten kıymetli kılan nedir?
-Neden kendini sorgulamak zor olsa gerek?
-Anlam arayışını nerede arıyoruz?
-Gözümüz, değerlendirmek için kafi midir?
-Allah kulunu iyi mi uyarıyor, iyi mi çepeçevre kuşatıyor
-Rahmeti ve azabı kimlere ve nasıldır?
-İnsan iyi mi kendi özüne ulaşabilir?
Ve daha pekçok soruya ayetler ile cevap ve kanıt sunan, ne olursa olsun okumanızı önerdiğim bir betik. Emre Dorman’ın tüm betiklerini alın okuyun bence. Bakış açınızı değiştirecektir. Böylelikle etrafınızdakilerin din ile iyi mi kandırıldıklarını da görmüş olacaksınız.
Öncelik ne olursa olsun mukaddes betiğimizi okumaktır, sadece kimi zaman insanoğlu onun anlaşılmaz bulunduğunu düşünürler. “Apaçık ve anlaşılır şekilde her şey yazılmıştır.” diye âyet olmasına karşın. Bu nedenle de bu tür betikler oldukça yararlı ve us açıcı. (Betikevi)

Emre Dorman’ın kalemine bayılıyorum. Doğal, mütevazi ve içten bir anlatımı var. Bir akademisyen olarak kitaplarını okuyan her insanın anlayabileceği ve faydalanabileceği şekilde yazıyor. Eserlerinde Kur’an ayetlerine çokça yer vermesi; rivayet hikayeler, doğruluğu belli olmayan hadisler paylaşmaması benim ek olarak hoşuma gidiyor. (Altınıçizdiğimkelimeler)


Kendini Kınayan Nefis PDF indirme linki var mı?


Emre Dorman – Kendini Kınayan Nefis kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Kendini Kınayan Nefis PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Emre Dorman Kimdir?

Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Kelâm bilim branşında hazırladığı Tanrı’nın Varlığının Kanıtlanmasında Kullanılan Modern Deliller: İnsancı İlke Örneği başlıklı tezi ile yüksek lisans (2004), Deizm ve Eleştirisi: Tarihsel ve Teolojik Bir Yaklaşım başlıklı tezi ile de doktora çalışmasını tamamladı (2009). Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Felsefe Tarihi ve Bilim Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslam Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte, teoloji, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.


Emre Dorman Kitapları – Eserleri

  • İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar
  • Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu
  • Allah’a Öğretilen Din
  • Kendini Kınayan Nefis
  • Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar
  • Din Neden Gereklidir?
  • Allah’ın Parmak İzi
  • İslam Ne Değildir
  • Modern Bilim:Tanrı Var
  • 101 Soruda Kur’an
  • Duanız Olmasa Ne Öneminiz Var?
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi
  • Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile


Emre Dorman Alıntıları – Sözleri

  • Fizikçi Paul Davies ise evrenin başlangıcını oluşturan Big Bang sürecinin patlama hızının eleştiri ayarı hakkında şu şekilde bir yaklaşımda bulunur:
    “Evren, birazcık bile yavaş genişleseydi çekim gücü sebebiyle içine çökecekti; birazcık daha süratli genişleseydi evrenin maddesi tamamen dağılıp gidecekti. Bu iki felakatin arasındaki dengenin ne kadar iyi hesaplanmış olduğu sorusunun cevabı fazlaca ilginçtir. Eğer patlama hızının meydana geldiği zamanda bu hız gerçek hızından yalnız 10 üstü 18’de 1 kadar bile farklılaşsaydı, bu, lüzumlu dengeyi yok etmeye yetecekti. Dolayısıyla evrenin patlama hızı inanılmayacak kadar duyarlı bir kesinlikle belirlenmiştir. Bu nedenle Big Bang, herhangi bir patlama değil, her yönüyle fazlaca iyi hesaplanmış ve düzenlenmiş bir oluşumdur. (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • John Lennox’un da dikkat çekmiş olduğu şeklinde Galileo, Kopernik, Kepler, Pascal, Boyle, Newton, Faraday, Mendel, Pasteur, Kelvin, Maxwell şeklinde tarih süresince bilime en büyük katkıları icra eden bilim adamlarının tamamı Tanrı’ya inanmışlardır. Üstelik onların Tanrı’ya inanmaları bilim vapmalarına engel olmamış aksine bu inanç onların ana esin kaynağı olmuştur”s. 55 (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi)
  • Altmış yaşına gelen biri günde sekiz saatten 20 yıl uyur. Kalan 40 yılda da ayakta uyur. Yaşam söylediğin işte budur… (Kendini Kınayan Nefis)
  • Adalet , hak ve hukuk yalnız kendinden olana değil kendinden olmayana da uyguladığın süre gerçek anlamda kıymetli ve geçerli olur . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmak, onu kimlik olarak taşımakla değil, gereklerini yerine getirmekle kazanılacak bir sıfattır. (Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu)
  • Eğer yaşam bundan ibaretse tüm yapılanlar bizimle birlikte yok olmaya mahkûmdur. En iyi ihtimalle uzayın ömrünü doldurması neticesinde her şey yokluğa mahkum olacaktır. Ahiret olmadan yaşam anlam ifade etmeyen ve trajikomik bir hikayeden ibaret kalır. (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi)
  • İslam inancı için ölçü Kur-an’dır , Müslümanlar ya da Kur’an dışı kayıtlar değildir. (İslam Ne Değildir)
  • İyi olanı da fena olanı da meydana getirecek olan insandır. (101 Soruda Kur’an)
  • “Bilim tarihinde, o meşhur Galileo davasından bu yana, bilimsel gerçeğin dünyanın dini yorumuyla bağdaştırılamayacağı iddiası onlarca defa tekrarlanmıştır. Her ne kadar şu anda bilimsel gerçeğe kendi alanı içinde dil uzatılamayacağına ikna olmuş olsam da, hiçbir süre dini düşüncenin özünü, insanoğlunun bilinçlilik sürecinde zamanı geçmiş, bizim şu andan itibaren bir kenara bırakmamız ihtiyaç duyulan bir safhanın bir parçası olarak görmedim. Bu yüzden, hayatım süresince bu iki değişik fikir alanı arasındaki ilişki üstüne düşünmek zorunda kaldım şundan dolayı işaret ettikleri şeyin gerçekleştiğinden hiçbir süre kuşku etmedim.”
    Warner Heisenberg (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Bugün ahlaklı bir insana örnek olarak bir Müslüman değil de Japon gösteriliyorsa her insanın Müslümanlığını sorgulaması gerekir. (İslam Ne Değildir)
  • Din bizlerden , insan olmanın onuruna kısaca yaratılışımıza uygun davranmamızı , mesuliyet bilinci içinde duyarlı ve ilkeli bir insan olmamızı , inancımıza karşın Allah yokmuş şeklinde yaşamamamızı , insanlara itimat vermemizi , adaletli , merhametli , doğru ve örnek bir fert olmamızı ister . (İslam Ne Değildir)
  • “Bu Kur’an Allah’tandır, başkası tarafından uydurulmuş değildir; o, kendisinden önceki kitapları (asıllarını) doğrulamakta ve konulmuş olan hükümleri açıklamaktadır; bunda kuşku yoktur, O âlemlerin rabbindendir.”
    Yunus Suresi-37.ayet (101 Soruda Kur’an)
  • Ân oluyor bir acayip duyguya varıyorum;
    Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?…
    Necip Fazıl Kısakürek (İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar)
  • İnsani ve ahlâkî değerler noktasında kırıklarla dolu bir karnemiz var . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmaya , dini öğrenmeden ilkin insan olmayı öğrenmekle başlanabilir . (İslam Ne Değildir)
  • Dinin sahibi Allah’tır. Kimse din adına iyelik iddiasında bulunamaz. Allah adına konuşamaz. Allah’ın kitabı olan Kur’an’dan kanıt getiremediği bir görüşü din olarak insanlara sunamaz. (İslam Ne Değildir)
  • Tüm yaşam hatta alınan her bir nefes o yaşamı ve nefesi verene gore yaşanır. (Din Neden Gereklidir?)
  • Bakışımızı Evren ‘in neresine cevirsek büyük bir ihtişama, fazlaca ince hesaplara ve tanrısal bir sanata rastlarız. Yeter ki Allah ‘ın yaratma sanatı üstüne düşünerek aklımızı çalıştıralım. (Allah’ın Parmak İzi)
  • Yaşam tesadüflere başvurularak açıklanamaz.
    Üstelik yaşam, fizik ve kimyanın kanunlarını aştığı için yaşamın kökeni asla kendi kendini örgütlediği senaryo ile açıklanamaz.
    Bununla beraber yaşamın fizik ve kimyanın kanunlarını aşıyor olması yaşamin sebebinin fizyolojik bir şeyden fazlaca daha fazlası olması icap ettiğini anlarız.
    Bu şeklinde bir durumda mantıklı olan tek izahat şudur: Yaşamın sebebi olan ve olmaya devam eden şey ne şanş ne fizik ne de kimyadır; Tanrı’dır.
    Dean L. Overman, A Case Against Accident and Self-Organis (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Okuduğumuzu en güzel şekilde anlamamızı, anladığımızı en güzel şekilde yaşamamızı, yaşadığımızı da en güzel şekilde anlatmamızı söyleyensin. (Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler