Eğitim

Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi – Loic Debray Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi – Loic Debray Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi kimin eseri? Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi kitabının yazarı kimdir? Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi konusu ve anafikri nedir? Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi kitabı ne konu alıyor? Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi PDF indirme linki var mı? Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi kitabının yazarı Loic Debray kimdir? İşte Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anne Steiner

Yazar: Loic Debray

Çevirmen: Ruşen Çakır

Yayın Evi: Metis Yayıncılık

İSBN: 9789753422833

Sayfa Sayısı: 200


Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

60’ların ikinci yarısında ABD, Japonya ve Batı Avrupa’daki büyük bir talebe hareketleri dalgası ortaya çıktı. Bu hareketler endüstri toplumunu ve her türlü tahakküm biçimini köktencilik bir şekilde sorguladılar. Bu hareketlerin peşinden ortaya çıkan gerilla grupları ise, 19. yüzyıl sonu anarşistlerini çağrıştıran pratikleriyle tüm “geleneksel” devrimci şemaları bir kenara ittiler, geleneksel Eski Sol’a da başkaldırdılar. Bu yolla metropol ülkelerdeki “toplumsal sulh”ın kırılganlığını göz önüne sererek, mevcut siyasal oyunu altüst etmeyi amaçlıyorlardı.

Kızıl Ordu Fraksiyonu, bu örgütlerden önde gelen birini, 70’li yıllarda basında daha fazlaca “Baader-Meinhof grubu” diye adlandırılan RAF’ı mevzu alan bir teşkilat sosyolojisi kitabı. Aynı yıllarda Türkiye’de yaşanmış tecrübelerle ilişkilendirerek değerlendirebileceği düşüncesiyle yayımladığımız, Türkçe literatürde benzeri olmayan bu kitap için yazarları şunları söylüyor:

“Bu şekilde bir silahlı savaşım örgütünün ne olup ne olmadığını anlamakta devletin ve medyanın perspektif destek olmuyor… Bu emek harcama için 1968-1977 arasındaki Alman basınını eksiksiz bir halde taradık; Raspe, Baader, Meinhof ve Ensslin aleyhine oluşturulan Stammheim Davası dosyasını titiz bir halde okuduk ve RAF militanları tarafınca 1970-1984 içinde kaleme alınmış metinlerin tümünü inceledik, grubun eski üyeleriyle, RAF’ın ilk militanlarının yakınlarıyla, avukatlarıyla ve sempatizanlarıyla meydana getirilen görüşmeleri de bu malzemeye ekledik… Bu emek harcama, olgulara tek bir belirleyici niçin yakıştırmaktan ziyade ekonomik olarak gelişmiş ve demokratik kurumlara haiz bir ülkede, belirli aniden bir silahlı savaşım grubunun iyi mi oluşabildiğini, hangi aşamalardan geçtiğini, sürekliliğini iyi mi sağladığını anlayabilme çabasının bir ürünü oldu.”

(Arka Kapak)


Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi Alıntıları – Sözleri

  • Büyük bir mağazayı kundaklamak daima onu yönetmekten evladır.
  • Sistem, insanoğlunun boş zamanlarının tümünü tekeline almış durumda. Fabrikalardaki fizyolojik sömürüye, kitle kontakt araçları ve kitlesel tüketim yöntemiyle fikir ve duyguların, hasret ve ütopyaların sömürülmesi eklendi… Sistem, metropollerdeki kalabalıkları kendi pisliğine öylesine bulaştırdı ki, kendilerini sömürülen ve ezilen kişiler olarak görme şansını kaybettiler. Öyleki ki otomobil, yaşam sigortası, konut kredisi sahibi olmakla sistemin tüm cinayetlerini kabulleniyor ve otomobil, dinlence, banyo haricinde herhangi bir şeyi ne tahayyül, ne de umut edebiliyorlar.
  • Mahpus, açlık grevi yöntemiyle kurumun “bir nesnesi” olmaktan çıkar ve tekrardan bedeni üstünde, dolayısıyla kendisi üstünde söz sahibi olur. Fakat özsaygının bu tekrardan kazanılışı, mahpusu en çocuksu aşamaya tekrardan indiren zor yöntemiyle beslemeyle kırılmaktadır.
  • Faşizm devletin içindedir, kendini en iyi hissettiği yer orasıdır.
  • Dünyayı kurtarmak için lüzumlu olandan fazlaca daha çok fikir geliştirildi, sanki onu yalnız düşünceler kurtarabilirmiş şeklinde; asla kimsenin de bu düşüncelere ilaveten bir yenisini üretemeyeceğine bahse girerim. Artık düşüncelerin değil, olguların ve eylemlerin vaktidir.
  • Asinin direnişi mutlaktır: ne elinden bir şey gelmez duruma gelmeyi umursar ne bağışlanmayı diler ne zindan hapsini takar. Düşmanından gerekçelere saygınlık etmesini ummaz, hele mertlik kurallarına uymasını asla ummaz.
  • Kapitalist sistemde bireysel acıyı yok etmek mümkün değil. Mühim olan acının bilincine varılmasını sağlamaktır.
  • Yıkıntı ütopyası da estetiğin fazlaca ötesine geçer
  • Jean Servier’ye nazaran teröristler “…genel olarak yetişkinlik çağına ulaşamayan hanım ve erkeklerdir, bozguncu harp ajanlarının
    devşirdiği ve yetiştirdiği toylardır. Bunlar, güçsüzlüklerinin, varoluşsal mutsuzluklarının bedelini, herhangi bir davayı bahane ederek tüm insanlığa ödetmek isterler.
  • Ben şahsen bu ülkede yaşanmış olan şeylerin çoğunun öyleki uzun boylu tahliller gerektirmediğine kani oldum.


Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Çeviride mevzuya hakim bir çevirmenin ne kadar mühim bulunduğunu bu kitapta da bir kez daha görüyoruz. Eski bir solcu olarak Ruşen Çakır sol terminolojiye hakim olmasının yardımıyla kitabı fazladan okunması mümkün hale getiriyor. Ilk olarak bunu belirteyim. Kitap oldukça okunaklı.
RAF üstüne azca fazlaca bir şeyler biliyordum. Bir çok kulaktan dolma. İşte Baader Meinhof Complex filmi filan. Bu kitabı okuyunca filmin ne kadar da ciddiyetsiz ve fena niyetli yapılmış bulunduğunu gördüm. ”İşte bunlar da devrim hayata geçirmeye niyetlenmiş kandırılmış genç çocuklar” şeklinde yansıtılan RAF’ın aslına bakarsak öyleki aklı bir karış havada gençler olmadığı aksine ne kadar da donanımlı ve emin bulunduğunu görüyorsunuz.
RAF’ın kuramsal kaynaklarından, etkilendiği isimlere, kendini tanımlayışından, dünyayı tanımlayışına, silahlı eylemlerinden cezaevi tutumuna kadar belli başlı tüm açılardan detaylı ve de anlaşılır bir incelemeye imza atmış yazar. Yargılayıcı bir dil kullanmaması da beğenimi arttıran bir etken.
Nazi artığı bir devlet ve vurdumduymaz bir cemiyet karşısında devrimci özne benim diyerek, devrime kendini fedakarca adayan bu insanlara büyük saygı duyuyorum. 25 yıl hapis yatıp, bu sürede kendisine sunulan şartlı tahliyeyi reddeden, çıktıktan sonrasında da örgütü aleyhine tek söz etmeyen Brigitte Mohnhaupt, sol çevrelerde tanınır biriyken çocuklarını dahi bırakıp kendini devrime adayan Ulrike Meinhof, örgütün beyni denilen Andreas Baader, açlık grevinde yaşamını kaybeden Holger Meins, Gudrun Ensslin ve ötekiler… (Baba)


Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi PDF indirme linki var mı?


Loic Debray – Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Loic Debray Kimdir?

1948’de doğumludur. Matematik öğreniminden sonrasında, siyasal taleplerden yola çıkarak felsefeye yöneldi. Matematiksel metaforlar ve bunların uygar düşünürler üstündeki tesirleri üstüne bir emek harcama yapmış oldu. Uzun senelerden beri etik ile devrimci sertlik ilişkisi üstünde iş yapmaktadır.


Loic Debray Kitapları – Eserleri

  • Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi


Loic Debray Alıntıları – Sözleri

  • Asinin direnişi mutlaktır: ne elinden bir şey gelmez duruma gelmeyi umursar ne bağışlanmayı diler ne zindan hapsini takar. Düşmanından gerekçelere saygınlık etmesini ummaz, hele mertlik kurallarına uymasını asla ummaz. (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)
  • Jean Servier’ye nazaran teröristler “…genel olarak yetişkinlik çağına ulaşamayan hanım ve erkeklerdir, bozguncu harp ajanlarının
    devşirdiği ve yetiştirdiği toylardır. Bunlar, güçsüzlüklerinin, varoluşsal mutsuzluklarının bedelini, herhangi bir davayı bahane ederek tüm insanlığa ödetmek isterler. (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)
  • Yıkıntı ütopyası da estetiğin fazlaca ötesine geçer (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)
  • Sistem, insanoğlunun boş zamanlarının tümünü tekeline almış durumda. Fabrikalardaki fizyolojik sömürüye, kitle kontakt araçları ve kitlesel tüketim yöntemiyle fikir ve duyguların, hasret ve ütopyaların sömürülmesi eklendi… Sistem, metropollerdeki kalabalıkları kendi pisliğine öylesine bulaştırdı ki, kendilerini sömürülen ve ezilen kişiler olarak görme şansını kaybettiler. Öyleki ki otomobil, yaşam sigortası, konut kredisi sahibi olmakla sistemin tüm cinayetlerini kabulleniyor ve otomobil, dinlence, banyo haricinde herhangi bir şeyi ne tahayyül, ne de umut edebiliyorlar. (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)
  • Faşizm devletin içindedir, kendini en iyi hissettiği yer orasıdır. (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)
  • Dünyayı kurtarmak için lüzumlu olandan fazlaca daha çok fikir geliştirildi, sanki onu yalnız düşünceler kurtarabilirmiş şeklinde; asla kimsenin de bu düşüncelere ilaveten bir yenisini üretemeyeceğine bahse girerim. Artık düşüncelerin değil, olguların ve eylemlerin vaktidir. (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)
  • Mahpus, açlık grevi yöntemiyle kurumun “bir nesnesi” olmaktan çıkar ve tekrardan bedeni üstünde, dolayısıyla kendisi üstünde söz sahibi olur. Fakat özsaygının bu tekrardan kazanılışı, mahpusu en çocuksu aşamaya tekrardan indiren zor yöntemiyle beslemeyle kırılmaktadır. (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)
  • Büyük bir mağazayı kundaklamak daima onu yönetmekten evladır. (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)
  • Kapitalist sistemde bireysel acıyı yok etmek mümkün değil. Mühim olan acının bilincine varılmasını sağlamaktır. (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)
  • Ben şahsen bu ülkede yaşanmış olan şeylerin çoğunun öyleki uzun boylu tahliller gerektirmediğine kani oldum. (Kızıl Ordu Fraksiyonu – Avrupa’da Gerilla Mücadelesi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş