Eğitim

Kimya – Peter Atkins Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kimya – Peter Atkins Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kimya kimin eseri? Kimya kitabının yazarı kimdir? Kimya konusu ve anafikri nedir? Kimya kitabı ne konu alıyor? Kimya PDF indirme linki var mı? Kimya kitabının yazarı Peter Atkins kimdir? İşte Kimya kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Peter Atkins

Çevirmen: Ferhat Sarı

Tasarımcı: Devrim Koçlan

Yayın Evi: Ginko Bilim

İSBN: 9786056732256

Sayfa Sayısı: 112


Kimya Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Meşhur İngiliz kimyacı Peter Atkins Evreni Yöneten Dört Yasa ve Galileo’nun Parmağı benzer biçimde eserlerinden sonrasında Türkiyeli okuyucuların karşısına elinizdeki popüler kimya kitabıyla beraber bir kez daha çıkıyor. Atkins bu kitapta kimyanın ne olduğuna dair kısa fakat kapsamlı bir özet sunuyor. Kimyanın temel kavramlarını, ilkelerini, geleneksel ve yeni nesil uygulamalarını teknik olmayan ve her insanın anlayabileceği bir dilde özetleyen Atkins, çoğumuzun kimya ile ilgili okul günlerinden kalma fena anılarını silmeyi hedefliyor. Bu mevzuda oldukça başarı göstermiş bir iş çıkartan Atkins okuyucuları kimyanın büyüleyici hayatına değişik bir gözle bakmaya teşvik ediyor. Atkins kimyanın hayatımızdaki önemine dair en şüphecilerin bile reddetmeyeceği örnekler sunarken, bununla beraber onun çevre kirliliği, kitle imha silahları ve patlayıcıların geliştirilmesi benzer biçimde konulardaki fena şöhretini de göz ardı etmiyor. Ciddi ve samimi bir yüzleşmeye girişen Atkins, kimyanın insanlığın iyiliği için kullanıldığında başardıklarına ve başarabileceklerine dikkat çekiyor. Soluksuz okuyacağınızı düşündüğümüz bu kitap kimyayı idrak etmek isteyen hepimiz için ideal bir giriş özelliği taşıyor.


Kimya Alıntıları – Sözleri

  • Hırs, bugün herkesi etkileyen muhteşem bir yolculuğa adım atmak için insanlığa esin verdi.
  • Bir elementin tüm bir bilim dalına komuta edebilmesi, karbonun yaratıcı sıradanlığının bir kanıtıdır.
  • Katalizör, tepki hızını arttıran sadece kendisi değişmeden kalan bir maddedir. Katalizör Çincede “çöpçatan” anlamına gelir.
  • Eğer bir atom bir futbol stadyumu ebatına büyütülebilseydi, çekirdek bir stadyumun merkezindeki bir sineğin büyüklüğü kadar olurdu.
  • Hiçbir kimya ürününün (saf su dahil) olmadığı bir dünya düşünün: Bronz Çağı’nın öncesine, Taş Devri’ne geri dönmüş olmuş olursunuz.
  • Aslında yaşamı uzun soluklu, oldukça karmaşık bir titrasyon olarak görebilirsiniz!
  • “Kimyaya Hükmeden Dünyaya Hükmeder”.
  • Dünya’nın Güneş’in çevresinde hareketiyle ilgili Galilei’nin fısıldadığı rivayet edilen “eppur si muove” (gene de dönüyor) ifadesi benzer biçimde, devamlı hakikatı söyleyeceğim.
  • Kimyasız bir yaşam bizi “Taş Devri”ne götürür.
  • “Bir el tek başına alkışlayamaz.”


Kimya İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bilimi sevin,sevdirin.: Görmezden gelmememiz ihtiyaç duyulan bir mevzu, kimyanın neredeyse yaşamın tümüne egemen olduğudur. Giydiğiniz giysilerin kumaşının işlenmesinde, katkı boyalarının elde edilmesinde, yeryüzünde %78 oranında bulunan azotun döngüsünde, hastalığımız için aldığımız ilaçlarda, kurşun kalemin ucundaki grafitte, atom ve napalm bombasında, ozon tabakasında, yediğimiz gıdaların işlenişinde, vücudumuzdaki iç dengenin sağlanışında ve daha birçoğunda vakaya kimya el atar. O şekilde ki kimya yalnız laboratuvarlardan ibaret değildir, yaşamın kendisidir.
Lincoln College’den Peter Atkins’in “Kimyaya Giriş” mahiyetinde yazdığı bu kitap birçok bilim sever için kitaplıkta bulunması ihtiyaç duyulan kitaplardan biri. Kimyaya; okul zamanlarından kalan fena bir hatıranız yüzünden,kimyasal silahların yıkıcı tesiri yüzünden yada fena kullanımı sonucu doğaya verdiği zarar yüzünden sıcak bakmıyorsanız bu kitap tamamen size yeni bakış açıları kazandırmak için yazıldı.
Kitabın giriş kısmı oldukça güzel, benzetmelerden uygun seviyede yararlanmış. Fakat bazı kısımları yer yer yoğunluk ihtiva ettiği için bir cümleyi birkaç kez baştan okumam gerekti. Kitapta sonlara doğru kimyanın günlük yaşama ne kadar entegre olduğu gerçeği ile karşılaşıyorsunuz. Kitap okumaya kıymet mi? Elbette kıymet. Ama kimyaya hakkaten ilgi duymak istiyorsanız kıymet. (Aygül Aygün)

Kimyaya ilgisi olanlar için güzel,bir kitap.
Kitap kimya mevzusunda meşhur insanlarda da bahsediyor.Kimya dersi gören öğrenciler için destekleyici ve ek data veren bir kitap (Meryem BATUR)


Kimya PDF indirme linki var mı?


Peter Atkins – Kimya kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Kimya PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Peter Atkins Kimdir?

Peter William Atkins (d. 10 Ağustos 1940) İngiliz kimyager, Oxford Üniversitesi Lincoln College emekli öğretim üyesi, yazar. Üniversitede lisans ve yüksek lisans seviyesinde okutulan Physical Chemistry, 8th ed.(with Julio de Paula), Inorganic Chemistry ve Molecular Quantum Mechanics, 4th ed. benzer biçimde ders kitaplarının yanı sıra genel okuyucu kitlesi için bilimsel yayınlar da kaleme almıştır.

Akademik kariyerinin yanı sıra ateist kimliği ve Richard Dawkins’in fikirlerinin destekleyicisi olmasıyla da tanınan Atkins, ingiliz National Secular Society (Ulusal Laik Topluluk) üyesidir.


Peter Atkins Kitapları – Eserleri

  • Kimya
  • Evreni Yöneten Dört Yasa
  • Galileo’nun Parmağı
  • Physical Chemistry: A Very Short Introduction
  • What is Chemistry?
  • Reactions


Peter Atkins Alıntıları – Sözleri

  • “Bilim malum sözcükleri gasp eder ve anlamlarına yeni bir doğruluk katar.” (Evreni Yöneten Dört Yasa)
  • Günlük dilde, ısı hem bir isim hem de bir fiildir.’ Isı akar; biz ısıtırız. Termodinamikteyse ısı bir varlık hatta bir enerji şekli bile değildir: ısı, bir enerji aktarımı biçimidir. Ne bir enerji şekli yada ne bir tür akışkan madde ne de herhangi bir tür bir şeydir. Isı, ısı farkı gereğince enerji aktarımıdır. Isı bir varlığın adı değil, bir sürecin adıdır. (Evreni Yöneten Dört Yasa)
  • Bir litre sıcak suyun aynı miktardaki soğuk sudan daha çok iş yapma yetisi vardır, bir litre sıcak suyun bir litre soğuk sudan daha büyük enerjisi vardır. Bu bağlamda, enerji hakkında gizemli hiçbir şey yoktur: enerji, bir sistemin iş yapma yetisinin ölçüsüdür (Evreni Yöneten Dört Yasa)
  • “Bir el tek başına alkışlayamaz.” (Kimya)
  • The oceans are great repositories of dissolved matter, including the gases that make up the atmosphere. (Reactions)
  • In the early days of chemistry, ‘oxidation’ was simply reaction with oxygen, as in a combustion reaction. Chemists noticed many similarities to other reactions in which oxygen was not involved, and came to realize that the common feature was the removal of electrons from a substance. Because electrons are the glue that holds molecules together, in many cases the removal of electrons resulted in the removal of some atoms too, but the core feature of oxidation was recognized as electron loss. (Physical Chemistry: A Very Short Introduction)
  • The ancient Greeks speculated that matter was composed of atoms. That was pure speculation unsupported by any experimental evidence and so cannot be regarded as the beginning of physical chemistry. Experimental evidence for atoms was accumulated by John Dalton (1766–1844) in the very early 19th century when the use of the chemical balance allowed quantitative measurements to be made on the reactions that matter undergoes. Dalton inferred the existence of atoms from his measurements but had no way of assessing their actual sizes. He had no notion that nearly two centuries later, in the late 20th century, scientists would at last be able to see them. (Physical Chemistry: A Very Short Introduction)
  • Aslında yaşamı uzun soluklu, oldukça karmaşık bir titrasyon olarak görebilirsiniz! (Kimya)
  • Katalizör, tepki hızını arttıran sadece kendisi değişmeden kalan bir maddedir. Katalizör Çincede “çöpçatan” anlamına gelir. (Kimya)
  • The hugely important technique of nuclear magnetic resonance (NMR), which was invented by physicists in the 1940s but quickly adopted by chemists to the point that no self-respecting laboratory can be without it, is a radiofrequency technique that uses (in çağdaş applications, superconducting) magnets to influence the molecules it investigates. Many people have been the sample in an NMR observation, for it is used as a diagnostic technique as magnetic resonance imaging (MRI), where the ‘nuclear’ özgü been deleted from the name so as not to frighten the squeamish. The ‘nuclear’ in NMR özgü nothing to do with nuclear radiation, only with nuclei. I mentioned in Chapter 1 that electrons have the property evocatively named ‘spin’. Many nuclei have the same property: a hydrogen nucleus, the proton, özgü spin; a carbon nucleus (specifically the common isotope carbon-12) does not. A charged spinning body behaves like a bar magnet, so a nucleus with spin does so too. The north–south direction of the magnet depends on the direction of its spin, which in the case of a proton (like an electron) can be either clockwise or counterclockwise. It follows that protons (and nuclei with similar spin) will have different energies in an applied magnetic field depending on whether the bar magnet is north-up or north-down, and the energy separation will depend on the strength of the applied field (Figure 24). It is the ability to vary that energy separation that constitutes the ‘tuning’ in NMR. For the typical magnetic fields used in çağdaş NMR, electromagnetic radiation in the region of 500 MHz is common, which lies in the ‘radiofrequency’ region of the spectrum (a little above FM radio which is close to 100 Mhz). (Physical Chemistry: A Very Short Introduction)
  • Bir elementin tüm bir bilim dalına komuta edebilmesi, karbonun yaratıcı sıradanlığının bir kanıtıdır. (Kimya)
  • Hiçbir kimya ürününün (saf su dahil) olmadığı bir dünya düşünün: Bronz Çağı’nın öncesine, Taş Devri’ne geri dönmüş olmuş olursunuz. (Kimya)
  • “Kimyaya Hükmeden Dünyaya Hükmeder”. (Kimya)
  • Kimyasız bir yaşam bizi “Taş Devri”ne götürür. (Kimya)
  • Eğer bir atom bir futbol stadyumu ebatına büyütülebilseydi, çekirdek bir stadyumun merkezindeki bir sineğin büyüklüğü kadar olurdu. (Kimya)
  • İş, termodinamiğin ve bilhassa birinci yasasının ana temelidir. Herhangi bir sistemin iş yapma yetisi vardır. (Evreni Yöneten Dört Yasa)
  • Her vakit olduğu benzer biçimde, olguların yer altı hayatına dalmak onları aydınlatır. (Evreni Yöneten Dört Yasa)
  • The first law of thermodynamics is generally thought to be the least demanding to grasp, for it is an extension of the law of conservation of energy , that energy can be neither created nor destroyed. (Evreni Yöneten Dört Yasa)
  • A physical chemist is interested in all the ‘states’ of matter, the physical biçim in which it is found. There are three traditional states: gas, liquid, and solid. (Physical Chemistry: A Very Short Introduction)
  • İş, bir kuvvete karşı meydana getirilen harekettir. Yerçekimi kuvvetine karşı bir ağırlık kaldırdığımız vakit iş yaparız. Yaptığımız işin büyüklüğü nesnenin kütlesine, yerçekiminin nesne üstündeki gücüne ve kaldırıldığı yüksekliğe bağlıdır. (Evreni Yöneten Dört Yasa)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş