Eğitim

Kıssalar Kitabı – Ambrose Bierce Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kıssalar Kitabı – Ambrose Bierce Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kıssalar Kitabı kimin eseri? Kıssalar Kitabı kitabının yazarı kimdir? Kıssalar Kitabı konusu ve anafikri nedir? Kıssalar Kitabı kitabı ne konu alıyor? Kıssalar Kitabı PDF indirme linki var mı? Kıssalar Kitabı kitabının yazarı Ambrose Bierce kimdir? İşte Kıssalar Kitabı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ambrose Bierce

Çevirmen: Enes Gider

Yayın Evi: Cem Yayınları

İSBN: 9786057995971

Sayfa Sayısı: 104


Kıssalar Kitabı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ambroce Bierce (1842 – 1914), yaşamış olduğu yıllarda gazeteci ve yazar olarak oldukca ünlüydü. Bilhassa hiciv sınırından taşıp saldırganlaşan mizahi yazıları, keskin zekâsının yansımalarıydı. Kıssalar Kitabı’nda Bierce’ın siyasal ve toplumsal taşlamaları bir araya getirilmiştir. Eserde Ezop’tan La Fontaine’e, fabl türünün yazarın diline uyarladığı bölümler mizahi başyapıt düzeyindedir. Gotik edebiyatın ilk dönemlerinden beri her şeyle alay etmesine en güzel örnek, Bierce’in tarzıdır.

Kıssalar Kitabı’nı Enes Gider’in çevirisiyle sunuyoruz.


Kıssalar Kitabı Alıntıları – Sözleri

  • Bir felsefeci, eşeğini döven bir aptalı görünce şu şekilde dedi: “Sakın evladım sakın, yalvarıyorum. Şiddete başvuranlar sertlik göreceklerdir.”
    “İşte” dedi aptal, ha babam hayvanı pataklayarak, “beni tekmeleyen bu hayvana öğretmeye çalıştığım da o.”
  • “Doğanın yüzyıllar içinde yarattığını, ciğeri beş para etmezin biri yarım günde yerle bir edebilir;
    Bakarsın tanrı ona da aynı alınyazısını layık görür de görkeminin doruğundayken mahvolur.”
  • Bir suçluyu hapse gönderen bir yargıç, suçun zararlarını ve ıslahın yararlarını ona ifade ediyordu.
    “Sayın yargıç,” dedi suçlu, yargıcın sözünü keserek, “cezamı hapishanede on yıla çıkarma lütfunda bulunabilir misiniz?”
    “Neden,” dedi yargıç, şaşkınlıkla, “Sana yalnızca üç yıl verdim!”
    “Evet, biliyorum,” diye onayladı suçlu, “üç yıl hapis ve vaaz. Lütfen vaazı başka bir cezayla değiştirebilir miyiz?”
  • Kanguru ve Zebra
    Kesesinde gizlediği bir nesne ile Sakarca ziplayan bir kanguru, bir zebra ile karşılaştı ve dikkati kendi üstünde tutma isteğiyle şu şekilde dedi:”Giysin cezaevinden çıkmışsın şeklinde duruyor .”
    “görünüş aldatıcıdır” diye yanıtladı Zebra,dayanılmaz bir ince zekayla gülümseyerek “yoksa benim de senin parlamentodan çıktığını düşünmem gerekirdi.”
  • Dostum bitkin görünüyorsun. Hırs, zor bir işverendir!..
  • Düşmanları Olmayan Adam
    Kimseye ziyanı dokunmayan bir adam kamuya açık bir yerde eli sopalı bir yabancı tarafınca saldırıya uğrayıp, feci şekilde dövüldü.
    Eli sopalı yabancı mahkemeye çağrılınca, davacı yargıca şu şekilde dedi :
    “Neden saldırıya uğradığımı bilmiyorum; benim dünyada asla düşmanım yoktur.”
    “İşte”, dedi davalı, “onu bu yüzden dövdüm.”
    “Mahkumu salıverin,” dedi yargıç, “düşmanı olmayan insanoğlunun dostu da yoktur. Mahkemeler bu şekilde kişilere nazaran bir yer değildir.”
  • Kimseye ziyanı dokunmayan bir adam kamuya açık bir yerde eli sopalı bir yabancı tarafınca saldırıya uğrayıp, feci şekilde dövüldü.
    Eli sopalı yabancı mahkemeye çağrılınca, davacı yargıca şu şekilde dedi:
    “Neden saldırıya uğradığımı bilmiyorum; benim dünyada asla düşmanım yoktur.”
    “İşte,” dedi davalı, “onu bu yüzden dövdüm.”
    “Mahkumu salıverin,” dedi yargıç, “düşmanı olmayan insanoğlunun dostu da yoktur. Mahkemeler bu şekilde kişilere nazaran bir yer değildir.”
  • “Bir okçu tarafınca ölümcül bir halde yaralanan bir kartal, okun kendi tüylerinden biriyle donatıldığını görünce, oldukca rahatladı. “Kendimi hakkaten fena hissederdim,” dedi, “eğer bu işte başka bir kartalın parmağı bulunduğunu anlasaydım.”
  • Dostum bitkin görünüyorsun. Hırs, zor bir işverendir!
  • Kansas Parlamento’sunun bir üyesi karşılaşmış olduğu bir kalıp sabunu tanımadan geçiyordu ki bir kalıp sabun onu durdurup elini sıkmakta ısrar etti. Bu durumun seçim kazanmasında yararlı olacağını düşündüğünden elini samimi bir halde sıktı. Ayrılırken, bir parçasının da parmaklarına bulaştığını fark etti ve büyük bir telaşa kapılıp elini yıkamak için dereye koştu. Bu şekilde yaparak, bir elindekini ötekine bulaştırdı ve yıkamayı bitirdiğinde, iki eli de öyleki temiz oldu ki yatağa uzanıp bir hekim çağırttı.
  • Burnunda siğil olan bir adam, benzer bir dertten mustarip bir insanla karşılaştı:
    “Adınızı benim Yüce Soylu Başkanı ve Gizli Hazinedarı olduğum Sıradışı Hortumlular Tarikatına üyelik için önermeme izin verin. İki ay ilkin tek üye bendim. Bir ay ilkin de iki üyemiz oldu. Bugün itibariyle de sayımız dörde çıktı. Her dört haftada bir sayı ikiye katlanıyor, gördünüz mü? Bu geometrik bir takım… artış hızını anladınız mı? Bir buçuk yıl içinde, Kaliforniya’daki her kişinin burnunda bir siğil olacak. Kuvvetli Bir İlerleme! Üyelik bedeli ise beş dolar.”
    “Dostum” dedi benzer bir dertten muzdarip adam, “al sana beş dolar. Adımı defterinden uzak tut.”
    “Size içtenlikle teşekkür ediyorum” diye yanıtladı burnunda siğil olan adam, parayı cebine indirirken, “bizlere katılmandan bir farkı yok bunun. Hoşçakal.”
    Yoluna koyuldu sadece kısa süre içinde geri döndü.
    “Sana aylık aidattan bahsetmeyi unuttum” dedi.
  • Fenalık geçirerek yere düşen insanın yanına gelen polis memuru, ” Bu adam sarhoş.” dedi ve copuyla insanın başına vurmaya başladı. Oradan geçen bir yurttaş şu şekilde dedi;
    ” Neden zararsız bir adamı öldürüyorsun?”
    Polis memuru derhal adamı yerde bırakıp vatandaşa hücum etti; yurttaş da yara bere içinde kaçarak uzaklaştı.”
    ” Tüh be,” dedi polis memuru, ” niçin ayyaşın işini bitirmeden diğerine saldırıp kendimi yordum?”
    O günden sonrasında bu planı uyguladı; çabası ve çalışkanlığıyla şefliğe terfi etti ve onun vazife alanında ayıklık nedir kim bilir oldu.
  • İki politikacı, kamu hizmetinin karşılığı ile ilgili düşünce alışverişinde bulunuyordu.
    ” En oldukca arzuladığım ödül, ” dedi ilk politikacı, ” Vatandaşlarımın memnuniyeti.”
    ” Hiç kuşkusuz, oldukca memnun ederdi bu,” dedi ikinci politikacı, ” sadece ne yazık ki birinin bunu edinmesi için siyaseti bırakması lazım.”
    Bir anlığına, tanım edilemez bir hisle birbirine bakıp dalıp gittiler; arkasından ilk politikacı mırıldandı; ” Tanrının isteği ne ise o olsun! Karşılıktan yana umudumuz olmadığı için, elimizdekilerle mutlu olmaya bakalım.”
    Ve sağ ellerini devlet hazinesinin üstünden kaldırıp, mutlu olmaya ant içtiler.


Kıssalar Kitabı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kıssalar Kitabı
#kitapyorumu
@cemyayinevi’nin gotik edebiyatı serisini sevmiş olarak okuyorum.
Kitapta birbirinden değişik kıssalar mevcut.
Bu kıssalar okurken düşündüren, sorgulatan türden.
Yazarın eleştirel bir üslup kullandığı bu kitapta devrin toplumsal sorunları da yansıtılıyor.
Kitabın sonlarında fabllara yer veriliyor.
Kolaylıkla okuyup bitirebileceğiniz bir yapıt. (Merve Nas Yıldız)

Herkese merhaba Bugünkü kitabım kıssadan hisse türünde bir kitap. İlk kez bu biçim bir kitap okuyorum.
@cemyayinevi ‘nin Gotik edebiyatı serisinden.
#kitabınkonusu kitapta bir tek kıssalar mevcut. Yani sizi düşündüren, okuduğunuz vakit ders çıkarabileceğiniz, keskin zeka yansımaları olan mini yazılar.
Aynı zamanda yazıldığı devrin siyasal ve toplumsal sorunlarını da içeriyor. Kitabın sonunda ise fabl türü mizahi eserler yer ediniyor. Ben en oldukca bu fabl bölümünü sevdim.
••Kitap bir oturuşta okuyabileceğiniz bir tür. Hatta size ağır gelen kitapların içinde nefes almak için bile bu kitabı bölüm bölüm okuyabilirsiniz. (Aysun Kocadağ)

kıssalar Kitabı , muhteşem bir hiciv örneği.: kitap/kissalar-kitabi–243396 yazar/Ambrose-Bierce kıssalar Kitabı müthiş bir hiciv örneği. Ancak keskin bir zeka bu kadar güzel örnekleri dile getirebilir. Zaten yazar da yaşamış olduğu dönemde hicivleri ile oldukca ün yapmış gazeteci ve yazar olarak yaşamını sürmüş . Sanki zamanı görmüş şeklinde bu günlere de oldukca muhteşem atıflarda bulunmuş… Okuyunuz ısrarla okutunuz. (Selvi Özhan)


Kıssalar Kitabı PDF indirme linki var mı?


Ambrose Bierce – Kıssalar Kitabı kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Kıssalar Kitabı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ambrose Bierce Kimdir?

Ambrose Gwinnet Bierce, (24 Haziran 1842 – 1914) ABD’li yazar ve gazeteci.

Hayatı

Ambrose Gwinnet Bierce, 24 Haziran 1842’de, Ohio’da oldukca çocuklu, yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Çocukluğu esnasında dahi ailesiyle arası iyi değildi, bu yüzden hemen hemen on beş yaşlarındayken evden ayrıldı. Amerikan İç Savaşı patlak verdikden sonrasında Kuzey Ordusu’na katıldı. Savaşın sonuna kadar Kuzey Ordusu’nda savaştı. 1866 yılının sonlarında vardığı San Francisco’da askerlikten ayrıldı ve gazeteciliğe başladı. Uzun seneler birçok lokal gazete için çalıştı ve zaman içinde belli bir üne kavuştu. 1872’de İngiltere’ye gitti ve orada yaşamaya başladı.

1875’te yine San Francisco, Amerika’ya döndü. 1879-1880 arası Dakota’da bir firmanın lokal müdürü olarak emek harcamayı denedi. Fakat şirket başarıya ulaşmış olamayınca yine San Francisco’ya dönerek gazeteciliğe başladı. Zamanla oldukca mühim ve etkili bir yazar ve gazeteci oldu. Aralık 1899’da Vaşington D.C.’ye taşındı.

19. yüzyılın en mühim kısa hikâye yazarlarından olan Bierce, kısa hikâyeler haricinde birçok değişik türde yazınsal yapıt kaleme almıştır. Fabl türünde yazdığı eserleri ünlüdür. Meşhur hayalet ve cenk hikâyelerinin haricinde birçok şiir de kaleme almıştır. Karanlığın Kahkası adıylaTürkçe’ye çevrilen Fantastic Fables adlı eseri ironik bir grotesk yoldam barındırır ve zamanı için öncü bir stile ve biçime haizdir. Bir gazete serisi olan meşhur eseri Şeytanın Sözlüğü, The Devil’s Dictionary, ise 1906’da kitap olarak basılmıştır.

Ekim 1913’de İç Savaş’taki muharebe alanlarına yapılacak bir tura katılmak için Washington D.C.’den ayrıldı. Aynı yıl Meksika’ya geçti. Bir arkadaşına yollamış olduğu 26 Aralık 1913 tarihindeki mektuptan sonrasında ‘yok oldu’. Nasıl, niçin ve ne vakit kaybolduğuna dair bir informasyon olmadığı şeklinde ne vakit öldüğüne dair de kati bir informasyon yoktur. Araştırmacılar Aralık 1913’te yada 1914 yılının başlarında ölmüş bulunduğunu ileri sürmüşlerdir. 1916 senesinde öldüğüne dair iddialar da mevcuttur.


Ambrose Bierce Kitapları – Eserleri

  • Şeytanın Sözlüğü
  • İmkansız Öyküler
  • Epigramlar ve Şeytanın Sözlüğü’nden Okkalı Maddeler
  • Kıssalar Kitabı
  • Keşiş ve Celladın Kızı
  • Karanlığın Kahkahası
  • An Occurrence at Owl Creek Bridge
  • Bu şekilde Şeyler Olabilir mi?
  • The Damned Thing
  • Şeytan’ın Sözlüğü
  • 101 Fantastic Fables
  • The Stranger
  • 101 Fantastic Fables
  • Yaşamın Ortasından


Ambrose Bierce Alıntıları – Sözleri

  • “Her bigün bir ötekinin aynısıydı.” (İmkansız Öyküler)
  • Alışkanlık: Özgür insanoğlunun prangası. (Şeytan’ın Sözlüğü)
  • Hakikat yanlıştan daha aldatıcı. Zira daha büyük çoğunlukla bunu kendilerinden beklemediğimiz kişilerce sunuluyor. Böylece, nümerik bir varsayımın kurbanı oluyor. (Epigramlar ve Şeytanın Sözlüğü’nden Okkalı Maddeler)
  • Vadiyi cenaze törenlerine yakışır bir sessizlik, daha doğrusu yukarılardan gelen gizemli bir fısıltı kaplamıştı; rüzgar elini, ağaçların başlarında gezdiriyordu, hepsi buydu. (Bu şekilde Şeyler Olabilir mi?)
  • Affetmek: Cezadan vazgeçerek kişinin hata işlemeye devam etmesini sağlamak. Suçun albenisine bir de nankörlük ayrıntısını eklemek. (Şeytanın Sözlüğü)
  • Korkunun mantığı yoktur, korku budaladır. (İmkansız Öyküler)
  • Eğer bundan ilkin bir dünya vardıysa tamamımız tövbe etmeden ölmüş olmalıyız. (Epigramlar ve Şeytanın Sözlüğü’nden Okkalı Maddeler)
  • Geçici deliliğin iki türü var, biri intiharla biter, diğeri izdivaçla. (Epigramlar ve Şeytanın Sözlüğü’nden Okkalı Maddeler)
  • Tanrı’nın yarattığı yeryüzündeki güzelliği ilk kez gözlerimizin önüne seren yeni ve garip manzaralardan haz duyduk. (Keşiş ve Celladın Kızı)
  • boş şarap şişeleri hanımefendiler hakkında fena konuşur. (Epigramlar ve Şeytanın Sözlüğü’nden Okkalı Maddeler)
  • Partinin iyiliği için babaannenizi göreve atamak (Epigramlar ve Şeytanın Sözlüğü’nden Okkalı Maddeler)
  • Bir hakareti affederken birazcık merasimle affet ki yüce gönüllülüğünü umursamazlık sanmasınlar. (Epigramlar ve Şeytanın Sözlüğü’nden Okkalı Maddeler)
  • “Gördünüz mü” diye kükredi kral “Tehlikeli bir ozan !
    kendisini Kafa taşıma Alışkanlığından Kurtarma işleri Lordu’na havale edin.
    Bir dakika yüce kralım daha şiddetli bir ceza önereceğim
    ” Bırakınız o kafayı taşımaya devam etsin” (Karanlığın Kahkahası)
  • Dostum bitkin görünüyorsun. Hırs, zor bir işverendir!.. (Kıssalar Kitabı)
  • Dostum bitkin görünüyorsun. Hırs, zor bir işverendir! (Kıssalar Kitabı)
  • Korktuğum şey neydi bu şekilde, gece benim için insanlardan daha tanıdık bir yüz olmasına rağmen, ben niçin korkuyordum ki? (Bu şekilde Şeyler Olabilir mi?)
  • Bir insan bir ağaç gibidir: Akranlarının ormanında, genel ve bireysel doğasının izin verdiği kadar dik büyüyecektir; açıkta tek başına, kendisini çevreleyen deformasyona uğramış edici gerilimlere ve eziyetlere boyun eğer. (The Stranger)
  • Kansas Parlamento’sunun bir üyesi karşılaşmış olduğu bir kalıp sabunu tanımadan geçiyordu ki bir kalıp sabun onu durdurup elini sıkmakta ısrar etti. Bu durumun seçim kazanmasında yararlı olacağını düşündüğünden elini samimi bir halde sıktı. Ayrılırken, bir parçasının da parmaklarına bulaştığını fark etti ve büyük bir telaşa kapılıp elini yıkamak için dereye koştu. Bu şekilde yaparak, bir elindekini ötekine bulaştırdı ve yıkamayı bitirdiğinde, iki eli de öyleki temiz oldu ki yatağa uzanıp bir hekim çağırttı. (Kıssalar Kitabı)
  • Dilini tutmayı bilen insanın bilgeliğini övmeden ilkin kalemini tutabildiğinden güvenli ol. (Epigramlar ve Şeytanın Sözlüğü’nden Okkalı Maddeler)
  • Ev: Gidilecek son yer. Sabaha kadar açık. (Şeytanın Sözlüğü)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş